Artikeln innehåller annonslänkar för Hemsol.
Börsveckan går mot en blandad avslutning i de asiatiska tidszonerna. Facebook skjuter upp nästa version av sin Llama 4-AI. Regeringen vill avskaffa Sveriges fyra elhandelsområden och återinföra samma elpris i hela landet.

Stockholmsbörsen steg igen igår med +0.97% för OMXS30 (+2.38% i år) och +0.67% för bredare indexet OMXSPI (+1.55% i år). Dollarn backar till 9:71 SEK och euron till 10:88 SEK, men då amerikanska långa räntor föll tillbaka och bröt senaste veckans stigande trend steg istället guldpriset över tusenlappen igen och kostar just nu 1 005:- SEK per gram.
Borta i USA gick S&P-500 +0.41% (+0.60% i år) och Nasdaq 100 var oförändrad på +0.08% (+1.54%) i år. Techbroligarkernas FANANGST-aktier spretade och Amazon gick sämst med -2.42% (-6.48% i år) medan Netlifx gick bäst med +2.34% (+32.16%) i år och och fortsätter tillsammans med Spotify att vara årets vinnare.
Borta i de asiatiska tidszonerna spretar börserna på veckans sista handelsdag. ASX 200 går +0.46% (+2.16% i år), Hang Seng går -0.64% (+16.17% i år), KOSPI +0.15% (+9.41% i år), Niikkei 225 +0.02% (-5.35% i år) och Straits Times -0.09% (+2.66% i år). Tulldramatiken verkar lugnat ner sig för stunden, så får vi se fortsatt riktning någon annan vecka.

Facebook skjuter fram nästa version av sin AI, Llama-4 Behemoth, då man inte lyckats få några väsentliga förbättringar rapporterar Wall Street Journal. Personalen ska ifrågasätta om minimala förbättringar kan motivera att modellen släpps.
Det är andra gången modellen försenas, och Llama-4 Behemoth skulle släppts redan i paril och sedan i juni, men nu heter det att den släpps till hösten eller senare.
Facebook har Llama-4 Scout på 67 GB för nedladdning via t ex Ollama och Llama-4 Maverick på 245 GB. Modellerna kan köras privat från 48 GB internminne på en Mac för Scout och 256 GB för Maverick, givet begränsat så kallat kontext (minne kring vad man snackar om eller bifogat för dokument). Scout ska tränats med 109 miljarder datapunkter och Maverick med 402 miljarder datapunkter och stöder även hantering av bilder, utan vilket stöd modellerna förmodligen skulle kunna krympas rejält och snabbas upp (även om de använder så kallad expertblandning, MoE, som gör att man inte trillar in i bildhanteringen om man bara ska hantera text, men bildhanteringen slukar likväl minne som kunde använts för analyser istället). Kontextet är annars imponerande med upp till en miljon datapunkter för Scout och tio miljoner för Mavericks, men minneskraven blir i princip teoretiska för att klara av detta.
För lite perspektiv – vill man att en AI ska kunna recensera eller analysera en bok så behövs minst 100 000 datapunkter, sannolikt fler, givet att romanen är 100 000 ord lång. De flesta modeller stöder bara något tusental datapunkter.
Det intressanta är att Facebook verkar slagit i AI-taket. Behemoth är en ännu större modell än Scout och Maverick, men har drabbats lagen om minskande avkastning. Behemoth ska tränas med 2 000 miljarder datapunkter mot Mavericks 400 miljarder, men redan när man jämför Scout och Maverick enligt benchmarktesterna publicerade hos Ollama så är förbättringarna marginella, ex 88.8 i benchmark på bildförståelse för Scout och 90.0 för Maverick.
Nu är förstås inte alla AI-team lika kompetenta, men man kan likväl tänka sig att det finns gränser för hur långt statistiska språkmodeller kan ta AI utan att bli söndergeneraliserade. Det är också en fråga om de absurda hårdvarukraven, och energiåtgången för att köra en modell som Behemoth går att motivera för marginella förbättringar.
Exakt vad Facebooks affärsmodell för AI ska vara är en annan fråga, liksom varför någon skulle vilja köra AI hos Facebook som är notoriskt kända för att stjäla all data och missbruka maximalt för reklam. Facebooks språköversättningar i sin tjänst lämnar exempelvis en hel del att önska och kör nog inte Llama, iaf inte någon av versionerna från de senaste åren.
Dock generöst att man kan ladda ner Scout och Maverick, men hårdvarukraven gör förstås att få privatpersoner skulle betala för att kunna köra AI på denna nivå privat. En Mac Studio M4 Max med 48 GB och 1 TB SSD går på ca 39 000:- SEK och en M3 Ultra med 256 GB går på uppåt 80 000:- SEK.
Eller så låter man molntjänstföretag som OpenAI, Google, Facebook mfl få tillgång till ens privata eller företags- och myndighetsinterna data via AI-tjänsterna online i de enorma serverhallarna …
Företag, organisationer och myndigheter som pratar om cybersäkerhet och att skydda sitt data, men sedan laddar upp det för analys hos molntjänster kanske man inte ska ta på särskilt stort allvar. Är det publika data som ändå finns tillgängligt på Internet är det en sak, men interna och privata data. Nä. Å andra sidan finns det ju företag som har sin e-post hos Google, som därmed kan läsa allt inklusive intern kommunikation, samt lämna innehållet vidare till amerikanska myndigheter.

Regeringen vill avskaffa de fyra elhandelsområdena i Sverige och återinföra ett enda område, vilket förmodligen kommer höja elpriserna rejält för provinserna norr om Dalälven men ha liten till ingen påverkan på priset i södra Sverige. Med lite floskler om att energisystemet blir starkare och tryggare presenterades detta på en pressträff igår. Att slopa elhandelsområdena kallas rättvisare och Svenska Kraftnät ska utreda ett område, två områden eller flera områden motsvarande de som bloggen tidigare rapporterat om i en EU-utrredning.
Det handlar alltså om att leverera floskler och tilsätta en utredning så inga beslut eller något genomförande behöver utföras under nuvarande mandatperiod, men man ska verka handlingskraftiga.
EU-utredningen kom fram till att det inte fanns några samhällsekonomiska vinster med att ändra de svenska elhandelsområdena, men alternativet att bara ha ett eller två områden fanns där inte med.
