SvD har en artikel som uppmärksammar att antalet havererade värmepumpar anmälda till försäkringsbolagen har ökat med upp till 92.4% under 2009. Bäst i klassen var frånluftsvärmepumparna där skadorna bara ökade med drygt 35%, medan de så hypade bergvärmepumparnas anmälda skador ökade med 66.5%.
Det här sätter fingret på att en bostad inte är en investering, utan en kostnad. Oavsett så får man räkna med att skaffa en ny värmepump inom 10-15 år från den nya, och även hosta upp lite pengar för reparationer däremellan. Den ekonomiska kalkylen för värmepumpar kan för de som drabbas blir en mardröm.
Har man koll på sin ekonomi, och värmepumpen t ex kostar 60 000 kronor och förväntas överleva i 12 år, så fonderar man förstås 5000 kronor om året till bostadens reparationskonto, något alla som äger sin bostad bör ha. Det är något som ingår i kostnaden att äga sitt boende.
Sedan finns det även lycksökare inom värmepumpar. System som är feldimensionerade, system som aldrig fått testas på riktiga svenska vintrar, billiga Kina-tillverkade luft-luftvärmepumpar. Men även svenska kämpar från Nibe som att döma av kommentarer till artikeln verkar skära sig i hälften av fallen.
Men framför allt så är värmepumpar invecklade system, som också successivt fungerar sämre ju kallar det blir. Vad jag vet så rekommenderar Sveriges kommunala energirådgivare att man skaffar pelletsuppvärmning istället för värmepump. Varje eldningssystem som byts ut mot en värmepump riskerar inte bara att förstöra husets fuktbalans när källare, skorstenar eller pannrum kyls ner, utan ökar också behovet av elproduktion för uppvärmning. Dessutom förutsätter en värmepump att strömmen inte gått. En pelletspanna med cirkulationssystem kan man köra på batteri när strömmen går. Bäst är förstås en kombinationspanna ved + pellets, tillsammans med solvärme för sommarhalvåret. Men man kan förstås skippa veden och bara köra pellets + sol.
Att siffrorna för havererade värmepumpar stiger kan inte bara förklaras av att allt fler installerar värmepumpar. Antalet installationer ökade inte med 94% 2008 – 2009… Nej, man bör nog söka förklaringarna hos tillverkarnas och entreprenörernas profithunger, naturligtvis gödd av husägarnas drömmar om att spara pengar. Det säkraste sättet att garanterat spara pengar är tilläggsisolering. Isolering går inte sönder. Isolering kräver ingen drift. Börja där. Speciellt med gamla i princip oisolerade hus. Ett tillägg på 45-95mm isolering vid ett fasadbyte kan göra underverk för det i princip oisolerade huset från innan oljekrisen på 1970-talet.
Skall man absolut ha en värmepump, skaffa en frånluftsvärmepump och en ordentlig vedkamin. Värmen från vedkaminen går ut med frånluften, och kommer den vägen att cirkuleras ut i husets varmvattensystem. Och frånluftsvärmepumpar ser ut att gå sönder minst ofta. Kanske därför att de har jämna driftsförhållanden med en jämnt tempererad inomhusluft som energikälla? Och vedkaminen fungerar oavsett om strömmen och värmepumpen gör det. Moderna kaminer som eldas korrekt ger inte heller någon störande rök.
Det finns naturligtvis de som är mycket nöjda med sin värmepump, men förr eller senare kommer den gå sönder. Håll tummarna att det är senare, fast då ersätter förstås inte din hemförsäkring mer än en bråkdel av kostnaden. Så glöm inte att fondera pengar till det där reparations- och underhållskontot. En avsättning som bör ligga i intervallet 2000-5000 kronor i månaden för en villaägare, beroende på villans behov, och även skall täcka in fasadbyten, takbyten, badrums- och köksrenoveringar, vitvaror etc. Bostadsrättslägenheten klarar sig på runt 500-1000 kronor i månaden för reparationskontot. Sådant som hyresvärden står för om du hyr din bostad…
34 kommentarer
Tänk vad klok du/jag/vi är! Jag byggde nytt 93-94 och satte då in en nibe frånluftare och framförallt bygge 2 skorstenar med en vedspis och en kamin kopplat till respektive stock. Jag hade överlägset lägst uppvärmningskostnader i grannskapet.
Jag tror att på marknaden finns många lycksökare, tyvärr.
