Jag har tidigare varit inne på assymetriska branscher, där det kan finnas en enorm uppsida på intjäningssidan. Som motsats så finns det branscher där det egentligen bara finns en nedsida och man inte kan drabbas av extrema intjäningsuppgångar. Skogsägande är ett sådant exempel där man inte kan tjäna de stora pengarna. Eventuella prisökningar på råvaran tas ut av ökade priser för entreprenörer och utrustning osv. Nedsidan blir istället att vid fallande råvarupriser försvinner snabbt all lönsamhet.
Andra exempel är konsultbranschen, där man visserligen kan expandera med fler konsulter, men det ger också större kostnader.
Istället hittar vi assymetriska branscher inom områden där man kan skala upp utan att öka kostnaderna. Dit hör musik, film, litteratur och programvara, inklusive dataspel. De flesta lyckas förstås alrig en skrapa ihop en normal månadslön, och hamnar förr eller senare på de tysta vittnenas kyrkogård.
Men ibland går det vägen.
DN uppmärksammar nu den svenske 31-åringen Markus Perssons spel Minecraft, som även IDG skrivit om tidigare.
När IDG skrev om spelet hade Markus sålt 160 000 exemplar a ca 100:-, och dragit in 16 miljoner kronor på ett år. Ganska exakt två månader senare är försäljningen uppe i 450 000 exemplar och intjäningen är 45 miljoner. Allt Markus investerat är lite av sin tid. Sett till den korta försäljnignstiden så är Markus Persson en större exportprodukt än t ex Stieg Larssons bokförsäljning.
Och antagligen fortsätter succén med detta enkla men beroendeframkallande spel, som man kan testa direkt online. En liten tutorial av betalversionen nedan.
Spelet går i all sin enkelhet ut på att bygga olika konstruktioner för att klara sig mot de monster som dyker upp om natten. Man kan bygga borgar, bunkrar, gruvgångar etc. Egentligen precis vad som helst. Dämma upp vatten eller lava, för att vid kritiska ögonblick förstöra fördämningarna och dränka alla jättar eller zombies som är ute efter dig osv. Tusentals videos på användarnas kreationer finns att se på Youtube.
I grunden handlar det om en beroendeframkallande spelidé där spelaren investerar sin egen tid i att skapa något. Och det har betalat sig fantastiskt bra.
Och när fansen av spelet gör videos som nedanstående finns det inte så mycket mer att tillägga. Spoof på Discovery Channel-reklam.
Sedan finns det de som t ex bygger en replika av svenska Riksdagshuset, block för block…
Vore kul att släppa loss zombiesarna där.
Ett stort grattis till Markus, som visat att det inte är den toppmoderna grafiken, utan det är spelidén som gäller.
En sådan här succé kan bara beskrivas som en positiv svart svan.
17 kommentarer
När det gäller skogsfastigheter finns det andra motiv att äga dem än att skogen i dig skall dra in stora pengar. Äger du en enskild firma med hyfsade intäkter finns det flera sätt att använda din skogsfastighet för att öka dina inkomster. Säkert ett stort skäl till varför skogsfastigheter stigit till priser som inte går att motivera utifrån traditionellt skogsbruk.
Men antar att Cornu redan är insatt i dessa frågor.
Jo Rosenlind, Cornu är säkert insatt i dessa frågor.
Men det finns minst en läsare av er kommentar som vore tacksam för några exempel, så principen framgår även för mindre insatta.
/Mvh Arne
Ok, bjuder på lite kunskap.
I en skogsfastighet finns det stora möjligheter att sänka sin skatt genom att använda räntefördelning med bland annat skogen som bas. Förenklat så tar man värdet på skogen ggr en schablonränta som är runt 8% i dagsläget. Detta belopp skattas som inkomst av kapital och det fina i kråksången är att man drar det ifrån sina obeskattade inkomster i sin enskilda firma. Exempelvis skogen är värd 2 miljoner, ggr 8% ger 160 000. Detta belopp beskattas med 30% och du får dra bort det från din inkomst i din enskilda verksamhet. Låt säga du fakturerar just 160 000 kr och du kommer nu enbart att skatta 48 000 jämfört med kanske 96 000 som inkomst av tjänst. Lite förenklat går det till så där. Man räknar även in andra tillgångar som bankmedel, ekonomibyggnader och drar ifrån vissa poster som expansionsfonder och periodiseringsfonder.
Räntefördelningen sparas om de inte utnyttjas. Kanske man vill spara dem till år med stora inkomster, eller vid skogsavverkning.
