Med tanke på att det tydligen är den internationella kvinnodagen, dvs den dag då all media skall oja sig över siffror om att det är si och så många kvinnor på si och sådana positioner i Sverige. Väldigt manligt. Arabvärldens 100 mäktigaste kvinnor. 125 mäktigaste kvinnorna i Sverige. Och så håller det på.
Jag kommer istället osökt att tänka på Märta och Hjördis. Det var kvinnor det.
Jag bor på Hjördis. Hjördis gård. Hjördis, eller eventuellt Helvetes-Hjördis efter hennes rika ordförråd, drev tydligen gården (torpet) ett antal år på egen hand till hon framåt 80-talet någon gång förpassades in på slutförvaring på något hem några mil bort. Det betydde att hon drev den på gammalt sätt. Kanske inte de sista åren, då spåren av igenväxningen av markerna härrör från 1960-talet och framåt. Men fram till dess så slog hon och hässjade hö för hand nog för några kor. Hamlade träd för hand, bar vatten från brunnen och skötte i princip allt för hand. En riktig järn-lady ute i skogen. Ingen fisförnäm feminist som struttar runt i högklackat i någon korridor någonstans och uttalar sig om hur andra skall leva. Antagligen var det istället gummistövlar. Kanske rent av en och annan snus.
Kanske två kilometer bort över stigar och traktorvägar i skogen finns en ödegård som försvunnit under högspänningsledningarna som leder ström från Ringhals kärnkraftverk och norrut i landet, eller för den delen vattenkraften från Helvetesfallen i Trollhättan söderut. Den heter Märtas, iaf i lokal folkmun. Kvar finns bara de murade grunderna av bostadshus och uthus, samt kilometervis med stengärdesgårdar som ramar in inägorna runt det gamla gårdscentrumet. Ända in på 80-talet höll Märta ut på gården, på en plats som nu när högspänningsledningarna tagit bort skogen har kilometervid utsikt idag, men där sprakandet från samma ledningar får håren att resa sig när man skyndsamt vandrar förbi utan att ta in den magnifika utsikten.
Hon slog sina inägor för hand med lie och gick runt och hamlade vartenda lövträd hon kunde hitta för att lägga upp vinterfoder till de djur hon höll. Fanns det en öppen plats med gräs så var hon där med lien. Det är med viss sorg man promenerar över Märtas gamla marker, där hon i decennier och hennes föregångare kanske i århundranden med mycket små medel brukat jorden och ser markerna växa igen av björkskog eller kvävts under de massiva högspänningsledningarna som leder moderniteten in till våra städer.
Både Märta och Hjördis släppte tydligen sina fä i skogen, även om det var si och så med vems skog det var som fick gå för fäfot även om sedvänjan officiellt väl blev olaglig runt 1950-talet. Korna kom snällt hem för mjölkning varje dag ändå och stora rovdjur fanns ju fortfarande inte på 80-talet här.
Nu vet jag inte om Märta och Hjördis var eller är några undantag, men så kunde det se ut. Inget snack om någon feminism, utan det här var bland de sista som höll ut med gamla metoder i en värld som sprang förbi dem i spåren av den fossildrivna mekaniseringen av jordbruket.
Vi närmar oss nu allt snabbare effekterna av peak oil och de förändringar det kommer innebära för samhället.
Låt oss acceptera att män och kvinnor kan göra ett lika gott jobb inom i princip alla tjänstemannayrken. Även om det också finns medfödda skillnader i hjärnan mellan män och kvinnor så är antagligen skillnaden mellan individerna större än mellan könen.
Men på en punkt finns det en generell och mycket avgörande skillnad mellan män och kvinnor, fortplantningsrollen undantagen. Nämligen kroppsbyggnad och storlek.
Även om Hjördis och Märta kunde göra det få av oss idag skulle orka med, så är karlar mer lämpade för tungt kroppsarbete.
I takt med att mekaniseringen successivt kommer minska i spåren av peak oil, inte bara inom jordbruket, så kommer vi få se ett allt större behov av tungt kroppsarbete, på gott och ont. Och för det är män mer lämpade än kvinnor.
Skruvar vi till det lite kan man se en framtid där kvinnor därför allt mer dominerar inom tjänstemannayrkena, medan männen i en växande skara får syssla med kroppsarbete när vi inte i samma utsträckning kan låta våra oljeslavar göra jobbet åt oss.
Peak oil innebär i så fall en möjlighet för kvinnor att ta över och dominera samhället, medan männen allt mer förskjuts till en sorts arbetshästar. Något överdrivet förstås, men i en ideal värld så borde man kanske åtminstone uppnå jämställdhet inom tjänstemannayrkena den vägen.
