Survivalism. Många ser omedelbart framför sig en tungt beväpnad amerikansk högerextremist som bosatt sig i en bunker med tonvis med konserver och inväntar undergången. Men det är en förlegad syn. Den sortens survivalism existerar kanske fortfarande, och har främst sin bakgrund i det kalla krigets paranoia och skräck för den omdelbara undergången i form av globalt kärnvapenkrig. Kanske än av de värsta scenarion som kan drabba mänskligheten, eftersom överlevarna får försöka ta sig fram i en ovanpå allt annat strålningssjuk värld.
Men även om krig generellt är den risksjusterat sannolikaste katastrofala händelse som drabbat oss människor historiskt, även Europa i modern tid, så handlar inte modern survivalism främst om den typen av scenarier.
Istället vill jag hävda att dagens survivalism, neosurvivalism (Svensk term? nyöverlevism?), kommer ur insikten att vårt moderna samhälle är extremt sårbart och ständigt blir allt mer sårbart samtidigt samtidigt som samhället i allt större utsträckning saknar kapacitet att hjälpa oss som individer när olyckan är framme.
Neosurvivalisten vet om att bilen kan gå sönder mitt i vintern, eller att man kan fastna i stillastående trafik mitt i vinterkylan. Neosurvivalisten har därför mat, vatten, filtar, underhållning mm packade i bilen.
Neosurvivalisten vet om att vårt tågnät under nyliberalismens anfall blir allt känsligare för normala vädervariationer, och packar filt, mat och vatten för minst ett dygn, ficklampa, batterier, bok, toalettpapper mm även för den kortaste tågresa, aka en EDC (eng every day carry, alternativ GHB, get home bag). Att det fortfarande finns tågresenärer som inte gör detta skakar neosurvivalisten bara på huvudet åt. Neosurvivalisten gråter inte ut i tidningen över att tåget stod stilla. Neosurvivalisten väntade sig det.
Neosurvivalisten har även ett förråd med färskvatten i bostaden, tillräckligt för åtminstone veckor av dricksvatten när våra åldrande vattenledningar successivt havererar allt oftare. Neosurvivalisten är nämligen medveten om att ersättningstakten hos en normal svensk kommuns vattenledningar är ca 300 år idag. Många vattenledningar är fortfarande samma ledningar som när man en gång drog in rinnande vatten i slutet av 1800-talet eller början av 1900-talet. Det byggs nytt, men främst till nya områden, men även de vattenledningarna hänger på gamla ledningar som är hundratalet år gamla.
Neosurvivalisten vet också om att strömmen kan gå även i storstaden, och har både möjlighet till uppvärmning och begränsad strömförsörjning även i en lägenhet.
Neosurvivalisten har även ett matförråd (och andra livsmedel som hygienartiklar) av varor som h*n ändå förbrukar, och roterar dessa löpande för att ha en buffert när just-in-time-leveranserna av olika livsmedel till matvarubutikerna havererar pga strejk, väder eller för den delen faktiskt brist på mat.
Bor neosurvivalisten på en utsatt plats, t ex nedströms något av våra större eller mindre kraftverksdammar, eller inom det akut utsatta området nära ett kärnkraftverk eller t ex petrokemisk industri, så har h*n också en BOB packat (eng bug out bag), med det allra nödvändigaste i den mån h*n inte redan bär runt detta i sin EDC. Neosurvivalisten har rent av en uppblåsbar gummiflotte liggande på vinden i villan redo för den dagen den stora kraftverksdammen brister och översvämmar någon av våra större städer nedströms kraftverk. Dit räknas för övrigt också Göteborg, som ligger nedströms dammar i Vänersborg, Trollhättan och Lilla Edet. Brister en av dessa blir det blött om fötterna närmast Göta Älv. Så inte bara norrlänningar behöver oroa sig.
Neosurvivalisten är inte beroende av ett fungerande betalningssystem, utan har förråd nog och antagligen även lite kontanter för nödsituationer när banksystemen kollapsar, vilket t ex numera sker rutinmässigt.
Neosurvivalisten har även något som kallas för böcker, eller för den delen utskrivna papper med viktig information, väl medveten om att Internet kanske för tillfället bara är ett musklick bort, men gör sig inte beroende av att Internet fungerar för livsnödvändig information.
