Nämnde tidigare idag vilka aktier och truster i Kanada som jag är intresserad av att plocka in igen om MA50 går upp över MA200 på Torontobörsen. Tänkte inför de nordamerikanska börsernas öppning gå igenom de fyra trusterna och bolagen.
Nu pekar S&P 500-terminen på nedgång i USA, vilket kanske drar med sig Torontobörsen ner och MA50 kan mycket väl hålla sig under MA200 även fortsättningsvis, så det kanske inte blir något återköp. Den som överlever får se.
Bolagen och trusterna handlar om aktörer som enbart verkar i Kanada, vilket jag bedömer som en av de säkrare platserna att investera i olja och gas på, då landet är en västerländsk demokrati och kommer vara en exportör i kanske 20 år till. Det medför låg risk för expropriering och förstatligande av tillgångarna de närmsta åren, trots peak oil. Och genom att inte ligga i USA undviker man också de värsta av de populistiska vansinnigheter som man har för sig i USA, som riktade straffskatter mot oljebolag om oljepriset stiger.
Mitt största gamla kärninnehav är normalt fossilgastrusten Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN). Trusten kommer omvandlas till bolag till årsskiftet, men ger än så länge 0:12 CAD i utdelning varje månad. Det ger en direktavkastning på 10.1% samtidigt som fossilgasen är nere på bottnar. Nu säljer förstås Peyto ständigt sin gas på terminer längre fram och därmed till ett högre pris, men det bör ändå finnas en uppsida vid varaktigt stigande fossilgaspriser. Det förutsätter dock en riktigt återhämtning i den amerikanska ekonomin.
Peyto gick över från köp till neutral i fredags.
Steg dock något i går måndag, men det återstår att se om det räcker för att orka med någon köpsignal framöver. Ingen brådska att gå in känns det som just nu.
Canadian Oil Sands Trust (TSX:COS) delar ut 0:50 CAD en gång i kvartalet, vilket ger en direktavkastning på 7.7%. Imponerande med tanke på att trustens oljereserver räcker i över 30 år. Det enda innehavet i trusten, Syncrudes massiva gruvbrytning av oljesand, är dock extremt känsligt för oljepriset pga utvinningskostnaden. Stor risk för fallnde kurs och sänkta utdelningar vid oljeprisfall, t ex pga en dubbeldipp i ekonomin. Samtidigt finns det en planerad och “nästan säker” produktionsökning framöver. Pga gruvdriften är utvinning och produktion mer förutsägbar än annan oljeutvinning.
COS ligger också neutralt. Neutral betyder i praktiken sälj pga osäkert läge, men inte att man skall ta negativa positioner.
Med stor uppgång igår så kan det komma en köpsignal, men det hänger mycket på börsens riktning.
Crescent Point Energy Corp (TSX:CPG) delar ut 0:23 CAD per aktie varje månad, vilket ger en direktavkastning på 7.3%. Bolaget utvinner uteslutande konventionell olja, och expanderar väldigt aggressivt. Man var en av de första fd trusterna som ombildade sig till bolag, men har ändå lyckats hålla sin utdelning även rakt igenom finanskrisen.
Aktien gav köpsignal för två veckor sedan, men det var alltså då man skulle köpa. Inte nu. Istället har aktien nu börjat plana ut och ser snart ut att gå över till sälj eller neutral, dvs gå ur. Ingen brådska att gå in riktigt än alltså.
PetroBakken (TSX:PBN) har varit ett sorgebarn ända sedan börsintroduktionen. Man delar ut 0:08 CAD i månaden, vilket ger en direktavkastning på 4.4%.
Aktien ligger i en tydlig fallande trend, men MA50, MA100 och MA200 i helt rätt ordning för nedgång. Som man ser nedan går nedgången i vågor, och aktien är ett väldigt tacksamt tradingobjekt om det inte vore för det höga courtaget i Kanada.
Vi fick en köpsignal förra veckan, och en mycket kraftig uppgång igår.
Medan ett dödskors MA50/MA200 innebär att man omedelbart skall sälja relevanta placeringar, så innebär inte ett himmelskors MA50/MA200 att man omedelbart skall kasta sig in igen. Bara att trenden återigen är upp. Individuella placeringar skall fortfarande tajmas på lämpligt sätt. De papper jag skrivit om ovan känns inte som något man akut måste kasta sig in, utan man kan antagligen avvakta även om vi får ett himmelskors de närmaste dagarna.
Notera också att de långa trenderna är nedåt i alla ovanstående utom Peyto. MA50 ligger under MA200 för övriga tre, och dessa lider alltså under sina egna dödskors. Ännu ett skäl att inte ha speciellt bråttom. Första köpkandidaten att plocka in igen om vi får ett himmelskors på Torontobörsen bör alltså vara Peyto.
5 kommentarer
Hur ser du på Transocean? Kursen verkar bryta upp sedan några dagar tillbaka.
Tack för bra TA förresten.
Hela sektorn ligger i köp ser det ut som,men det var någon vecka sedan det var köpsignaler.
OT: Guldpriset slog nytt rekord i dollar nyss: 1270!
Cornu: Kan man bli av med den utländska skatten som dras på avanza när man har bolag som ger utdelning i en kapitalförsäkring?
Kan man ta upp det i deklarationen på något sätt?
Hej Cornu, har foljt dig sedan 2006/2007 nagon gang pa vcw och numera via din blogg och det ar mkt roligt att se vilken kvalitet bloggen haller och att antalet lasare stadigt okar – det ar du vard!
Jag skulle onska att du kompletterade dina TA-inlagg med fundamental analys. FA ar naturligtvis mer tidskravande men vore valdigt intressant att lasa dina asikter om de fyra bolagen du namner i inlagget fran ett FA-perspektiv istallet for TA. Rapporter fran olje- och gasproducenter ar inte helt lattlasta sa din kunskap inom sektorn skulle uppskattas mycket av mig och sakert andra lasare ocksa.