Först klargör jag min ståndpunkt så ingen missuppfattar den. Jag är mot storskalig uppfödning av gris, och köper själv bara ekologiskt griskött. Jag ogillar även starkt kartellorganisationen Swedish Meats, men har fortsatt förtroende för Svenska Djurhälsovårdens veterinärer och även våra kompetenta djurskyddsinspektörer. Jag försvarar inte ett enda övergrepp eller lagöverträdelse, i de fall de faktiskt förekommer, men frågan är om det är så många fall som det påstås?
Men jag är också så pass luttrad och allmänbildad att jag kan se genom när media manipuleras och missvisande uppgifter läggs fram av en aktivistorganisation, som på inget sätt är objektiva även om de försöker påstå sig vara det.
Det här handlar naturligtvis om “grisskandalen”.
För det första. Om Djurrättsalliansen är så måna om djuren, varför har de väntat i upp till två år innan de polisanmäler de enskilda uppfödarna? Djurrättsalliansen har enligt dem själva alltså haft bevis i upp till två år, men inte lyft ett finger för att stoppa de enligt dem påstådda lagbrotten och få plågan av grisarna att upphöra. Låter inte som att man månar om djuren direkt.
Svaret är naturligtvis mediamanipulation. Det var först när man fick tag på något riktigt snaskigt vid antagligen ytterligare ett av många hemliga nattliga besök hos Swedish Meats ordförandes grisbesättning, som man gick till media. För innan dess hade man inget att visa.
Man har erkänt hos SvD att man besökt samma uppfödare flera gånger.
För det andra. Djur blir även under goda förhållanden ibland sjuka eller skadade. De är levande varelser och inte maskiner, och blir precis som t ex barn sjuka eller skadade ibland. Då flyttar uppfödaren djuret till en separat avdelning i anläggningen, där behandling och medicinering utförs och djuret får extra övervakning. En del av dessa djur dör dock. Men det viktiga här är att tar du ett foto på “sjukhusavdelningen”, så kommer du få se hemska bilder på sjuka djur. Men du måste då också titta i stalljournalen, vilket djurskyddsinspektören gör. Där står det varenda behandling som djuret står under. Om t ex en diande sugga får ett sår, så flyttas hon och hennes kultingar undan, och eventuellt måste suggan fixeras av veterinärmedicinska skäl så hon inte lägger sig med den skadade sidan nedåt när hon vill dia sina kultingar. Eller vill djurrättsalliansen att kultingarna skall skiljas från sin skadade mor?
Men det blir bra TV. Det blir bra foton om man vill manipulera det lättlurade svenska folket.
På samma grunder så kan man besöka ett svenskt sjukhus och ta foton på sjuka, skadade och döende svenskar och publicera och säga “i Sverige far folket illa, se hur det ser ut i svenska sovrum“. Men det är naturligtvis inte korrekt.
Samtliga bilder på djur från Swedish Meats ordförandes gård var tagna från avdelningen med sjuka djur, och efter en veterinärkontroll igår förmiddag så fanns det inte längre något att anmärka på. Ordföranden har dock avgått från sin post som ordförande, och Djurrättsalliansen festade nog loss hårt efter den mediafjädern i hatten.
“Under dagen har Svenska djurhälsovården varit och kontrollerat besättningen på Hultströms gård.
– Enligt djurhälsoveterinärens bedömning fanns det ingen vanvård, inga djur som utsatts för lidande, säger Jan-Åke Robertsson, vd på Svenska djurhälsovården.
Veterinärföretaget är ingen myndighet utan utför kontrollerna på kundens begäran. I det här fallet [Swedish Meats ordförande] själv.
– Vi kom fram till att många av de grisar som visats på bild var under behandling och i en särskild avdelning. De som var så allvarligt sjuka att de inte kunde botas med läkemedel avlivades. Hur många det var vet jag inte.”
För det tredje. Allt vi har är Djurrättsalliansens påstådda siffror. De hävdar att de (olagligen) gjort intrång hos ca 100 uppfödare, och endast tre var felfria. De har inte tagit sig in någonstans där det varit låst, och ser på detta med stolthet. Det är alltså OK att gå runt och känna på lägenhetsdörrar och bara gå in om dörren är upplåst, bara så ni vet. Åtminstone om Djurrättsalliansen får bestämma. Väl inne rotar ni runt tills ni hittar något smaskigt att fotografera, och sedan lägger ni ut det på nätet som representativt för den personens lägenhet.