Neosurvivalism är också att se som en ideologi, en frihetelig ideologi. Tanken är att ingen förutsebar katastrof eller negativ händelse skall inkräkta på den egna friheten eller tvinga dig att ställa dig med mössan i hand och be om hjälp från en stat eller kommun som är ointresserad av att hjälpa dig. Neosurvivalism är alltså en brutal konsekvens av nyliberalismens nedmontering av den infrastruktur som är vårt moderna samhälles blodådror, samtidigt som neosurvivalisten accepterar nyliberalismens anfall och inte ropar efter att vi skall återsocialisera infrastrukturen. Den yttersta friheten är att klara sig själv.
Kort sagt så är neosurvivalism en reaktion mot tron att samhället tar hand om oss och mot tron att vi inte är sårbara. För vi är sårbara. För 50 år sedan var alla survivalister. Alla hushåll hade matlager hemma. Alla hushåll hade fortfarande fotogenlampor, och även i lägenheter kunde man elda med ved om centralvärmen slutade fungera. Man var inte beroende av bensin till bilen och el till kylskåpet, även om sådana moderniteter fanns. Man kunde underhålla sig utan att strömmen fungerade och utan TV. Man kunde odla egen mat, och alla som hade en trädgård gjorde också detta. Äpplena ruttnade inte i gräset, utan det gjordes saft, sylt, äppelmos etc.
Men någonstans tappade vi bort alla tankar på redundans, alla tankar på resiliens. Kanske var det det socialdemokratiska bygget av det gamla välfärdssamhället som av ekonomisk nödvändighet nu monteras ner, som fick oss att tro att staten alltid tar hand om oss i stort och smått. Allt de flesta har kvar är tron på BAU, business as usual. Mat kommer från ICA. Men ser vi runt omkring oss, så ser vi också att BAU inte är normen. Vi drabbas hela tiden av störningar, och det känns också som frekvensen och omfattningen av dessa störningar blir allt värre.
Under tiden blir man som survivalist utskrattad, men de flesta är förstås tysta med sin resiliens och den märks inte utåt.
Om det redan står så här illa till med vår infrastruktur, hur tror ni att det kommer se ut när bränslebristen efter peak oil slår till på allvar och just-in-time-samhället faller samman? Hur tror ni underhållet av järnvägarna kommer se ut när vi drabbas av permarecession, samtidigt som vi vid fossil bränslebrist blir allt mer beroende av just järnvägen? En rimlig slutsats är att avsättningar för underhåll av infrastruktur kommer minska i takt med det ekonomiska utrymmet.
Nej, neosurvivalister är inga att skratta åt. Möjligen kan man le lite snett åt de som tror på BAU, fast bevisen om att BAU inte existerar är överväldigande. Istället har vi diverse känsliga flaskhalsar i dagens samhälle där små fel kan få stora och snabba konsekvenser. Eventuella utvikningar om extremscenarier som det stående insideskämtet zombieapokalypsen skall nog mest ses som en roande intellektuell övning att jämföra med “om jag hade X miljoner så skulle jag”. Kommer inte hända, men man kan alltid fantisera.
Lite svenska neosurvivalistbloggar är t ex bloggrannarna Blott Sverige svenska preppers har, Ylven och Nisse i torpet. Andra exempel är Den svenske Argus, Survla, Prepper’s mfl. Finns väl fler, och finns även de som inte skyltar med sin neosurvivalism.
41 kommentarer
LOL
fast man borde gråta. Tragiskt är ordet jag letar efter faktiskt. Man ska inte behöva ha EDC eller GHB prylar med sig men likförbenat är det ett måste 2010.
Politikerna gör det dom är bäst på… INGENTING!
Skönt att svenska survivalistscenen äntligen breddas efter ha varit ett tillhåll enkom för 35-åriga singelkillar med lumpennostalgi som största intresse.
Obligatorisk lyssning för neosurvivalisten: /www.thesurvivalpodcast.com/
Cornu, du nämner numera återkommande "nyliberalismens anfall". Kan du i ett separat inlägg redogöra för vad som kännetecknar nyliberalism, vilka idéer och värderingar den grundar sig på och hur det återspeglar sig i den politik som förs samt en bedömning av hur dessa idéer kommer att påverka oss genom permarecessionen.
