USA-börserna steg mycket kraftigt igår på nyheten om att USA:s regering utlovar en kommande plan för att lösa krisen.
Vad mötet mellan finansministern, riksbankschefen och ledande kongressföreträdae handlade om är inte uppenbart, utan resulterade bara i floskeln utreda “alla möjligheter – juridiska och administrativa”. Om man nu inte kunnat förutse krisen, hur skall man kunna lösa den?
Samtidigt kan man konstatera att allt torsdagens lyft gjorde var att reparera fallet från onsdagen.
Vi har inte fått se några bottnar på vare sig räddningsaktionen av AiG eller på räddningen av Fannie och Freddie. Eller för den delen Bear Sterns. Utan börsen har fallit djupare och krisen blivit värre. Men nu tror alla som famlar efter halmstrån att lite snack från den amerikanska regeringen skall lösa något.
Vi får väl se hur det blir med det? Kan inte konkreta åtgärder stoppa krisen, så kan tydligen lite snack göra det?
I England har man nu förbjudit blankning enligt Veckans Affärer. Hopp om att det samma skall ske i USA sägs också påverkat kurserna positivt.
Naturligtvis kommer en sådan åtgärd inte hjälpa, blankning ger mer likvida marknader och därmed bättre kurssättning. Utan blankning får vi slagigare handel och värre bubblor eftersom det inte kommer finnas några stock vigilantes som kan korrigera överprissatta bubblor. Själv har jag inte blankat en aktie i hela mitt liv , och fenomenet blanking har aldrig oroat mig. Däremot att köpa aktier för lånade pengar, dvs motsatsen till blankning, det skall tydligen vara tillåtet. Allt för att skapa bubblor.
Vem vet vad som sker härnäst? Förbud mot att sälja aktier till lägre kurs än man köpt dem för?
I Ryssland är man inga mesar. Där har man inte förbjudit blankning. Där har man förbjudit all aktiehandel genom att helt enkelt stänga börsen. Ett trick som även Riksgälden och svenska banker tog till igår när de stoppade handeln med statsskuldsväxlar, för att istället endast ge ut nya med start idag fredag. Totalt 150 miljarder kronor skall tas in framöver, som skall användas till att köpa ca 10% av alla utestående svenska bolåneobligationer. Fast i Sverige råder det ingen kris, vi står väl rustade sägs det. Ändå ser man till att rikta den enorma efterfrågan på statsskuldväxlar till att stödja överutlånande bankers obligationer?
Dagens Nyheter verkar se det som en räddningsaktion som stöder den lille svensken som tagit för stora lån, ivrigt påhejad av en girig bank. Signalen till folk och bank är alltså: Slarva gärna med era lån, staten hjälper er gärna om det går fel. DN menar att det skulle vara ett problem om folk och företag får svårare att låna pengar. Ett problem för vem? Banker med övervinster och enorma bonusar? Eller för 80-talisterna som tvingas skuldsätta sig flera miljoner kronor för sin första bostad pga genom lån uppspekulerade priser? Som att det inte räcker att börja arbetslivet med studieskulder efter en påtvingad, men oftast meningslös högre utbildning? 80-talisterna får agera greater fool på bostadsmarknaden och sitta med Svarte Petter.
Sedan gör det förstås inget om saker lugnar ner sig lite. Vi kanske rent av kan få en tillfällig upprekyl? Blir så mycket bloggande annars. Måste städa och veckohandla också.
SEB-bankens chef tar bladet från munnen. Hon kallar krisen den värsta sedan oljekrisen på 70-talet. Visar hur okunnig hon är. Det var två oljekriser på 70-talet. Inte oljekrisen. Oljekriserna. I övrigt säger hon att alla underskattat krisen. Även hon alltså. Lustigt, för det har funnits massvis med experter som varnat för detta. Annika Falkengren kanske borde lära sig läsa, eller åtminstone skaffa läskunniga underhuggare. Eller kanske rent av några som förstår ekonomi, debet och kredit och sånt där. Illustrerar kanske att högre utbildning inte nödvändigtvis innebär högre förståelse. Speciellt inte om man hamnar i en självförstärkande fartblind organisation av nickedockor?
Återstår att se hur det blir när vi får den nya permanenta oljekrisen de närmsta åren, i efterverkningarna av global peak oil. Med rådande finanskris ovan på det, så blir det nog intressanta tider. Fast vill man överanalysera kan man hävda att nuvarande kris sker just på grund av peak oil. Eftersom oljeproduktionen inte ökat nämnvärt globalt de senaste tre åren kunde inte kredit och bolånebubblan fortsätta underhållas, utan ekonomin stoppades upp av stagnerad oljeproduktion. Det gick att dra ut gummibandet i tre år från dess att oljeproduktionen stagnerade 2005, men sedan brast det.
Guldet handlades som högst i 192:- SEK / gram igår, upp nästan 19% på en vecka, men föll tillbaka till 183:- SEK / gram i skrivande stund.
Godmorgon!
7 kommentarer
Eftersom du har synpunkter på vissa personers allmänbildning kan det kanske vara på sin plats att du lär dig skillnaden mellan stad och stat. Du skriver “stadsskuldväxel” men menar statsskuldväxel. Du skriver “debit och kredit” men det heter debet och kredit på svenska. Annars är du mycket läsvärd!
Tack för en bra blog!Förhoppningsvis kan krisen hjälpa till att visa vägen till ett nytt ekonomiskt system när peak oil gör sig alltmer påmind.
anonym och anonym. Tack.
Jag skall naturligtvis rätta till stavfel, bra att det påpekas. Mitt problem är att jag skriver ungefär lika fort som jag tänker. Fort och fel ibland alltså.
Tack för ett mycket läsvärt inlägg, älskar personer som vrider och vänder på saker, istället för att humma och hålla med….
Som sagt, ingen visste om detta? vet man inte att efter sommaren så kommer ju alltid vintern, eller kommer vi en dag glömma bort det också samt att rusta oss för vintern?
Fortsätt att köra hårt, bra lektyr i denna blogg!
MVH// Dyslektiker
Cornucopia!
Du är den mest läsvärda av alla ekonomi bloggare!
Har följt dig i många år på vcw.
Hur ser dina innehav ut idag?
Mvh
/Fredrik
Ett par frågor angående resonemanget om att peak oil kan vara en orsak till krisen.
Saudi har ju nu visat att de mot alla odds kunde öka produktionen. Dessutom sa de nyss att de under perioden 2009 – 2012 skulle öka produktionen kraftigt, jag tror det var till 12 milj fat. Ökningen skulle främst bestå av light oil. Hur stor tror du möjligheten är att 2005 års produktion kommer att överträffas väsentligt?
Min andra fråga rör konsumtionen. Nu ser vi en minskning av bensinkonsumtionen i USA med 4-5% under perioden maj – augusti. Även i Sverige ser vi en dramatisk ökning av kollektivåkandet och en minskning av bilåkandet. Jag vet att du tidigare visat siffror på en ökande oljekonsumtion under tider av ekonomisk nedgång. Kan det vara så att det höga oljepriset gör att detta mönster bryts och att vi nu får se en minskad konsumtion?
Gert L
Nej, Gert. Saudi har bara påstått sig kunna öka produktionen. Inte ökat den.
Och det rör sig defintivt inte om light crude.
Mycket snack från Saudi. Var inte så naiv att du faller för det.
Marginellt minskad konsumtion i väst vägs upp av kraftigt ökad i resten av världen.
Ämne för ett blogginlägg någon dag.