Det tillkommer hela tiden nya läsare till bloggen, och fler och fler upptäcker också begreppet peak oil. Jag är uppe i över 2000 inlägg på bloggen, så det är förstås ganska självklart att nya läsare inte läst äldre inlägg.
Ett vanlig missuppfattning bland nybörjare inom peak oil är att det finns rapporterade enorma oljereserver, så det kan ju inte finnas några problem med tillgången på olja. Men peak oil handlar inte om reserver, utan om flödet från oljan. Olja i backen kan inte driva traktorer, bilar, transporter eller användas för att tillverka plastprylar utan det är utvinningen av olja som är relevant för samhällets aktivitet och ekonomi.
Vi har nått en punkt där det är mycket svårt att oavsett satsat kapital eller oljepris öka oljeproduktionen av geologiska skäl. De allra flesta större oljefält är funna, och den lättflödande och enkla oljan är utvunnen. De lågt hängande frukterna är plockade.
Det är den dagliga produktionen peak oil handlar om, inte om hur mycket olja som finns i backen.
För OPEC:s del så har inte heller oljereserverna något med verkligheten att göra, utan används för att få exportkvoter. Vill man exportera mer relativt övriga medlemmar skriver man upp sina reserver. OPEC-ländernas reserver minskar aldrig, oavsett hur mycket olja de producerar. Men det gör produktionen, trots reservuppskrivningar.
Vi kan ta Venezuela som exempel. Sedan landet upplevde nationell peak oil har reserverna fortsatt skrivas upp, men oljeproduktionen har fallit. Korrelationen mellan reserver och produktion har under den perioden rent av varit kraftigt negativ, -0.79.
Detta är en bra illustration på att rapporterade reserver inte har med oljeproduktionen att göra. Reserver kan speciellt länder med dålig transparens, som OPEC, säga vad de vill om. Men hur mycket olja man pumpar upp och säljer är svårare att ljuga om, även om man även här gör sitt bästa för att dölja verkliga siffror.
Oljereserver är lite som KPI eller BNP. Man kan ändra hur dessa beräknas och definieras, och de har inte nödvändigtvis något med verkligheten att göra utan är bara en bokföringsteknisk fråga.
I grafen ovan ser man också hur Venezuela hängde på de övriga OPEC-länderna och över en natt dubblade sina oljeresrever för att inte tappa exportkvoter. Reserverna är idag rapporterade som ca 100 miljarder fat, men kanske i verkligheten bara är 20-40 miljarder fat baserat på att man redovisade verkliga reserver fram till 1987.
14 kommentarer
Venezuela precis som övriga oljeländer började minska produktionen under 1990-talet på grund av sjunkande oljepriser.
Det har alltså ingenting med oljereserver att göra.
/Oskar
Om det vore så enkelt att det bara vore olje
priset som styrde produktionen så borde produktionen ha ökat kraftigt under 2007-2008 då oljepriset steg kraftigt. Sedan 2005 har oljeproduktionen dock endast under någon enda överstigit toppnivån.
Din kommentar ovan Oskar visar bara att du har mycket kvar att läsa in dig på i detta ämne.
/Herman
Om jag bara påstått att så var fallet. 1998 sjönk priserna från 25 dollar till 15 justerat för inflation. Om du ej förstår att detta är en enastående nedgång som medför reducerad produktion för hålla uppe lönsamheten. Föreslår jag att du spenderar mindre tid på internet och mer ute i verkligheten.
http://www.inflationdata.com/inflation/inflation_rate/historical_oil_prices_table.asp
/Oskar
Jag håller helt med analysen. Det är något lurt med reservrapporteringen från OPEC.
Därför vore det _extremt_ intressant att få en djup analys på hur reserverna uppskattats, tillsammans med en realistisk ny siffra. Matt Simmons pysslade väl med en del sånt, men finns det något material tillgängligt på nätet som man kan studera om detta?
Trots att produktionen i sig är intressant bör man även titta närmare på den olja som faktiskt görs tillgänglig för export.
Många länder, vars produktionsvolym minskat alt. stagnerat har dramatiskt minskat sin export av olja vilket gjort att oljan tillgänglig icke producerande länder minskat och kommer att minska avsevärt.
Mvh,
Mikael
Det finns flera djupa analyser av reserver med mera på The Oil Drum, bara man orkar leta och läsa.
Vem som helst kan ju se att Oskar är fel ute. Venezuelas oljeproduktion har fortsatt falla sedan ca år 2000, trots stigande oljepriser. Exporten faller ännu mer, vilket också punkterar tanken att höga priser skulle göra att man exporterar framför att ge oljan till det egna folket.