Btw, lite OT men återbäring för näringsidkare kommer nästa vecka… ingen specifik dag angiven då det är datafiler som skickas över flera dagar.
Riktigt bra inlägg Cornu!
Jag noterar med förtjusning (i likhet med Martin ovan) att C den senaste tiden förflyttat sig bort från nattväktarstatens kramare. Han har börjat förstå att det behövs ett samhälle som tar ansvar för att samhällets viktiga övergripande funktioner verkligen fungerar. Att det finns ett allmänintresse och att det är en fördel att detta allmänintresse i huvudsak betalas via skattsedeln.
Just nu är dock i princip alla politiska partier hårt anfrätta av nyliberalismens tankar och idéer. Detta trots att vissa av de(s)sa partier hävdar motsatsen.
För att leva som survivalist måste man mäla sig ur det gängse tänkandet. Det är svårt och systemfrämmande. Själv har jag ingen möjlighet att leva upp till survivalistens alla krav. Men vissa av de försiktighetsåtgärder som survivalisten bör vidtaga har jag gjort. Men mycket återstår.
Om neosurvivalisten förväntar sig att tåget skall stå stilla, varför går h*n då ombord?
/Plato
Nu tror jag dock alla inser att nattväktarstaten är det naturliga tillståndet för ett mänskligt samhälle och att dagens välfärdssamhälle är en del av dagens ohållbara inflationsekonomi. Det finns en gräns för när de som står för den faktiska produktionen inte vill slava åt parasiterna,dvs alla som inte bär sin egen börda.
Nyliberalismen har ju dock kommit att bli lika med monetarismen,som står för en irrationell tro på att man kan centralplanera penningmarknaden,detta är bara en inriktning av flera. Att avregleringar av monopol är svårt motsäger inte fakta om att centralplanering alltid förlorar mot decentralisering långsiktigt.
Oavsett så är ett privat monopol att föredra framför ett statligt,eftersom ett privat är mer beroende av sina kunder än ett statligt.
Sen vet jag inte om statens krav på en viss vinst i SJ är så liberalt?
Bra och aktuellt skrivet!
Sitter i ett kallt hus och spar på vår gemensamma el./Oppti
Har funderat en del på det här, speciellt eftersom man bor i lägenhet med små barn…
Någon som har tips på smidig provisorisk uppvärmning av ett rum anpassat för lägenhet?
Stringfellow, jag har precis införskaffat en fotogenvärmare samt 10 liter fotogen på Jula. Bör funka att värma ett rum,man får dock vara lite försiktig med koldioxiden och vädra regelbundet.
http://www.jula.se/fotogenvarmare-6-5-l-128098
Stringfellow – se mail.
De var bra skrivet. Jag har ändrat uppfattning om dig och dina tokiga survivalistidéer. Droppen nåddes när jag läste på forumet ni är aktiva på om en äldre man som hade förberett sig att kriga över en viss väg vid en viss tid så hans familj kunde ta sig vidare. tanken är god, men paranoian nådde oanade höjder när han suttit på kammaren och verkligen gjort en plan för att slå sig fram med sina vapen som han skaffat för just detta ändamålet (Inte jakt vad jag kunde förstå)
Att leva i nuet, med vissa idéer om morgondagen är sunt. Att leva enbart i framtiden i de mest dystra skräckscenarion är nog inte positivt för en själv och ens medmänniskor.
Plato: De förväntar sig inte och är inte rädda för det, de är förberedda för det 🙂
Ett aktuellt exempel på nyliberalismens anfall:
Järnvägen.
I dag splittrad på flera olika bolag och aktörer. Skall upphandlas och avtalas.
Resultat: Fungerar inte och alla skyller på alla. Eftersatt underhåll. Kortsiktighet.
Förut: En aktör med samlat ansvar och en driftvärnsorganisation. Trög men stabil.
Det förra ett liberalt bolagstänkande (blir många direktörer med bonusar). Det senare ett samhällstänkande med helhet.
Vad är det vi behöver och vill ha?
