SCB rapporterar att den svenska utrikeshandeln för första gången augusti 1994 var negativ, dvs vi importerade mer än vi exporterade. Värt att notera är att augusti generellt verkar vara en svag månad. Tidigare än 1994 var handeln negativ just augusti 1993, augusti 1992, augusti 1991, liksom augusti 1990. Fast 1990 var det fler månader än just augusti som var negativa.
Nordeas Andreas Jonsson menar att det kan vara en tillfällighet att vi får negativa siffor just nu.
Skärpning, Andreas.
Graf över utvecklingen nedan.
Att handeln blev negativ för augusti är ett symptom på det som röda 12-månaders glidande medelvärde ovan visar. Nämligen att vi importerar allt mer. Plastprylar och elektronik från Kina, samtidigt som vår export inte hänger med.
Vi är nu tillbaka på den nivå som rådde 1994, och då trillar handeln ner negativt i augusti. De goda åren där Sveriges ekonomi har kunnat bäras av vår starka export är på väg att ta slut. Ett pris vi får betala för en stark krona i spåren av goda statsfinanser, samt fortsatt försämrad konkurrenskraft genom låsta positioner kring anställningstrygghet och löner på den svenska arbetsmarknaden.
Jag kan se trenden i utrikeshandeln ovan. Att Nordeas ekonom inte kan göra det säger en del om ekonomer. Stoppar man huvudet i sanden så blir man smutsig.
26 kommentarer
Din röda kurva ligger ju långt över 0!
Spikarna är däremot tillfälliga rörelser!
Varför är du så stroppig mot ekonomer?
Ser du att trenden är fallande? Ja eller nej? När medelvärde ligger på de här nivåerna, vilket inte heller skett sedan 1994, så blir augusti negativ, liksom 1990-1994.
Att vi fick en negativt handelsnetto är ett symptom på det väsentliga, nämligen att vårt exportnetto är stadigt fallande.
Nå, men det är ju bra i så fall. Sverige var väldigt rikt under 70- och 80-talen. En stark valuta är bra.
Tjena. Sverige byggde upp en enorm statsskuld under 70- och 80-talen, en skuld vi sedan dess försöker betala av. Det är lätt att vara rik på lånade pengar…
Men varför så stroppig?
Varför har vi ett handelsöverskott sen 1994 -det kan ju vara ett annat sätt att ställa frågan?
Vore det inte normalt med en mer balanserad handel.
1994? vad hände före dess. Det är kanske den svaga kronan som är/var problemet 1994-2010?/Oppti
Kanske för att ekonomer ibland inte har många rätt?
Sverige, lilla USA.
C – mycket intressant. Såg detta tidigare idag. Sverige har ju länge utgjort en undantag bland de flesta västländer med att visa överskott i handelsbalansen. Nu är vi långsamt på väg att följa i spåren av USA och resten av västländerna på dekis.
Men Sverige har ännu ett betydligt bättre utgångsläge än många andra länder. Vi får se hur länge den marknadsekonomiska svindelekonomin får fortsätta.
Skulle vara intressant att se en inlagd kurva över SEK/USD eller SEK/vägd valtukorg efter exporten. Enligt min minnesbild är korrelationen inte stark. Undrar om nedgången beror på en allmän negång i världshandeln?d
Ekonomer gör i princip ingen nytta överhuvudtaget för mänskligheten och är samtidigt en av de högst avlönade grupperna i det svenska samhället. Och tur är väl det, för de måste ju betala andra för allt som är väsentligt i livet eftersom de inte kan något själva. 🙂
CornuCopia,
Det här med handelsöverskott är knepigt. Handelsöverskott innebär faktiskt att ett land exporterar bort sin välfärd och levnadsstandard.
Handelsöverskott förutsätter nämligen att man väljer att sälja varor/tjänster som man själv avstår att från att konsumera.
Sverige har de senaste åren haft handelsöverskott om 6 % av BNP. Det innebär att en vanlig 2-barnsfamilj i genomsnitt avstår från 83 000 kronor om året i konsumtion.
Skulle Sverige gå mot en balans i handelsbalansen skulle det alltså frigöra 80 000 kronor för en vanlig barnfamilj för konsumtion. Utan att äventyra statsfinanserna.
Skulle man istället verka för att öka handelsöverskottet till nivåer kring år 2005 så skulle det innebära att en barnfamilj skulle behöva avstå från ytterligare konsumtion om 40 000 kronor (utöver de 80 000 kr de redan avstår från varje år).
Ett I-land som Sverige bör sålunda på lång sikt gå mot en handelsöverskott om 0 kronor.
Öh, intressant. Är du ekonom?