Detta förutsätter kanske att ekonomin inte krymper. För jämställdhet förutsätter ekonomisk tillväxt. Det är endast genom den som vi fått tillräckligt många arbetsplatser för att även kvinnorna skall komma ut i arbetslivet. Peak oil innebär ju också en ekonomisk avväxt, och då går istället utvecklingen bakåt. Allt färre kommer behövas för att driva ekonomin, och istället kanske hemmafruar återkommer. Tillsammans med hemmamän i ett egalitärt samhälle. Vi skulle inte ha någon arbetslöshet idag om en person i varje par gick hemma och skötte hushållet, tvärt om skulle vi ha massiv arbetskraftsbrist.
En annan sak peak oil innebär är att vi i förlängningen måste gå mot ett mindre komplext samhälle, vilket också ställer minskade krav på vårt stora antal tjänstemän och byråkrater. Det återstår då att se om kvinnor eller män kommer dominera den allt mindre tjänstemannasektorn, eller om vi går mot fortsatt jämställdhet.
I slutändan är det enda vi kan vara säkra på att peak oil innebär förändringar, även i maktfördelning och relation mellan könen. Vilka förändringar kan vi bara spekulera om, men alla förändringar innebär möjligheter.
Fast man kan också överdriva förändringarna.
Tillägg: Får nog ordna lite foton från spåren av Märtas när våren börjar göra det vackert grönt i markerna. Inte osannolikt att det fortfarande finns tusentals med påsk- och pingstliljor av gammal oförädlad sort på henens inägor. Det finns det iaf på Hjördis.
Eventuellt har jag blandat ihop Märtas och Hjördis. Jag kanske bor på Märtas, och ödegården hette Hjördis.
24 kommentarer
Trevlig läsning.
Du bor då nära där min morfar växte upp! Norra Halland?
Vårt nuvarande samhälle bygger på kvinnokraft.
Speciellt i livets början och slutskede.
Jobb som tidigare inte var ett jobb utan en del av livet. Livet då innebar att våra löneinkomster till 50% gick till att få mat på bordet. Kanske är vi påväg dit igen?/Oppti
Gissningsvis kan vi gissa framtiden genom att kolla bakåt. Jag tvivlar på att feministerna lär bli överlyckliga om man försöker förklara att sannolikt så kommer kvinnan återigen vara mer sannolik att jobba "i hemmet", medan män är mer sannolika att sköta kroppsarbete.
Sen tror jag att feminismen och för den del hela den djädra post-modernismen är utdöd om 50 år.
Kul berättelse! Tror dock inte att något utav det du beskrev kommer att inträffa. Vi kommer att fortsätta att ha ett utvecklat samhälle,fast utan oljan i så fall.
Runt de trakter där jag har sommarstället var det istället några ensamma män som blev kvar sist som brukare av gårdar i "gammal stil".
Visst kommer brist på energi innebära förändringar även i förhållandet mellan könen. Kvinnorna har nu skaffat sig ett övertag när det gäller utbildning. Om man förvaltar den makten kan det bli positivt. Kvinnor har i alla tider varit de som bättre kunnat klara familjen om det uppstått problem, medan männen smitit eller blir våldsamma. Kvinnorna är konstruerade för att bättre klara förändringar och vara flexibla än männen.
Men som vanligt kommer det väl att bli männen som i kraften av sin kroppsbyggnad försöker ta makten efter peak oil.
När jag läser det här känner jag lite vemod. Jag tänker på människorna i min uppväxt.
@Cornu Men du säger ju emot dig själv ganska mycket.. Du har ju helt rätt när du säger att det är större skillnad mellan individer än mellan könen, men sen slår du ändå fast att män klarar tungt kroppsarbete bättre. Jag tror att felet ligger i vad som klassas som tungt kroppsarbete, det är ju inte män som dominerar bland städare och butiksbiträden, och deras förslitningsskador erkänns inte ens som arbetsskador. (Se länken i mitt namn.) Märta och Hjördis är ju två som motbevisar tesen, och alla andra bondmoror med för den delen. Det är ett tungt jobb som heter duga.
Din text fick mig att tänka på filmen Kokvinnorna som jag såg för några veckor sedan, trailer: http://youtu.be/OfZbDRRsONk?hd=1
Klart sevärd!
Funderar på Nicole Foss på Chalmers, vet du om det kostar något Cornu? Hittar ingen info på sidan du länkade till.
Kul story! Men du verkar tycka kvinnor är lite larviga. Att ojämlikheter är löjliga att diskutera. Och sen undrar du varför du har så få kvinnliga läsare 😀
Hur ska alla princessor klara av att leva utan dusch och peeling? Kolla på stan en dag i Stockholm..
