Igår presenterade som bekant IEA sin World Energy Outlook 2009, som bekant en rejäl skönmålning av framtida oljeproduktion. Man reducerade återigen prognosen för oljeproduktionen år 2030, från 106 miljoner fat per dag till 105 miljoner fat, och har nu gått ner från 120 via 116 miljoner fat. Egentligen inget nytt.
Som Kjell Alekletts forskargrupp påpekat så kan oljeproduktionen i bästa fall ligga på 75 miljoner fat år 2030.
Vad som däremot är intressant med IEA:s WEO2009 är deras prognoser på konsumtionssidan, vad behovet och efterfrågan på energi kommer vara i en evigt rosig världsbild, dvs fortsatt ekonomisk tillväxt och välståndshöjningar i allt fler U-länder, t ex Indien och Kina.
Jag kommer nu utgå från WEO2009 for dummies, dvs den presentation man gjorde för pressen.
Man har två scenarion, det ena kallar man för “reference” och det andra för “450“, och sägs spegla medvetna minskningar av fossil energi för att minska CO2-utsläppen av klimathysteriskäl.
Vi börjar med reference-scenariot. IEA påtalar här att länderna utanför OECD, t ex Indien och Kina, kommer stå för 93% av ökningen av energikonsumtionen. Och 77% av ökningen av energikonsumtion kommer komma från olja, fossilgas och kol. Förändringarna till 2030 kommer se ut enligt nedan, gult är förändringarna inom OECD, som alltså kommer minska något på olje- och kolkonsumtionen, men öka fossilgasen, men som man ser är det stora förändringarna utanför OECD. Störst ökning av alternativen hittar man inom biobränslen, även om det bara är en skvätt i sjön i jämförelse med ökningarna för fossila bränslen.
Tydligen anser inte IEA att förnyelsebar energi eller ens kärnkraft kan fylla våra behov.
Härnäst kan vi titta på vad IEA säger om oljan.
IEA menar att år 2030 kommer ungefär hälften av oljeproduktionen komma från oljefält vi inte känner till idag. En ren vild gissning på att totalt drygt fem nya Saudi-Arabien skall hittas och byggas ut på 20 år. Med tanke på att det tar 5-10 år att bygga ut stora oljefynd så måste vi alltså hitta fem nya Saudi-Arabien inom 10-15 år om prognosen skall kunna uppfyllas. Eftersom inget som kommer i närheten hittats sedan 1960-talet så är det minst sagt magstarkt att tro detta.
Eftersom världen inte är en okänd plats så är det här förstås helt vansinnigt. Man vet var det kan finnas olja, och hittar redan idag trots detta allt mindre. Kvar är Arktis och Antarktis, och där kommer det minst sagt inte vara billigt att utvinna olja, om man alls kommer lyckas. För att inte tala om transporterna.
Problemen i den orkandrabbade Mexikanska Gulfen är stora i sig, och de senaste påstådda fynden där nere byggs inte ut vid ens dagens historiskt höga oljepriser. Orkaner under delar av året är förstås ingenting mot isberg året runt, eller rörlig packis om man vill borra på land.
IEA medger att produktionen hos befintliga oljefält kommer falla med två tredjedelar till år 2030, samtidigt kommer efterfrågan (behovet) öka.
En intressant egen reflektion är att år 2030 kommer Norge inte längre exportera olja, utan vara ett importland. Men deras oljefond kommer nog bli välfylld innan dess. Det är ju också så att oljekonsumtionen stiger mycket fort i de stora oljeexporterande länderna, och exporten av olja faller alltså snabbare än man först kan tro. Frågan är hur mycket olja det finns för rena importländer som Sverige om 20 år?
För fossilgasen ser det ut på liknande sätt. År 2030 skall drygt 60% av produktionen komma från idag okända fält. Det är ett antal nya Ryssland som skall dyka upp alltså.
Fossilgas kräver dessutom lite annorlunda logistik än olja och behöver hittas någorlunda nära konsumenterna. För just Europa menar IEA att detta inte är ett problem, och illustrerar det med följande karta.
Notera att Nord Stream är inritad på kartan, trots att den godkändes genom vapenskrammel först förra veckan. Fast varför just Europa skall lägga beslag på all gas ifrån Asien kan man fundera på. Kina är nog beredda att betala bra. För att inte tala om Karibien där det finns närmare kunder i både Nord- och Sydamerika.