Sverige och Norge är på sitt sätt unika med att ha flera elhandelsområden, även om Danmark också har två områden.
Personer och företag i Norrland bör bli lite upprörda över förslaget, men är förstås i en minoritet i landet och röstar ändå inte på regeringspartierna generellt.
Vill du ta in offerter på hembatterier eller solkraft, kontakta Hemsol för upp till fyra offerter från olika bolag inriktade på din villa, företag, bostadsrättsförening eller lantbruk (annonslänk).
135 kommentarer
Recensera en bok med AI. Med tanke på dagens förhållanden i branschen (kultursidor, tv, radio, bloggar mm) så skulle jag misstänka att AI slår fler än en recensent. Förutsatt att någon rejäl (ja ovanlig) recensent ger den goda instruktioner och och ett hyfsat stort träningsmaterial.
Kan iofs förklara varför Borås Tidning (när de som lokaltidning fortfarande recenserade mina böcker) aldrig skrev recensioner som gav den minsta antydan om att man faktiskt läst själva boken.
Sedan tror jag de slutat recensera mig, har för mig senaste romanen de recenserade råkade ha med en recensent i handlingen, som skröt med att han bara läste baksidan och sedan ägnade sig åt att skriva personangrepp på författaren istället för att läsa boken. Eller något sådant.
Tar ju sina timmar att läsa en bok och blir ingen bra timpening för en recension om man faktisk ska läsa boken. Alla är ju frilans i branschen.
En och annan av dom är dessutom en författar-wannabee, men “nådde inte riktigt ända fram”. Och så blev dom lite bitter.
Lägg därtill att tidningsrecensionen numera ska vara underhållning, det är inte konsumentupplysning där en tänkt allmänhet/läsare ska få något matnyttigt.
Du kan ändra “en och annan” till “i stort sett alla”.
“Recensera en bok med AI.”
Nästa steg[1] är förstås att A”I” också skriver böckerna, så behövs inte vanligt folk i kultursvängen alls längre. I den ljusnande framtid kan olika A”I” diskutera med varandra på kultur- och ledarsidorna, precis som de enligt “Dead Internet”-teorin redan gör på de flesta diskussionsfora online.
___
[1]: “Nästa”? Ha! Finns väl redan… Skulle förvåna mig storligen om det inte redan finns.
@CRConrad självklart finns AI böcker.Här är en berättelse om en familj som köpte en bok för att identifiera svampar utan att veta att det var AI-nonsens.
https://www.reddit.com/r/LegalAdviceUK/comments/1etko9h/family_poisoned_after_using_aigenerated_mushroom/
Steget efter är förstås att AI även läser böckerna så slipper vi människor göra det.
Hur kommer ett område påverka balanseringskostnaderna?
Ja, du.
Mr Bean Meme:
“Magic”
Ett elområde utan att fixa det fysiska elnätet skulle leda till kollaps av elnätet om vi inte samtidigt gjorde massiva manuella motköp för att få produktionen i norr att dra ner effekten.
Vi skulle få samma elpris i hela Sverige men behöva betala all vind/vatten i Norr för att stänga av då prissignalen inte längre skulle fungera för att balansera nätet.
Det är inte samhällsekonomiskt vettigt alternativ. Då är det bättre att lägga pengarna på utbyggad istället för att betala för att kraftverk ska stå stilla.
Det här stycket från bloggarna fångar essensen: “Personer och företag i Norrland bör bli lite upprörda över förslaget, men är förstås i en minoritet i landet och röstar ändå inte på regeringspartierna generellt.”
Dom i norr röstar generellt på socialistiska partier och borde ur det perspektivet inte bli alltför upprörda då dom gör en solidarisk handling gentemot alla i söder.
För regeringen kan det kanske bli en valvinnare om dom lyckas sänka dom sydsvenska hushållens kostnader genom att låta Norrland täcka upp för inkompetenta politikers beslut att av ideologiska skäl lägga ner fungerande kärnkraftsreaktorer i förtid. Trots allt bor ca 90% av befolkningen i Sydsverige.
Kan bara hålla med.
Då Södermalm generellt är befolkat av Miljöpartister bör även hela Stockholm vara nöjda med kärnkraftsnedläggningen.
Förbered Södermalm för ö-drift och låt den bara gå på sol&vindkraft
2022 hade Mp, valkrets 1 Södermalm-Enskede, knappt 15% i riksdagsval, 8% i kommunvalet och 6% i regionvalet.
Definera generellt.
Om MP får 15% enheter över 0% så anses det generellt…
Sverige styrs alltså generellt av NMR.
Ja, så är det tyvärr. Vad kan jag säga, det är forskning, matematik och statistik! Du ser ju själv, siffrorna ljuger inte…
Går väl fint göra hur man vill med elområden och sedan betala tillbaka pengar på alla möjliga obegripliga sätt….
Dessutom, varför utreds inte möjligheten till ett fristående område för elöverföring till kontinenten införs och där inga boende finns? Isf tex tre elområden för hela landet men där det tredje är minimalt.
Det nämns elhandelsområden för export i regeringens presentation.
Ah, missade det, tack LW!👍
Varför krångla till det med ett eget omrpde för exportkablarna? Det bryter mot EUs regelverk så vill man bli fälld av EU-domstolen kan man helt enkelt bara begränsa kablarna istället, helt utan elområden.
Vi har redan blivit dömda för detta innan vi införde elområden.
En omförhandling av nuvarande regelverk eller en Swexit är ända framkonliga vägen till att inte ha frihandel med EU.
Förutom ovanstående så skulle prisalgoritmen genrera samma pris både norr och söder om ett sådan elområde så även där är det en verkningslös åtgärd.
När kom den domen? I vilken domstol?
Är det inte så fransmännen gör?
Appropå AI satt jag med en av de yngre kollegorna och såg när hon skapade ett flöde för att generera en rappport från flera olika datakällor och sen distribuera den till relevanta stakeholders via automatik.
Det som var imponerande var att hon hade minimal programmeringserfarenhet utan med hjälp av chatgpt Pro öppet i ett fönster och “utvecklingsverktyget” i ett annat så byggde hon på en dag ett relativt avancerat flöde själv.
