Med anledning av dagens artikel i DN om fossilgasledningen Northstreams byggstart, så påmindes jag om lite bilder jag tog på det fossila Göteborg för några veckor sedan.
Som alla känner till så drivs Göteborgs fjärrvärmenät främst av fossil energi. Enbart stoltheten Rya fossilgaskraftvärmeverk spyr tydligen ut mer fossil CO2 än vad hela Göteborgs biltrafik gör, vilket är lite aktuellt med tanke på vargavintern och att Northstream skall förse Europa med Ukrainasäkra fossila CO2-utsläpp.
Hade lite ärenden in till Stora Staden (inte Fiiina Staden) med omnejd, t ex ett besök hos Göteborgs Skog- och Trädgård i Sisjön. Lite lustigt att en av de mer välutrustade butikerna för skogsutrustning ligger inne i Göteborg, men det finns förstås andra alternativ om man vill bege sig 5-6 mil bort från Göteborg.
Från Sisjön kunde man iaf tydligt se plymen av vattenånga och osynlig CO2 som kräks ut från Rya fossilgasverk. Avstånd på bilden, ca 8km. Nej, det är inte från Jula som plymen sticker upp, utan 8km bort.
Vackert.
Nedan är en bild tagen på ca 14 km avstånd. Den fossila rökplymen var lite bredare vid tillfället, men syns likväl över skogen.
Man kan behöva klicka på bilden för att se röken.
Bilderna är förstås tagna med en iPhone, om nu någon undrade över kvaliteten.
Som värst har jag sett rökplymen på ett avstånd om 25km, men tog tyvärr inte foto den gången.
Lustigt nog drömmer de goa gôttebosska socialdemokraternas stödparti (mp) om ett hållbart Göteborg. I sin gröna framtidsvision om Göteborg lyckas man dock inte nämna ordet fjärrvärme, om det nu inte är så att när man pratar om att miljöproblemen skall vara lösta avser att sudda bort Rya Kraftvärmeverk, och de övriga fossildrivna fjärrvärmeverken i Göteborg från jordens yta.
Göteborg Energi försvarar förstås Rya med att fossilgas faktiskt kallas naturgas, och alltså är miljövänligt. Enligt dem hade alternativet till ändlig fossilgasdriven fjärrvärme varit tysk kolkraft, man hade annars alltså anlagt en hundratalet mil lång varmvattenledning ner till Tyskland och använt som fjärrvärme. Annars får åtminstone inte jag riktig ihop resonemanget att Rya sinande danska fossilgas ersätter tysk kolkraft.
I de flesta svenska kommuner är fjärrvärmen driven av förnyelsebara energikällor, oftast biobränsle. Men inte i Göteborg.
Den villaägare i Göteborg som bryr sig om miljön ansluter sig inte till fjärrvärmenätet.
16 kommentarer
åker du runt med så mycket snö på huven, trodde inte du va så slarvig 🙂
Ha en bra dag 🙂
Tror det här var runt tidpunkten för det största snötäcket, vi hade 80cm hemma. Så efter omständigheterna får man vara nöjd.
Nu är jag ingen expert på fjärrvärme, men: Kör man inte en mix av olika bränslen i olika kommuner? I Västerås installerades en biobränslepanna under buller och bång för en del år sedan, men när jag tog en sväng förbi såg jag mest gigantiska berg av stenkol (och en hel del flis).
Finns det förresten tillräckligt med skog för att långsiktigt använda som energikälla? När det gäller fordonsbränslen brukar det ju gnällas över att biobränsleodlingar tränger ut matproduktion.
Jag flyttade här om året ifrån den Nordkoreanska kolonin, Göteborg. En stad där man blå som röd hatar bilar, trots att de tillverkas där och ses som Göteborgs stolthet. Omröstningen om trängselskatter var aldrig en omröstning, utan som en socialdemokrat sa "det var som en oscarsgala, alla tackade och berömde varandra"..Detta i en stad där makten precis som i Nordkorea verkar gå i arv.
Jag har slutat förvånas över denna hycklarmentalitet, speciellt Ryaverken. Man vill sprida tungmetalls avloppsslam från reningsverken över Västergötlands åkrar. Dessa åkrar är de åkrar med minst tungmetaller i hela Europa, dessa vill man nu förpesta i miljöns namn. Snacka om att skjuta sig själva i foten. Man har en enorm konkurrensfördel gentemot övriga Europa nu när detta med tungmetaller börjar uppmärksammas..
Ser ju ut som du byggt ett snövärn mitt på vägen =)
Carl Johan Hall: Visst är det så¨, göteborgarna har t.ex. valt en mix av fossilbaserade energikällor, dvs. fossilgas, spillvärme från raffinaderiet och sopförbränning.