Luft-luftvärmepump sen ett år,helnöjd hittills.Ser det mest som ett sätt att spara ved när det inte är så kallt,vedeldar i braskaminen bara när det är kallare än -5 (i motsats till grannen som bara slår på sin värmepump när den övriga uppvärmningen inte räcker till, alltså vid kallare än 10-12 minus, är tydligen en kass pedagog då jag inte lyckats förklara det här med olika verkningsgrad vid olika temperaturer)
Normal vedåtgång har varit ca 20kbm, nu ser det ut att räcka med 5. Har kvar gamla vedpannan(från 50-talet) med vattenburen värme, självcirkulerande, som får jobba när det blir så kallt att värmepumpens verkningsgrad är dålig. Är nu glad att sambon inte lyckades övertyga mig att riva ut pannan och vattenburna element när vi köpte huset.
/GeCe
Frånluftare från tidigt 90-tal verkar ha väldigt bra livslängd. Nya verkar gå sönder före de gamla…
Mmm, dags att fylla på ved i pannan 🙂
Det går åt en kväll som denna -22°C
Var och hämta ett extra lass förra helgen..
//P
Tja, har eldat rätt hårt i kaminen idag. Är nu uppe på 23.5 i biblioteket, som är det kallaste rummet på nedervåningen. Så det får väl ses som acceptabelt.
I "biblioteket". Oj, det lät herrgård det.
Är neosurvivalisten också livsnjutare som kan sitta framför brasan med en god bok och en Lagavulin? Eller springer denna runt och kollar tempraturen i alla rum på golv och taknivå, känner på väggarna, mäter snödjup osv..?
Biljardrummet är inte uppvärmt så här års om vi inte skall spela biljard.
Allt låter så mycket mer flärdfullt med rätt beteckningar. Biblioteket kanske är en skrubb där vi har lite böcker? Eller så är det ett rum fullt med bokhyllor, ett par bekväma fotöljer, en barjordglob och sammetsgardiner. Eller så är det något helt annat.
Gillar inte whisky, eller vad en Lagvulin nu är för något. Jo, sitta framför brasan med en god bok tillhör favoritsysselsättningarna.
Ska ni isolera så gör det rätt, det är annars lätt att orsaka fuktproblem och mögel. Tyvärr tänker inte alla på hur klimatskalet och fukten samspelar. Många har fått mögliga vindar när de tilläggsisolerat.
Inget är lätt här i livet, inte ens många byggfirmor har koll på hela biten.
Så tänk igenom vad ni sätter igång med, kan bli dyrare än ni hade planerat.
Helt sant. Notera att jag bara pratade om 45-95mm i tilläggsisolering på fasaden. Kan vara att inbjuda till problem att ta till med mer än så på ett gammalt hus. Vill det sig väl kan man göra motsvarande vid renovering på insidan också, men ventilation, ventilation, ventilation osv.
Vad håller han för temperatur i gemaket då?
Ingenting kan kallas vid helt sant! Ju förr man lär sig detta – ju tidigare kan man utvecklas för de3t är mycket få om än någon som besitter sanningen.
Helt rätt eller helt riktigt är däremot inte alls på samma sätt laddade med omnipotens.
Det där med att frånluftare från början av 90-talet är mer långlivade stämde inte i mitt fall. Huset är byggt -91 med frånluftvärmepump, flyttade in maj 1997 och värmepumpen pajade december 2001. Turligt nog var det inte lika kallt som i år då… Bytte till bergvärme, bekvämt och bra, hade jag kunnat vänta ett år jhade jag kunnat installera en kombinerad berg- och frånluftvärmepump – det får bli nästa gång. Kompressorn har 10 års garanti så den lär inte gå sönder förrän 2012…
Fast visst har jag en finfin braskamin också, ser det som en nödhjälp och trivselfaktor.
Vi kör en luft/luft på 6:e året. Den har sparat in 30 000 SEK och kostade 17 000 SEK efter rotavdrag. Jag servade den här innan vintern och det är en synnerligen enkel konstruktion som är lätt att hålla ren och i bra skick. Som en frys med lite större grejjer på. Vår frys har hållt i 25 år btw.
/ Lowrisk
Min bergvärme tog mig bort från vedeländet för 7 år sedan. Eldar bara i reserv numera. Funkar finfint.
Byggde nytt för fyra år sedan och installerade modern pelletsanläggning/solfångare. Bulkförråd på 3ton och acceptabel skötselnivå. Många gubbs som idiotförklarade mig som inte borrade hål. "det där pellets krånglar bara och det kommer att bli stopp i skruven" Tja, inget stopp än och ingen elchock förra vintern.
/dalmas
Stopp i skruven kan du åtgärda själv, behövs ingen dyr servicepersonal utom möjligen första gången.
OAvsett bulkförråd eller ej, så kan man köpa in en stor del av årsbehovet vid lågsäsong, t ex sommartid med bättre priser. Och fler leverantörer än elleverantörer att välja mellan. Typ.
För den som har vanlig braskamin är tipset att sänka termostaten ett par grader vilket ger förutom lägre energikostnad för den vanliga energikällan (tex bergvärme) även ett incitament att elda.
