Där kom den svenska statliga interventionen.
Riksgälden kommer auktionera ut nya statsskuldväxlar med start imorgon. Pengarna man får in kommer användas för att köpa sk “säkerställda” bolånepapper. Ej specificerat att de skall vara svenska, men man får väl hoppas det. Man förväntar sig få in 150 miljarder kronor att köpa bolånepapper för.
Riksgälden intervenerar alltså i marknaden för bolån. Är detta på regeringens uppdrag, eller agerar myndigheten på egen hand?
Får se när media vaknar. Här har ni ett scoop. De har ännu inte läst orden “säkerställda bolån” i Riksgäldens pressrelease. Presskonferens kl 16. Zzzz…
Nu har åtminstone Veckans Affärer vaknat. Grattis, först på plan. Men de kallar det inte för intervention, utan för “stöd” till marknaden för bostadslån.
Tvåa blev Affärsvärlden. Även här bara “stöd” i citat av Riksgäldens Bo Lundgren.
Även Svenska Dagbladet uppmärksammar det hela till slut.
Nu är frågan: Var den svenska marknaden för bolånepapper så nära att kollapsa, och därmed radera ut innehav i de flesta ränte- och obligationsfonder, att man behövde stoppa in 150 miljarder i den marknaden? Eller gör man det bara för att det är kul?
Signatur “Pg Dn” på VCW.se summerar detta på ett elegant vis:
“Nu ska vi låna pengar vi inte behöver för att köpa sådant ingen annan vill ha, det gör ju inte så mycket att staten blir sittande med osäkra eller värdelösa fordringar.”
För en gångs skull rätt insiktsfullt och klarsynt av Veckans Affärers makrobloggare Pekka också. Det är jag inte sämre än att jag kan medge.
Ett tillägg så här på kvällskvisten: Affärsvärlden har liksom jag isolerat att hela utgivandet av statsskuldsväxlarna är en direkt stödåtgärd till bolånebankerna. Läsvärt! Detaljer som att 150 miljarder är mer än 10% av alla utestående bolåneobligationer tackar vi AfV för.
6 kommentarer
Det vore klädsamt blygsamt om du orkade ta reda på vad en säkerställd bostadsobigation är för något.
* Jag har hört att det är svenska bolånepapper det rör sig om.
* Ryktet säger att auktionen sker efter överläggningar med Riksbanken.
* Hur illa det var? Who knows.
Hursomhelst tror jag det blir jackpot vid auktionerna nu. För staten alltså.
M.v.h.
Profithunger
Anonym 19:19
Vet inte heller vad en säkerställd bostadsobligation är, men sämre än en statlig skuldväxel måste den vara. Annars hade bankerna köpt den i stället.
Länk om säkerställda obligationer:
http://www.deloitte.com/dtt/article/0,1002,cid%253D152009,00.html
Citat:
“Säkerställda obligationer är en obligation där innehavaren har särskild förmånsrätt, vid en eventuell konkurs, i en specificerad säkerhetsmassa. Säkerhetsmassan består till en stor del av offentliga krediter och hypotekskrediter förenade med panträtt i fast egendom. Syftet med säkerställda obligationer är att kreditvärdigheten normalt är bättre än för vanliga benchmarkobligationer, vilket medför att upplåningskostnaderna sänks.”
Alltså, man är skyddad om emittenten går i konkurs, ex Sveriges Säkerställda Obligationer AB (tror att det är namnet på SBAB:s dotterbolag som emitterar sådana åt SBAB). Men om SBAB går i konkurs därför att deras kunder inte betalar sina lån, så hjälper det föga att lånen förs över till innehavaren av obligationen.
I grund och botten så hänger säkerheten på utgivarens kunders betalningsförmåga i fallet bolån. Samma sak som orsakar utgivarens konkurs.
… och priserna på bostäder när det gäller bolån förstås.
Halveras värdet på bostäderna så blir det tufft att få ut hela beloppet om emittenten, som SBAB, har låtit kunderna belåna 95%+ av köpeskillingen.
Utanför storstadsområderna i Sverige är villapriserna inte högre än att alternativkostnaden för att hyra en lägenhet av samma storlek och standard är högre. Även i dom överhettade områden vi har i landet är det få sansade personer som ser ett fall över 30%. Med den lagstiftning vi har om skulder i det här landet är det svårt att se att Svenska banker skulle få kreditförluster på mer än någon enstaka %. Men våra lagar gör även att folk kommer att skära i allt utom bostaden för att klara sig ,så det kommer att vara mycket negativt för konsumtionen av allt annat. Det är bara att titta på förra gången det sket sig, bankerna kom ut med vinst på sina panter i slutänden.