Hur ser det ut hos de uppfödare som har så bra rutiner att de låser djurstallarna? Det kanske är felfritt hos dem också? Är man extra mån om sina djur låser man, så ingen obehörig tar sig in och sprider sjukdomar och förstör allt arbete man gjort för så god djurhållning som möjligt.
Eller så kanske Djurrättsalliansen besökt 400 gårdar, men hittade bara fel hos hundra. Men det håller de tyst om. Att var fjärde gård är felfri skulle inte slå lika högt när man vill manipulera media och svenska folket. Fast svenska folket kanske hellre litar på en aktivistorganisation som begår brott, inklusive stjäl kadaver som ligger i väntan på det lagstadgade kravet på destruktion.
För det fjärde. Gammelmedias journalister börjar genomskåda bluffen. GP gör ett oanmält besök hos Säve-bonden, och hittar inte en enda punkt att anmärka på efter att ha gått igenom bägge byggnaderna.
Man skall fundera på hur amatörerna i Djurrättsalliansen kommer fram till “för mycket ammoniak” eller “för dåligt dimensionerad ventilation” när våra professionellt utbildade och kunniga djurskyddsinspektörer drar en annan slutsats.
Enligt Sydsvenskan så har de också visat sig att en del påstådda bilder inte kommer från utpekade uppfödare, vilket t ex bevisas av den tekniska utrustningen på bilderna, och enkelt kan kontrolleras vid ett besök. Djurrättsalliansen har alltså fört fram fel bilder med avsikt att peka ut uppfödare. Det hela låter alltså allt mer som en bluff och som det PR-trick och den mediamanipulation det är.
Svenska Dagbladet har också en artikel där uppfödarna påtalar att grisar t ex gillar att rulla sig i lera för svalka om sommaren, och blir då mycket riktigt smutsiga.
Döda djur är för övrigt inget konstigt. Inte heller dödfödda kultingar. Som jag skrev igår får inte de tusentals djuren tillsyn dygnet runt, och nattetid när Djurrättsalliansen tar sig in där har det alltså gått några timmar. Då hittar man kanske dödfödda kultingar, några i varje kull dör antagligen.
Kadaver läggs åt sidan för att hämtas till destruktion av Svensk Lantbrukstjänst. Det kan ta någon dag, men det är alltså inget konstigt med att döda grisar läggs i ett stålkar i väntan på kadaverbilen. Men det blir “bra TV” när det tas ur sitt sammanhang.
Av ca 100 polisanmälningar så kommer antagligen 90-95 att läggas ner, och gissningsvis kanske högst någon enstaka att leda till åtal. Det vet naturligtvis Djurrättsalliansen, men tills dess kommer det slukas resurser hos polisen för att utreda saker som inte var brottsligt, och andra utredningar får stå åt sidan.
Nu förväntar jag mig inte att en enda djurrättsaktivist kommer förstå eller acceptera en enda av ovanstående punkter, är man normativt och dogmatiskt insnöad i sin snäva förutfattade åsikt så är det inte meningsfullt att debattera. De tror antagligen att om svenska folket slutar köpa julskinka så kommer tusentals grisar att släppas fria att leva ett naturligt liv (dvs i stora mängder frysa och svälta ihjäl vintertid, när de inte leker jordfräs i de vegetariska odlingarna på svenska åkrar). Så blir naturligtvis inte utfallet. När ännu en grisuppfödare lägger ner så går alla djur till slakt eller avlivning, några djur befrias inte.
Men tyvärr så har de flesta bloggare visat på bristande allmänbildning och bristande källkritik, utan sväljer allt med hull och hår.
Det finns några undantag som kan tänka själva trots att de är kritiska mot köttindustrin som helhet, t ex bloggaren Ekotänk, som visar sig ha något i hjärnan och faktiskt kan tänka själv.
Dackefejden har också en balanserad kommentar, kanske därför att han själv haft (och slaktat och ätit upp) egen gris.
Djurrättsalliansen har presenterat ett snyggt mediakit, med den information de själva vill lägga fram. Men de är inte objektiva, de har en agenda, och allt jag önskar är att ni tänker efter själva innan ni sväljer allt med hull och hår.
