I en liten notis hos Riksbanken får vi reda på att man lånar ut motsvarande 2.47 miljarder euro till IMF, motsvarande ca 2600:- per svensk, eller 10 400:- för ett hushåll om fyra personer.
IMF behöver 75 miljarder euro från EU-länderna för att hantera den suveräna skuldkrisen.
Om man nu verkligen trycker upp dessa fiatpengar från intet eller lånar ut från valutareserven låter jag egentligen vara osagt, men det är ju en intressant siffra. Skall pengarna t ex lånas ut till Grekland, så återstår ju att se om Sverige någonsin får tillbaka dem.
Nu påverkas förstås inte Riksbankens balansräkning av detta, debet och kredit och sånt, balansräkningen är förstås som alltid i balans, men kan ha blivit större. Men antingen ökar det penningmängden och med det den globala inflationen, eller så har nu Riksbanken mindre pengar i sin valutareserv.
Men vem bryr sig, Riksbanken kan ju alltid trycka upp lite nya digitala pengar om det behövs. Allt som krävs är lite knapptryckningar.
17 kommentarer
Intressanta är att avtalet mellan Sveriges Riksbank och IMF är undertecknat den 1a april. Lite komiskt kan jag tycka.
Det är väl bra att vi kan trycka nya pengar som kan lånas ut vid behov.
USAs stöd på 750 miljarder USD till deras banker och industri har utnyttjats till 10% hörde jag.
En del av detta har växlats till aktier som redan givit staten vinst.
Förtroende är vad som krävs för att möta en oviss framtid!/Oppti
Oppti, USAs banker har fått mer än så. En domare har nyligen slagit fast att ett 231 sidigt dokument som redovisar vart två biljoner dollar tagit vägen ska bli offentligt. Vad har amerikanska bankerna att säga om det .. jo, dom kommer att göra vad dom kan inklusive att gå till högsta domstolen för att stoppa det!
Källa:
http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=newsarchive&sid=ax8ulGXswn4E
Särskilt osagt var det väl inte med tanke på rubriksättningen? 😉
Bank run
Dags att folk kommer överens om att en viss dag gå och plocka ut sina pengar i en viss bank, vad sägs?
För att se om pengarna verkligen finns…
Tja, och IMF lär ju knappast ställa samma krav på Grekland att kraftigt nedrusta försvaret som de brukar ställa på utvecklingsländer som villkor för lån.
Det är inte Euron, inte ens EU-medlemsskapet som räddar Grekland.
Utan medlemsskapet i NATO.
Och det riksbanken betalar för, och Carl B Hamilton häromdagen i DI:s papperstidning ville att Sverige skulle mera aktivt bidra till, är inte Grekland först och främst. Utan NATO.
http://www.lawyersgunsmoneyblog.com/2010/03/greek-military-spending
http://www.ingentaconnect.com/content/routledg/gdpe/2004/00000015/00000002/art00006
Vad är räntan?
Försökte hitta det men stod ju inte direkt i ursprungsdokumentet.
I sak har jag inget emot att man skapar lite pengar och lånar ut, så länge man är säker på att få tillbaka dom är det ju t.o.m. positivt eftersom det genererar ränteinkomster utan några faktiska kostnader.
Problemet är väll snarast att det här är en kredit d.v.s. RB måste skapa pengarna i förväg (eller marknaden räknar iaf som om dom gjort det?) men det finns en hygglig chans att vi inte får låna ut pengarna = ingen inkomst men då tråkiga effekterna av att ha tryckt upp mer pengar.
Logi: Räntan är vad jag förstått det väldigt bra, hela 0.26% ungefär. http://www.imf.org/external/fin.htm
"Thursday April 15, 2010
1 USD = 0.656281 SDR
SDR Interest Rate = 0.26%
* SDR Interest Rate Calculation
* Daily SDR Valuation
* The IMF posts Representative and SDR exchange rates daily Monday to Friday except for these holidays
* The SDR Interest Rate is posted every Monday."
Liiite mer info (dock ingen relevant utan bara IMF:s allmänna villkor och mängden pengar de lånat) http://www.imf.org/external/np/sec/pr/2010/pr10141.htm
Ska det vara så jävla svårt att skriva current Yield/interest rate: Loans x%, deposits x% för en världsbank?
Så vi kommer alltså bara ha en real förlust på ca 1,74-2% på detta lån. Det låter prima! Afghanistan får ju trots allt 650 milj SEK som de inte ska betala tillbaka så maken till bra affär är det ovanligt att se representanter för vår regering/ekonomi göra. Som jämförelse blir det per arbetsför svensk en nominell förlust på 144,5 SEK i Afghanistan (ca 147,5 realt) vs en nominell vinst á 1,42 SEK resp 10,4 SEK realt årligen.
räknade fel på marginal och påslag, ha överseende. Affären är fortfarande inget vidare.
Sitter o filosoferar lite, o kommer fram till att det egentligen är jävligt onödigt att lägga en massa olja på att gräva fram guld, är det något du reflekterat över. Kontentan är givetvis, vill man stödja detta.
Mvh Henr_k
Henr_k.
Ja, jävligt onödigt att gräva upp mer guld än det som behövs för industriellt bruk. Inte bara slöseri med olja, utan en himla onödig miljöförstöring.
Industrielt bruk, ang. Guld är väl bara ngn promille, det mesta är väl spekulation. Tror nog att du kan skriva ett inlägg om det !
Mvh Henr_k(trogen läsare)
En ytterst intressant aspekt är att de snart inte kommer att ha råd att tillverka enkronor längre, eftersom de har urholkat så mycket av kronans värde. Redan med dagens nickelpris är enkronorna värda mer i metall än det nominella värdet, och det är alltså lönsamt att i stor skala smälta ned enkronor. Det återstår att se hur centralbanken väljer att tackla detta, men att nickelpriset sjunker till tidigare normala nivåer är inte troligt när det skapas så sanslösa mängder digitala pengar. Återstår då att krympa enkronorna för att minska vikten, byta ut nicklet mot en billigare metall (eller något helt annat material) eller att helt upphöra med tillverkning av enkronor och ha femkronor som minsta myntvalör.
Guldnisse, hur räknar du?
Hur jag räknar? Nickel kostar drygt 20 000 USD per ton, 20 USD per kilo, 0,02 USD (2 cent) per gram. 2 cent är ungefär 15 öre. Om en enkrona väger sju gram (tror att det är något sådant) och består av enbart nickel så är nickelvärdet (15×7=105) lite mer än 1 SEK i en enkrona idag. Har du några invändningar mot hur jag räknar?
Mvh Guldnisse
Alla som har hållit i enyenmynt (minsta valören i den japanska valutan) kan intyga att de känns som leksakspengar. Enyenmynten är ett mycket påtagligt exempel på vad inflation gör med en valuta och Sverige är på väg dit. En yen är i dagsläget ungefär 8 öre.
Mvh Guldnisse
Guldnisse
Du räknar rätt, men med fel premisser. En enkrona väger 7 g, men består till 75 % av koppar och bara 25 % nickel. Koppar kostar 7690 USD/ton mot 26775 för nickel.
Med en dollar på 7,3 SEK får jag det till ett metallvärde på 64 öre för en enkrona, vilket iofs är förvånansvärt mycket. Vad är skrotvärdet på en hundring?