/Grönvita
Stringfellow, ett alternativ är en dekorativ och inglasad spritkamin, ex Camina Art City, se längst ner på
http://www.sotarniboras.se/kamin.html iaf barnsäker men kostar skjortan eftersom det är design avsedd att stå framme 24/7.
Skandinavisk spismiljö har två liknande, se
http://www.spismiljo.se/etanolkamin_Spismiljo, som kostar ungefär hälften.
Fördel med sådana är att man kan använda dem "till vardags" om man vill att det skall se fint ut när man har gäster, ständigt kan ha dem framme och att de är någorlunda barnsäkra. Nackdelen är priset, en fotogenkamin kostar mindre. Och etanolbränslet till spritkaminerna kostar skjortan om man inte använder Biltemas koncentrerade spolarvätska istället (på egen risk).
Bosse, man ser det man vill se.
Nej, vi kan aldrig gå tillbaka till att leva över våra tillgångar som vi gjorde i gamla socialistiska DDR-Sverige. Det slutade med 90-talskrisen och saneringen av den svenska ekonomin, samma stålbad som Grekland, Irland, Portugal, Spanien, Italien, Frankrike osv får gå igenom de närmsta åren.
Det gamla till synes fungerande systemet berodde på att skattebetalarna stod för notorna, och inte brukarna. Ungefär som det fortfarande gäller för bilismen.
Bör nog ägna ett blogginlägg åt det.
Grönvita, man kan liberalisera, och sedan kan man tokliberalisera. Oftast tokliberaliserar vi. Exempel på mer måttlig liberalisering är t ex försäljningen av Vin & Sprit, som knappast har påverkat någon annan än de anställda.
Stringfellow med flera.
Min uppfattning är att det är mycket olämpligt att man börjar elda med gasol eller fotogen i sina lägenheter om det blir kallt.
I en lägenhet klarar man sig länge länge genom att vara tillsammans i ett rum, hänga täcken för fönster och hålla sig varm med hjälp av varandra, varma kläder och filtar.
Om folk börjar elda hej vilt med olika kaminer leder inte bara till risk för syrebrist utan ökar risken enormt för brand och det är betydligt allvarligare än att det är kallt. Människan överlever mycket kyla så länge tillgången till vatten och mat är tillgodosett. Bättre då att man har ficklampa, vatten och ett hyfsat matförråd.
Är man däremot rädd för frysskador på egendom kan man behöva använda någon kamin, men det är knappast fallet i en lägenhet. Dessutom bör man se till att det är en värmekälla som inte ger alltför stora risker för syrebrist eller brand.
Anonym 13:48,
Enligt uppgift så ska det gå bra att använda diesel i Julas fotogenvärmare, istället för den dyra lysfotogenen (60kr/liter). Googla på "fotogenvärmare diesel".
Vid all sådan användning är det dock mycket viktigt att tänka på ventilationen, och brandsäkert avstånd till brännbara saker. Vid dålig ventilation kan kolmonoxid uppstå pga ofullständig förbränning. Dödsolyckor har inträffat.
"Nyliberalismens anfall"? Du beskriver dig själv som anarkokapitalist. Du är lika bra på dubbelmoral som Thomas Köttros.
Anarkopopulist är vad du är.
Cornu,
Bra distinktion mellan liberalisera och tokliberalisera.
Tror dock att en definierad kärna av samhällsfunktioner måste hållas borta från tokliberalisering. Annars blir det som SJ och järnvägen. SJ behövde reformeras, men det är en helt annan sak än det vi fått nu. Gör om, gör rätt.
/Grönvita
C – 14:16: Vem talar om en återgång till överkonsumtionens dagar? Inte jag i alla fall. Läs mitt inlägg en gång till. Jag talar om att man inte kan lämna över viktiga samhällsfunktioner till "marknaden". Då funkar det inte. Det tycks bara vara inom kapitalismens kärnverksamhet, dvs banksektorn, som det numera är nödvändigt att tillämpa rigida socialistiska principer, dvs att privatisera profiter och socialisera förluster.
Jag har en tid hävdat (med stöd av en del kloka ekonomer) att kapitalismen i dess nuvarande existensform fungerar alldeles utmärkt. Kapitalet koncentreras till allt färre händer (enligt skolboken). Det är särskilt tydligt i USA.