Det svenska folket är allt mer distanserat från vår matproduktion, både den vegetariska såväl som den animaliska. Det är då lätt att lura i svenska folket vad som helst, när de själva saknar allmänbildning nog att kunna ifrågasätta det som skickligt presenteras av en allt annat än objektiv organisation. Det är också bland okunniga och lättmanipulerade ungdomar som man rekryterar folk till organisationen, ungdomar som sedan får en dogmatisk hjärntvätt den katolska kyrkan skulle varit stolt över. Lustigt nog är nog de flesta djurrättsaktivister kritiska mot religon och religös skolning eller hjärntvätt.
Tag och besök en uppfödare idag. Ni måste dock vara vaccinerade mot svininfluensan, så ni inte sprider sjukdomen till besättningen, och i övrigt vara helt friska vid besöket då uppfödaren knappast vill att ni likt Djurrättsalliansen skall gå runt och nysa på djuren. Bilda er en egen uppfattning. Det kommer dock lukta illa. Djur går inte på toaletten och spolar, de duschar inte heller dagligen och sover inte i sängar med nytvättade och nystrukna lakan. Även om det ibland ser ut så i sagor.
Det finns gott om anledningar att kritisera djurfabrikerna, men det går att göra utan att ägna sig åt mediamanipulation. Köp istället ekologiskt griskött, eller köp själva en smågris som kan få gå hos någon småbrukare innan ni själva ser till att slakta den och äter upp den. Så kan ni själva ta ansvar för förhållandena.
Till sist vill jag veta vilka tre uppfödare som var felfria enligt Djurrättsalliansen. Klarade man av deras kriterier för att vara felfri så måste det vara helt fantastiskt. Kanske rent av strukna lakan och dunbolstermadrasser till grisarna?
24 kommentarer
Det är ett problem att den svenska pressen och etermedia är så lättmanipulerade för lobbygrupper.
Desinformation har blivit så enkelt och billigt.
Hej
Titta på filmen på djurrättsalliansens sida. Kan vara bra innan man skriver ett så långt inlägg.
För det första…
Hade anmälan gjorts efter att de hittat ett fel så hade det som vanligt viftats bort med att det är ett undantag. Nu är det uppenbart att det är ett systemfel.
För det andra…
Titta på filmen på djurrättsalliansens sida. Påstår du att ett kadaver blir så kraftigt förruttnat eller att några av de alla andra mängderna av skador skulle uppstå på kort tid?
För det tredje…
De exakta siffrorna är kanske inte det mest intressanta. Det förekommer uppenbarligen på ett flertal ställen.
Målen helgar faktiskt medlen i detta fall. Som djurägare räcker det inte med att sköta sig när någon kommer och tittar. Man har faktiskt ett betydligt större lagligt och moraliskt ansvar än så.
För det fjärde…
Det finns säkerligen fel i deras material men det förtar inte den misskötsel som faktiskt förekommer. Att besöka en gård bevisar såklart inte att allt är fel. Att bilderna inte stämmer överrens till 100% är inte så konstigt heller eftersom det är insamlat under två års tid.
Mycket intressant att du tycker det är så viktigt med källkritik nu. Självklart är det viktigt och jag utgår från att det finns många intressenter som kommer att göra allt de kan för att skjuta detta i sank. Men var finns källkritiken i vanliga fall? Köttbranschen pumpar ut mängder med pengar på att ge oss en bild av djurhanteringen som nu verkar vara långt ifrån sanningen. Blev källkritiken viktig bara för att åsikten är en annan än din?
Om allt skulle visa sig vara planterat eller påhittat är jag ganska säker på att det blir avslöjat. Jag är övertygad att detta kommer att granskas betydligt hårdare än näst intill någon annan nyhetsrapportering. Men man måste ha på fötterna även när man kritiserar
Genomtänkt inlägg, även om jag inte gillar dina åsikter. Jag är för alliansen och mot köttindustrin.
Men det jag ville säga är att VARFÖR anses det som normalt med döda djur? 2-3 procent, säger en uppfödare i en av tidningarna är "normalt". Och Du jämför med människobarn. Det kan man ju inte göra.