Vad som är mest intressant är dock 450-scenariot. Om världen tar aktiva steg för att reducera beroendet av fossila bränslen, bland annat genom utsläppstak för CO2 så reducerar IEA oljebehovet till år 2030 med 16 miljoner fat, dvs till 89 miljoner fat.
Större än idag. Och fortfarande 12 miljoner fat per dag större än de 75 miljoner möjliga fat som Aleklett påtalar.
450 är alltså IEA:s optimistiska variant, och kräver bland annat ett lyckat avtal i Köpenhamn, samt att detta tillämpas.
Vi kan avsluta med en liten bild på hur förändringarna av energikonsumtionen ser ut under 450, dvs vad som skall ersätta stigande efterfrågan på olja, gas och kol.
Kärnkraften seglar här upp som det alternativ som måste öka mest, följt av vattenkraft och en massiv utbyggnad av vindkraften. Den stora reduktionen av CO2-utsläpp skall komma genom minskad konsumtion av kol, som förstås är vad man kan ersätta med kärnkraft-och vattenkraft, dvs elproduktion.
Men inte ens då kommer alltså behovet av olja minska från idag, eller hålla takt med de faktiska kommande minskningarna i oljeproduktion så här efter peak oil.
Något får ge sig i den evigt rosiga världsbilden om fortsatt ekonomisk tillväxt och billig energi. Och håll koll på de fem Saudi-Arabien som skall dyka upp till år 2020…
Jag kanske bör påminna om vad jag tar som naturligt, men en del som är nya i ämnet missuppfattar:
Minskad tillgång på olja och energi innebär inte någon domedag, jordens undergång eller mänsklighetens utplåning. Det innebär bara en successiv förändring av mycket vi idag tar för givet. En del förändringar kommer vara positiva, andra negativa. Det kommer bli en intressant tid. Men förändringar har vi ändå alltid, och de sker oftast i små, små steg så man hinner oftast vänja sig. Överlag finns det stora möjligheter till höjd livskvalitet, men levnadsstandarden kanske förändras. Men att köra ner huvudet i sanden och förtränga det hela löser inga problem och gör inte omställningen smidigare och kan orsaka allvarliga problem.
Först och främst kommer det vara världens fattiga som drabbas, ju rikare man är desto mer obemärkt kommer det hela passera. Världens fattiga har redan drabbats i stigande omfattning av bristen på olja och energi under 2000-talet. Se t ex energyshortage.org.
Se även inlägg från t ex Flute och förstås tidigare inlägg med etiketter IEA eller peak oil.
18 kommentarer
Att världens viktigaste energikälla försvinner kommer inte att märkas???
Vi lever alla i var sin rosiga värld.
Var snälla farfar har jag skrivit att det inte kommer märkas?
Som fan läser bibeln.
Dessutom kommer inte oljan försvinna, tillgången kommer minska.
Men vi är på väg till den djupaste depressionen sen 1700-talet så oljan är nog ett mindre problem framöver.
Jag vill påpeka att det i diagrammen om de framtida olje- och gasfälten står "yet to be developed or found"
Det är alltså inte fråga om enbart okända fält, utan även kända sådana som inte har utvecklats ännu. Jag har dock inte skärskådat siffrorna bakom, kanske är andelen funna fält som ska utvecklas mycket mindre än de som också ska hittas först.
Jaha, mänskligheten har tryckt på snooze-knappen en gång till…
Notera att IEA i sin WEO bygger sina utsläppscenarier inte på sin egen energidata utan på data från IPCC (Nakicenovic)…
IPCC menar att i det klimatscenario man släpper ut minst ska man elda 2400 Gtoe kol. Jean Laherrère säger att det finns 1200 Gtoe kol, BP säger 1000 Gtoe, de mest optimistiska inom industrin säger 1500 Gtoe. IPCC's worst case scenario kräver 4000 Gtoe…
Detta har förstås Aleklett påpekat för IPCC, men de har visat noll intresse…
"It is difficult to get a man to understand something, when his salary depends upon his not understanding it!"