Jag tror många av BLTs faktiskt är just kvinnor, de vill leva det perfekta livet som i Sex&city.
Dagens kvinnor lägger enorma summor på utseende, kläder och mode.
Tänk skräcken i att inte kunna se fotomodellsfräsch ut längre varje dag? Dusch kanske var 4e dag om ens det..hår i alla kroppsöppningar..
Jag tror vi män skulle klara en omställning mycket bättre, vi är redan sluskiga enligt många kvinnor, kanske metrosexuella fjollor skulle må dåligt?
Tittar man runt i världen på de traditionella jordbruken som fortfarande finns – så ser man att det är kvinnorna som gör allt det tunga arbetet…hämta vatten, mala majs och durra, knåda 10-liters degar, hämta ved, dra plogen när man inte har råd att hyra häst eller oxe, byka kilovis med tvätt etc. Det lågintensiva slitet är kvinnornas. Männen tar främst det som kräver en kort högintensiv kraftansträngning.
Det gällde traditionellt även i Sverige.
Anonym 21:27, Så det var kvinnorna som skogsarbetade och drog ihop milorna?
Jag är övertygad om att Sverige sedan urminnes tider har varit mycket jämställt i det att båda könen behövda slita ut sig för att överleva vintrarna.
Maskiner är mer energieffektiva än människor, så att männen skulle gå tillbaka till kroppsarbete känns hyfsat osannolikt – snarare kommer befolkningen minska på sikt.
Hur ska alla princar klara av att leva utan SUV och hemmabioanläggning? Kolla i nästan vilket hem som helst …
Jag tror att många av BLTs faktiskt är just män, de vill leva det perfekta livet som i Dallas.
Dagens män lägger enorma summor på bilar, poker och elektronikprylar.
Tänk skräcken i att inte kunna [förlänga] bräcka med sin stora SUV längre varje dag? Liten elmoppe kanske om ens det … nästan ljudlöst rrrrr i elmotorn …
Jag tror att vi kvinnor skulle klara en omställning mycket bättre, vi är redan förbrukare av mindre mängd olja enligt statistiken, kanske de som inte kan odla, laga egen mat, sy kläder och åka buss skulle må dåligt?
/LC
hehe jag träffade rätt.. Hur ska alla perfekta kvinnor vara perfekta i ett fattigt samhälle?
Tänk att inte kunna ha 20 par skor, eller att lukta svett..Fullbuske 🙂
Verkar lite krystat. Minskad tillgång till energi skulle göra kroppsarbete viktigare och därigenom göra kvinnor mäktigare för att de är mindre lämpade för detta??? Dels köper jag inte grundförutsättningen-det var kvinnorna som spändes för plogen och det är kvinnorna som gör det mesta tunga jordbruksarbete i de länder vilka använder lite olja. Dels så motsäger historien detta. Kvinnorna hade inte större inflytande innan industrialismen. I de allra flesta samhällen har kvinnornas ställnings stärkts med industri och olja. Jag tycker nu inte särskilt bra om många effekter av olja, löneslaveri och fabriker, men kvinnlig frigörelse förefaller vara en positiv bieffekt (det är ju knappast det som avses av den som bygger en fabrik).
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Jag läste en intervju med futuristen Ray Kurzweil. Mannen som förutspådde när en dator skulle slå en människa i chack, att teknologin som sprider information skulle accelerara besegringen sovjet unionen och att ett massivt kommunikation och informations-spridningssätt skulle uppstå i mitten av 1990-talet.
Han pratar bland annat om solenerginanvändningen. Vi började med det för 20 år sen och användningen har fördubblats var 2a år. Samma med medicinforskningen, den gör liknande "fördubblande framsteg" vart 2a år. Jag tror detta mer eller mindre stämmer med all stor forskning.
Dom områden vi utvecklas inom, utvecklas vi exponentiellt inom. Som med investeringar, ju längre tiden går desto mer ökar dom. Vi behöver inte oroa oss för någonting!
Om ca 20 år så kommer vi kunna ha enbart förnybara energikällor (t.ex solenergi). Våra teknologiska framsteg kommer vara massivt stora om 20 år. Jag tror absolut inte att vi kommer bli mer beroende av manskraft. Snarare tvärtom!
