Nej, det här skall inte handla om företaget Ericsson. Istället skall det handla om en kampanj som bolaget driver just nu som handlar om världen år 2020, 2020 Shaping Ideas.
Kampanjen är tänkt som en diskussion om hur världen ser ut år 2020, och Ericsson har pröjsat en serie great minds att säga några oneliners och plattityder (sådant som alla håller med om och som man säger “oj vad smart” om) på YouTube. Det läggs till en person i veckan eller så.
Nu har jag inte skrivit om hur världen ser ut år 2020, men jag har väl tittat tillbaka på decenniet som gått, dvs 2010-2020.
Naturligtvis handlar det mesta hos Ericsson om den där eviga rosiga framtiden, gärna teknikdriven och om hur kommunikation frälser världen.
Ett gott exempel är Dr Evil, eller iaf den Dr Evilklädde futuristen Ian Pearson (Alltså var kan man köpa en kostym med “Kina-krage”? Jag vill ha en sådan, utan att behöva åka till London. Jag vill ha en för någon tusenlapp och svär fortfarande över att jag inte plockade upp en sådan för några år sedan för 400:- spänn i London.). Här handlar det förstås om teknik, konnektivitet, allt, alla, alltid. Snyggt förpackat med bild och musik.
Pearson kommer åtminstone in på spåret att all denna nya teknik kommer innebära nya problem. Men det ser vi redan idag. Först nu, när nästan alla är uppkopplade i Sverige och i västvärlden, så börjar statsmakterna rulla ut sin agenda. När alla är online alltid, så kan man ju övervaka alla överallt, jämt, ex via FRA. Pearson är rent av inne på att även arbetsgivare kan vilja göra detta med sina anställda även på fritiden. Vi bygger oss våra egna digitala handbojor, och blir slavar under en teknik som vi kanske aldrig efterfrågade, men som med de små stegens tyranni införts och sedan med statsmaktens försorg tar kontroller över oss och från oss.
Lustigt nog pratar Pearson om teknik som vi tar för given, t ex el ur två hål i väggen. Och filmen visar bilar fram och tillbaka, Pearson är rent av intervjuad sittandes i en bil, med chaufför och allt. (Mini-me?? Ej på bild.) En sak är säker, det är inte år 2020 på bilderna. Och det är lätt ironiskt att han talar om all teknik som vi tar för givet, samtidigt som bilderna visar bilismen. Vet inte om det var ironiskt. Han säger åtminstone en sak som jag själv brukar säga, det enda vi kan vara säkra på är förändring.
Allas vår publikfavorit och linjaldyrkare Hans Rosling är också med.
Allt kommer fortsätta utvecklas som det gjort, bara att dra en rak linje in i framtiden. Alla de miljarder nya människor som tillkommer de närmsta decennierna kommer få det lika bra som vi. Åtminstone om man skall tro Rosling.
Själv börjar jag bli redigt trött på Rosling. Helt utan grund påstår han att allt kommer fortsätta som det gjort. Några begränsningar i ekosystem och råvarutillgångar existerar inte. Det blir roligt att sådär godtyckligt sätta dit några extra legobitar och peka på hur fint de där miljarderna fick det. I Roslings rosiga framtid. Anyone for Prozac?
Nej, bäst av monologoffren är nog Carlota Perez.
Skall ni se en av de här filmerna så är det denna. Perez pratar om de stora skeendena, teknikomvälvningar och om medföljande finansbubblor. IT-bubblan och IT-revolutionen var inte den första, vi har haft tågbublan, radiobubblan och flygbubblan. Någonstans där inne också en bilbubbla.
Perez ser dock en fantastiskt möjlighet till att vi efter år 2020 träder in i en gyllene, hållbar ålder för mänskligheten. Men det krävs att vi tar de beslut som behövs nu, idag. Men hon fruktar att kapitalet, finansen, är för mäktig och att kortsiktig profit kommer vinna över en miljö- och ekosystemmässigt hållbar framtid. Chansen för en gyllene ålder rinner ut i sanden.
Nu har Ericsson inte lagt ut alla intervjuer än, men förhoppningsvis kommer det någon tänkare som ser problemen och inte möjligheterna.
Jag tänker som bekant på det totala paradigmskifte som peak oil kommer innebära. Den grund som hela vårt moderna samhälle byggts på, den paradigm om evigt ökad tillgång på råvaror och framför allt energi globalt kommer under det kommande decenniet ställas på sitt huvud. Då återstår att se hur stabil, hållbar och rosig vårt moderna världsbygge egentligen var när den förmodat eviga ekonomiska tillväxten byts mot något annat. Bara vi har våra mobiltelefoner och är ständigt uppkopplade och övervakade via Internet så blir nog allt bra…
För det enda vi kan vara säkra på är förändring. Romklubbens Dennis Meadows har som bekant talat om att det är åren innan tillväxtbubblan spricker som kommer göra som mest ont. Vi kommer de kommande 20 åren se större och snabbare förändringar än vi har gjort de senaste 100 åren.