Att småkultingar dör må väl vara hänt, även om det också är konstigt. Men att lite mer tillväxta grisar dör – särskilt då vuxna – det är helt enkelt inte möjligt. ENDA orsaken till det måste vara grov stress, värmeslag, under/övernäring, vattenbrist eller fysiska kross-skador. Och jag tvivlar inte på att dessa saker förekommer, tvärtom.
Uppfödarna har "lagen" att rätta sig efter – men det är inte BRA NOG. Eftersom lagen inte är BRA NOG FÖR DJURENS BEHOV!
Och i övrigt kan man säga att dessa uppfödares "kärlek till djuren" är ungefär lika trevlig och önskvärd som en kannibals "kärlek" till kött. Dessa uppfödare skor sig – skaffar sitt levebröd – på att industriellt föda upp och avrätta andra, försvarslösa, varelser. Det kan inte vara försvarbart.
Låt oss äta mer vegetariskt och överge denna grymma och djävulska "näring".
Tack för mig.
/Livsmedelsstudent i Göteborg.
Olle skrev ett utmärkt inlägg.
Detta med att de skulle anmäla direkt tycker jag är larvigt. Självklart vill de att hanteringen av grisar ska uppmärksammas, och de vet att de inte uppnår något genom att lämna in en anmälan. Att då utmåla dem som hycklare visar bara på bristen på argument från din sida cc. Ditt inlägg genomsyras av stöd för dagens djurindustri, trots dina försäkringar om motsatsen. Vi behöver fler som uppmärksammar att missförhållanden finns även inom svensk djurhantering, inte färre
/Markus
VISA VAD DU TYCKER I TVÅ VECKOR. Det är inte mer än rätt att låta bli att äta griskött i två veckor. Det blir mer fisk och mer nötkött för mig nu i två veckor. Detta tvingar industrin att tänka till. Minibojkott men ändå julskinka. Vilka är med?
Ingen är opartisk, alla har sin åsikt eller agenda. Djurrättsalliansens önskan är väl antagligen att man ska sluta behandla djuren illa. Det är en tanke som jag tycker har större vikt än köttindustrins vilja att sälja så mycket som möjligt.
Du hänvisar till en artikel i SvD när du säger att Djurrättsalliansen har besökt samma gård flera gånger.
Du hävdar också att de döda djur som fanns grisstallen kan ha dött efter det att grisarna fått tillsyn på kvällen. Här är ett citat ur artikeln du hänvisar till:
"Hon (Djurrättsalliansens Linnea Kjellsson) säger sig ha sett med egna ögon att det finns uppfödare som låter griskadaver ligga kvar i stallarna under lång tid.
– Hos en uppfödare i Skåne som jag var med och besökte låg flera döda grisar. Och när vi kom tillbaka omkring en vecka senare låg precis samma lik kvar. Då hade bonden uppenbarligen varit där och matat grisarna, men inte brytt sig om att ta bort liken. Där fanns också andra grisar som åt på liken, säger Linnea Kjellsson."
Vad är din agenda? Att få äta julskinka i fred utan dåligt samvete?
testing
Dags att ponera sambandet mellan vår djurindustri och all de sjukdomar och virus som sprider sig.
Tack för era kommentarer, speciellt balanserade kommentarer som från "livsmedelsstudent".
Som jag skrev i inlägget så förväntar jag mig inte att någon enda djurrättsaktivist skall acceptera ett enda argument, vilket ni också bekräftar.
Att jag själv skriver att jag är emot den industriella storskaliga djuruppfödningen noterar ni inte, utan ni målar världen i svart och vitt. Om man inte är 100% på Djurrättsalliansens sida så är man tydligen 100% för djurplågeri.
Det säger tyvärr mer om er än om mig.
olle, angående det första, du medger alltså att de av PR-skäl valde att inte anmäla vad de såg som överträdelser och alltså lät djur fortsätta plågas för att få maximal massmedial effekt.
I övrigt, ord mot ord. Hur vet ni att Djurrättsalliansen har identifierat att det är samma djur, har de dokumenterat ID-nr? Det är svårt att se skillnad på gris och gris.
Att ni utan kritik accepterar all hörsägen från Djurrättsalliansen och alla påståenden om autentiska (möjligen även Photoshoppade) bilder men inte accepterar ett enda ord från uppfödarna visar att ni inte är intresserade av att debattera.