Om framtiden vet vi inget. Men visst kan vi gissa genom att lära av historien och studera samtiden. Det enda vi vet är att förändringar kommer att ske. Det viktiga att komma ihåg är att det inte är 'survival of Strongest' som gäller utan 'survival of the Fittest'. Vad vi än anser och tror om Peak-Oil och eventuella möjligheter till nya energikällor finns andra begränsningar som innebär förändringar i våra livsstilar. Även om energikällor skulle kunna föda fortsatt tillväxt i världen kommer problem att uppstå. Miljarder människor i bl.a. Asien strävar efter samma materiella välstånd som vårt. Detta kommer förstås inte att kunna ske utan problem. I västvärlden för vi en livsstil som knappast ligger i harmoni med vad naturen tål. Om några miljarder människor ytterligare börjar leva vår livsstil kommer det givetvis att påverka vår miljö enormt. Bristen på rent vatten är redan
akut på många håll i världen. Nästa stora politiska världsfråga kanske inte är oljan utan rent vatten. Kanske dax att investera i vatten…
Anders 22:24, nej, helt fel.
Maskiner är produktivare, dvs per arbetad timme producerar de mer. Men de drar mer energi.
Det moderna mekansierade jordbruket förbrukar 6-20 kalorier fossil energi per kalori mat som hamnar på våra bord. Det manuella jordbruket som gällde fram till 1900-talet förbrukar <1 kalori energi per kalori som hamnar på matbordet. Annars hade mänskligheten och dragdjuren svultit ihjäl, eftersom den som bränner mer energi än hon äter just svälter ihjäl.
Blanda inte ihop produktivitet (t ex att en enda person kan bruka 100 hektar idag mha maskiner) med energieffektivitet. Oftast byter man just energieffektivitet mot ökad produktivitet.
Kan man inte peela med vanlig sand…?
Utbildningsövertaget måste prövas i den nya världen, håller en doktorsavhandling i kulturhistoria när det gäller att odla sina egna rovor? OM man har haft rätt ämne kanske.
Uppdelningen manligt/kvinnligt förr i tiden var bland annat av kunskapsskäl. Kvinnor visste mer om vissa saker, män om andra. Det är ekonomiskt och praktiskt. Nuförtiden lämnar kvinnorna sina egna barn och gamla hemma och åker sedan till kommunen för att ta hand om andras familjemedlemmar. För låg lön. Är det bra?
OM man antar att en tredjedel av lönen går åt till mat så kan man göra stora vinster med egen odling.
FredrikN
Hållå där. Kvinnor kan!
Tänk lite längre än till spa och Stureplan.
Vi har aldrig haft så många kvinnor som nu som är deltidsdjurskötare med egen eller andras häst i stall. De är där tidigt och sent för att låta djuren gå ute. Sen är det oftast de som pendlar med kollektiva medel och bra det är värt beundran!
Kraften sitter inte i armen utan i viljan!
SLUs utbildning för lantbruket är fullt av duktiga tjejer, men relativt tomt på män!/Oppti
Nej Cornu – även det historiska jordbruket gick med energiförlust, dvs krävde bra mycket mer kalorier i insats än man fick ut. Skillnaden var att man använde förnybar energi insamlad från stora ytor istället för fossil energi som idag. Hästar och oxar betade i skogen och samlade på sig lagrad solenergi som sen användes för att producera mat som människor kunde tillgodogöra sig. Kor, får och getter betade och gav mjölk och kött – och eftersom de själva måste röra sig långa sträckor gick det åt en massa extra energi bara för dem att få i sig växterna – dvs EROEI var mycket låg. Men så länge det fanns få människor och hyfsat med mark inom rimligt betesavstånd fungerade detta – tills freden kom och vi blev för många. Då utvandrade vi till den nya kontinenten.
Går vi ännu längre tillbaks så var människor i högre grad toppkonsumenter – dvs åt djur (framför allt fisk och havsdjur) som befinner sig högt upp i näringskedjan och därför krävt 100 eller 1000 kalorier för att producera en kalori. Det säger sig självt att antalet toppkonsumenter inte kan vara särskilt stort innan de utrotar sin föda och måste söka sig längre ned i näringskedjan.
Så tro inte att historien kan stå modell för hur vi ska forma post-oil-samhället, även om det förstås finns lärdomar att dra från en tid när energi var dyrare/mindre lättåtkomlig än i dag.
/Jonas E
Jag skulle hellre bo i södra frankrike än i kalla Sverige när nöden infinner sig.
Ett milt klimat, tillgång till vatten, där har vi grunderna. Sverige kan aldrig föda sin befolkning med manuellt jordbruk och energibrist. Det var redan nöd innan vi började med ångmaskiner, en stor mängd emigrerade till Usa..
Sen ser man på dagens svenskar…överlag bortskämda och lata människor, duktiga på att kräva och klaga. Många skulle tappa livslusten direkt om samhället kollapsar.
Har testat 10 dygn utan dusch och klädbyte, det gick faktiskt helt ok, man känner sig lite eländig men det hindrar inte överlevnad.
I väst lever vi långt över vår förmåga, utan att vi förstår det.