Om jag som företagare gör noll i vinst, dvs säljer för lika mycket som jag köper in, så menar du att det är bra…
Varifrån skall svenska barnfamiljer få de där pengarna ifrån? Vänta, jag vet svaret. Lån. Skuldsättning.
CornuCopia,
Som sagt, handelsöverskott per definition innebär att ett land exporterar bort levnadsstandard.
Ett handelsöverskott var nödvändigt 1993-2000 för att ta Sverige ur skuldkrisen, däremot inte längre.
Idag innebär Sveriges handelsöverskott att landet varje år exporterar varor för 100 miljarder kronor, varor som skulle kunna ha konsumerats i Sverige.
Det är lätt att jämföra USA med Kina. Kina med högt handelsöverskott men låg livsstandard för sina invånare, USA med högt handelsunderskott men hög levnadsstandard.
På lång sikt bör sålunda Sverige verka för att handelsöverskottet blir 0.
Det finns inget som helst värde i att exportera mera än man importerar när statsskulden är i balans.
Ponera att Sverige fortsätter med ett handelsöverskott om 5 % av BNP förevigt, gör det Sverige rikare?
Kan du förklara hur ett evigt handelsöverskott gör ett land rikare och förbättrar livskvaliten för dess invånare?
Det är samma på det privata planet, ponera att du bor i hyresrätt och sparar 50 % av din lön för evigt. När alla skulder är avbetalda och du fortfarande sparar 50 % av din inkomst resten av ditt liv, ökar din livskvalitet då? Blir du rikare på levnadsstandard och välfärd om du sänker sparandekvoten till 25 % och köper en ny soffa, nya möbler, nya kläder till barnen och en andra bil?
På samma sätt är det med Sverige. Sverige har lägst statsskuld i Europa, invånare med högst sparandekvot i EU. Gör det levnadsstandarden högre i Sverige om handelsbalansen på det uppgår till 5-6% om året?
Jag lämnar genom att spara 50% av min inkomst mer efter mig till mina barn och framtiden, istället för att konsumera utan en tanke på i morgon. Så ja, jag blir rikare och mina barn får det bättre i framtiden.
Anonym 18:49 Att Sverige skulle ha högst sparkvot i Europa måste vara dagen skämt!
Övriga EU har en sparkvot på 15% jämfört med Sverige's 5%
http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_1019587.shtml
Titta även på hur Sverige's historiska sparkvot sett ut:
http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Ekonomi/Hushallens-ekonomi/Hushallens-inkomster-konsumtion-och-sparande/
Sedan 1997 har Sverige's sparkvot skvalpat runt noll!!!!!!
Lågt handelsöverskott
Ökat skuldsättning
Låg sparkvot
Är tre starka indikator på Sveriges överkonsumtion! Att tro att detta är hållbart och att Sverige alltid kommer stå sig starkt är oerhört naivt. Har folk inte lärt sig nåt från krisen i USA!?!?!
Drit också, jag som röstade på SD för Annika Vinst (taget namn?) lovade att kronan skulle gå ner om dom kom in i riksdagen, och så blev det tvärtom. Jordbruksstöden sätts ju snart, det blir många tusen back.
Såg att 50 000 industrijobb är borta för gott pga krisen, men det gör ju inget för vi har fått en massa skattesubv. hembiträden i stället. 35% av grisbönderna har inte brytt sig om den nya branschcertifieringen, den som MP:s polare i Djurrättsalliansen drev fram, dom tänker alltså lägga av. Det går fort utför nu som jag ser det. Kan vi kompensera med 50 000 importerade socialfall tro? Ger många nya jobb i offentliga sektorn.
OT1 Hur länge håller en solcellsanläggning?
OT2 Utmärkt vargreportage i sista numret av Fårskötsel.
/Disehall
OT2, intressant.
OT1, bästa cellerna ger en effektgaranti (dvs över 80% av effekten) på 20 år. I praktiken kommer de ge effekt i 25-40 år, eller kanske länge än så, men de blir alltså sämre med tiden.
CornuCopia,
Sen kan man tillägga att hela den svenska exportpolitiken är ett helt feltänk.
Sverige handelsöverskott uppgick 2008 t.e.x till 98 miljarder kronor. Det motsvarar nästan hela exporten av SAAB och Volvo-personbilar från Sverige ut till omvärlden. För varje SAAB-bil som produceras så förlorar Sverige 40 000 kronor, och för varje VOLVO-personbil kanske 5 000 kronor.
Hela det svenska handelsöverskottet består alltså av varor som kostar mer att producera än försäljningspriset.
USA har å andra sidan ett handelsunderskott om 600 miljarder dollar om året, men köper in varor från Kina som producerats med en förlust i kinesiska företag (finns nästan inget kinesiskt storföretag som producerar varor med vinst), medan de varor som USA säljer säljs med stor vinst.