Vidare kan man underhålla sina ekonomibyggnader för obeskattade pengar i sin enskilda firma. Taket på ladan kanske behöver bytas, eller fasaden behöver målas. Du kanske behöver maskiner för att kunna gallra, motorsåg och fyrhjulsdriven motorcykel för att ta exempel.
Värt att notera är att man måste ha minst 2 hektar mark för att detta skall vara tillämpligt. Bostadshuset räknas inte med. Dock räknas även bostadshuset in om det är över 400 m2 och byggt före 1930. I så fall kan du reparera även huset med obeskattade pengar i din enskilda firma.
Det är lönsamt att ha skogsfastighet om man har enskild firma. Framför allt om man ändå vill ha den typen av boende.
Se mitt tidigare inlägg nedan.
http://cornucopia.cornubot.se/2009/09/orsakar-skatteplanering-hoga-priser-pa.html
Mvh
2 hektar slutar gälla 2014 tror jag det är. Sedan krävs 4 ha. Se tidigare inlägg
http://cornucopia.cornubot.se/2009/08/fler-dolkstotar-mot-smaskaligheten.html
Cornu, fast man räknar även bankmedel vid beräkningen av räntefördelningen. Men privata pengar räknas kanske inte med utan bara de man tjänat i verksamheten?
När det gäller skog fick en bekant 500 kr per kubik när han sålde den på rot. Marken ligger i Varberg och tror det var Derome som avverkade.
När det gäller 4 hektar ställde jag den frågan till Skatteverket och hon jag pratade med visste inget om det. Fast det säger egentligen ingenting huruvida vad som gäller efter 2014. Har inte så stort förtroende för vanliga rådgivare på Skatteverket. Har du en officiell länk länk till detta? Hittar bara en massa kommentarer ring frågan.
Jag skulle i alla fall köpa över 4 hektar om jag var intresserad av en sådan fastighet. För att vara på den säkra sidan.
Se länk ovan, Rosenlind.
Cornu, jag har en fundering på hur det fungerar med avskrivningar av ekonmibyggnader på en jordbruksfastighet. Jag antar att de skall skrivas av som vilken byggnad som helst i en verksamhet. Då skapas "kostnad" i verksamheten som kan kvittas mot en intäkt i annan enskild verksamhet. Vilket borde leda till att man, när byggnaden är avskriven, har betalt den delen av köpesumman med obeskattade intäkter.
Exempel jorbruksfastighet köps för 2 miljoner kr. Av dessa är 750 000 ekonomibyggnader. Dessa skrivs av under 25 år, dvs 30 000 kr om året. Denna kostnad minskar inkomsten i näringsverksamhet och därmed skatteunderlaget. Vips har du under 25 år betalt 750 000 av införskaffningspriset med obeskattade intäkter.
Jo, men det finns inget officiell länk från en myndighet eller liknande om förslaget eller beslutet. Länkarna i ditt inlägg är bara referenser till ett eventuellt förslag.
Jo, de skrivs väl av på 20 år. Byggnader och anläggningstillgångar alltså.
Eftersom de samtidigt är en tillgång i balansräkningen och underlag för räntefördelning så innebär det mkt riktigt att de över tiden genererar mer skatteavdrag än vad de kostar. Dels är ju hela kostnaden avdragsgill över de 20 åren, och dels ger de ovanpå det räntefördelningsunderlag…
Tack Rosenlind och Cornu!
/Mvh Arne
Slutsaten måste bli att det är väldigt fördelaktigt att fakturera i egen verksamhet om man bor på detta sätt, eller vill bo på detta sätt.
Arne, det är bara att gå och köpa en gård om du har inkomster i enskild verksamhet. 🙂
Nu undrar jag, arrendet räknas väl som inkomster i egen verksamhet? Man behöver inte ha inkomsten från början. I och för sig brukar arrende inte vara så mycket att det går runt.
De första åren kan man väl investera och kvitta mot inkomst av tjänst också. Dvs företaget/gården får gå med förlust.
/G
Japp. Samtidigt har jag för mig att man får ha arrendeinkomster (och ersättningar för servitut) på 5000:- om året skattefritt. Har inga arrendeinkomster själv, så jag vet inte om det ändrats.
Nintendo har de senaste 50 åren gått med förlust bara två kvartal, båda 2003. Omkring 1990 var vinsten per anställd och år motsvarande 10 miljoner kronor.
Vad jag hörde så har han dessutom tackat nej till ett erbjudande från Valve entertainment eftersom han tyckte han klarade sig bra på egen hand och hellre själv ville anställa ngn som hade hand om grafik osv!
Fler sådana svenska entrepenörer !! 🙂
/K