Det “vän av ordning” skulle ha synpunkter på var att hon inte ens kunde läsa enklare kod utan petade in den i chatgpt.
Men å andra sidan. Om det hon gör fungerar. Är det relevant hur det skapades?
I detta fall var det en ekonom som istället ersatte 3 resurser på IT-sidan. En databasapa, en kodare och en som skulle jobbat med att automatisera utskicken.
Oh generic IT-apor, Tremble.
De som är drivna och vill “göra saker” som tidigare har stoppats av tröga organisationer, behovet att skapa projekt, budget och få “godkännande” kommer kunna driva en hel del själva.
Male, Pale and Stale och andra förändringsobenägna kommer nog ha ont i magen resten av livet.
Uppepar i att AI är som internet i hur det kommer påverka oss.
På kort sikt riskerar vi överskatta effekten. På långt sikt förstår vi inte hur mycket det kommer påverka vår vardag.
Ett tips är att använda Cursor där du/hon har AI agenten integrerad i utvecklingsverktyget.
Absolut inge fel i att använda AI för utveckling bara man är medveten om att den inte skriver felfrikod. För icke kritiska applikationer är det säkert inget större problem om du har lite buggar. För att skriva mer kritiska applikationer behövs nog fortfarande erfarenheten för att kunna upptäcka dessa buggar, eller åtminstone kunna titta igenom vad AI modellen tar fram.
Uppfattat det som att studier visat att kod som man använt AI modeller för att skriva har upp emot 40% fler buggar på Github (global utvecklarplattform), men ta mig inte på orden då jag inte själv sett studierna. Som sagt, för mindre kritiska applikationer gör de säkert inte så mycket, men inte så kul kanske i ett system som hanterar penga transaktioner.
För kritiska eller kommersiell mjukvara och system behöver man gigantiska mängder med testkod som bevisar att den fungerar och gör det den ska, samt kan hantera alla felfall som kan uppkomma. Testerna körs normalt kontinuerligt liksom att mjukvaran kontinuerligt felrättas och växer till. Det är en avancerad process att utveckla mjukvara. Men visst, AI kan fungera som verktyg för den enskilde utvecklaren.
Idag är utmaningen mer att kunna lita på det som kommer ut ur en sådan här övning. Det går att göra väldigt övertygande prototyper och mock-ups, som i många avseenden ser ut att vara färdiga, men vad händer när man hittar ett fel i implementationen och ska försöka fixa det genom att prompta sig fram till en lösning?
Reddit och andra forum är fyllt av frågor från entusiaster som vide-kodat ihop något som nästan funkar på riktigt och nu har de inte en aning om hur de ska komma vidare.
Jag är kanske en grinig bakåtsträvare, men jag har väldigt svårt att se att dagens sätt att bygga LLMer någonsin ska kunna lösa det problemet på ett effektivt sätt, lika lite som modellerna någonsin kommer att bli kreativa på riktigt.
Är det kreativitet vi vill ha, så var nog AI-forskningen redan på 80-talet inne på ett rimligare spår i form av symbolmanipulation, men det spåret dog ju i en av alla AI-vintrar vi sett.
Det tillhör ju hennes profession att kunna kontrollera data.
Och det var ju det som var det coola. Att se henne gå från en skiss och sen promta fram en lösning och felsöka genom promtning med.
Det fascinerande är inte att man ersätter ett par roller. Det fascinerande är att en kompetent person kan utföra det som denne behöcde hjälp med innan
Men AI skapar inte kompetens från luften.
En ekonom kan ju ha en tydlig bild av vad denne vill åstadkomma. Om denne kan använda AI verktyg kan denne utförra jobb som tidigare krävde en grupp av människor.
Jag har varit försiktigt skeptisk men när jag ser hur mycket marknad kan göra själva med hjälp av AI. Det här exemplet från en rapportmakare med flera.
När jag hör hur många juniora utvecklare som har svårt få jobb i Sthlm förstår jag varför.
Du har helt rätt Seb,
Jag har ett gäng Vibecoders här med, problemet som jag ser det är den totala avsaknaden av risk eller grundläggande förstående. Resulterar snarare i att jag får spendera min tid med att föreläsa i varför vi inte har nycklar direkt i koden och pushar till github pages.. Eller varför det inte är bra att deadlocka en produktionsdatabas med grisig SQL. Att mina utvecklare har copilot i VS, ja det är fan en sensation. Det går så otroligt mycket snabbare.
Med det sagt är jag helt på iden att få ut möjligheterna närmre slutanvändaren, men då får det ske i någon sandboxad miljö.
Det jag märker är ju att jag genom min profession får komma in och stå för systemförståelse och riskbedömning.
Vilket jag uppskattar massor. Det jag ser är ju att man behöver hitta avvägningen mellan framfart och “nu gör vi det rätt”.
Men så länge man inte exponerar företags och individdata för ickesäkrade lösningar så tycker jag att det är relativt fritt att experimentera.
Jag var med om folk som fick order att inte köra en uppdatering dagtid och sen gjorde det och deadlockade databasen redan 2003. Men då var jag junio och fick höra från personen VARFÖR de gjorde det. Och en stor del av karriären har sen bestått i att
“jag hör dig. Men vi kan göra det tillsammans så det blir bra…”
Sen är jag nog hyffsat kompetent tekniskt. Men det lustiga är att om jag skulle se vad som gjort mig unik i mian roller så har det alltid varit att tolka mellan människa och maskin (och människor som är som maskiner 😀 )
@Viktor,
Lägg till “in a safe and secure way” på prompten …
Att använda AI för att generera kod utan att ha någon som helst förståelse för programspråket är ungefär som att använda miniräknare utan att själv kunna göra överslagsberäkningar för att kunna avgöra om de svar man får är någorlunda rimliga eller helt uppåt väggarna. Så ser jag på det ungefär.
Ja du får ju tycka vad du vill. Men det är många som inte har så mycket mer än grundläggande mattekunskaper som ändå tagit sig genom livet och kommit rätt långt på karriärstegen.
Tack vare miniräknaren.
Och nu kommer AI
Så även fast du kanske inte tänkte så. Så gjorde du en bra liknelse på hur AI kommer revolutionera.
Hur bra är AI på att ta fram algoritmer?