Och de kommer inte alla uppfattas som positiva.
Långt ifrån alla.
Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Inte Roslings linjal in i framtiden. Och jag tror inte Dennis Meadows kommer dyka upp på kampanjsiten.
Och ja, jag är uppenbarligen en PR-byrås bitch som nappat på kroken att uppmärksamma Ericssons påhitt. Får väl se mig som “utvald” att kommentera det hela. Återkommer säkert om det kommer ut något nytt, intressant, från det hållet. Något som faktiskt bränner till, likt Perez.
Och jag vill verkligen ha en egen Dr Evil-kostym.
9 kommentarer
Det känns som om du hakar upp dig väl mycket på just bilar. Klart att det kommer att finnas massor av bilar även i framtiden. Alla kan inte bo i centrala Stockholm med tunnelbanan runt hörnet. Däremot kommer bilar med förbränningsmotor på sikt att fasas ut till förmån för andra motortyper. Något som borde ha skett för länge sedan, inte minst med tanke på att 70 % av energin kyls bort istället för att omvandlas till rörelseenergi.
Haha, vi har en trailer till Austin Powers som testström på jobbet, jag måste ha sett den tusentals gånger, men aldrig tänkt på kostymen! Måste se den en gång till…
Hans Rosling har alltid talat med kluven tunga, men han var med i Svt Forum på kunskapskanalen häromdagen.
http://svtplay.se/v/1929488/svt_forum/befolkningstillvaxt_och_miljopaverkan__del_1?cb,a1366518,1,f,-1/pb,a1366516,1,f,-1/pl,v,,1929503/sb,k108208,1,f,-1
Hela föreläsningen handlade om världens befolkningstillväxt och förste föreläsare var Kjell Aleklett. Rosling talade mest om sjukdomar, men något av Aleklett det pratade om borde väl ha fastnat.
Klarspråk om tillståndet i världen, talade Sten Nilsson från IIASA om, mycket bra. Se även i paneldebatten i slutet av programmet.
/Farfar
Är det en slump att Roslings snack bland annat illustreras av bildern från Dubai? Knappast – samma andas barn 😉
Såg på National Geographics Aftermath: Population zero för ett tag sedan.
En intressant dokumentär om vad som sker på jorden om människan plötsligt försvann. Rekommenderas för alla som är intresserad av mänsklighetens avtryck och hur snabbt allt eroderar, mest från USA och Europa, lite synd jag hade gärna sett Dubail rasa som ett korthus och uppslukas av öknen. Man följer också kärnkraften som en del anser så säker och vad som händer då ingen sköter om den. Ericsson kanske kan använda en episk scen där en mobiltelefon (såg iofs ut som en Nokia) fortfarande ligger intakt 200 år efter senaste samtalet, liksom en diskbänk i rostfritt stål.
Jag ser nu fram emot nästa avsnitt Aftermath: World without oil som jag söker efter med ljus och lykta i cyberrymden. Vill helst inte uppsöka alltför ljusskygga hemsidor. Här behöver verkligen NG ta sig i kragen och ordna en pay per view eller något liknande.
Trevligt att Carlota Perez är i ropet. Då kanske det finns hopp för hennes kompis Erik Reinert också, inte bara i Norge.
Hennes teorier bygger väl på Kondratieff-cykler, dvs att omställningarna i cyklerna drivs av stora teknologiska genombrott. Så det är sympatiska teorier jag kan ställa mig bakom.
Det finns en intressant bok som jag hörde om för ett tag sedan som hette The World without Us av Alan Weisman, om vad som skulle hända om vi plötsligt försvann efter dagar upp till flera år.
En annan är The World Tomorrow av Yannick Monget som består av olika målningar på städer efter en global katastrof.
Om jag velat säga att alla i världen skulle få det lika bra inom 50 år, då skulle jag ha ställt alla 8 röda ovanpå den blå klossen. Men det gjorde jag inte!
Jag sa att det är möjligt att människornas välfärd kan komma närmare välfärden hos dem som tidigare levde i ett issolerat väst. Jag hade ju tre olika högar representerande olika inkomstnivåer i slutsituationen. Hur kan du få det till att jag sagt "Alla de miljarder nya människor som tillkommer de närmsta decennierna kommer få det lika bra som vi" Det sa jag aldrig och jag anser detta vara synnerligen osannolikt!
Med vänlig hälsning Hans Rosling