Kapitalismen håller på att segra sig in i väggen!
Man får ju fundera lite över vad som är praktiskt också…
En filt är tex rejält opraktiskt att ha med sig i tid och otid (tex på den dagliga pendlingen).
Däremot kan det ju vara lämpligt att kanske ta på sig långkalsonger, rejäla vantar och en mössa, samt ev ett extra lager under vinterjackan när det är -18 och man skall pendla till jobbet.
Blir det för varmt kan man ju klä av sig, och ett underställ tar inte mkt plats i väskan…
En liten vattenflaska, en fickkniv och en energybar är också platseffektivt.
Skall man ut och flyga är det dock bara att glömma, möjligen kan man få med en energybar med sig 🙁
/K
Bor i lägenhet själv. Men känner igen mig. Det som jag rekommenderar man minst bör ha i lägenhet som realist är torr mat som håller i sig eller konserv. Tomma behållare för att fylla på med vatten ifall vattnet försvinner. Det brukar ta en tid innan vattnet försvinner helt i storstäderna. Men klart det är lite risky det där att fylla på när väl olyckan inträffar.
Handhållen LED lampa med inbyggd radio, som man vevar upp. Finns att köpa på alla möjliga ställen nuförtiden. Sen då ett litet campingkök. Iofs kan rekommendera sån där aluminium också och att beställa broschyrer"gratis" från Energimyndigheten som ger tips om vad man ska göra ifall något inträffar. Keep it real.
Klas, en tunn fleecefilt tar inte mycket plats.
Edit: Skrev "aluminium" i förra kommentaren, men menade värmefolie filt. Som opackad är nästan lika stor som en tändsticksask.
http://www.youtube.com/watch?v=fOshw4kIGR4&feature=player_embedded#! här ett bra ex.
"Nej, vi kan aldrig gå tillbaka till att leva över våra tillgångar som vi gjorde i gamla socialistiska DDR-Sverige. Det slutade med 90-talskrisen och saneringen av den svenska ekonomin, samma stålbad som Grekland, Irland, Portugal, Spanien, Italien, Frankrike osv får gå igenom de närmsta åren." Tycker att du förenklade lite väl mycket med det uttalandet. Visst, politiken slarvade med att hålla budgetar, men inte i närheten av hur det gått till i Syd-europa. Det som verkligen eldade på ekonomin och slutade med en skräll som både stat och kommuner fick ta hand om var att kreditmarknaden släpptes fri.
Minns inte vilket år det var, men på 80-talet släpptes tidigare kreditregleringar och vem som helst fick plötsligt låna pengar av bankerna för att bygga. Det eldade på bostadsbyggandet och man byggde mängder av mycket dyra bostadsrätter då att "ungdomarna skulle få någonstans att bo". Att ungdomar inte hade de löner som krävdes för insatser och hyra hade man inte bekymrat sig om att kolla.
Men den stora spekulationshysterin gällde kommersiella fastigheter. Där var det en omsättning som byggde helt på att man trodde att fastighetspriserna kunde stiga hur högt som helst. Kalkylerna höll inte om man bara räknade på kassaflöden och oförändrade fastighetspriser. Ja och sedan sprack bubblan, staten gick in och räddade det svenska bankväsendet, ekonomin kollapsade, skatteintäkterna minskade och de statliga utgifterna ökade. I det avseendet liknar det Sydeuropa.
Herbert
Bästa survivalistövningen: ut och tälta!
Fast kanske inte börja just nu om du är nybörjare…
/GeCe
Anonym 17:38:
Mycket riktigt avreglerades en del led i den planekonomiska penningpolitiken. Men sålänge fiat-valutor,riksbank,kapitalreservkrav på 8% istället för 100%,insättningsgaranti osv. finns kvar så är inte marknaden varken fri eller hederlig. Too big to fail-attityden måste bort,den är kortsiktig och skapar moral hazard.
För några månader sedan så skaffade jag en vattendunk och ställde den fylld inomhus. Detta ogillades av min mamma ("Vad ska vi ha den till?"). Nån vecka efter det sprack en vattenledning som tog ett par dagar att fixa. Efter det så är hon inte så negativ och skaffade fler! (som står fyllda i köket)
Tack för ett intressant inlägg! Tror att du förmedlar en känsla som allt fler känner, kul att du pushar för de svenska bloggarna inom ämnet.