Tydligen hade google släppt lös AI på algoritmer som ökat effektiviteten av deras datacenter med 0,7%.
Vilket är en enorm besparing.
Intressant utveckling.
Satt här nyss och tittade på ett projekt som en kollega byggt, ett slags utforskande äventyrsspel. Procedurella miljöer i Blender, ai-genererade 2d-sprites från typ Chatgpt, några färdiga assets som köptes från någon 3d-butik.
Voilà! Ett resultat på några dagar som för tio år sedan hade krävt ett tiomannateam och 5 månader. Helt tokig utveckling.
Vad är male, pale and stale? Låter som fördomar baserat på hudfärg vilket brukar kallas för rasism, om det inte riktas mot egen grupp vilket underförstått ska uppfattas som coolt och punching up och moral high ground.
Jag tycker det låter som unken intersektionalism. Förändringsobenägna kommer i alla hudfärger, en chock förstås för bajsnödiga självhatare som vill plocka godhetspoäng. Ska vi ta ett snack om arbetskulturen i annan hudfärg än vit? Välj etnicitet så kladdar vi på med anekdoter!
För övrigt verkar konsultbranschen i Sthlm skaka.
Många överbetalda män 40+ har betydligt färre uppdrag. Och man ska inte ta för för givet att de kommer ha en plats framgent med samma ersättningsnivå som innan.
Jag har samma observation, inflödet av konsulter som “just nu finns lediga för uppdrag om jag är snabb” är enastående men jag får nog säga att det är inte isolerat till överbetalda män 40+ utan det är alla typer, färger, former och övrigt som åker nu och inte bara i Stockholm…
Jo. Sant.
Men som snart gubbe har jag ju en omgivning som varit en del konsulter som dragit in sanslösa timpriser på generisk ledarskap/projektledning. Mycket för att de varit män med rätt kontakter och buzzwords
Sen har jag nån enstaka magiker i bekantskapskretsen som kan ta vilket uppdrag som helst och leverera på tid, budget och kvalitet. Men det är en enda. Och han är alltid fullbelagd trots att han senast jag pratade med honom har 2500 i timmen.
Men alla “interim IT-chefer” och “kan koda” är utan uppdrag nu. Eller anställda i nån linje om de var anställningsbara.
Misstänker att konsulter är som med hantverkare.
De riktigt duktiga finns inte tillgängliga nu utan har ledtid på minst 6 månader vid “dåliga” tider och 2 år i goda tider.
“Att slopa elhandelsområdena kallas rättvisare”
Jaha, att införa elhandelsområdena var alltså något inte särskilt rättvist. Undrar vilken regering som sade detta.
Man kan kalla saker precis vad som helst. Det betyder inte att det är så.
Rättvisan ligger väl inte i att det finns områden eller ej, det är priserna som är orättvisa enligt Ebba. Gissar att hela sverige varit med och betalt för vattenkraften och då ska ju alla med. Men det fattas väl kablar för att leverera den kraften ned till Skåne
Okej, kapitalisterna vill alltså inte lägga ut mer pengar på investeringar för att få ner den billiga elen från norr till söder så då ser de istället till att de som bor nära den billiga elen får betala för överföringen söderut. Logiskt. Rättvist. Framförallt blir de rika rikare. Superrika sa Bull.
Avstånd från produktion ska väl inte ha betydelse?
Annars kan ju detta tillämpas på betydligt fler områden om det nu skulle vara rättvisare.
Typ hela skalan från drivmedel till mat.
Nu är ju el lite speciellt, det blir mindre och mindre ju längre du kommer från källan samtidigt som priset stiger.
Det blir större förluster ja, vad är förlusten? Jo pengar.
Transporten kostar alltså och det är ju väldigt speciellt just för el.
Du får väl jämföra priserna på mat i Övre Norrland och i Skåne och se var det är dyrast.
Sedan köper ju sydlänningarna billig alkohol, i och med att det är nära till Danmark. Taxor för VA och avfallshantering är garanterat dyrare i den relativa glesbygden än i det överbefolkade syd.
Det är inte elpriserna som behöver jämnas ut i Sverige, utan kommunalskattenivåer och samhällsservice.
Rättvist i den bemärkelsen som anges är ju att alla ska betala lika.
Jag skulle kalla det ett väldigt socialistiskt påstående från en borglig regering!
Borgerligheten blir socialistisk i samma ögonblick som den bildar regering.
Precis som vänstern blir höger när den hamnar i regering?
Bloggarn har helt rätt.
Regeringen har inget att tjäna på att bry sig om SE 1 och 2.
Innevånarna i de länen röstar “fel” enligt regeringen och kan därmed kastas under bussen.
På samma sätt som Miljöpartiet och S i Sthlm tjänar på att aktivt förstöra för bilisterna. Deras väljare är antingen för fattiga för att ta bil eller för rika champagnesocialister för att bry sig om de som har bil.
Priset för en vara brukar ju bero på tillgång och efterfrågan. Elhandelsområdena har jag trott beror på detta. I norr har vi mycket vattenkraft och vindkraft. Men inte så mycket folk. Vi har ju ledningar söderut men inte så det räcker. Dessutom går energi förlorad i ledningarna. Med ett elhandelsområde får vi inte mer energi till södra Sverige och priset måste även i fortsättningen sättas efter tillgången på ström. Då blir det onödigt dyrt i norra Sverige. Nu har vi ibland överskott på el i norra Sverige men trotts detta så byggs det vindkraftverk. Enda förklaring jag kommer på är att det stundar vätgasproduktion för fossilfritt stål och bränsle. Vätgasproduktion går bra ihop med vindkraft för det är bara att producera när elen är billig. Med ett elhandelsområde blir det svårt att anpassa förbrukningen efter priset.
Ja jag tror att när vi kommer igång med vätgasproduktion i lite större skala så kommer det att sätta ett golv i elpriset. En elektrosör (som de ser ut idag) kan inte köras transient för att lösa sekundbelastning men borde kunna köras i minst dydnsvariation, kanske ännu snabbare. Det kommer att jämna ut elpriset i alla fall nedåt. Som du skriver STIGW så passar det nog väldigt bra att balansera vindkraften, i alla fall åt det ena hållet 🙂
OM vi kommer igång med det i stor skala
Och det kommer inte ske.