Har själv det olyckliga alternativet grundvattenvärme.
Se tex http://www.varmia.se/grundvattenvarme.php
vilket innebär ännu komplexare system därtill fler driftsstopp. Dock är verkningsgraden givetvis bättre än bergvärme.
//Håkan
Jag har luftvärmepump plus vedeldning i kamin i ett hus på 60 kvadratmeter. Luftvärmepumpen använder jag bara vid plusgrader, samt på sommaren för kylning. Detta är en utmärkt kombination. Så fort det blir minusgrader stänger jag pumpen och börjar elda. Men det kräver att man är pensionär och kan vara hemma under dagen.
Vid minus 10 grader eller mer är det ingen större vinst att använda pumpen, dessutom går den förmodligen sönder snabbare.(min har hållit hittills, peppar peppar)
Vågade inte köpa en billighetspump till huset, så det blev en för drygt 20000 inkl.installationen.Men ny har jag hört så många som är nöjda med sina 5000kr pumpar med snabbkoppling, så det blir nog att jag installerar en sådan i sommarstugan.
/GeCe
VÄRMEPUMPSHIMLEN
Jag är mycket nöjd med mina tre Thermia värmepumpar, två går på grundvatten och en på ytjordvärmeslinga. Tillsammans minskar de uppvärmningskostnaden med 110.000 kr/år med nuvarande el- och oljepris. Ju dyrare elen blir, desto mer sparar de in. Reparationer:
Nr 1: Inst. 1983, kompressorbyte 1997, 18.000 kr
Nr 2: Inst. 1997, inga reparationer
Nr 3: Inst. 1998, ett relä, inte dyrt
Jag känner dock till ett par luftvärmepumpar som varit odugliga.
Säkrast är förstås att ha ved som komplement vid strömavbrott, annars är värmepump idealiskt.
Sköter sig själv, smutsar inte ner, och hämtar 60-70 % av värmen gratis från lagrad solenergi.
Också skogsägare
Fråga kolon: Kan man köra en pelletspanna med endast självcirkulation?
Jag har nämligen två cirkulationspumpar, en för pannan och en för elementen.
En enkel fråga: Om man nu inte bor i en kåk utan i en lägenhet, vad rekommenderar ni för reservvärmekälla? Finns det någon vettig kamin att köpa på marknaden. Som inte behöver skorsten. I Spanien är det vanligt med gasdrivna kaminer under de milda vintrarna. Finns det nåt liknande här hemma?
Om fjärrvärmeverket klappar ihop tänkte jag…
En fråga från en icke husägare , från / från är det samma sak som luftvärmepump ? Frånluftare ?
Tack på förhand!
Skadeanmälningsökningen var totalt 66%, inte 92,4%. Så tillvida du inte försöker luras genom att skriva "upp till" så tycker jag du ska skriva 66% istället. Den senare siffran var enbart för kategorin luft-vatten värmepumpar. Men att ökningarna sett olika ut för de olika typerna av pumpar kan ju också bero på hur vanliga de olika varianterna är vid installation idag jämfört med tidigare år, och hur många fler pumparna är idag, något jag inte har någon koll på.
En sådan här kraftig skadeökning måste tyda på kvalitetsbrister för många av de pumpar som säljs på marknaden.
Men värmepumpar är inte alls invecklade system utan ungefär lika avancerade, eller enkla, som kyl, frys och luftkonditionering. Alla dessa produkter använder värmepumpar, om än med olika dimensionering och i vissa fall så vill man åt värmen och i andra fall bli av med värmen. Precis som dessa, och i likhet med ex. pelletsbrännare så har de förstås en begränsad teknisk livslängd innan antingen utbyte eller större renovering måste göras.
En värmepumps COP-tal beror på vilken temperaturskillnad pumpen arbetar med. En luftvärmepump som tar värme från uteluften tappar givetvis i prestanda då yttertemperaturen sjunker, men vinner samtidigt prestanda varma dagar. Temperaturen i exempelvis berget är däremot relativt konstant oberoende av utetemperaturen, så dessa arbetar med ett stabilare COP-tal.
Kraftvärmeverk för kombinerad el och fjärrvärmeproduktion i kombination med användning av värmepumpar ger för övrigt den mest effektiva användningen av den begränsade mängd biomassa som finns tillgänglig.
För övrigt så kan även isolering "slitas" genom att dess isoleringsförmåga försämras med tiden. I många fall så är det inte heller kostnadseffektivt att tilläggsisolera såvida detta inte görs i samband med en "renovering" eller liknande. Tilläggsisolering kan i sig också orsaka problem.