– Upton Sinclair
@Ylven
Det märkliga är ändå att IEA verkar räkna med att "yet to be developed or found" ska, inte bara ersätta bortfallet från befintliga fält, utan till och med öka produktionen.
"Fast varför just Europa skall lägga beslag på all gas ifrån Asien kan man fundera på. Kina är nog beredda att betala bra."
1. Det handlar nästan uteslutande om olika fält i olika delar av Ryssland. Den enda kopplingen mellan gasnäten i Europa och Kina torde uppkomma via en projekterad ledning Turkmenistan (Uzbekistan?)-Kina.
2. Det är helt enkelt inte lönsamt att bygga nya ledningar till Kina när man redan har de byggda och avbetalda ledningarna till Europa.
3. De förhandlingar som förs om gasexport mellan Ryssland och Kina har mer eller mindre permanent kört fast, eftersom kineserna inte är beredda att betala vad ryssarna vill ha.
@ Farfar
Oljan försvinner inte, den blir bara dyrare och därmed ointressant för många ändamål den används till idag. Som tex att förbränna den i syfte att driva fram en SUV.
Om du skaffar en effektiv elhybrid om några år kanske den drar 0,25 lit/mil. Då kan du ändå har råd att köra med ett bensinpris på 100 kr/lit.
Då kan man säga att vakthunden inte längre skäller.
Bara morrar lite efter ha blivit
tilltufsad av husse.
LOB
@Bottomless well
Visst. Men vad kommer din elhybrid att kosta när priset för att ta fram delar till den och att transportera dem tiodubblats?
Och hur mycket mindre pengar kommer du att ha att köpa bil och bensin för när företaget där du är anställd har sänkt din lön för att kunna betala sin elräkning?
Cornu,
Återigen en utmärkt post. Synnerligen genomarbetad med vassa slutsatser. DI, Afv, VA eller ännu hellre SvD eller DN borde planka rakt av.
Låt oss anta att oljepriset sticker ordentligt till $200-300 inom något år. Hur investerar du på ett sådant antagande? Mycket av traditionella råvaruinvesteringar kommer väl gå åt h-e eftersom framställningskostnaden skjuter i höjden.
Mvh Gert
Gert: Det är ju inte bara framställningskostnaden som kommer att påverkas av ett högre energipris, transportkostnaderna och framför allt en minskad efterfrågan då folk och kunder kommer att vara tvungna att lägga allt mer pengar på allt som innehåller olja i något tillverkningsled, dvs plast, medicin, mat, energi och transporter. Då blir det inte mycket pengar kvar till konsumismen.
Ylven,
Absolut.
Jag avsåg framställningskostnader i en vidare bemärkelse där transporter självklart är en del, och kostnaderna påverkar naturligtvis efterfrågan som i sin tur dämpar prisstegringen.
Men hur bettar du bäst på signifikant högre oljepris?
Mvh Gert
Gert, när oljepriset sticker skall man förstås vara investerad i oljebolag eller olje-ETF:er. Sedan krossar oljepriset ekonomin, och då bör man alltså sälja och antagligen köpa negativa positioner i börsindex, eller guld eller nåt.
Sedan återhämtar sig ekonomin igen och oljepriset sticker ännu högre.
Rinse, repeat.
Roligt med lite optimism från denna blogg. Hur länge tror du att omställningsperioden blir? Håller med om att det blir de fattiga som drabbas mest. Och då speciellt de i storstäder som inte kan skaffa egen mat. Jag ser då och då på filippinsk TV upprörda människor när bensinpriset höjs. Arga demonstrationer och krav på aktion från regeringen.
En omställningsperiod är väl åtminstone en halv kondratievcykeln, 25-30 år. I värsta fall en hel cykel, dvs 50-60 år.
Sedan kan man fundera på när omställningen började. Jag tror att den redan börjat, men det är ingen vidare fart på det än så länge.
Teorin om kondratievcykeln har bara existerat under den tid som vårt utnyttjande av de fossila bränslena ökat. I en långsiktigt växande ekonomi, med mer råvaror och mer energi.
Den teorin lär knappast gälla i den krympande ekonomi som följer i energibristens spår.
Lite energi = lite arbete = lite pengar är ingen cykel utan närmast en spiral av konstant minskning av allt vi tagit för givet.