Om elpriserna inte sjunker i nuvarande handelsområde 3 och 4 men stiger i 1 och 2 (om allt slås ihop), var hamnar då pengarna som tas in? Inte i producerande kommuner, väl? Om Jokkmokks kommun får vinstskatten för elproduktionen, borde den vara en mycket rik kommun. När elpriset är högt, skulle nog Jokkmokks BKP (bruttokommunprodukt) per invånare vara högst i hela landet.
Förslaget om ett elhandelsoråde för hela landet liknar kolonialism. Jag tror nämligen, att pengarna går till företag i Sörland och i Utland och till staten (både som vinster i Vattenfall och som skatter), medan konkurrensfördelen med stabila låga elpriser för etablering av företag i Norrland försvinner. Blir det något nytt elektrolysverk i Rönnskär t ex? Där användes 1 % av hela Sveriges el en gång i tiden.
Används möjligen vinsten på elhandeln för att bygga nya ledningar? Nu betalar vi allt mer för elnätet. För min egen del med fast elpris på 123 öre/kWh inkl moms, betalar jag 290 öre/kWh för nätet. Och man anser att nätet är överbelastat och vill höja nätpriset för att kunna bygga mer ledningar, då de befintliga inte räcker vare sig lokalt eller för export söderut. Därmed måste jag betala för en investering, som ökar kostnaderna för mig. Kolonialism det också?
Kolonialismen är tyvärr även intern i Norrbottens län. Muséet i Vuollerim flyttades till Luleå. Muséet måste ju vara på den arkeologiskt ytterst intressanta boplatsen, annars är det ju ofullständigt.
Det är väl rätt sällan kommuner får ta del av vinster som skapas genom exploatering av naturvärden, det är inget unikt för Norrland/elhandel. Kolla tex på kust-kommunerna i Bohuslän, som (mycket tack vare sina naturvärden) överbefolkas under sommaren, med de medföljande krav som då ställs på en kommun (vatten/avlopp/vägar osv). Vinsterna som skapas genom turismen kommer i allmänhet inte alls kommunen till gagn utan landar istället hos privata företag.
Fast det innebär ju sysselsättning för lokalbefolkningen (där sådan finns).
Bor själv i en skärgårdskommun där vi inte ens skulle ha hälften av nuvarande utbud om inte det vore för badjävlarna.
Precis
Självklart, det är i de flesta fall toppen för lokalbefolkningen. Men det jag skrev var att kommunerna (alltså inte invånarna), inte nödvndigtvis berikas (jämför med elhandel i Norrland där sysselsättning i viss mån skapas men intäkterna går någon annanstans). Exvis har du Sveriges dyraste vatten-avgifter i norra Bohuslän. Det är inte pga att kommunerna är så rika, tvärtom är det ett lite kreativt sätt att ta in pengar, då de behövs (för exvis underhåll av VA för sommargästers stugor och som betalar skatt i hemkommunen).
Betalar inte sommargästerna VA-avgift i de kommuner där de har sina sommarstugor?
Hur många restauranger hade Bohuslänskustorterna haft utan turister.
Det man hade haft hade antagligen varit tre pizzabutiker.
Nu har man istället många restauranger av väldigt hög klass.
Jo fast på vilket sätt menar du att det gagnar kommunen i form av pengar i någon större utsträckning? De har några sommarjobbare juni/juli/augusti som genererar en spottstyver i skatteintäkter, övrig intäkt går ju till staten (moms) och privata företag. Kommunen har ju fortfarande ansvar för infrastrukturen.
Jobb är bra för kommunen.
Är du Sosse? 😀
Hur många restauranger hade Bohuslän behövt utan turisterna..?
Sant. För övrigt undviker jag äta på restaurang i Bohuslän (med vissa få undantag), där finns världens bästa skaldjur som med fördel avnjutes i sitt eget kök, en restaurang adderar liksom inget värde, snarare tvärtom.
Nu är det extremt stor skillnad på
1. statligt styrd eller utförd exploatering av naturtillgångar som av olika skäl anses vara ägda eller styrda av staten (vattenfall, kraftledningar, gruvmineral, nationalparker) eller ingen (sol, vind), där det blir en kort och arbetskraftintensiv utbyggnadsperiod, men mycket låg arbetskraftsåtgång för driften (undantaget är här gruvor, som kan ge avsevärd sysselsättning under driftperioden,
2. turistmål, som medför invasion av utomkommunala turister och sommarboende, vilket ger sysselsättning för lokala företag (restauranger, hotell, affärer, transportföretag).
Det är verksamheter under punkt 1 som är de som jag anser är koloniala. Under driftperioden ger de låg sysselsättning och vinsterna beskattas på ett helt annat ställe än i produktionskommunen.
Det blev ju en hel del debatt om muséer här. Ett museum i Luleå som visar artefakterna från Vuollerim ger 0 i skatteintäkter för Jokkmokks kommun. Alltså kolonialstil.
Vad vill du helst se:
En överhettad isbjörn 20 meter bort, som matas med kött i en djup betongbassäng i Köpenhamns zoo,
eller:
En isbjörn 200 meter bort, som äter på en säl som den fångat själv, på ett isflak i Liefdefjorden på Svalbard?
Buhuuuu, ska nu inte vanligt folk få se en isbjörn?
Nej, det är inte moraliskt försvarbart att plåga en isbjörn på ett zoo, av vilken anledning som helst.
Eller att plundra andra orter eller länder på deras arkeologiska lämningar eller konstskatter för att visa upp dem på ett museum i Luleå eller i London. Inte heller att ödelägga ett naturligt älv-ekosystem som medför en utarmning av en bygd då vinsten för all framtid hamnar i andra händer. Eller ödelägga den tidigare svårtillgängliga Markbygden för att få 1000 kinaägda vindkraftverk, nu då straffavgiften för några minuters överproduktion kan bli lika stor som inkomsten från en månads produktion, dvs värdelösa vindkraftverk.
Nu är jag ju en av de som har problem med lulhasaföttren.
Men avd var museer ska ligga är ju intressant ur en synvinkel.
