Det är ganska intressant att se på de stora skillnaderna på priserna för nätanslutna solcellsanläggningar i olika solcellspaket.
Med hela 60% i bidrag från staten så kan det vara intressant med solceller för en del med bra solläge. Ekonomin är väl idag sådär, om nu inte elpriserna tar fart på allvar. Men mest intressant är hur mycket priserna skiljer sig mellan olika leverantörer.
Till en början plockar vi ihop en egen anläggning ifrån smådelar och utan något paketerbjudande. Som referensexempel siktar jag på en anläggning runt 1 kW i nominell effekt. Förutom själva solcellspanelerna behöver man även en växelriktare avsedd för nätanslutning, samt lite kablar och montageutrustning. Etc EgenEl skattar installationskostnaden för 5000:- med anlitad behörig elektriker.
Eget paket 900W – 45:- SEK per watt
Hos 24Volt hittar vi 2x90W solcellspaneler för 5490:- SEK. Paneler till 900 W kostar alltså 27450:-. Hos Solarit hittar vi 500 W växelriktare från Steca för nätinkoppling till ett pris på 5956:- SEK styck. För 900 W behövs två växelriktare och priset blir alltså 11 912:- SEK för dessa. Hos Solarlab finns det montageskenor till priset av 160:- SEK per panel, och vi behöver här 10st. Det landar på 1600:-.
Totalt pris blir 1600+11912+27450=40962 SEK eller ca 45:- SEK per watt nominell effekt. Tillkommer kablar och arbete. Notera att det här systemet saknar avläsningspanel så solcellsonanisten som dagligen vill se elproduktionen gå upp och ner får betala ytterligare ca 4000:- för en Stecamodul med en liten display på.
Nu kommer jag titta på paketerbjudanden. De borde ju rimligtvis vara billigare än självplock? Eller kan det vara så att leverantörerna lägger på saftigt på priset tack vare subventionerna?
Solarlab 990 W – 59:- SEK per watt
Solarlab har ett paket som inte matar ut el utanför det egna hushållet. Det kostar 58 497:- SEK för 990W, eller 59:- SEK per watt. Hm.
Solarlab 990 W – 61:- SEK per watt
Solarlab har också paket som matar ut överskottsel utanför det egna hushållet. Det kostar lite mer, nämligen 60 615:- SEK för 990W, eller 61:- SEK per watt. Hm. Igen. Men det blir värre.
Solarit / Solpanel.se 1050 W – 73:- SEK per watt
Solarit / solpanel.se erbjuder ett nätanslutet system på 1050 W för hela 77 500:- SEK. Alltså drygt 73:- SEK per watt.
Vancos 1230 W – 55:- SEK per watt
Hos Vancos.se hittar man ett system på 1230 W för 68 000:- eller 55:- SEK per watt.
Lego Elektronik 690 W – 70:- SEK per watt
Lego Elektronik har bara ett litet mindre system om 690 W som går på 48 500:- eller 70:- SEK per watt.
DP Engineering 1000 W – 59:- SEK per watt
DP Engineering har ett system på 1000 W för 59 000:-, dvs 59:- SEK per watt.
Etc EgenEl 1000 W – 50:- SEK per watt
Johan Ehrenbergs EgenEl kräver registrering (om och om igen, om man inte sparar katalogen) för att man skall kunna komma åt priser och katalog. De erbjuder iaf 1000W nätansluten solel för 50 000:- SEK eller 50:- SEK per watt vilket blir det billigaste paketet, men fortfarande dyrare än självplock.
Diskussion
Nu kommer förstås olika leverantörer mena att just deras val av växelriktare erbjuder så mycket mer, eller att just deras solcellspaneler är överlägsna osv, men en banal jämförelse ovan ger alltså en prisskillnad på 46% mellan den dyraste och billigaste leverantören av paketsystem. Samtidigt är det billigaste paketet 11% dyrare än självplock, och det utan att jag jagat runt efter billigaste växelriktaren och de billigaste panelerna, även om jag kanske hade tur och kom rätt från början.
