Som alla känner till vid det här laget så finns det en säsongsvariation i oljepriset, baserat på att efterfrågan i USA och övriga västerländska rika länder på norra halvklotet uppvisar ett visst konsumtionsmönster. På våren bygger man upp lager inför sommarens användningstopp under “driving season“, varefter lagren tillåts minska under hösten. Sedan visar sig en viss uppgång under vintern pga de som fortfarande använder olja för uppvärmning, varefter man återigen börjar bygga upp lagren inför sommaren.
Normalt faller därför oljepriset under hösten. Ett tydligt undantag såg vi hösten 2007, då oljepriset bara steg och steg, vilket stoppade konsumtionen och ledde till att oljepriset gick in i en bubbla under våren 2008.
Jag tittar nedan på åren 2004-2008, eftersom det är från slutet 2004 som vi gick in i den platåfas inför peak oil, som till sist ledde till att världsekonomin inte längre kunde expandera och kreditbubblorna sprack och vi fick en finanskris.
Hur oljepriset uppfört sig innan vi nådde platåfasen för peak oil kanske är intressant, men reflekterar inte det läge vi är i nu. Vi är nämligen fortfarande kvar i platåfasen, men ser mer ut att vara i dess bortre ände. Graf för WTI i USD följer:
Priserna är medelpriser för respektive månad enligt amerikanska Energy Information Agency.
Justerar vi för ingångspris, och sätter detta till 100%, så ser det ut enligt följande.
Man kan ju konstatera att den exceptionella uppgången hösten 2007 kompenseras av den exceptionella nedgången hösten 2008. För alla år 2004-2008, undantaget 2007, så var oljepriset lägre i november eller december jämfört med september.
Medel finns med i graferna ovan, men blir kanske lite tydligare om det får stå för sig självt.
Om 2009 nu blir ett normalt år vad gäller oljeprisets utveckling på hösten, så bör alltså oljepriset sjunka. Vi har förstås inte något månadsmedel för september 2009 än, men tittar man på de första två veckorna i september hos EIA så blir medlet (68.39+70.91)/2=69.65 USD.
Oljepriset borde i så fall i medel bli 65:40 USD i oktober, 61:64 USD i november och 58:50 USD i december. Detta avser snittpriser för respektive månad, bottnar kan vara lägre än så.
Jag skulle nog kunna sträcka mig så långt som en generell prognos på att oljepriset bottnar i intervallet 50-60 USD någon gång nu under hösten, antagligen i november-december. Man bör ha detta i åtanke om man ligger investerad i priskänsliga oljeaktier.
Oljepriset har än så länge följt den prognos jag lade i början av året, dvs att priset som högst skulle nå 60-80 USD. Utfallet blev drygt 73 USD. Jag ser inte heller någon anledning att just nu ändra min prognos inför 2010, dvs att oljepriset som högst hamnar i intervallet 70-90 USD nästa år. Men först skall vi antagligen ner under 60 USD under hösten 2009.
Som svensk investerare kanske detta är mindre relevant, eftersom detta inte säger något om växelkursen USDSEK. Samtidigt har ofta marknaden på börsen en tendens att gilla siffermagi, och därför bry sig om oljepriset i USD, och inte i SEK som kanske är mer relevant för svensknoterade bolag.
Jag tror att man bör vara försiktig med oljeinvesteringar de närmsta månaderna. Sitter man i högutdelare behöver man förstås inte bry sig så värst, pengarna trillar in på kontot ändå. Man vet förstås aldrig vad för svart svan som kan dyka upp, men det ser åtminstone ut att bli en ovanligt lugn orkansäsong i år.
Istället kan vi nog förvänta oss en prisökning på den nordamerikanska fossilgasen, vilket gör att en del bolag kompenseras för fallande oljepris, medan fossilgastunga bolag faktiskt stärks trots fallande oljepris. Men det kräver nog en separat analys. Fossilgas och olja har iaf säsongsmönster som inte följer varandra.
