Det ser ut att bli en svart måndag. Igen. Asienbörserna faller, vilket brukar vara vägledande för hur det kommer gå i Europa. Även svenska experter slår hårt på trumman för fortsatt ras här i Sverige. SEB:s Esbjörn Lundevall väcker rent av frågan om det kommer bli det värsta raset hittills.
Be careful what you wish for. Det amerikanska räddningspaketet har klubbats, men börserna verkar inte bli muntrare för det. Det går väl att påminna om att Marc Faber haft åsikten att 700 miljarder dollar inte räcker, utan att det behövs 5000 miljarder dollar.
Tyska Hypo kostar inte 300 miljarder kronor att rädda, utan summan är nu uppe i 494 miljarder kronor. Någon som är överraskad? Notorna stiger hela tiden.
Riksbanken har nu beslutat om att låna ut ytterligare 100 miljarder SEK till de svenska bankerna istället för bara 60 miljarder.. Totalt är man nu uppe i 354 miljarder SEK de senaste veckorna. Tillsammans med Riksgäldens 150 miljarder innebär det att man lagt ut 500 miljarder på stödåtgärder i Sverige. Men här är det ännu ingen kris, detta handlar bara om att sätta upp lite vågbrytare mot de svallvågor som kommer in från USA.
Chefen för samordningen av den europeiska banktillsynen, Kerstin af Jochnic, menar att de problem vi ser nu beror på amerikanska problem. Det stämmer ju till viss del, men vi har bara sett början på de egna europeiska problemen. England och Danmark har visat sig ha rätt stora problem via punkterad bostadsbubbla alldeles på egen hand. Man skall nog inte underskatta de problem som Europa själva ställt till med, men som ännu inte kommit upp till ytan.
Åtminstone borde Europas stater ha någon form av förvarning nu över att det kommer problem. Att likt USA under en lång period förneka att det finns problem är förhoppningsvis inte aktuellt längre.
Så fortsatt sura börser på gott eller ont. Det finns många köpvärda bolag där ute.
Med anledning av det återkommer jag med ett inlägg senare under dagen om hur man kan hitta tiotaggare, en ten-bagger, en aktie som kan stiga 10x dagens kurs. Vilka kriterier skall man enligt mig ha för att hitta dessa bolag?
Guldet har stärkts över helgen. Priset är nu 191:- SEK per gram.
Vad som är mycket positivt är beskedet att den svenska insättargarantin höjs från 250 000 till 500 000 enligt TT.
För den som fortfarande har högriskkapital kvar, så kan jag tipsa om www.nyemissioner.se som gratis underrättar om aktuella börsintroduktioner och nyemissioner i noterade och onoterade bolag.
6 kommentarer
Och trots förvarningar verkar det som om ECB, finansministrar och europeiska riksbankschefer har svårt att komma överens om vad som ska göras och vem som gör vad. Irland har tex helt på egen hand infört en insättningsgaranti utan begränsning.
Det bådar inte gott för Euron och de europeiska börserna. Undrar vad investerare gör om/när Euron vacklar? Öka exponeringen mot USD? Guld?
//GeneClark
Hur kan det vara positivt att rb höjer insättningsgarantin? Att höja insatsen på en dålig hand är väl ingen bra idé, mer än för stunden. Till slut kommer ödet att begära syn på rb:s hand.
Guldet stiger iaf. 192:- SEK just nu. Kan man inte säga om börsen. Mesta uppgången i guldet beror dock på dollarn.
Anonym,
Hur kan det INTE vara positivt att RB höjer insättningsgarantin? De har ju obegränsad tillgång till pengar…
Det man dock kan fundera på är varför inte RB gjorde insättningsgarantin heltäckande. Har man inte fattat galoppen?
//GeneClark
Det positiva med att höja insättningsgarantin är att en garanti på 250 000 är löjligt låg, och gör det svårt att alls få några summor garanterade.
Det ger även en betryggande signal från staten att man inte skall behöva vara orolig för insatta pengar, samt även att staten inte är speciellt orolig över att behöva använda garantin.
Staten och kapitalet. Staten rycker alltid ut för att skydda oss kapitalister.
Men vi får väl se hur det slutar. Insättningsgarantin omfattar trots allt långt ifrån alla tillgångar.
“Guldet stiger iaf. 192:- SEK just nu. Kan man inte säga om börsen. Mesta uppgången i guldet beror dock på dollarn.”
Här behövs nog ett förtydligande! Har du uppfattningen att en stigande dollar påverkar guldpriset i samma riktning?
Mvh Mishainv