Mikael, ang export se tidigare inlägg:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/peak-oil-exports-2005.html
http://cornucopia.cornubot.se/2010/08/opecs-fallande-export-kan-inte-radda.html
Öht är det så att trots stigande priser under det senaste decenniet så har mängden olja på den internationella marknaden minskat sedan år 2004.
Oljan ligger nu och pendlar runt $75. Innan finanskrisen var det många inkl mig själv som trodde på priser långt över $100.
Vi har nu hamnat i det läget som de flesta här vet att det i dagsläget knappast finns en marknad som klarar ett så värst mycket högre pris än det nuvarande.
Jag tror att vi tyvärr har kommit förbi den gräns där oljepriset spelar en avgörande roll för det fortsatta ekonomiska läget.
Man har händerna fulla med att täppa till ekonomiska svarta hål för att inte kollapsa totalt.
Marknaden skulle behöva extremt billig olja för att börja andas för egen maskin. Tillväxt framöver kräver ökande oljeförbrukning som gör att priset stiger till nivåer den sargade ekonomin inte kan hantera.
Hur vi än gör verkar det som om tillväxtens dagar har varit.
De skulder vi under årtionde skaffat oss var ju tänkta att betala i framtiden med den traditionella tillväxten som de flesta inte trodde skulle kunna avstanna.
Hur gör de för att dölja verkliga uppgifter om hur mycket olja de pumpar upp och säljer?
Åtminstone Saudi-Arabien ger bara ut en siffra, eller ingen alls. Istället är det ett schweiziskt bolag som har anställda spioner i SA:s hamnar som tittar hur djupt alla supertankers ligger i vattnet som räknar ut hur mycket olja SA exporterar. Det är iaf det bolagets siffror som BP och EIA använder (Petrologistics eller ngt sådant heter företaget).
Ni verkar inte vilja förstå vad jag säger? Synd.
Hela OPEC sänkte sin produktion under 1990-talet på grund av att oljepriserna nådde rekordlåga nivåer, jag har presenterat en källa som visar när detta skedde (jämför år 97-98).
Jag har aldrig påstått att höga priser medföljer högre produktion. Jag har påstått att låga priser medför minskad produktion.
Din graf visar, antar jag, Venezuelas kommersiella reserver vilket innebär den olja som landet har, som rent ekonomiskt kan pumpas upp. Med följd av förbättrad teknologi, högre priser med mera är det rimligt att denna ökar. Du missar även att oljereserver skrivs upp i takt med att produktion upptas, eftersom nya källor hittas eller uppskattningar revideras uppåt när produktion väl startar.
Du ser även att detta sker inom gruvbranschen. Det är absolut ingenting konstigt med Venezuelas ökning av oljereserver. Dessa reserver existerar (och är troligtvis större än uppskattat).
Hur dyrt oljan kan bli är en annan sak. Men Venezuela har inte fifflat vad gäller landets oljereserver, deras kommersiella oljekällor (och världens) har ökat i takt med högre olja. Kalla det statistisk effekt eller vad du vill.
/Oskar
* I takt med högre oljepriser.
Det var allt från mig. Fortsätt gärna skrämma skiten ur de små barnen (dina läsare).
/Oskar
Allt det här snacket om peak oil är en överdrift. För mycket fokus på själva peaken. Om peaken nu redan har inträffat so what? Vi har inte sett någon decline med sedan 2005 produktionen är på ungefär samma nivå. Inget nytt Saudi Arabien har behövt tillföras. Det är ingen brist på olja överhuvudtaget!
Nej oljan kommer att räcka inom överskådlig framtid och allt snack om att ekonomin behöver mer billig olja för att växa baseras på en analys i bakspegeln. Varför skulle inte en mer energieffektiv ekonomi kunna växa?
Och om vi nu skulle tvingas nyttja bränsle mer effektiv pga stigande priser så skulle det inte heller betyda jordens undergång.
Oskar, det finns bara ett litet barn här, men du växer nog upp en dag och lär dig skilja på ekonomiska teorier från skolan och verkligheten. Tyvärr är du inne i förnekelse, och inget jag presenterar kommer få dig att dra några andra slutsatser.
Venezuela felrepresenterar sina reserver. Jag skall visa hur det ser ut hos ett transparent land med fallande oljeproduktion senare under dagen, till skillnad mot ett OPEC-land som hittar på reserver efter eget huvud för att matcha exportkvoterna.