Skatteverket har nu bestämt sig för att höja gränsen för jordbruksfastighet till 4 hektar, och beslutar därmed att om man har mindre mark än så måste man köpa till mark för att få bedriva näringsverksamhet jord- eller skogsbruk. LRF applåderar förstås.
Detta ursäktas med att alla stackare som äger smågårdar ju tvingas till att föra bok och deklarera näringsverksamhet, även om de inte bedriver en sådan. Tydligen så krävs det också hjälp av en bokföringsbyrå för att skriva siffran “0” i en ruta på en deklarationsblankett, samt ange inköpspriset för fastigheten i en balansräkning. Åtminstone enligt Skatteverket.
Till saken hör att det finns t ex grönsaksodlare som kan försörja sig på mindre än fyra hektar friland, och rent av även ha säsongsanställda, men nu skall de inte längre få bedriva näringsverksamhet, om de inte köper till mark eller arrenderar upp sig. Har man växthus kan man försörja många anställda på mindre än fyra hektar, men det skall nu Skatteverket sätta stopp för. Det är rent av så att majoriteten av de kommersiella växthusen nog kommer in under fyra hektar (fortfarande rejält stort växthus), men råkar de även ha en bostad på fastigheten så skall de nu klassas om till småhusfastighet.
Skatteverket dunkar sig också stolt i ryggen över att man därmed följer efter Jordbruksverket upp till samma gräns som jordbruksministern och Jordbruksverket satt för EU-stöd. 13 000 bönder skall bli av med sina stöd, därför att de inte är stora nog och alltså har mindre än 4 ha EU-definierad jordbruksmark.
Det här kan vara relevant av en annan anledning. På en jordbruksfastighet utanför detaljplan finns långtgående möjligheter för ägaren att sätta upp ekonomibyggnader “för jordens och skogens behov” och anläggningar utan bygglov, rent av utan bygganmälan. Denna möjlighet försvinner när många avstyckade gårdar, “hästgårdar”, nu kommer avklassas som jordbruksfastigheter. Fast det kanske är positivt. När man fortsätter stycka av i framtiden kanske avstyckningarna inte blir på 2 hektar, utan fyra, men de som tror sig köpt en “hästgård” kommer upptäcka att de helt plötsligt inte kan bygga ut stallet, bygga vindskydd, stängsla hur som helst etc utan eventuella bygglov. Vill man måla fan på väggen kan det komma att krävas bygglov för att sätta upp fårstängsel, 90cm högt, på fastigheter under fyra hektar. Normalt skall väl staket vara högst 80cm för att inte kräva bygglov… Medelstorleken på en besättning får är i Sverige ca 12st, om jag minns rätt, och får alltså plats på ungefär två hektar.
Visst har man fortfarande rätt att bygga komplementbyggnader eller bygga ut upp till 40% av bostadshusets yta utanför detaljplan, men detta omfattar inte ekonomibyggnader. Dessutom har inte sällan den möjligheten redan använts på många fastigheter.
Småföretagare som försöker bedriva näringsverksamhet från en småhusfastighet kan inte sällan drabbas av problem från Skatteverkets sida. Lastbilschaffisen som köpt en liten gård för att kunna parkera lastbilen någonstans kommer riskera att inte kunna dra av för maskinhallen och allt som finns där i. Samma gäller en lång rad av icke direkt jordbruksrelaterade verksamheter som idag bedrivs på jordbruksfastigheter och den småföretagartäta landsbygden, ex verkstäder, handelsträdgårdar, hundpensionat, butiker, snickerier, antikhandlare med butiken i en lada etc. När man inte längre är en näringsfastighet så kan man riskera att klassas om till hobby, med alla dess nackdelar och dessutom inte få dra av för kostnader och investeringar i byggnader och anläggningar. Inte bara en dolkstöt mot småskaliga bönder alltså, utan även mot en lång rad småföretagare på landsbygden.
