Folksam kuppar igenom kontroll över Swedbank genom att kräva in de panter, dvs aktieri Swedbank, som Sparbanksstiftelserna har. Detta sker tillsammans med övriga fordringsägare till Sparbanksstiftelserna, vilket i praktiken ser ut att innebära konkurs för Sparbanksstiftelsernas holdingbolag och enda tillgång.
Det finns någon procent med direkt ägande från individuella sparbanksstiftelser, som kanske inte omfattas av det här, men i övrigt tappar de små lokala sparbankerna helt kontrollen och ägandet i Swedbank, den bank de generellt köper sina IT-tjänster och därmed med hela sin bankfunktion från.
Frågan är om de hundratals små bankkontoren i de lokala sparbankerna nu alls överlever. Även om de ägnat sig åt någorlunda ansvarsfull och lokal utlåning till lokala småföretag och privatpersoner, så blir det nu av med delägandet i Swedbank och blir rena kunder till en bank i kris. En bank som därmed radikalt kan höja priserna på förmedlade banktjänster. Stiftelserna har också plockat ut stora utdelningar från Swedbank, vilket kanske bidraget till att man kunnat fortsätta ha små bankkontor på landsbygden. Oavsett så har man antagligen räknat med den där utdelningen senare under våren, men av den blev det nu noll och intet.
Det här riskerar att rita om det svenska banklandskapet rejält, med betoning på landskapet. Kanske slut på den där promenaden ner till banken i den lilla svenska byn på 500 invånare, där man tilltalar kunderna med förnamn när de kommer in och inte begär legitimation.
Kanske skall de lokala sparbanksstiftelserna vara glada, på det här viset blir de nu av med alla framtida problem som kommer fram i Swedbank. Nu blir det Folksams bekymmer, eller snarare Folksams kunders bekymmer.
Samtidigt så har väl Swedbank agerat i t ex Baltikum med huvudägarnas goda minne, så stiftelserna kanske skall skylla sig själva?
Läs gärna mer hos Flute. En gång i tiden handlade sparbankerna mycket riktigt om att först spara, och sedan kanske komplettera med lån. Men själva Sparbanksstiftelserna lånade pengar för att köpa Swedbankaktier i en fallande trend. Det där är inte direkt bra riskhantering och man verkar nu helt stoppats ur sitt ägande av långivarna med konkurs som resultat.
Symbolen eken, Quercus Robur, är en symbol för trygghet och verksamhet djupt rotad i den svenska myllan. Inte i Baltikum. Inte i risktagande. Robur betyder styrka. Inte hävstång eller risktagande. Är man stark behöver man inte använda hävstång.
Det krävs som sagt bara ett misstag för att omintetgöra decennier av rätt om man inte ägnar sig åt korrekt riskhantering.
Faktiskt bra journalistik av Svenska Dagbladet, som åtminstone grävde fram något eget.
7 kommentarer
“Även om de inte ägnat sig åt någorlunda ansvarsfull och lokal utlåning till lokala småföretag och privatpersoner”
ordet “inte” kanske inte skulle vara med i den meningen.
I övrigt blir det till att börja överväga att byta bank innan den kollapsar.
Tack.
När jag var i övre entalsåren så delades Sparbankens tidning Lyckoslanten ut regelbundet i skolan. Det som var lättast att ta del av var Birgitta Lilliehööks tecknade serie Spara och Slösa.
Men samma dramaturgi gång efter gång – de två flickorna körde parallellslalom med var sin livsstil. Med skälvande händer öppnade man tidningen varje gång det kom ett nytt nummer och hoppades att nu äntligen ska väl den sympatiska Slösa stå som vinnare. Men icke – i sista rutan står lik förbaskat den äcklige präktiga Spara med sitt självbelåtna leende och omfamnar sin feta spargris, medan den självstripiga Slösa skymtar i bakgrunden och lider märkbart av sin karies.
På senare år har man omvärderat en del och man kan inte ens känna någon skadeglädje över att Spara förlorade på upploppet.
Aktiepohlman, skrev lite om det här.
Spara och slösa finns kvar i tidningen Lyckoslanten, som delas ut i skolor etc numer.
Jag kanske missat att blogga om det, men jag har sett hur det ser ut nu. Jag tror jag kräks.
Spara framställs som anorektisk i smutsiga och söndriga kläder i tråkiga färger, och äter blodpudding, medan Slösa har vackra fräcka kläder, MP3-spelare och äter goood pizza. Det är jävligt subtilt, men Spara framställs i dålig dager. Handlingen är irrelevant, ex “euron är jättebra”, och handlar inte längre om att spara pengar.
Corn#
Väl skrivet och håller med dig om att det finns journalister som håller hög klass fortfarande (jämfört med exvis några på DI).
Vet du några svar på nedan funderingar gällande variabler på kärnkapitalrelationen och hur stor del Folksam lagligen får äga i SWB ?
“Någon ny NE krävs inte för bankens soliditet, då de har 86 mdkr i EK.
Vad som däremot marknaden spekulerar i är den sk “kärnkapitalrelationen” kan ta stryk “i slutet av 2010” och skulle man tro DI:s uppgifter från i veckan är det ynka 5 mdkr som behövs…
…uppgifter som jag och många andra med mig fö inte kunnat verifiera.
Ännu mer intressant är att Folksam fått igenom sin ägarprövning och frågan är hur stort ägande Folksam egentligen får ta ?
Kan inte det till 100% och måste söka det infot själv.”
Tack på förhand!
Ett litet fakta korr: Det är bara vissa sparbanker som ägs av “sparbanksstiftelser, majoriteten fristående sparbanker har inte den ägarkonstruktionen. Jag skrev lite om det själv:
Har Swedbank tappat hela sin historia nu?
Synd och skam för stiftelserna…
På kort sikt lär inget hända men på lite längre är jag övertygad om att en del av de fristående sparbankerna kommer lämna Swedbank. Antingen kommer de då sammarbeta med någon annan bank eller gemensamt skapa ett eget system. Sammarbetet med Swedbank har knakat i fogarna på flera håll de senaste åren.