Google säljer annonser med 90 % marginal till omvärlden, Microsoft säljer Windows med 90 % marginal till omvärlden, Apple säljer Iphones med 50 % marginal, amerikanska lm-bolag säljer lm med marginal kring 60-70 %. Kan du nämna ett enda kinesiskt storföretag som producerar varor med vinst?
Att titta på handelöverskott och underskott är alltså inte så lätt. Man måste titta på vilka varor och tjänster landet säljer. Och att ha ett överskott har alltså inte heller för den delen något egenvärde för ett rikt I-land.
Läggs SAAB och personbilstillverkningen i Volvo ned så har Sverige plötsligt ett handelsunderskott. Skadar det Sverige? Det är inte alldeles självklart.
Sverige skall i mitt tycke inte producera varor med förlust. Det kan faktiskt vara bättre att ha ett handelsunderskott om man producerar lönsamma varor än att ha ett stort handelsöverskott.
Appropå låsta positioner kring anställningstrygghet och löner finns det nog en riksdagsmajoritet för HÖGRE ersättningsnivåer i arbetslöshetsförsäkringen, om inte någon del av de rödgröna viker ner sig.
Det finns samtidigt INGEN möjlighet att bryta Sveriges beroende av olje-fordonsindustri utan en öppnad låglönemarknad.
Fel åsikt, någon?
Tobias Wallin
Emellanåt går det att finna guldkorn även på den här bloggen.
Alltid träffar man något. Även här.
Ok.Således.
Regeringen kan för att förbättra konkurrenskraften – helt lagenligt – dra ur proppen på arbetsmarknaden meddelst lag (1969:93) om begränsning av samhällsstöd vid arbetskonflikt.
Ett annat alternativ för förbättrad konkurrenskraft är att invänta ett kronfall. Trots allt är ju Sverige inte självförsörjande.
I det senare fallet kan ingen möjlig aktör anklagas för annat än försumlighet och underlåtenhet att agera.
Tobias Wallin
Jag har också tyckt att ett handelsöverskott är bra för ett land. Men efter att ha läst ett blogg-inlägg från Sloped Mind börjar jag fundera om det verkligen stämmer.
http://slopedcurve.com/roller/makro/entry/kronan_handelsbalansen_och_v%C3%A4lst%C3%A5ndet
Oj, detta var intressant.
Ska vi börja med att klargöra hur handelsexportkurvan och handelsimportkurvan ser ut först innan man drar några slutsatser?
Det kan ju vara så att ett minskande handelsnetto beror på att:
1) Export minskar, import oförändrad.
2) Export minskar, import ökar.
3) Export oförändrad, import ökar.
4) Export ökar, import ökar ännu mer.
Givetvis är det en fördel med en svag valuta för de företag som exporterar, vilket skapar fler arbetstillfällen, men det är inte givet att det ökar välfärden i ett land. Dock brukar det ofta vara så. Svag valuta brukar innebära att färre jobb flyttas utomlands till låglöneländer eftersom varor kan produceras billigare eller lika billigt inom landet. En stark valuta ökar dock köpkraften hos befolkningen, vilket gynnar handeln i landet, särskilt vad gäller importerade varor. Förutsatt då att folk inte reser utomlands och gör av med pengarna, utan stannar hemma och konsumerar.
Ett minskande handelsnetto kan bero på just det att valutan är stark, vilket innebär att vi konsumerar mer importerade varor.
Det är kanske inte självklart att ett handelsöverskott är negativt, men inte heller det omvända är självklart.
Om vi får många jobb, pga handelsöverskott, men en svag valuta – så kan man hävda att vi är rel. fattigare jmf med andra. Men det gäller ju bara om vi importerar varor/reser.
Om man skulle undanta valutan från ekvationen utan istället byta varor "direkt", vad gäller då ?
Ett handelsöverskott med en 1-1 valuta skulle ju innebära att vi skickar ut mer saker än vi tar in och därmed utarmar landet på varor och kunskap ? Nje, inte riktigt, vi skulle ju kunna göra detsamma genom förädling, tex importera kogödsel och exportera hus (som ett absurt exempel).
Men om vi då inte fick ngt för detta (dvs en starkare valuta i praktiken) så hade vi mao sålt husen för billigt och jobbat för billigt ?
I verkligheten skall detta dock avspeglas i valutans styrka, men det bästa är en handelsbalans kring 0 då ?
Hmm, klurigt detta – dags för en kurs i nationalekonomi för mig månne ? :)@Jocke: Vad är det för skillnad på att köpa utländska varor eller resa för pengarna ? Pengarna försvinner ju ändå utomlands !?
/K
Nu var det förstås inte själva blogginlägget jag avsåg hålla god kvalitet – utan desto mer av kommentarerna från sakkunniga.