Det finns många okända världar och subkulturer där ute. En sådan är t ex den militära eller halvmilitära världen, och det faktum att det finns en massa butiker som specialiserar sig på att sälja personlig utrustning till militär, poliser och vaktbolag. Som utomstående kan man ju naivt tro att poliser och militärer bara håller sig till reglementsförordnad och utdelad utrustning, men här finns alltså en helt ny värld.
Företag som D-Gear (Säffle av alla platser…), Recon Vildmark (Uppsala, som åtminstone har en tillstymmelse av militär verksamhet kvar ett tag till), TacGear (Upplands Väsby), Cold Skills (i självaste Karlsborg) eller Garderoben (Stockholm) är bara ett urval. Tittar man på personer bakom en del av de här företagen, så dyker det upp militära kopplingar i några fall. Ett problem det där Google.
Sverige har ju redan en nischad konfektionsindustri inom t ex jaktkläder (Swedteam, Härkila mfl. OK, den senare är numera uppköpt av danska Seeland och finns väl bara kvar i form av varumärke), men lite mer under radarn för vanliga människor finns det alltså privata bolag i Sverige som designar utrustning för militär och polis, speciellt spörschals som SSG/SIG och polisens nationella insatsstyrka. Dit hör exempelvis ett designbolag med det osannolika namnet SnigelDesign eller Taiga. Det verkar också som tidigare nämnda Recon Vildmark också har egen design.
Baserat på bilder hos t ex SnigelDesign så används utrustningen definitivt av svenska utlandsstyrkor och polisens nationella insatsstyrka, samt deras lillasyster piketpolisen, men om det handlar om officiella inköp eller om de svenska krigarna pimpar sig privat låter jag vara osagt. Det är klart att spörschals vill optimera sin taktiska utrustning. Jag är lite osäker på om personalen får mer i underhåll än egna inköp av kängor. För övrigt finns det även bilder hos Snigel på svenska krigare i terräng, med svenska uniformer och med G36C som beväpning, så det rör sig definitivt om spörschals. Ansiktena är åtminstone utsuddade, men här hittar man alltså bilder på SIG eller SSG.
Här finns alltså en oändlig möjlighet till presenter för din krigare, fast eftersom deras liv kan hänga på det bör man nog först rekvirera en väldigt specifik önskelista innan man shoppar loss. IR-signaturer och annat kan spöka för kräsna krigare.
Börjar det dyka upp mystiska personer med svarta ryggsäckar runt din bostad? Lika bra att gå ut med händerna i vädret. Hos Snigel Design som finns en ryggsäck som på några sekunder kan förvandlas till en stridsväst, med magasinsfickor, plats för handgranater och plats för en utfällbar H&K G36C, dvs den automatkarbin som både nationella insatsstyrkan och SSG/SIG påståtts använda enligt Wikipedia, men Sweden är numer raderad från den listan. Hemligt. Man får väl förlita sig på bloggrannen Morgonsurs kunskaper i frågan så länge. Iaf har den här transformersryggan rent av plats för skottsäkra keramplattor och allt.
Öht verkar mycket produkter vara inriktade på spörschals, då det t ex säljs specifika magasinsfickor för G36C både här och där, förutom till t ex mer reguljära AK5 eller MP5.
Nåja, man har förstås också lite mer civila produkter. Amerikanskdesignade Maxpedition är ett exempel på crossover där militär styrka möter civila möjligheter, även om produkterna fortfarande använder sig av MOLLE-fästen för standardiserad utbyggnad med olika tillbehör. Överlag dock en sympatisk tanke. Blir själv lite lockad av en ny ryggsäck, en Maxpedition Condor II i civilt diskret svart, fast det är väl bara ett utfall av 40-årskris.
För jaktbruk kan åtminstone jag tänka mig finesser med modulariteten. Är det älgjakt, plocka med en Maxpedition Three-By-Five, färdigpackad med magasinet till studsaren, extra ammo, samt vidimerad kopia på relevant vapenlicens. Motsvarande om det är hagelbocken som skall med. Häng på lämpliga andra utbyggnader efter behov. En ficka för termosen vid älgjakten, vilket knappast behöver följa med om man skall använda Condor II som datorryggsäck istället, och stoppa in en laptop i utrymmet som vätskesystemet annars skall vara. Magdumpfickor (ex Maxpedition RollyPolly) (påsar i vilket man snabbt dumpar tomma magasin under strid) kan med fördel användas vid jakt med hagel, för att dumpa avfyrade hagelpatroner. Bra tänkt av militären där alltså. Jägarkåren borde ta efter.