De flesta gånger när jag varit på museer i inlandet har det varit fler anställda än besökare. Så då kan man fråga sig om det inte är ett bättre sätt att informera om kultur och skeenden där faktiskt turister och besökare är.
Ang att “turism kommer int kommunen till gagn” är ju lite naivt. Var tror man att företagarna betalar skatt. Vad gör arbetstillfällen.
När jag flyttade ut i Roslagen märkte jag hur mycket de gamla så kallade “rospiggarna” hatade turister och inflyttade. Samtidigt som man inte inser att orsaken till att man har service långt över vad städer i samma storlekar annars har är….. Turisterna.
Det är nog fler anställda än besökare på de flesta muséerna längs norrlandskusten. I alla fall när jag varit där. Det intressanta med Vuollerim är ju boplatsen, läget, byggresternas placering och användning. Artefakterna är nu flyttade bort därifrån, men värdet av dem kvar på platsen är större än vad flyttat material till en annan plats är värt.
Muséet i Vuollerim var mycket välordnat, mycket informativt och intressant.
Och lades ner av kommunen, inte av den svenska kolonialmakten.
Nja, det är snarare naivt att tro att turism enbart berikar en kommun. Kolla på tex Fjällbacka för några år sedan (pre-covid), det kom busslast efter busslast med med kinesiska turister som ville se orten (då jag tror de läst Läckberg). De spenderade inte en krona, gick in i folks trädgårdar då de uppfattade orten som ett museum eller nåt….kan ju tyckas framgångsrikt för en kommun att få in busslaster med kineser men kostade betydligt mer än det smakade.
Googla gärna Tanums kommun och kommunrankning, så har du svart på vitt.
Jag menar så klart inte att turismen i sig är negativ, den genererar jobb och håller glesbygd levande, men kommunerna, de får i många fall ett tyngre lass att bära än vad som kan tyckas rimligt.
Ahh. En turismhatare.
Då kan vi ju lägga ner diskussionen.
“varför ska vi ha restauranger. jag ‘äter ju inte på restauranger”
Turism är ett uttryck för globalism. Och det kan ju inte vara bra.
Pengarna går nog i första hand till elbolag med produktionskapacitet i norra sverige. Dom kan få ut ett bättre pris.
Det var kommunen som lade ner Vuollerimmuséet. Lokal kolonialism, alltså.
Jag gjorde just en hastig och slarvig koll av bilbranschen på börsen. Spoiler: det ser ganska illa ut för Tyskland. Porsche, MB, VAG alla konsekvent neråt i ett perspektiv på 1-3 år, men lite mer blandat för BMW. Sammanslagningar på gång framöver?
Hörde för ca 20 år sedan att det kommer bara bli sex bilkoncerner i världen till slut. Alla kommer slås ihop typ. Två i Nordamerika, Två i europa och två i Asien. Som det håller på nu kanske det blir färre?
Ja tullar och “tariffer” lär ju kunna skynda på och förvärra processen.
Fast Porsche AG är ju VAG (som i sin tur är Porsche SE).
De äger väl femtielva märken redan som det är?
Se “slarvig”.
MB är nog att anse som mest fast i skiten med fötterna just nu…
Sitter på ett företag som stängt av all trafik till olika AI plattformar. Man har skaffat en egen. Det tyckte jag om ur säkerhetsperspektiv. Jag har varit med om företag som delat konfidentiellt material via Google docs.
Naivt var ordet.
Äh, Meta/fb vill väl bara hitta nya sätt att spåra och ta bort användare samtidigt som trollkonton och porrbotar får härja fritt.
Hur hög procent hos dem är det som faktiskt är aktiva personer?
Att återgå till ett elhandelsområde inom Sverige är bara bra. Dagens fyra områden är en politiskt påhittad marknad som inte är en marknad. Tanken var att uppmuntra byggnation av ny elproduktion i bristområden där priset är högt. Problemet är bl a att vinsten huvudsakligen går till Svenska kraftnät och inte till den som bygger ny elproduktion. Svenska kraftnät kan dessutom slå undan benen för sådana investeringar genom att bygga nya elledningar mellan områdena vilket raderar ut tidigare vinstkalkyler. Det är inget som bidrar till investeringsviljan.
(Diskuteras ca 1 tim in i nedanstående intervju.)
Hela den svenska energipolitiken är f ö ett politiskt påhitt där man talar om en elmarknad men infört så många statliga regleringar och subventioner som drar åt olika håll vilket resulterat i att att all ny elproduktion idag egentligen är olönsam. Undantaget är viss vindkraft som, trots att själva verksamheten går med förlust, tjänar pengar på räntesnurror mellan ägarbolag i något annat EU-land och dotterbolag i Sverige. De som inte kan nyttja räntesnurrorna riskerar konkurs.
(Börjar diskuteras strax för 40 min in i intervjun.)
https://www.youtube.com/watch?v=R8HUfmUCZEY&ab_channel=MaxVillman
Vem tjänar på detta?
I snitt tjänar alla på detta.
– De konstlade prisskillnaderna mellan olika elområden där vinsten nu hamnar på ett konto hos Riksgälden försvinner och kan i stället sänka elpriset.
– Fokus kan riktas mot en samordnad planering av energiproduktion och ledningsdragning i stället för dagens duttande från mängder av olika aktörer som försöker optimera sin lilla del av kakan till priset av suboptimering av hela elsystemet.
– Som sägs i videon är det hög tid för en större översyn av hela det svenska elsystemet som utvecklats till ett av de mest labila i hela Europa.
Varför ska varje land vara ett elområde? Borde vi inte bara ha ett elområde inom hela EU om dessa prisskillnader är konstlade?
– EU har ju bara en gemensam energipolitik på övergripande nivå. Varje land kan sedan hitta på egna regler. Då blir det naturligt att dra områdesgränsen där. Om t ex Tyskarna vill köra utan kol och kärnkraft så får de stå för stora delar av notan själva.
– Inom ett land däremot finns åtminstone möjligheten att styra energisystemet mot ett gemensamt mål. Prisskillnaderna i sig är kanske inte konstlade, men däremot “marknaden” som skapats politiskt för att försöka lösa problemen. Vinsterna med att “exportera” el från ett elområde till ett annat går till Svenska kraftnät, inte till elproducenter som behöver kapital för att bygga bort bristerna. Likaså kan vinsterna från investeringar i nyproduktion i ett bristområde helt raderas om Svenska kraftnät bygger nya ledningar mellan områdena.