Nu skall inte höjningen av kravet för jordbruksfastighet förväntas slå igenom förrän 2014, men de hästgårdsägare som drabbas bör se till att bygga klart allt de vill ha gjort innan dess. För sedan är det bygglov, avgifter, handläggningstider etc som gäller. Och glöm alltså att bedriva näringsverksamhet om du har mindre än fyra hektar, vilket faktiskt förekommer, ex turridning, inridning av häst etc. Säg också hej då till avdragen på den utrustning och de anläggningstillgångar som har funnits i verksamheten.
En annan effekt är att hela fastigheten kommer beskattas som småhus, och inte längre som jordbruksfastighet. Därmed kommer i värsta fall tomtytan öka från kanske 2000kvm till 40 000 kvadratmeter, och taxeringsvärdet därefter. Tomtmark har som bekant ett skyhögt högre taxeringsvärde än vad jordbruksmark har. Jordbruksmark är dessutom befriad från fastighetsskatt. Höjs nu gränsen för jordbruksfastighet och socialdemokraterna kommer till makten och ändrar tillbaka fastighetsskatten, så kommer många smågårdar få se extrem fastighetsskatt.
Återstår att se vad som händer med priserna på gårdarna med mindre än 4ha. Hästfolk saknar av nöd inte pengar, då kunde de inte annars syssla med häst, så jag gissar att priserna kommer bestå. Fast om man skall betala fastighetsskatt på 40 000 kvadratmeter tomtmark så vete tusan hur det blir.
Det här bör också få konsekvenserna att inte bara gårdsstödet, utan även miljöersättningarna dras in vid mindre än 4ha, om man inte också råkar ha några hektar skog på fastigheten. Å andra sidan så lär väl Jordbruksverket ha höjt gränsen för alla former av stöd till åtminstone 8ha innan Skatteverket har fått igenom sin förändring till förväntade år 2014.
Förbundet Sveriges Småbrukare har också en kommentar på sin förstasida, som jag citerar nedan:
“Skandalöst beslut!
Jordbruksminister Eskil Erlandsson är precis den katastrof för svenskt jordbruk och landsbygd som vi i Småbrukarna sedan länge befarat.
Jordbruksministerns förslag att slopa gårdsstödet till fastigheter under 4 ha har nu vunnit gehör hos övriga regeringspartier. Beslutet innebär att ca 13 000 småbönder mister gårdsstödet, och som av en händelse lägger nu skatteverket förslag om att höja gränsen för jordbruksfastighet från 2 till 4 ha.
Förbundet Sveriges Småbrukare försvarar på intet vis EU:s bidragspolitik – men att slopa stödet till de små jordbruken i syfte att leva upp till vallöftet om 25% minskade administrativa kostnader för bönderna med hjälp av en omvänd ”Robin Hood strategi” tar Småbrukarförbundet bestämt avstånd ifrån.
Eskil Erlandssons agerande klargör att trots sina populistiska utspel om småskaligt, närproducerat och Sverige som Europas ledande matland, är han kemikalie-, industrijordbruket och stordriftens hängivne anhängare.
Åke KarlssonOrdf. Förbundet Sveriges Småbrukare”
Snaran fortsätter att dras åt kring småskaligheten. Småbrukaren kommenterar också kampanjen mot det ekologiska jordbruket.
För egen del så har vi större fastigheter än fyra hektar, för vilket man får fortsätta vara tacksam. Så tomten fortsätter vara taxerad som 2000 kvadratmeter, och för egen del innebär Skatteverkets planer inga förändringar. Men jag vet många som kommer drabbas, inte bara jordbrukare, utan en lång rad småföretagare.
Vi får se om detta riskerar bli dolkstöten för fortsatt rikt småföretagande på landsbygden. Inte bara de så hatade småskaliga bönderna, glöm inte det Skatteverket. Utan fördelarna med jordbruksfastighet, så kan lastbilen lika gärna parkeras i ett villaområde.
19 kommentarer
Verkligen trist! För det är många som köper en "sommarsuga" med 2-3 Ha skog som näringsfastighet som går med förlust när man har ett arbete för att kvitta lite mot. För att sedan ha en ganska så trevlig pensionsförsäkring när man blir lite äldre.