Online-butikerna verkar delvis även locka målgruppen jägare, men det kanske bara är som pliktskyldigast. Verksamhetsbeskrivningen för Recon Vildmark är t ex “bolaget skall bedriva tillverkning och försäljning av produkter för vildmarksliv, samt därmed förenlig verksamhet“. Finns det något vildare än Afghanistan? Cold Skills verkar också bedriva viss konsultverksamhet, men har problem med verksamhetsklassificeringen, som bland annat blir det något passande 79120 – Researrangemang. Jo. SCB borde se över sina verksamhetskoder. För övrigt har Cold Skills rent av en separat webbutik för vad som närmast kan liknas vid backpackers, fast alltså med spörschalrekommenderad utrustning.
Som skattebetalare kan det ju vara intressant att se vad de olika företagen omsätter i den mån inköpen betalas på skatten.
Recon Vildmark 2.737 MSEK (2008)
D-Gear 0.788 MSEK (2009)
TacGear 4.777 MSEK (2009)
SnigelDesign 5.808 MSEK (2009)
Garderoben verkar inte ha någon omsättning alls, eller så är det någon kvalificerat hemlig uppgift när alla skrivbordskrigare på Högkvarteret glider ner till Tegnérsgata från Lidingövägen och drömmer lite om att få lera på kängorna igen. Cold Skills har inte lämnat in sitt första bokslut än.
Inga stora pengar kanske, men borde vara tillräckligt för ett tiotal arbetstillfällen.
Tillägg: Via govdata.se kan man ta en titt på vilka myndighetskunder som finns för t ex Recon Vildmark, D-Gear eller SnigelDesign.
Här hittar vi således kunder som Försvarsmakten, Polisorganisationen, Försvarets materielverk, Försvarshögskolan, Kriminalvården, Kustbevakningen, Lantmäteriverket, Sveriges Domstolar, Södertörns högskola (!?), Totalförsvarets forskningsinstitut och Tullverket.
Som vanligt har vare sig jag eller någon till mig närstående fått någon som helst ersättning i någon form för att skriva detta inlägg, så Skatteverket behöver inte oroa sig över det.
11 kommentarer
Via govdata.se så kan man utläsa att
Recon Vildmark AB fakturerat för drygt 50 kkr till svenska myndigheter det senaste året.
TacGear har fakturerat för ca 45 kkr.
Men den som har överlägset störst statliga intäkter är SnigelDesign med 1.113 msek.
/Oliver.
Ger ju ett litet svar. Det kan ju fortfarande vara så att "operatörerna" gör inköpen privat och lämnar in kvittona, så det inte blir någon fakturering inblandad. Annars pimpar våra krigare sig rejält helt privat. Intressant.
Fast jag tror din siffra blir missvisande. Den baserar sig på de 10 transaktioner man får se gratis hos govdata.se, se
http://govdata.se/recon-vildmark-aktiebolag/
Govdata anger totalt 682 inköp hos Recon Vildmark, vilket blir en betydligt större summa, som jag dock inte tänker betala för att få reda på.
Har själv köpt en (icke godkänd) magdump ficka, ypperlig utrustningsdetalj.
Men hur kunde du missa Spörschel förbandens egen lilla godiskammare nummer ett, Cold Skills (http://www.coldskills.se).
Sleipnir, tack. Där var en i Karlsborg alltså. Lägger till i inlägget ovan.
Coldskills har starka kopplingar till Taiga då de saluför Taigas militära serie. Arcteryx har en motsvarande militär serie som jag inte kommer ihåg vad den heter. Dyrt i bägge fallen är det iallafall…
/Tillsats
Tjenare cornu
Vad använder du själv för jaktkläder, har du ngt att rekomendera? Jag var idag på mitt lokala överskottslager men utbudet var snålt. Är ny på jakt men har viss erfarenhet av m90 vilket funkar bra. Vad är den civila motsvarigheten?
Mvh Axel
Finns civila M90 på ovanstående länkar. 5-600 för ett par byxor.
Har modebloggat om jaktkläder, se
http://cornubot.blogspot.com/2009/09/for-arbete-och-fritid_05.html
Fleece är billigt, har en RealTree-camo fleece-windstopper från Swedteam för några hundralappar. Fungerar lika bra till bockjakten i augusti som till älgjakten oktober och framåt.
Icke-dödliga har förmånen att inte alltid behöva gå via FMV.
Gissar att garderoben drivs genom enskild firma http://allabolag.se/440821KQPJ aktiebolaget verkar inte ha så mycket business nej.
Jag blev först osäker på beloppen. Är det kutym att skriva 2.737 MSEK? Riskerar inte det tolkas som tvåmiljardersjuhundratrettiosjumiljoner kronor? Finns det lämpliga alternativa skrivsätt?
/okunnig