Medan priset på silver rört sig mycket starkt i både svenska kronor och dollar, starkt nog för att alltså mer än ta ut den svaga dollarn, så fortsätter guld att visa på svag utveckling i svenska kronor per gram.
Det ser rent av ut som att priset håller på att stabilisera sig i intervallet 280 – 290:- kronor per gram för oss svenskar.
I amerikanska dollar fick vi under veckan som gick fortfarande inte något klimatomslag i guldpriset då MACD vägrade att följa efter de glidande medelvärdena och bekräfta ett klimatomslag och med det ge en sen köpsignal. Däremot får vi innevarande vecka ett knappt och preliminärt klimatomslag baserat på morgonens första timmars handel.
Skall detta hålla i sig krävs alltså att priserna i amerikanska dollar ligger kvar på den här nivån även med fredagens stängningskurser.
Vad är då “den här nivån”? Jo, det är ATH i guldet i USD per troy ounce nu under morgonens handel.
Det finns inga tecken på att oroligheterna i arabvärlden går över fort, snarare så verkar vi allt mer få se att det här inte blir de guld och gröna skogar som naiva västerlänningar trodde. Egypten skakas av nya allt våldsammare uppror, och i Libyen skall man inte längre tala om revolt eller uppror, utan om inbördeskrig.
Demokratisering innebär olika saker i olika delar av världen. Grattis alla som hejat på utvecklingen, nu har ni (minst) ett inbördeskrig på händerna. Hoppas ni är nöjda. Tro inte att det här går över speciellt fort.
Mer om det senare.
Och nu har det börjat komma fler protester i Saudi-Arabien, redan innan de inplanerade massdemonstrationerna den 11:e mars. Var är de västerländska fördömandena här, de fördömanden man var snabba med när det gäller det icke oljeexporterande Egypten?
9 kommentarer
Jag fortsätter heja på, det finns fortfarande regimer i regionen som är så förtryckande att uppror och t.o.m. inbördeskrig är ett positivt alternativ då det finns en chans att det leder till något bättre.
Det förefaller som om det borde suga något enormt att bo i Saudiarabien utan att vara del av den styrande eliten. Det skulle inte heller förvåna mig om det finns gott om troende muslimer som drömmer om att ge den religiösa polisen stryk, för de som inte är troende eller tror på någon annan religion måste det vara ett ytterst hemskt förtryck.
Nu finns det en möjlighet till demokratisering och givetvis även en risk att det går år helvete. En möjlighet nu är bättre än att något händer först när oljan är slut och all återstående förmögenhet tillhör despoterna.
Det kan vara så bra att det här ger ett tryck på Saudiarabien, Iran osv så de börjar reformera sig innan det rasar. Om Saudiarabien ändrar sig en bit ungefär som Kina gjorde efter Tiennamen blir det en framgång för de som bor där även om det inte ger en demokrati.
Om det rasar blir vi i alla fall av med despoternas mutande av demokratiska länder som riskerar att förvrida de demokratiska ländernas politik. Dessutom blir det en relativt liten kris som kanske förbereder samhällen för den stora krisen som kommer när oljeproduktionen viker snabbt av politiskt opåverkbara geologiska skäl.
Jag håller nog med Magnus att detta är positivt och inte minst för de som bor i regionen vilket ju borde vara huvudsaken och om vi får lite dyrare energi är det faktiskt ett lyxproblem mot att leva i en diktatur med risk att åka i fängelse för en bloggpostning.
Precis som när berlinmuren föll så skedde inte all övergång momentant och all övergång var inte smidig heller vilket är lätt att glömma bort idag. Vi har fortfarande i vårt närområde en diktatur, Vitryssland och krig bröt ut i Yugoslavien där Europa fortfarande inte har hämtat sig. Rysslands demokrati är väl sådär medans tjeckien, slovakien, sloveniens transformering till demokratiska stater har varit helt på räls.
Så att tro att mellanösterns tranaformering ska gå på räls i hela regionen är inte sannolikt.
Hej Lars,
Vart hämtar du graferna?
Tack för en bra blogg!
Chartsen är gjorda med data från Barchart.com (multiplicerat med valutadata från Riksbanken för det svenska priset) som jag stoppat in i Mc-programmet ProTA.
Dessutom delades Tjeckoslovakien, hur vet vi att t.ex. Libyen inte vore mera harmoniskt delat i två länder?
Det är många gamla kolonialstater som skulle må bättre av mer naturliga gränser än 1800-talets kolonialmakters raka streck på en karta. Se bara på Irak…
Jo, världen behöver t.ex. ett Kurdistan, synd att Turkiet och Iran kämpar emot att krympa, det är jobbigt när naturliga nationalstater ligger tvärs över befintliga nationsgränser.
Jag har saknar förresten kunskap nog för att ha en aning om vilka länder som kan falla isär harmoniskt som Tjeckoslovakien eller våldsamt som Jugoslavien.
Det vore intressant med ett "Arabvärldens EU" som kan ordna ett gemensamt ramverk för stamsamhällenas individuella utveckling. Men det är givetvis rent önsketänkande.
@Magnus, Du är inte den ende som inte har kunskap nog för det finns helt enkelt så dåligt med positiva exempel så att när Tjeckoslovakien skulle delas studerade man unionsupplösningen 1905 för att ha en positiv förebild och kanske få några tips.
@Urban, Intressant anekdot.
Appropå statsuppdelningar är jag en varm vän av utökat nordiskt samarbete och helst en union som gör det möjligt att hårdrationalisera i statsapparaterna och bedriva infrastrukturinvesteringar, handelspolitik och utrikespolitik på ett mera effektivt sätt. Allt för att hantera den jobbiga tiden när oljan sinar och det är risk för tumult i världen.