Man kan ju fråga sig hur man nu skall skatta av försäljning av t.ex. 250kubik timmer…
Resultatet blir bäl att vi får se ännu mer lån bland småbönder…
250 kubikmeter timmer (ca 100 000 SEK) skall väl därmed beskattas som hobby, dvs läggas ovanpå inkomst av tjänst, gärna med marginalskatt om 58% alltså. Gött, va?
Cornu> ja fyn fan!
Tänk att gå där i många år, plantera, gallra, röja osv. Utan att i stort sett kunna dra av en krona och sedan när man säljer lite virke betala 55% i skatt och inte kunna använda skogskonto.
Blir ju en fruktansvärd beskattning av just "sommarstuge-skogsägare".
Anonym, det väcker ju en del frågetecken kring hur det ser ut när skog är avverkningsklar om kanske 50 år. Då kanske ännu större fastigheter har klassats om till småhus.
Om jag förstår saken rätt så kommer fortsatt skogsfastigheter under 4ha fortsatt klass som näringsfastighet men så fort det står en fastighet på fastigheten så kommer den klassas som vanlig fastighet.
Känns helt jävla sjukt att precis samma typ av skog kommer beskattas på helt olika sätt.
"står ett hus på fastigheten" menar du förstås.
jo…ett hus på fastigheten.
Skattemässigt är det väl bästa i framtiden att riva ner det.
Kan nog rivas en och annan lada och maskinhall framöver. Tänk när de skall taxeras som garage på småhusfastighet framöver. 400kvm garage blir många tusenlappar i taxeringsvärde…
Ännu ett "bevis" för min tes att staten hatar alla bosatta utanför Stockholm, alternativt alla som inte är mångmiljonärer och kan betala högre skatter. Den här gången kan man heller inte skylla på socialdemokraterna heller…
Cornu, vad ska man ta sig till? När pensionen (med pensionsålder 75 år) blir behovsprövad (och ja, du har en katt alternativt en TV, så du får ingen) och alternativa sätt att dryga ut kassan försvinner ett efter ett? Flytta alla pengar till Schweiz, hoppas på deras banksekretess och vara juridiskt sett utfattig? Förslag mottages!
In the end we're all dead. Född fri, beskattad till döds etc. Det är bättre att bara acceptera sanningen, dvs att vi lever i en stat där storkapitalet och staten sitter i samma båt, dvs fascism, oavsett vem som sitter vid makten.
Småskalighet och individuell frihet är ett hot mot statsmakten, och bekämpas lämpligen med allt fler lagar och regler. Och det fungerar ju.
"In the end we're all dead. Född fri, beskattad till döds etc. Det är bättre att bara acceptera sanningen, dvs att vi lever i en stat där storkapitalet och staten sitter i samma båt, dvs fascism, oavsett vem som sitter vid makten".
Det var det bästa jag läst på länge. Frågan är hur länge man kan behålla storskaigheten när energin (transporter) blir dyra?
Farfar, precis. Det kommer bita oss där bak.
Om man säljer virke från en fastighet som inte är näringsfastighet får man behålla virkeslikviden skattefritt inkl. momsen.
Så var det åtminstone år 2003.
Också skogsägare
"Och glöm alltså att bedriva näringsverksamhet om du har mindre än fyra hektar"
Jag kan hålla med fullt om att detta verkar vara ännu ett vansinnigt beslut som tycks syfta till att gynna de redan rika storbönderna på de övrigas bekostnad, helt i linje med vad man kan vänta sig av EU.
Dock är omvanstående citat felaktigt. Det går nämligen alltid bra att bedriva näringsverksamhet hur lite mark man än har. Men skulle man klassas om till hobby så försvinner väl förståss också de skatter som man behöver betala som näringsversamhet, så det lär nog inte hända i första taget, skulle jag tro.
Att EU bidraget bara skall gå till storbönderna i framtiden är förståss väldigt tråkigt eftersom de flesta storbönder kommer att förvinna när fossilsamhället tar slut och det maskinella jordbruket därmed blir en historisk parentes. Kanske kommer dessa bönder ändå att kunna använda sitt EU bidrag till att hanka sig fram på, vem vet…
Men framtiden tillhör i vilket fall det småskaliga jordbruket och självhushållningen.