– På toppen av detta kommer överetablering av ej planerbar energiproduktion. När det blåser mycket eller solen lyser sjunker elpriset kraftigt eller blir negativt. Intäkterna som skulle betala för dessa produktionsanläggningar försvinner då. Även om det blåser mycket och solen skiner så måste fortfarande vatten- och kärnkraftsanläggningar vara igång för att stabilisera elnätet. Inte heller dessa får då betalt för att täcka sina kostnader (åtminstone inte via elräkningen).
Det är det här som egentligen är målet….
Men det skrämmer folk lika mycket som att målet på sikt kommer vara liknande skattesystem.
@StefanB 2025-05-16 14:12
“– EU har ju bara en gemensam energipolitik på övergripande nivå. Varje land kan sedan hitta på egna regler. “
Kanromjunteru. Inte med priser som styrmedel i alla fall, så länge a) el är en handelsvara som alla andra, och b) EU har en inre marknad, med fri rörlighet för handelsvaror (som el) över gränserna.
Med ett enda elområde kommer alla få samma höga elpriser som i söder. Varför är detta något positivt och eftersträvansvärt?
Det är som en hamnarbetare sa till mig för längesedan.
”Det är väl skitsamma hur illa jag har det bara ingen jävel har det bättre”.
Hellre samma kommunalskattesats och samma tillgång till och kvalitet på all skattefinansierad samhällsservice.
Men visst ja, det blir ju dyrt för Götaland och Mälardalen.
Potentiellt kontroversiellt, men ge det en tanke:
EV-1 = LaserDisc
Toyota hade chansen att skapa/bli Betamax?
Tesla är VHS.
När kommer DVD?
Cybertaxi e d = VOD (streaming)
Eh, nä. Kommer inte bli något av cybertaxi. Mer att jämföra med vaporware som Northvolt.
Någon kommer att lösa det, därav “e d”.
Hur ska det gå till? Alltså, för det första måste cybertaxi bli så billigt att man väljer att avstå egen bil, och det är nog inte ett 1:1-förhållande. De flesta är nog beredda att betala lite mer för det smidiga i att ha en egen bil som man kan låta sina egna grejer ligga kvar i, utan att vara orolig för stölder. För det andra, antalet tillgängliga cybertaxi måste alltid vara tillräckligt högt för tillgodose topparna i rusningstid utan väntetid. Det i sin tur innebär att priset måste ta höjd för alla tomkörningar (vilket generellt torde innebära 1,5 tomkörning för varje körning med passagerare).
Jag ser det som att det finns potential att ersätta kollektivtrafiken med något bättre och mer effektivt, åtminstone inom större tätorter. Rejäl reduktion av personalkostnader, smidigare omledning vid störningar i trafiken, lättare och billigare att förnya fordonsparken, m m.
1 pendel/tunnelbanetåg = 15-20 ledbussar = mängder av bilar.
Inte troligt att det skulle fungera.
@Tommy R V 2025-05-16 13:14
“Jag ser det som att det finns potential att ersätta kollektivtrafiken med något bättre och mer effektivt, åtminstone inom större tätorter.”
Man får nog hitta på en bra skruvad definition av effektivitet för att kunna påstå att något är “mer effektivt” än kollektivtrafik i större tätorter. Det enda jag ser potential för där är trams, flum, och skönmålande av individuell lyxkonsumtion för dem som redan har det bättre ställt än de flesta.
@The_Stig
Det skulle kanske kunna fungera om man slutar förtäta städerna och istället glesar ut dem.
Toyota är inte betamax
Det är Nissan (Leaf) och ChaDeMo
Jag står nog fast vid att Toyota åtminstone hade chansen, i och med framgångarna för Prius. Hursomhelst var det ingen av dem som hade ekosystemet på plats, och därmed var de dömda att – i BÄSTA fall – hamna i Betamax-kategorin.
GM sågs som en koloss som var slut.
Och gissa vad. De säljer blev NEV i Kina än Tesla.
VW såg som körda efter Dieselgate. Men id7 är en grym bil
Underskatta inte giganterna.
Däremot har Nissan shabblat bort sig rejält och har små chanser att klara sig ur detta ensamma.
Så vidmakthåller att Nissan är Betamax.
Nissan, Honda, Subaru
Ursprungligen från Reuters.
https://www.bangkokpost.com/world/3025701/denmark-considers-lifting-nuclear-power-ban
Danskarna var ju himla sura på Norge när politiker här sa att de värderar att inte ersätta en del av överföringskapaciteten som går ut i 2026.
När det kommer till balanskraft är ju danska politiken att helt snylta på andra länder mens de samtidigt låtsas vara något typ av omdöme.
Och på tal om solpaneler..
https://www.reuters.com/sustainability/climate-energy/ghost-machine-rogue-communication-devices-found-chinese-inverters-2025-05-14/
Sverige och Norge är förståss också hyffsat unika i EU i det att elförsäljningen är baserad på naturtillgångar (som inte kan flyttas) och dom är ganska långsträckta länder där dessa tillgångar är ojämt fördelade. Jag är kluven till att avskaffa elhandelsområdena. Det känns som att man försöker lösa ett fysiskt problem utan att ta sig an dom fysiska problemen med att överföra kraft över långa avstånd. Man kan förståss tänka att om man gör det så uppstår incitament att bygga ut överföringskapaciteten. Den bollen ligger dock i första hand hos Svenska Kraftnät. Kanske skulle det vara mer tekniskt/ekonomiskt bättre att helt enkelt ge Svenska Kraftnät i uppdrag att bygga ut kapaciteten. Avskaffar man elområdena utan att bygga ut överföringskapacieteten skyfflar man i princip bara mer pengar i fickorna på elbolagen.
Hur dåligt var det innan 2011?
Löste införandet av selområden några andra problem (t.ex. för Sverige) än att det blev mindre risk för elbrist i Danmark?
https://www.expressen.se/nyheter/sverige/spionmisstankte-diplomaten-ar-dod/
Vad är det som händer? Diplomaten med koppling till Thyberg död? Skador efter polisingripandet? KGB? Självmord?