Var och en ansvarar för sina egna investeringsbeslut. Caveat emptor.
9 kommentarer
Utomordentligt bra och tänkvärd analys.
Den svartaste oljesvan som jag skulle kunna tänka mig flaxa förbi nästa år vore en akut kris med anledning av Irans kärnvapenprogram.
Sannolikheten att Israel går till anfall i preventivt syfte är kanske inte så stor, men konsekvenserna skulle kunna bli förödande.
Tjena Cornu,
Jag har ett par kommentarer.
1) Aktiemarknaden "ska" diskontera framtida oljepris och gör det förmodligen enligt ditt sätt att pedagogiskt demonstrera. Jag håller helt med dig om graferna och tror precis som du på ett oljepris kring 50 USD vid årsskiftet.
2) Volatiliteten i oljepriset i SEK är ca. 19% på årsbasis de senaste tio åren. Det är lägre än för de flesta aktier. Det är inte särskilt högt och därmed är risken i oljebolagens "investering" tämligen låg. Givet detta är det inte alls säkert att oljebolagen åker på en känga under hösten.
3) Volatiliteten i oljepriset i USD är ca. 17% på årsbasis de senaste tio åren. Det är alltså lägre än för oljepriset i SEK, så "hedgen" USDSEK är inte så bra som man kan förledas att tro. Volatiliteten USDSEK är faktiskt bara 5% på årsbasis de senaste 10 åren.
4) Vi har momentum på börsen. "Let the trend be your friend". Detta gäller förmodligen även oljeaktierna. Ser ut så trots allt.
Sammantaget menar jag att det inte är särskilt säkert att man behöver passa sig för oljeaktier under hösten. Snarare tvärtom? Låg risk, hög potential.
/Mr Anonymous
Hä e'klart som dan öljeprise ske opp!
N'döllarn höll ju på å raseehop aldeles.
Tomten
Hej!
Jag funderar på att köpa aktier i ett oljebolag fram mot årsskiftet.
Mina krav är att det inte är någon för stor risk (spekulation) och att det inte är ett bolag från USA (Tänker långsiktigt och vet inte om jag vågar lita på USAs framtida ekonomi och dollarns värde).
Helst ett svenskt men även ett nordiskt(Norge?) eller kanske t.o.m något som handlas i euro är ok.
Har du några tips på bolag att ta sig en titt på. Har du i sådana fall några bra länkar till info och analyser?
Hur tror du kanadensiska "truster" påverkas av en nedgång för USDn?
Cornucopia, hur agerar du efter det som hänt i DNO?
Skulle kännas tryggt att få hålla dig i handen under närmaste tiden…
Tack för en bra blogg
Och vad är det egentligen som har hänt i DNO, förutom att det går ett mediadrev mot bolaget?
Vi i aktieklubben Sex Damer har lite Aoil-aktier i vår depå. Jag vet egentligen inte varför vi satsat i olja när det känns som att framtiden tillhör ny, miljövänlig energi. Vad säger du? Vi har tänkt behålla aktierna under en tid av ca 10 år.
Även jag tror att oljepriset ska ner en bit fram till årsskiftet.
Med reservation för "svarta svanar" som Per Sandström nämner. Jag tror att den svartaste oljesvanen vore att kung Abdullah av Saudiarabien trillar av pinn. Han är 85 år gammal.
Birgitta, inom de närmaste åren kommer vi få se starten på en akut oljekris.
Jag kan inte uttala mig om när det är bästa tidpunkten att sälja aktierna i AOIL, man kanske inte skall sitta på dem i tio år, men generellt så kommer oljepriset att nå högre höjder än det är på idag, och med det bör oljebolagen stiga i kurs generellt, om de inte dras med i en allmän börskrasch.
Vad jag skrev om i inlägget ovan är ett något försvagat oljepris de närmsta månaderna, men ni tänker ju längre än så.
Ni ansvarar själva för era egna investeringsbeslut.