Det ni ägnar er åt är inget annat än hets mot folkgrupp, i detta fall en liten minoritet på några hundra småföretagare i Sverige. Byt ut "grisbonde" mot "invandrare" och byt ut grisar mot barn som far illa. Men den liknelsen, om än felaktig, skulle ni aldrig förstå.
Livsmedelsstudent. Döda djur. Det finns hyllmeter av böcker att läsa i ämnet.
Spädgris, nyfödda. Japp. Skall vi lista en lång rad av vanliga förlossningskomplikationer så kan du börja med samma som på människa, men utan att födseln sker på sjukhus, och utan övervakning av hjärtljud och läkare som står beredda att göra kejsarsnitt etc. Var skall vi börja? En sugga föder 10-20 kultingar, räkna med kanske 10% dödfödda (=döda inom ett dygn).
Strypt av den egna navelsträngen. Moderkaka som lossnar i förtid vilket leder till syrebrist. Fostersäck som brister, med vätska i lungorna och akut lunginflammation eller drunkning som följd. 250kg sugga som råkar lägga sig på den nyfödda, som prompt avlider. Otillräckligt utvecklade lungor, så spädgrisen dör när den försöker andas själv (människobarn sätts i respirator vid behov). Avsaknad av första andningsreflex (dask i rumpan på människobarn). Osv osv osv osv.
Här skiljer sig knappast ekologisk uppfödning nämnvärt från icke-ekologisk. I naturen så dör ett antal nyfödda, det är en anledning till att grisar får så många ungar. Så några skall överleva.
Vuxna grisar kan förstås dö av yttre våld (ex skador från andra grisar), klämskador etc. Men de kan också dö av influensa, feber, lunginflammation etc. Här är ju problemet att i stora besättningar så går det inte att hålla koll på alla individers hälsostatus dag för dag. En anledning till att vara moståndare till sådana. Annat som kan ske, tarmvred, sätta i halsen osv osv.
Andra anledningar. Samma som på människa, ex hjärtfel, cancer, blodpropp etc.
Jag är osäker på livslängden på gris, men säg 20 år. Med 1.6 miljoner grisar i Sverige skulle 1.6/20=80000 dö naturligt varje år, eller 219st om dagen.
Nu slaktar man antagligen oftast ut de flesta djur tidigt, men bra avelsdjur kan nog få bli rätt gamla. En och annan lär dö av ålder. En vanlig dödsorsak kan tänkas vara dräktighetsrelaterad, att vara dräktig är alltid en risk hos såväl djur som gravida människor. På djur som ger många ungar kan t ex livmodern knyta sig, vilket leder till hastig död.
Saken är den att om man själv inte är djurhållare, vilket antagligen inte djurrättsaktivister generellt är (OK, kanske något husdjur), så tror man på någon sort idylliskt ideal där djur är osårbara för sjukdomar och olyckor, kanske rent av att ungarna föds under övervakning av barnmorska på ett sjukhus…
Det här rör sig om enorma anläggningar, ofta med 1000-tals djur. Titta på vad för olyckor och tillbud som händer i en grupp med 1000-tals människor, bara för att jämföra.
Djuren har det inte bra, men jag vänder mig mot den svart-vita bild som målas upp, sannolikt överdriven och manipulerad.
Min agenda är att få folk att tänka själva och kritisera, inte bara den ena sidan, utan bägge.
Köp ekologiskt, det är bättre, men bäst är att föda upp själv i mycket liten skala, ex köpa spädgris på våren och låta dem böka fritt i en hage eller åker tills det är dags för hemslakt. Se t ex bloggaren Dacke.
Själv äter jag väldigt lite griskött. Ekologisk skinka ibland, ingen julskinka, samt lite ekologiskt fläskkött per år, kanske 4-5ggr. Så jag behöver knappast bedöva mitt eget samvete.
Kommentaren blev lite lång, uppdelad på två.
Virus. Ja sambandet är att virusstammarna uppstår där människor och djur fortfarande lever tätt tillsammans, ex fågelinfluensan i Asien och svininfluensan i Mexico.
Med djuren isolerade till en liten minoritet djurhållare så blir det inte så mycket nya virus just här i Sverige.