Också skogsägare…
Försök ta det med skatteverket så får du se. "Någon" kanske sagt det, men det stämmer inte.
Har du inte F(A)-skatt eller SA-skatt så skall inkomst in som inkomst av tjänst, dvs marginalskatt + sociala avgifter, hela fräset. Så beskattas hobby, och avdragsmöjligheterna och periodiseringsmöjligheterna är mkt sämre för hobby än för enskild firma.
Över 30 000 i vinst så får du inte klassas som hobby oavsett, men om du inte har en jordbruksfastighet så får du inte ta upp fastigheten som en tillgång att använda för räntefördelningsunerlag, och du får alltså rejält mkt sämre beskattning.
Finns andra skattemässiga fördelar med jordbruksfastighet, jag har för mig att man får ta 5000 skattefritt för (jakt)arrenden och försäljning av servitut per år, vilket du inte får på en småhusfastighet.
Hobby vs enskild firma kräver nog ett blogginlägg, har inte tid att svara mer utförlig än så här just nu.
Men säljer du virke som privatperson så blir det upp till 85% i skatt, plus att du betalar fastighetsskatt för "tomten" varje år, vilket du inte gör för taxerad skog eller jordbruksmark.
Har grannar som i sin naivitet åkte på sådan beskattning när de avverkade i samband med ett köp. De trodde att de skulle få X hundra tusen i näven, men där tog Skatteverket ca 85%. Mkt iofs pga usel rådgivare som helt missade räntefördelning, skogskonto och periodiseringsfonder.
Andra skillnader hobby – företag. Hobby får inte direktavskriva ngt, utan det skall skrivas av över sin livslängd, så gör hobbyisten en vinst på 5000 och köper en motorsåg för pengarna, så får han/hon ändå skatta för nästan hela 5000 kronor i vinst, medan företagaren kan göra en direktavskrivning och slippa skatten.
osv osv osv, får återkomma med bloggpost.
Jag hade anledning att köra finska "riksåttan" från Åbo ända upp till Jakobstad (mittemot Umeå) förra veckan, och blev helt fascinerad av den levande landsbygden i Österbotten.
Det var som en tidsficka, i positiv bemärkelse. Hela 55 procent av landskapets invånare (varav flertalet svenskar) bor på landsbygden. Det kryllade av småföretag, öppna ängar och välskötta gårdar. Till och med riksvägen blev påtagligt bättre när man passerade gränsen mellan Egentliga Finland och Österbotten.
Och i en frysbox på en bensinstation (ägd av Lukoil, men ändå) hittade jag en isglass med Pommacsmak…
Om småskaligheten kan fungera så bra öster om Bottenviken, varför ska det vara så omöjligt här?
även om jag läser din blogg för ekonomi/börs inläggen måste jag medge att du skriver mkt bra om jordbruk och det blir en intressant krydda mellan ekonomiinläggen.
Detta är ju skandalöst av eskil och regeringen samtidigt som en stor kampanj drivs för att främja sverige som matland med närproducerat och småskalighet som ledord…
Det är mycket som inte är bra med denna ändring, men det verkar som alla här helt missat att fastighetsskatten är ändrad till max 6000kr. 2000m2 eller 35000m2 tomtmark spelar alltså ingen roll alls för hur mycket man betalar i skatt även om taxeringsvärdet sticker iväg till yttre rymden.
Anonym, nej det har jag inte missat. Det är du som skummat texten. Så här skriver jag:
"Höjs nu gränsen för jordbruksfastighet och socialdemokraterna kommer till makten och ändrar tillbaka fastighetsskatten, så kommer många smågårdar få se extrem fastighetsskatt."
Extrem fastighetsskatt förutsätter att socialdemokraterna kommer till makten, vilket kommer ske förr eller senare.
Samtidigt finns det många smågårdar som idag ligger under brytgränsen för maximal fastighetsskatt (eller fastighetsavgift eller vad det nu heter numera), dessa riskerar då få en höjning till maxbeloppet om hela gården skall räknas som tomtmark.
Än mer absurt är att man kan få impediment som t ex mosse etc upptaxerat till tomtmark…