Bor man på landet finns en lång rad med omständigheter och företeelser som inte är fullt som vanliga i stan, men fullt normala på landsbygden. Jag skall gå igenom några av dem i en serie inlägg.
Vi börjar med något så banalt och juridiskt okomplicerat som ved.
Bild från vår fyllda vedbod ovan.
På landet värmer förhållandevis många hushåll med ved, av tradition, för att det är gratis om man har egen ved, billigt annars eller för att ha värme även när strömmen går. Här ute har vi ingen fjärrvärme.
Här ute på landet får man räkna med strömavbrott, något som hushåll som byter från ved till värmepump bittert kan få erfara. Dessutom kan ett byte till värmepump ändra hela klimatet i huset när murstock inte längre värms upp, med i värsta fall rejäla fuktskador som följd. Generellt kan man nog säga att om ett 100-årigt hus alltid värmts med ved så bör man nog fortsätta med det.
I staden får förstås grannarna ofta panik när någon värmer huset med ved, även om det är obefogat.
Men här är det istället ofta en norm. Om inte annat bör varje hus ha åtminstone en vedspis eller någon form av braskamin eller eldningsbar kakelugn för de dagar när strömmen går. Och man behöver förstås ett nödförråd med tillräckligt med ved för att klara nödbehovet. För när det är svinkallt, och eventuellt strömavbrott är det redan försent att försöka köpa ved. Ved skall man köpa på våren när tillgången inte är begränsad av vad leverantörerna lagt upp under våren.
Hugger man själv lägger man naturligtvis upp det egna förrådet senast under våren, så det är torrt till nästa vinter.
Och nej, det krävs inte någon vedeldad centralvärme för att kunna värma ett hus. Att braskaminer inte räknas som uppvärmning av Energimyndigheten och Boverket beror på att de inte ger jämn värme i hela huset dygnet runt. Istället räknas sådana hus som värmda med direktverkande el.
Det är dock fullt möjligt att värma huset enbart med en braskamin. Många som gör detta väljer amerikanska högeffektiva Vermont Castings kaminer, med katalytisk sekundärförbränning, termostatstyrd förbränning och en verkningsgrad som inte står en kakelugn efter, samtidigt som man uppfyller stämningsbenägna amerikanska utsläppskrav. Andra kör massiva finska tälgstensugnar från Tullikvi. Man kan leva med lite svalare i sovrummen, det sover man rent av bättre på. Och det måste inte vara jämna 20-22 grader i hela huset dygnet runt. Det räcker med 20 som lägsta temperatur och 27-28 grader som bäst…
29 kommentarer
Är det något jag saknar sen jag flytta hemmifrån så är det kaminen, ljud, doft och värme som inte går att ersätta.
Vermont Castings (braskamin) verkar riktigt fin. De påstår att deras top-of-the line modell har 90% verkningsgrad. Cronspisen (kakelugn) påstår 87%. Cronspisen är bra. Använt i 20 år. Den ger en skön temperaturnivå över dygnet, men den måste muras med omsorg, och man måste inleda elningsäsongen lite försiktigt för att inte riskera skada ytterkaklet.
Hur mycket hatar dina grannar dig egentligen? Den där Corunu, han vet allt han, låtsasbonden, låtsasinvesterare, låtsas allt..
Tack för en bra artikel.
Anonym: Trevligt att du är nöjd med Cronspisen. De ägs numera av Nibe. Ett av mina innehav, om man nu ska prata arbete.
Personligen funderar jag på att köpa en gaskamin som backup. Med ett par P11 tuber kan man övervintra några dagar. Gasen kan både värma, användas för matlagning och driva kylskåp.
Vi hade strömavbrott förra vintern. Tillhör ovanligheterna, än så länge.
Vilken härlig jordnära artikel.
Det är klart att man gillar sånt som man själv tror på.
Jag eldar med ved sedan 15 år tillbaka och har en ackumulator anläggning.
Jämfört med grannen som har el sparar jag ca 20´och då köper jag ändå hem veden i tremeterslängder.