Ser inte mig själv som neo-s., utan som survivalist rätt och slätt. Detta för att mina föräldrar var survivalister (utan att veta om det), och på så sätt har man fått det gratis med uppväxten. Dom hade förstås fått med sig det från tidigare generation (småbrukare).
Men så här är det ju inte för alla idag. Och till skillnad från oss män födda på 70-talet, så får ju inte dagens ungdomar ens göra militärtjänst.
Enligt min mening, skulle ett införande av obligatorisk 3mån överlevnadsutbildning för båda könen, vara en mycket god investering för Sverige. Detta oavsett om man tror på bättre eller sämre tider.
Att ha kunskap är lättaste packningen att bära.
Förutom att min mor bakade, syltade, saftade och odlade, så fyllde hon förstås badkaret fullt med vatten inför senaste millenie-skiftet;-)
Min far var extrem i att klara sig själv. Den negativa aspekten på det, är att man får svårt att be om hjälp när man faktist skulle behöva det…och detta fenomen känner också jag själv av idag.
Själv utgår jag hela tiden från att det ska gå åt helvete, vilket det ibland gör, men för det mesta blir jag bara positivt överraskad!
What you focus on expands!
Om en person från annat land skulle läsa denna blogg så skulle den personen få en relativt sjuk bild av det land jag lever i. Man kan ju tro att vi står vid ruinens brant.
Högfärdigheten hos vissa kommentatorer är skrämmande. De verkar tro att samhället är osårbart och att alla som inte anser så är galna.
Vi har byggt ett mycket bräckligt samhälle, speciellt just in time är galet om vi tänker på livsmedelsförsörjning.
Det kortsiktiga samhället kommer få lära sig en bitter läxa en vacker dag, hoppas det kan ändra lite i mentaliteten hos vissa.
Många verkar bo i en bubbla, fy den som ens yttrar något som inte stämmer med deras idealvärld. Curling genertionen troligen.
I vilket avseende skulle SJ vara liberaliserat?
När jag växte upp på 60-70-talet fanns det fler mål för ett land än enbart ekonomiska. Ett sådant – antagligen i skuggan av det kalla kriget och med bara andra världskriget 25 år bort i tiden – var att hålla en viss grad av självförsörjning.
Sverige skulle ha egna jordbruk, inte för de öppna landskapens skull, utan som buffert för krigstider. Det fanns bergrum fulla med förråd. Det fanns lager i alla företag och allting var förstås inte beroende av IT.
Nu har vi gjort oss mindre och mindre självförsörjande. Det är hög tid att vi sätter upp ett nytt (gammalt) mål för Sverige – att vi ska ha en hög grad av självförsörjning. Och det måste få kosta. Det måste, för en gångs skull vara underordnat kravet på att allt ska ge en så hög ekonomisk avkastning som möjligt.
Och det ska inte lämnas till privata företag att hantera. Ett skrämmande exempel är att oljebolagen ska se till att det finns lager i Sverige för 3 månaders förbrukning. Man kollade det för några år sedan och de klarade inte av sitt åtagande. Nej, det ska hanteras av staten och järnvägsverksamheten borde ingå i det som måste klaras!
Helmut
Ja, förr i tiden skulle vi ju också kunna försvara vårt land själva. Det var i alla fall tanken. Ett folk i vapen! Även den idén är kastad på sophögen. Nu ska vår lilla och dyra elitarmé mula fattiga muslimer i fjärran land i stället. Visst är tiden ur led.
Bosse, i modern tid så har Sverige inte haft kapaciteten att försvara sig själv mot ett större angrepp. Under kalla kriget så utgick man ifrån att ett angrepp på Sverige bara var en del av en mindre front i Europa. Man hade också en säkerhetsgaranti från USA vilket för också låg i USA's intresse då man vile säkra möjliga utskjutningsplatser för kärnvapenbärande ubåtar utanför svenska västkusten.
"… de flesta är förstås tysta med sin resiliens"
det e poesi det, en formulering i nobelklass
/"lofty" W