I fredags gick det amerikanska jordbruksdepartementet ut och meddelade att man höjer prognoserna för volymerna exporterad vete och förväntar sig stigande lager. (Bloomberg) Detta pga bättre än väntade skördar i de dominerande länderna USA och Kanada.
Lagren förväntas stiga med 1.7%. USA:s export förväntas vara 34 miljoner ton, upp 41% från förra årets 24 miljoner. Även den väntade exporten från Ryssland höjs från 3 miljoner ton till 3.5 miljoner och för Kanada höjs siffran från 15.5 till 17.5. Samtidigt reducerade man prognosen för skörden i Ryssland och Europa.
I fattiga länder har de stigande vetepriserna slått hårt och fort. I Mozambique har man haft kravaller med dödlig utgång. Uppgifterna om antalet döda varierar mellan fyra och tio personer. (CNN, BBC, The Guardian).
Man kan tycka att höjda export- och lagersiffror från Nordamerika borde få vetepriset att vända ner. Men icke. Många läsare har negativa positioner i vetepriset, och spekulerar alltså i fallande vetepris, men det kräver uppenbarligen tålamod.
För den nordamerikanska septemberterminen som nu ligger nära lösen kan man åtminstone inbilla sig att 715 cent per bushel är en motståndsnivå på uppsidan.
Terminen har inte riktigt nått överköpta nivåer utan CCI balanserar strax under 100.
Däremot kom en säljsignal i spotpriset på det nordamerikanska vetet förra veckan enligt CCI.
Kan alltså vara läge att ta förnyade tag i negativa positioner här. Spekulerar man i fallande vetepris genom t ex Bear Vete H, så är det dock Euronexts kvarnveteterminer som gäller. Där ligger priset istället nära toppen, även om uppgången har planat ut. Kan dock inte ge någon TA, då jag inte har tillgång lätthanterat historiska data för Euronexts terminer som levereras på “fransk IT-teknologi”-vis, dvs inte likt något annat. En fil per dag med alla instrument, istället för en fil per instrument. Tröttsamt är bara förnamnet.
7 kommentarer
Jag vet inte varför jag kom och tänka på dig cornu men om du inte redan har sett den så tycker jag att du ska ta dig en titt.
http://www.youtube.com/watch?v=YAQDz6m2XPk&feature=player_embedded#!
LOL. Ett exempel på att det finns för många bidragstagare med för mycket tid över i Sverige. Roligt att texten bland annat stör sig på att man inte får behålla frukterna av sitt eget arbete, men alltså förespråkar höjda skatter…
Hur ser läget ut på stockholmsbörsen, tycker du?
Inte sett någon analys på ett tag.
Ang. ditt förra inlägg: Är det inte så att några partier vill sänka moms på restaurangbesök osv? det borde gynna restaurangbolag? ex. NSP? finns säkert flera!
Jag vet exakt när vetet vänder ned; samma minut som jag ger upp och säljer mina björnar.
Ok, säg till oss först då är du snäll 😉
Skämt å sido, om priserna bara klättrar en bit till, upp över förra toppen, kan vi mycket väl se en ny spekulationsvåg. Oavsett fundamenta.
Jag aggerar superselektiv i detta fall och väntar med korta positioner tills denna eventualitet..
prisuppgången vi såg i somras må varit exceptionellt snabb men från mycket låga nivåer.
Kan bara säga asgarv. Ni som fortfarande litar på USDA och investerar därefter kommer att få betala mycket dyrt. Bovetegryn finns knappt att få tag på i Ryssland och priserna har stigit med flera hundra procent det senaste året. Veteprisökningen drivs av brist på vete och USDA manipulerar sina siffror lika gravt som de stora bankerna. När matpriserna börjar rusa också i västvärlden kommer det att sätta igång hyperinflation i de länder där statsfinanserna är i dåligt skick, vilket är nästan alla de stora ekonomierna.