Bosse: Visst finns det kaminer, en hel uppsjö av olika sorter – fotogen, sprit, gasol. Att fjärrvärmeverket klappar ihop kan självklart inträffa, men är väldigt osannolikt. Ett hyreshus håller värmen ett bra tag och kyls inte ut lika snabbt som en villa då det finns mer massa i stommen som håller värmen ett tag. Se till att ha rejält med stearinljus, filtar, någon form av kök (gasol, sprit, fotogen) och batterier till pannlampan. Då kan även du sitta i biblioteket och mysa framför stearinljusens sken med en god bok, precis som godsägare Cornucopia 🙂
Bosse, om både strömmen och fjärrvärmen går åt skogen så behöver du något att elda i, se neosurvivalisttråden. Går däremot bara fjärrvärmen duger det med en rejäl portabel radiator…
Svärmor köpte bergvärme, ack vad de bedrog sig.
Installationskostnad: 200.000 kr
Då fick installationsföretaget hämta pannan, med en ny oljebrännare, 10.000 kr?,700 liter olja á 10 kr!
Nu får de ha avfuktare och element i källaren, fått installera en kamin för att ta topparna, smala rör vilket gör att temperaturen på 55 grader inte räcker för att värma huset, numera har de alltid kallare i huset och svärmor fryser.
Dessutom har försäkringspremien rusat uppåt.
Snart går väl kompressorn sönder och de måste ha en specialist för att fixa värmepumpen.
Nej, tänk vad bra med kombipanna, håller i 40 år och kan köra olja, el, ved, sol eller pellets, fantastiskt, det borde fler prova på.
10 TWh besparas årligen med hjälp av Värmepumpar som går på vår elmix som till 97 % består av koldioxidfri tillverkning.
För egen del i hyreshuset har vi en bergvärmepump från 95 som givit årliga besparingar på 9 m3 olja.
Funderar dock på en uppgradering som spar in lite mer av spetsenergin-som naturligt vis inte är elpatron utan olja.
Nästa gång kan vi ta in spets i form av pellets-vilket ger en kwh kostnad på 50 öre.
VP kostar ca 35 öre i värmeenergi./Oppti
Kombinationen fel sorts isolering och möss är inte bra. Relativt snart är det bara luft i väggarna. Kutterspån är relativt svårt att hitta, bygg mustätt.
Kombinationen mineralull och trä kan vara dålig då de har olika fuktegenskaper. Jämför de nya putshusen.
Värme sprids genom ledning, strömning och strålning! Ofta är det ekonomiskt bättre att börja täta fönster och hitta rena hål där varmluften strömmar ut eller vinden blåser in i isoleringen.
Tänk på att använda huvudet istället för plånboken när ni isolerar.
Skulle uppskatta om C anger om han fått ett incitament att skriva om något, det skulle höja nivån ännu mer på denna eminenta blogg.
Anger när jag får incitament att skriva något, om inte annat med taggen "reklam". Denna gång var det bara mina personliga åsikter i relation till en aktuell artikel.
Ibland, när jag tror att det finns risk för reklammisstankar så flosklar jag med "varken jag eller någon till mig närstående …", men så är inte fallet här. Min åsikt är att pellets etc är bättre, generellt, än värmepump, speciellt i gamla hus, men även ur resilienssynpunkt. Min egen preferens är dock vedkamin (+frånluftsvärmepump om man har ett modernt hus), men det förutsätter dels att man jobbar mycket hemma och dels att man har tillgång till ved och inga grannar som gnäller för sakens skull.
För egen del kör jag enbart på vedkamin (undantaget direktverkande el i badrum + tvättstuga). Vissa utrymmen i ekonomibyggnader hålls dock frysfria via direktverkande el, vilket tyvärr dragit upp årselkostnaden med ca 2000:- det senaste året pga den kalla vintern 2009-2010. Blir väl ungefär samma i år.
Tack bra, det var egentligen inte menat som dålig kritik och misstänkliggörande utan ett tips för att hålla nivå och förtroende uppe. Du skall ju inte hamna i samma förtroendeträsk som mediakoncernerna.
Mvh
Anonym 2010-12-02 09:12
Det farligaste för era hus är när varm och fuktig luft läcker och kondenserar i väggar eller vindsutrymmen.
Lufttäthet är A och O för ett äldre hus som man vill isolera. Ventilation är lika viktigt, skapa lite undertryck såvida du inte vet att du har radon i marken. Ett frånluftsystem är dock inte gratis, men det hindrar övertryck och mögel i väggen. Gamla hus är svåra att få effektiva, de byggdes för att fungera med värmeläckage, väggen är byggd så med meningen.
Ibland kan det bästa vara att inget göra, man får leva med slöseri, kan man inte garantera lufttäthet utåt finns alltid en risk, alternativt undertryck då i huset, men det suger ofta radon..
Krångligt att få allt 🙂