Svenskt näringsliv, inklusive normalt hyfsat begåvade Stefan Fölster, faller i fools of randomness-träsket och prognostierar elpriset 20 år framåt i tiden i en debattartikel i SvD. Det hela blir löjeväckande när de säger att elpriset vid en kall vinter år 2030 kommer vara 46.7 öre per kWh med alliansens politik och 55.4 öre per kWh med axelmaktens politik.
Detta är rent löjeväckande på så många plan. Inte nog med att alla prognoser om fallande elpris som vi skulle få efter avregleringen snabbt kom på skam, så klarar experterna normalt inte ens av att förutspå vad elpriset blir nästa vinter. Än mindre vad elpriset skall vara om 20 år.
Att under 20 år bedriva samma politik är omöjligt, och man ignorerar helt det faktum att långt innan 2030 kommer Europa ha brist på fossilgas, där priset istället kommer kontrolleras av Ryssland på ett eller annat sätt. Till 2030 riskerar också oljeeran vara över pga effekterna av peak oil, med en möjlig prisexplosion på alla alternativ till olja som följd.
Men i grunden har man förstås ingen som helst aning om hur världen ser ut år 2030, och med det blir det omöjligt att uttala sig om elpriset om 20 år.
Däremot är det antagligen så att allt annat lika (vilket är så löjligt att det blir absurt när man tittar 20 år framåt), så kommer elpriserna förstås vara högre om den rödgröna axelmakten får bestämma, eftersom axelmakten vill lägga ner kärnkraften och ersätta denna med import av fossil el från kontinenten. Fossil el som inte riskerar att finnas i samma utsträckning som idag till år 2030, pga fallande fossilgasproduktion och fallande kolproduktion i spåren av peak coal. Kärnkraft är avgörande för vår framtida energimix.
Nej, Stefan Fölster, gör dig inte dum nu. Erkänn att du inte har en chans att ens med de bästa av konsulter kunna förutse elpriset om 20 år, än mindre på en tiondels öre när. Konsulterna Pöyry har härmed diskvalificerat sig som experter, då de uppenbarligen inte har någon som helst koll på reala fakta kring de ändliga energikällor som Europas elproduktion idag bygger på. Oavsett borde de tackat nej till att lägga en 20-årig prognos, men man utgår förstås från att alla kommer glömt deras felgissning om 20 år. Och ingen konsult tackar ju normalt nej till pengar, oavsett hur tokigt uppdraget är.
Medan vi ändå är igång kan vi titta på den svenska fossilgasimporten, och dess förutsägbara ökning i spåren av att bland annat Fossilgöteborg dragit igång sitt fossilgaskraftvärmeverk i Rya.
Fossilgaslobbyn gnuggar förstås händerna.
Som bekant har jag inte mycket till övers för axelmakten, och alliansens energipolitik är bättre än alternativet. Men sluta upp med att lägga naiva och löjeväckande prognoser 20 år framåt i tiden.
Axelmaktens energipolitik går dock ut på att sopa problemen under mattan genom att lägga ner energiproduktion i Sverige och istället importera smutsig el från kontinenten. Elen kommer förstås från två hål i väggen, och ser man inte produktionen så måste den ju vara ren.
Tillägg: Åtminstone Lena Sommestad (s) klarar av att inse det orimliga i att lägga prognoser 20 år framåt i tiden. Då är hon ju ändå socialist och gillar som sådan gärna 5-årsplaner. I övrigt verkar ingen reagera på att prognosen är lagd på tiondelars ören 20 år framåt i tiden.
7 kommentarer
Nej jag håller med om det helt löjligt förutspå så lång tid i framtiden dessutom är priserna han anger utan skatter ska man komma ihåg. Det blir ännu mer löjligt över att 2015års ENOYR-15 kontrakt (längre än så kan du inte handla på Nordpool) går på 48.50EUR/MWh vilket är ca 45.68öre/KWh. 20års kontrakt till fast elpris är väldigt ovanligt även mot stor konsumenter inom papersindustrin, metall och verkstads. Sedan är alltid att köpa en säkring i framtiden dyrare än köpa front månad eller front kvartal (vilket är de normal konsumenter oftast betalar efter när de har rörligt). Faktum är att även jag tar billigast Q-kontrakt på 39EUR (vilket är en sommar månad och inte vinter månad) och lägger på 2% låg infalation så kommer man upp till samma pris som hans för axelmakterna.
Så han priser måste förutsätt att vi får helt ny teknik som pressar ner priserna eller att användningen minskar frivilligt kraftigt vilket jag har svårt något av de händer. Även om ny teknik kommer så äts den snabbt upp av ny konsumtion.
Här finns länk till rapporten: http://miljofara.wordpress.com/2010/08/09/mer-vaxthusgaser-med-rodgrona/
Jag instämmer i stort helt med artikeln.
Men invänder mot din återkommande kritik av kraftvärmeverket i Rya.
Det är sant att det drivs av fossilgas idag. Men det är bara ett första steg. Planen är att bygga en anläggning för utvinnning av biogas på det närliggande Rya avloppsverk som sedan kan förse Rya kraftvärmeverk med bränsle.
När/om det blir verklighet så blir det en riktig grön lösning där man tar vara på den sista enrgin i göteborgarnas fekalier för att värma och elektrifiera staden.
Finns ingen chans i världen att det kan nå de volymerna som Rya kräver, oavsett hur mycket Göteborgarna bajsar. Det där är bara retorik från Göteborg Energi.
Som du ser i min tidigare artikel på
http://cornucopia.cornubot.se/2010/01/goteborgs-fossila-fjarrvarmenat.html
så utvinner man redan drygt 50 GWh biogas ur göteborgarnas fekalier. Det går inte att göra en gång till. Sorry, du har köpt propagandan.
För att tillägga känns det nog också som att det är lite onödigt att använda biogas i Rya värmeverket, när det kommer att bli ont om lämpliga bränslen att driva fordon på, och värmeverk kan drivas med mindre högvärdiga bränslen än metan…
Skönt då att Sverige redan passerat peak demand när det gäller olja, och att vi har stora fina lågt hängande frukter kvar att hämta hem. Minskat bilåkande är tex oerhört enkelt att realisera utan någon större negativ påverkan på samhället.
Dick, jaså:
http://cornucopia.cornubot.se/2010/04/korrelationen-bnp-och-olja-till.html