Desutom behöver jag inte köpa något gymkort på våren.
Kanske inte heller så dumt med ved vad gäller "Peak oil".
Cornupia läste/kommenterade du att nu har tyska försvarsledningen tagit fram en skrämmande rapport och varnat för följderna av "Peak oil"
Timur Lenk
Rätta till:
"I staden får förstås grannarna ofta panik när någon värmer huset med el"
el =ved?
Helt rätt räknas vedvärmda husen som elvärmda -ang rättelsekrav ovan.
Vedvärme är även skattefritt.
Reagerade över kravet på 20 grader inomhus. Vintertid har vi ofta 15 grader i flera rum som inte används. Kök och bad är det 20 som gäller övrigt efter behov. Oftast kör vi med fleecevärme. /Oppti
Hur mycket mark behövs egentligen för att bli hyfsat självförsörjande?
Jag har direktvärmande el i huset. Efter att ha installerat en kakelugn (Gabriel Keramik) sänktes elförbrukningen med mer än 8000 kWh per år. Rekommenderas varmt.
15:07, självförsörjande på ved? 1-5 hektar, beroende på väldigt många faktorer. Återkommer med ett separat inlägg om det.
Pga Peak Oil kommer nog även stadsborna i Sverige börja värma sig med ved. I vissa mindre utvecklade länder är det inte ovanligt att man under vintern värmer lägenheten med ved.
Blir det brist på bränsle till bilen kan man alltid använda ved http://www.vedbil.se/
Cornu du som har mycket ved, har du inte funderat på att göra något liknande?
Men veden är ju inte gratis för oss som har egen skog. Den kostar lite mindre än om man köper ved, sedan förstås en rejäl skatterabatt (om man köper så är det med skattade pengar). Det är det min familj har levt på i alla år, inga resor till jobbet, egen ved, inget gym, egna vegetabilier och ingen restaurangmat. Vi är bättre rustade för peak oil än de flesta. Men ditt favoritparti moderaterna vill ju gärna sätta stopp för att folk lagar mat själva, med hjälp av sänkt restaurangmoms. Som jag ser det kommer folk att bli dummare, mer alienerade, fetare och sjukare (se USA), men det spelar väl ingen roll för politikerna, fler restaurangägare kan tjäna pengar (kan man låta marknaden sköta ett behov ska man förstås göra det), arbetslösheten sjunker kanske och framför allt stiger skatteintäkterna till den politiska eliten. Nästa steg är väl privata horhus. Varför ska folk få kn..a gratis om en företagare kan tjäna pengar, arbetslösheten minskar och politikerna får mer skattepengar att köpa röster för.
/Disehall
Disehall, visst är det så. Veden är inte gratis även med egen skog.
Instämmer i stort med vad du säger. Lever också delvis på inga resor till jobbet, egen ved, inget gym, egna vegetabilier (och kött) och ingen restaurangmat.
Inklusive dagis/fritidskostnader blir marginaleffekten att ta anställning och pendla avsevärd och knappt värt det.
Är en av få här i "byn" som vedeldar enligt Sotis
//P
Om man har egen skog är det fördelaktigt att sälja ved och värma husen med värmepumpar för pengarna. Då slipper man jobbet med vedeldningen, men kan ändå lämpligen ha ett lager ved i reserv för tillfälliga strömavbrott.
Man bör alltså inte kasta ut en fungerande olje- eller vedpanna om man installerar värmepump.
Också skogsägare
Om man säljer ved till statoilpriser kanske. Volymer ved går mer för samma pris som värmen från en värmepump, dvs 1/3 till 1/2 av elpriset.
Att elda med egen ved kräver som bekant en hel del kraftansträningar. (tro mig jag har eldat med ved i 20 år)och det är "enkelt" att vara vedeldare när man är 30-40-50-60 å gammal men sedan börjar det ta emot. Som 70 åring är det inte bara att kliva ut i egna skogen och fälla träd, kapa, klyva, stapla, bära, elda..
