USA:s president Barack Obama fortsätter att okritiskt hyllas i svensk gammelmedia, trots att han inte egentligen presterat någonting annat än dragit på sig enorma utgifter och ett en budget som kräver att man lånar en dollar för varje två man spenderar. Och effekten av dessa enorma utgifter syns bara som retorik om gröna skott och att nu vänder det, medan realiteten kring t ex arbetslösheten är en helt annan.
Idag publicerar åtminstone SvD en översatt debattartikel från Stephan Richter, chefsredaktör för The Globalist.
Här ett citat som är mycket träffande:
“Ett annat utslag av Obamaregeringens spekulation i glömska och/eller överseende visar sig bland utländska observatörer. Ställda inför valet att antingen klamra sig fast vid bilden av Barack Obama som den djärve reformatorn, eller att inse att hans talekonst vida överträffar det han presterar, vill de helst hålla fast vid det första alternativet.
Hur frustrerande valet än är skulle alternativ två vara riktigt deprimerande. Det skulle innebära att man konstaterar att det mått av förändring som det amerikanska samhället är berett att svälja inte är mycket att komma med – trots att reformsträvandena beskrivs av en man som många anser vara en av den moderna tidens mest begåvade politiker.”
Media fortsätter alltså att ägna sig åt förträngning och okritiskt hyllande av Obama, vilket man t ex kan se i en artikel hos DN om den amerikanska så kallade reformen av sjukvårdssystemet, där motståndarna utmålas för att sprida skräckpropaganda, medan Obama rider runt på sina vita enhörningar som den Jesusfigur han målas ut som i svensk media.
Skall man tro historieböckerna så har förstås svensk media hyllat utländska makthavare på liknande sätt tidigare, t ex Adolf Hitler, som i princip okritiskt hyllades av svensk press på sin tid, möjligen undantaget Göteborgs Handels- och Sjöfarttiding under ledning av Torgny Segerstedt. Men priset för den kritiken blev en annonsbojkott.
Nej, media fortsätter nog att ägna sig åt förträngning och sätter allt fortsatt hopp till Jesus, förlåt, Obama. Frälsaren är här. Och han trycker upp hundratals miljarder med nya dollar eller lånar pengar från lättlurade utlänningar. Trots allt är USD uppbackad av kärnvapenmyntfot.
8 kommentarer
Nehej, detta är ej acceptabelt. Folket kan ej tillåtas göra referenser till verkliga förhållanden. Internet måste reformeras!
/Bodström
För imperiet i tiden!
Betänk alternativet: Om McCain hade valts och fortsatt med krigspolitiken och spenderat mer och mer på försvaret som man lånar upp, okritiskt understödjande till bilindustrin osv…
Nej Obama kanske inte är ngn revolutionär reformator, men bättre med små steg än inga alls !??
/K
Klas, McCain hade garanterat inte okritiskt hyllats i svenska media, oavsett hur lite han faktiskt presterade.
Men Obama. Bästa sedan skivat bröd, liksom.
Lätt att instämma i Cornucopias uppfattning om den svenska bilden av Obama. Å andra sidan är Obama det ENDA som beskrivits positivt om USA under de senaste 8 åren…
Alla svenskar vet genom svenska media att 46 miljoner "står utan försäkring", implicerande att de står utan sjukvård (vilket ju inte är fallet).
Ingenstans har man kunnat läsa (erler se, höra) att över 200 miljoner amerikaner har en BÄTTRE sjukvårdsförsäkring än vi i Sverige, och att dessa nu känner sig hotade.
Många höjer nog ögnobryner när de läser om en amerikansk "folkstorm" mot vårdförslaget. Inte att undra på, så som man kontinuerligt rapporterat tidigare.
Det verkar vara det viktigaste att han är svart och har ett leende. Sen vad han ev. gör eller säger spelar mindre roll, han är populär i media och därför också av majoriteten svenskar
Ett av C:s sämre inlagor i sin i övrigt utmärkta blogg. Obama är en marionett i händerna på de som bar fram honom till makten. Och tänker jag inte på dem som röstade på honom.
Att USA är i stort behov av en sjukvårdsreform är det lätt att hålla med om. Sjukvården i USA kostar dubbelt så mycket som här i Europa. Trots detta är så många oförsäkrade.
Obama är ingen frälsare. Och att han idag hyser ett större anseende än Bush-grabben torde vara svårt att förneka. Hur vi ska bedöma Obamas presidentämbete vet vi först om några år.
Undra hur IMF hade behandlat en stat i Afrika som hade liknande statsskuld och budgetunderskott som USA? Det ligger mycket i "kärnvapenmyntfot"…
De flesta merikanska media, wsj undantaget, presenterar endast Obamas och den demokratiska kongressens program. Kanske därför har de lokala mötena fått så mycket uppmärksamthet. Det är inte
hysteri och radikalism som uttrycks utan riktig rädsla inför Obamas tendens att spendera lånade pengar på snabbt skrivna ekonomiska paket av en kongress som spenderar pengar som vatten.