Har sett litet klistermärken från Djurrättsalliansen uppsatta litet här och var nu i dagarna. Med ledsna grisar som trängs i ett för litet utrymme och en uppmaning att bli vegetarian. Verkar som de kör en noga planerad kampanj.
"och alla påståenden om autentiska (möjligen även Photoshoppade)"
"Det ni ägnar er åt är inget annat än hets mot folkgrupp"
Tog argumenten slut?
Jag gjorde som du sa. Besökte
storbonden i min kommun och ville se stallarna.
"Du måste avtala tid först" var svaret.
Tydligen ska något ställas tillrätta innan det
Minns ni kötskandalen i Danmark för några månader sen? Aldrig mer kött från Danmark blablabla lästa man överallt i media. Och svenska bönder hade inte en chans med alla regler som skulle följas. Någon som tycker vi ska vara utan dem nu?
Alla svenska grisar har det dåligt.
Alla Danska grisar misssköts.
För något år sedan skulle alla dö av fågelinfluensan.
Nu ska alla dö av svininfluensan istället.
Torsken är utrotad.
På ICA maler man om all köttfärs.
Och alla chips är lika fulla med akrylamid som Hallandsåsen…
= Vi talar kollektiv masshysteri om och om igen!
Hur ska någon sansad person någonsin kunna ta alla dessa olika hysteriska larmrapporter på allvar?
Jag är faktiskt inte sådär hemskt förvånad över att en borgerlig bloggare med normalt ganska vassa åsikter också ger sig in i vanvårdsdebatten och lite halvpassivt försvarar dålig djurhållning , är Ni förvånade ?
Fan läser bibeln som han vill. Jag försvarar inte, jag förklarar.
Gris är inte som på Disneyfilmer.
Det är t ex naturligt för gris att äta döda grisar, så länge köttet är färskt. De äter trots allt samma saker som vi gör, inklusive (gris)kött. Skadade djur måste separeras så friska djur inte ger sig på dem.
För en utomstående lägenhetsbo så är det kanske chockerande, men grisar saknar faktiskt moral. Mat är mat för en gris, oavsett om den råkar hetat SE-A1234-09123 tidigare.
Däremot är det olämpligt att gris äter gris i besättningar, då det kan leda till sjukdomsspridning, så man skall förstås så fort man upptäcker kadavret avlägsna det från besättningen.
Att Fredik inte fick komma in med en gång skulle ju också kunna bero på att bonden faktiskt var upptagen med att ta hand om sina grisar. Borde väl inte vara helt svårt att förstå att det faktiskt är ett ganska tidskrävande jobb. Inte säkert att bonden just då har tid att springa och leta fram skyddskläder (för grisarnas skull) och kontrollerar att folk inte springer direkt från slaktsvin som säker bär på både det ena och det andra in till nyfödda grisar med dåligt immunförsvar.
Trevligt att det finns någon där ute som inte ser världen i svart och vitt! Vill bara uppmärksamma att du uppmanar folk till att föda upp sin egen gris trots att de visar bristande kunnskaper i saker som normal dödlighet, normalt grisbeteende och smittspridning. Tror du verkligen att de är kapabla att förhindra saker som tex parasitinfektioner och järnbrist i samma utsräckning som en rutinerad grisbonde? Tror du överhuvudtaget att de vet att det existerar? Och om de får veta att det existerar, tror du att de kritiskt kan ta till sig de sätt det finns att förebygga det på?
Haha, bra tänkt.
Nja, jag avsåg nog egentligen att de kunde köpa en kulting "på rot" hos någon grisbonde och i möjligaste mån deltaga i skötseln av denna, beroende på avstånd.
Du har förstås rätt i att de flesta nog inte borde sköta det på egen hand…
Jag tänker bara på alla Bönder som sköter sina djur (Fler en dom som missköter) så jag köper nog mer kött i stället. Djurrätt svar JA, Militanta djurräts aktivister JA till slakt.
Ett stort problem med Djuralliansens kritik är ju att de inte tycker att det ska finnas någon djurhållning alls. Därigenom är det svårt att tro att deras besiktningar har något annat syfte än att till varje pris stoppa djurhållningen.
Skönt att det finns folk som bloggar med intelligens, synd bara att media ger blondinbella utrymme istället för artiklar som det här. Skall läsa din blogg kontinuerligt från och med nu.