Själv så har jag kastat ut vedpannan då jag är i den åldern då kraften börjar tryta lite. istället så har jag valt att installera en pelletspanna (vattenburen värme med stor accutank) säljer rotposter i den egna skogen och köper pellets i bulk. Precis lika bekvämt som el eller oljepanna fast celluosabaserat.
Att värma upp huset med braskamin skulle jag dock säga är lite småbökigt.Det kanske funkar i små enplanshus med i "gamla" hus med dubbla våningar med vinklar och vrån i den svenska vinstern ja då blir det problematiskt och ofta får man då ha några element på direktverkande el som stöd och det går väl an som länge elpriserna är låga och strömmen funkar.
Jag har alltid haft vattenburet system både med veden och nu med pelletsen och rekomenderar detta varmt. dessutom mycket jämnare temperatur.
Bor i ett 100-årigt hus med dubbla våningar med vinklar och vrår. Fungerar utmärkt med kamin. Å andra sidan har det tilläggsisolerats i samband med fasadbyte och takomläggning.
Intressant artikel. lite sent att lämna en kommentar men bättre sent än aldrig. Vermonts kaminer är väldigt fina att titta på men får lite dåliga recensioner på amerikanska sajter. En som däremot får fina omdömen är woodstock, fireview och keystone. Det skulle vara väldigt kul om man fick höra lite svenska erfarenheter om dessa kaminer. Det är ganska rejäla kaminer och det kanske blir för bra om det är välisolerat eller ett litet hus.
Osäker på om de finns till salu i Sverige. Vermont Castings är i princip den enda amerikanska importen på marknaden, som annars domineras av svenska, norska, danska och finska produkter.
Osäker jag med men narvells ingenjörsbyrå i ödåkra har i alla fall tidigare importerat dem. samt stigs värmecenter i kinna är eller varit återförsäljare för dem. Men jag skall kolla upp det närmare. Snåleldar man fireview blir brinntiden upp till 15 timmar och ger 4 kw. Annars verkar vermonts interpid ganska lagom men ger bara en tredjedels brinntid. Klurigt val.
rättelse värmehuset i kinna stig lanz ab.
Har man en murad skorsten bör man snacka med sin skorstensmurare, tyvärr ett utdöende släkte av allt äldre gubbar. En del modernare designkaminer klarar inte en gammal skorsten, beroende på dimensioner förstås. Problem med draget.
Också en faktor att ta med i beräkningen. Problemet är väl då att murarn rekommenderar vad han vet fungerar, och då kanske är låst vid vissa märken. Inte sällan Vermont.
Vermonts större Defiant Encore kan man köra i 15 timmar. Effekten (11 kW) är vid full fart, utan stryper man ner den för 15 timmar blir nog även det rätt lagom. Tack vare den katalytiska sekundärförbränningen så blir det fortfarande en ren förbränning. Stor fördel med den typen av kaminer, medan många andra ger ofullständig förbränning, kolmonoxid och svart rök om man stryper spjället.
Hej igen. Jag har kollat upp woodstock kaminerna. Och det stämmer narvells säljer dem. Priset för en fireview är 26 900 ;- . Ganska mycket pengar men relativt sett ändå prisvärd.
Dubbla priset mot en Vermont Intrepid II alltså.
Ja så är det men bör jämföras med encore.
Mer prisvärd än nordiska designkaminer iaf.
Angående "draget" i gammal skorsten. Normalt i murade skorstenar (tegelsten) finns det helsten/halvsten…halvsten/halvstens kanaler (ca 25×15 cm, 15×15 cm) (375 cm2, 225 cm2) till den större kanalen ansluts en eldstad med ett anslutningsrör med diametern 200 mm och till den mindre ett rör på 150 mm.. Rökkanalens yta/area skall ALLTID var samma som eldstadens anslutningsrör..
Angående Vermont Casting….det är inte lämpligt att bakansluta någon produkt direkt till murad skorsten