Det bör iaf finnas möjlighet till prutning, eller helt enkelt val av en annan leverantör. Man kan misstänka att statsbidragen gjort att paketerbjudanden tas utan att man tittar på alternativ.
Skall man tro boken prof David McKays bok Sustainable Energy: Without the Hot Air så står det i onlineversionen att solcellspaneler faktiskt inte förbrukar mer energi under sin tillverkning än vad de genererar under sin livstid.
Så var det med den saken. 60% i solcellsbidrag är en skatteåterbäring man seriöst kan fundera på att använda, men man bör iaf noga se över vad man köper och av vem.
Jag eller någon till mig nästående har inte fått någon som helst ersättning för att detta inlägg. Det är alltså inte reklam.
18 kommentarer
Har du helt lagt planerna på ett eget vindkraftverk på hyllan ?
Vet att du räknade och kollad för fullt för några år sedan.
Finns det något sådant miljövänligt som faktiskt lönar sig för en vanlig Svensson,,typ,,
sol
vind
vatten
Får jag återkomma på en punkten?
Efter att ha gjort en överslagsberäkning mellan tummen och pekfingret har jag kommit fram till att de anläggningar som redovisats ger 500-800 kWh el per år. Även om subventionen är 60 % hinner anläggningen aldrig återbetalas under sin tekniska livstid, inte ens utan räntebelastning.
Innebär detta att du börjat läsa Mackay's bok på nätet? För alla som heter Svensson får man iallafall inspiration till vad man skall lägga fokus på. Skall man rädda ett sjunkande Titanic med en tesked eller uppgrader till en 10-liters hink? Visst, solceller kan va svårt att räkna hem men en bensinare är än omöjligare. Eller att göra ingenting.
Bra sammanställning.
Det borde dock gå att få fram solpaneler med sämre prestanda map W/m2 men bättre map W/kr. Då kanske det kunde bli bättre (miljö)ekonomi i det?
Du får gärna slå ett slag för elcykeln som alternativ till bilen om man har lite längre till jobbet. Min fru åker 4 mil t.o.r. till jobbet med sådan. Själv har jag kortare så jag klarar mig med en vanlig. Ekonomiskt sett är det visserligen ganska ointressant eftersom bensin/gas är så billigt men man får bra motion av det.
Det utan jämförelse effektivaste är bättre resursutnyttjande. Åk fler i bilen, hyr/låna ut saker etc etc.
//Håkan
Midsummer heter en Svensk solcellsutvecklare.
De lovar effektiva solceller till låga priser så småningom!
Har inte hört något om dem i media-men de kanske lever i skuggan än så länge!/Oppti
Effektivitet är inte intressant i Sverige. Alla tak gapar tomma, yta finns det gott om. W/m2 är mindre intressant än W/SEK.
Hmm, jag saknade lagring av energin i dina beräkningar ?!
Solenergi är ju rätt nyckfullt, och 1 kw är ju inte jättemkt, skall man ha ngn mer nytta av den än ett par lampor ochett kylskåp och/eller ha driftsäkerhet så bör man väl lagra undan en del energi i tex Bly-syra accar ? Vad kostar dessa tillbehör ?
Sen har jag också för mig att solenergi till el är rätt olönsamt, det är till värme (varmvatten tex) som det börjar bli intressant för "svensson" – får man bidrag även för det ?
/K
K, nätansluten solcellsel dumpar bara elen ut på nätet. Den "lagras" genom att man behöver tömma vattenkraftsreservoarerna lite mindre än annars.
Den lagras naturligtvis inte lokalt.
Visst är solvärme lönsammare (lönsamt!) för svenskar. Tror solvärmebidraget finns kvar. Generellt kan man säga att om det ändå är dags att byta varmvattenberedaren kan man lika gärna byta till solvärme samtidigt. Men att kasta ut en fungerande VVB försämrar kalkylen rejält.