Nu är ju Rya Kraftvärmeverk inte byggt för att producera fjärrvärme i första hand. Det är elproduktionen som är huvudsyftet. Vi närmar oss ju en situation med elbrist i Europa. Och det är väl därför som Göteborg Energi kör jämförelsen mot tysk kolkraft då det gäller alternativ elproduktion.
Det har ju visat sig vara en god affär på många orter i landet att bygga stora och mindre kraftvärmeverk. Och den goda affären blir ännu bättre eftersom "spillvärmen" från processen kan nyttiggöras i fjärrvärmenäten. Till skillnad från t ex kärnkraftverken som kör ut motsvarande "spillvärme" i havet.
Och det är väl alldeles utmärkt i Göteborg att ta till vara spillvärme från raffen i fjärrvärmenäten som annars också hamnat i Skagerrack.
Sen kunde man självfallet valt annat bränsle till Rya KVV än fossilgas. Som t ex det nybyggda KVV i Södertälje som körs på biobränsle. Men det finns rimligen en långsiktig tanke med Rya också som kan köras på biogas när tillräckliga volymer finns. Och det finns också tankar på ett kombinat vid Rya med möjlig bränsleproduktion och DME-framställning. Då får man ett Kinderägg "tre önskningar i en", elproduktion, hetvattenproduktion och bränsleproduktion från Rya. På samma sätt som vid Händelö i Norrköping.
Se länk för övrigt: http://publications.lib.chalmers.se/cpl/record/index.xsql?pubid=65624
Men visst är det otrevligt med CO2-utsläppen här och nu!!
/cygnus
Cygnus, maximalt 45% av energin i fossilgasen kan bli el, så Rya kraftvärmeverk är och förblir primärt (55% minus spill i skorstenen) en källa för fjärrvärme.
Japp du har rätt, men det var fortfarande de "45%" elproduktionen som var huvudorsaken till bygget. Hade man haft behov av enbart fjärrvärmeproduktion hade bränslet blivit ett annat. Garanterat!
/cygnus
Nja, man kan få ut 45% el även ur andra bränslen, vilket väl gäller för de flesta biobränsleeldade kraftvärmeverk. Problemet är möjligen volymen, och att ett gaskraftverk är billigare att bygga.
Håller med dig och troligen gjorde man bedömningen att priset på fossilgas skulle förbli billigare än biobränsle i närtid. Västsverige har ju infrastrukturen för gas redan.
Det är ju inte utan anledning att man, undantaget Västsverige, bygger uteslutande biobränsle eldade KVV i landet.
Men fjärrvärmebranschen kommer rimligen även fortsättningsvis att anpassa sig efter ändrade förutsättningar (pris/lagstiftning/tillgång). Och orsaken är att fjärrvärme är "närproducerad" till skillnad från el eller drivmedel.
1981 producerades Svensk fjärrvärme med 87% fossilt bränsle (0% gas). 2007 producerades 12.5% med fossilt bränsle (varav 4% gas). Jag tycker det är en rätt häftig omställning faktiskt.
Det är den här omställningen som även el- och drivmedelproduktionen kommer att behöva gå igenom de närmast 10 åren gissar jag. På elsidan har det från 1981 till idag tillkommit Kraftvärmeproduktion och Vindkraft som tillsammans utgör 10-15% (minns ej exakt). Det återstår en del om man säger så.
Det kommer att bli påfrestande för oss alla. Jag tror du uttryckte det någon gång som att det kommer inte nödvändigtvis att bli sämre, men defintivt annorlunda.
/cygnus
Hade det inte gått att värma Göteborg med spillvärmen från Ringhals?
/Starvid
I "Teknisk Tidskrift", slutet på 1950-talet, föreslogs att energin från vattenfallen i Norrland skulle överföras till Sydsverige som vätgas i pipelines. Motivet var kostaderna/produktionsbortfallet för de nödvändigt mycket breda kraftledningsgatorna genom skogarna.
Då hade vi i Göteborg lysgas för hushåll och villauppvärmning.
Är vindkraftverk i Norrland, vätgas i pipelines och kraftvärmeverk i Sydsverige något att ta upp i debatten?
Åke M
Maximala teoretiska verkningsgraden för ett kraftvärmeverk är ( högsta temperaturen minus lägsta temperaturen ) dividerat med högsta temperaturen i grader Kelvin.
( Kelvingrader är Celciusgrader plus 273 )
Med den förhållandevis låga högsta temperaturen i ett kärnkraftverk behöver man kallast möjliga kylvatten. Om man skulle använda spillvärmen för uppvärmning blir kärnkraftverkets verkningsgrad mycket låg.
Åke M
Bra tips om Göteborgs Skog och Trädgård. Jag var där igår och tittade på en Husqvarna motorsåg. Bra affär!
Naturskyddsföreningen uppmärksammar detta, (genom DN i dag) och andra fossildrivna värmekraftverk, runt om i landet.
http://www.dn.se/nyheter/sverige/har-ar-fjarrvarmens-storsta-utslappsbovar-1.1073696