När det gäller off-gridsystem där solel lagras i blyaccar (75Ah blyack = 0.9 kWh kostar ca 800:-) så har Solarlab en dimensioneringsmojäng på sin hemsida, se
http://solarlab.se/solpanel/solcell-behov
Jätte intressant men jag har titta på egen el och en till och det verkar inte som om man kan skicka ut elen på allmänna nätet. Har jag missupfattat?
Nej, inte egentligen. Du får antagligen ingen ersättning för överskottet. Tidigare analoga mätare körde baklänges av sig själva vid överskottsproduktion, men så blir det inte längre med de digitala elmätarna.
Krävs en massa tillstånd, avgifter etc, även om regimen säger sig fila på detta.
Lite synd. För du kan mkt väl producera mer än du konsumerar soliga sommardagar.
Tittade lite på vattenfalls hemsida, betalar de 7 öre per kwh?
/gurrapurra (Samma som 2010-09-28 11:29)
Ingen som tittat på exempelvis Tyskland? En inte alltför vågad gissning är att den marknaden nått något längre än svenska källarföretag.
Det är precis samma utrustning som säljs i Sverige, fast priserna är förstås svenska med allt vad det innebär i extra påslag pga skatterna. T ex är omnämnda Steca-växelriktare tyska.
Tack för sammanställningen. Bra som underlag för första budget-beräkningarna. Om "regimen" bara kunde få tummen ur och ge klartecken för nettomätning så skulle många, t ex sommarstugeägare, kunna få bra lönsamhet snabbt. Förstår inte vad som dröjer med det..? En självklarhet om man seriöst vill ställa om energitillgången. Dessutom produceras ju solel alltid när behovet är som störst, dvs under dygnets ljusa timmar.
Ang solvärme-bidrag så finns det kvar och ligger på 7500 kr om jag inte minns fel. Inte riktigt lika generöst alltså, men bättre lönsamhet om man t ex som du säger ändå ska byta VVB.
Numera finns flera svenska tillverkare som gör reflektor-baserade solfångare/solceller som producerar både el och värme. Vet inte hur bidraget ser ut för sådana, men nåt att hålla ögonen på i framtiden hursomhelst.
Detta tål att fundera på. Vis av att jag skottade solpanelen i vintras, och klarade den, skulle jag sätta den på en södervägg. Då får man även ut lite kalla klara snödagar.
Gurrapurra
Hej! Jag har startat upp ett företag lite försiktigt och ser vad ni skriver om priserna här. Än så länge har jag leverantörer för solcellspaneler och likriktare alltså inget montagesystem för taket än. Men mina beräkningar på solcellspanelerna så bör jag kunna sälja dem för 30kr/W .. Jag säljer SMA:s invertrar som är de populäraste med bland annat bluetooth interface osv.. Är ni intresserade så kontakta mig på taztaz79 at gmail.com (har ingen riktig domän än).. Så skall jag kunna ta fram paket som betalar av sig! 🙂
Det är konstigt att när saker ska säljas i Sverige är priset satt så att det betalar sig först på 10-15 år. (Det var likadant i början med luft-luft VP, prissatta så att de betalade sig efter 12 år.) Samma saker finns billigare utomlands. Solpaneler för runt 10:-/W finns (bla) hos http://sunelec.com. Vill man ha steca inverter (steca grid 500) kostar de 383 euro här http://www.myenergyshop.com eller 1215 Zloty (2840sek)(2.42sek/zl) hos http://www.heliosin.pl (Verkar som de tar upp mot 20:-/W för paneler dock.) Men jämfört med inHemska priser tror jag att man kan fynda utomlands.
Som privatperson behöver man inte bygga ut med reservkraft kW för kW, så varje egenproducerad kW försvinner från utgiftskontot.
Det är väl ingen högoddsare att det kommer bli en folksport framöver, att producera egen el. Och vill man vara provocerande, och vågar tänka utanför, så kan man fråga sig om man har behov av den installerade effekten i varje ögonblick, varje dag!(?)