Utan att närmare veta så ligger självmord närmast till hands.
Är mållös.
Konspirationsteoretikerna säger genast att det är hans uppdragsgivare som ligger bakom
Dead men don’t talk.
De var rätt säkra att vpn och proton skulle skydda avsändaren…..
Jag har själv blivit nedslagen bakifrån av polis då jag en timme tidigare hade halkat och slagit mig i höften, så att jag haltade, ganska mycket. De ville “hjälpa mig”, sade en av dem, och när jag sade att jag inte ville bli hjälpt, jag ville gå hem, gick det 1 sekund så slog en av dem ner mig så jag föll in i en pollare och blev ännu mer skadad. Därefter lade de sig ovanpå mig så höftskadan förvärrades, de satte handfängsel på mig och lade mig på rygg med händerna mellan ryggen och marken, med tre fingrar i kläm, så det gjorde vansinnigt ont i sammanlagt 9 minuter (jämför George Floyd) medan de rotade i mina kläder och i min väska. Jag skrek i högan sky av smärta. Inget av detta beskrivs i den händelserapport som polisen sedan skrev. Däremot påstods att jag hotat ambulanspersonal (som jag inte talat med över huvud taget och inte träffade förrän jag blev, mot min hövligt uttryckta vilja, inlastad i en ambulans) och att jag “betett mig”, utan att alls beskriva vad det skulle vara för beteende. Så att SÄPO säger att det gått lugnt till, ska nog tas med en stor lastskopa salt. Mitt ärende utreddes aldrig av “Särskilda Utredningar”, i detta fall i Malmö, utan jag gick vidare så långt som till JO, som avslog t o m begäran om ersättning för havda kostnader genom att förneka existensen av ett insänt kvitto. I det närmaste allt, som polisdistrikt Nord skrev var lögn. Flera uppgifter i datautskriften av tidssatt händelseförlopp var direkt motsägande, t ex tidpunkten för påsättande av handfängsel (de skrev att det sattes på EFTER 9-minutersmisshandeln, vilket var en direkt lögn) och att man underrättat mig på platsen om orsaken till gripandet (det hade man INTE gjort och den angivna tidpunkten är då två poliser ligger ovanpå mig och trycker ned höften mot marken). Och man motiverar i rapporten ingripandet med lagen om psykriatrisk tvångsvård, vilket var totalt obefogat och jag måste dra slutsatsen, att det görs generellt, för då kan man inte motsätta sig inlastning i ambulans. Det görs alltså på rutin, oaktat verkliga förhållanden. Läkaren på sjukhuset konstaterade mina skador, att jag var vid fullt medvetande och helt nykter, men uppskärrad av den råa behandlingen. Intyget skickades det också till JO, liksom intyg från arbetsterapeuten (den är en sådan, om händer är skadade) om det kraftigt uppsvullna och smärtande fingret. Dessa intyg förnekade JO också existensen av. Fingret är ännu flera år efter händelsen inte 100 % återställt.
Jag frågade t o m när man ledde mig till ambulansen 15 meter från nedslagsplatsen (ambulanspersonalen såg nog alltihop) varför de hade arresterat mig, och jag fick svaret att jag inte var arresterad. Inget annat sades. (Begreppet finns inte i lagen.)
Men enligt lagen och polismyndigheten så måste man tåla skador vid ett polisingripande utan att saken utreds eller att man får ersättning. Graden av skador som behövs för att det ska utredas framgår inte, men de måste uppenbarligen vara rätt betydande.
Så lita inte på att SÄPO kommer med sanningen då den uttalar sig.
Berätta om i vilket sammanhang detta skedde!
Halkade kl 08:06 (noggrant rekonstruerad tidpunkt) på en brant gång-cykelväg, ganska nyplogad med otandad plog, men nyfallen snö hade gjort de glashala fläckarna plogen skapat helt oupptäckbara. Föll med vänstra höften mot den hårda ytan. Huvudet klarade sig från att slå i marken. Jag blev så orkeslös i benet, att jag inte kom upp, så jag kravlade upp på den låga plogkanten och lade mig på rygg för att vila en stund, men tuppade av. Läkaren hade en term för ett sådant avtuppande, och jag har varit med om det förr vid en cykelkrasch då också huvudet klarade sig från en smäll. Någon larmade en ambulans, vet ej vem eller när, men jag ställde mig upp kl 08:16, tittade på klockan, stapplade de 200 m det var kvar till affären och gick in för att handla. Endast butikspersonal syntes till. Eftersom det var mitt i ett covidutbrottsmaximum, följde jag strikt de uppmaningar om att hålla 1.5 m avstånd, så när salladshyllan var upptagen av en lagerarbetare, väntade jag, cirka 6 minuter på att han skulle vara klar. 10 meter eller drygt det bakom mig kom då två eller tre, jag tittade bara hastigt åt det hållet, gulgrönklädda personer. De stod nog där minst 5 minuter. Ingen kommunikation skedde med dem, men de var, förstod jag senare, troligtvis ambulanspersonal. Efter ytterligare 10 – 15 minuter, när jag i stort sett hade handlat klart, kom tre svartklädda oidentifierade personer och stirrade på mig. Sedan gick en av dem (en påtagligt kort och synbarligen ung kvinna) framför mig och blockerade min väg framåt, så jag vände och tog en annan väg. Det upprepades en eller två gånger. Sedan kom en yngre man och sade något jag inte förstod alls (jag är rätt döv och hade inte hörapparaten med mig alls, då den inte fungerar i störda miljöer). Han kom rätt nära och jag sade åt honom, tydligt, att han skulle backa. Då var hans ansikte mindre än 1 meter från mig och jag hade en stapel äggkartonger bakom ryggen, så jag kunde inte backa. Han identifierade sig inte och jag kunde inte se att han var polis, som jag långt senare förstod att han var. Jag hade glasögonen för bilkörning på mig, och då är synskärpan rätt usel på 1 m avstånd och glasögonen var kladdiga av smält snö, som jag försökt torka bort med en smutsig näsduk. Jag gick, svårt haltande och köpte det sista jag skulle ha, en tomatsåsflaska, och gick till kassan och betalade. De tre svartklädda ställde sig 10 meter ifrån och stirrade, innanför kassaplatsen. Jag trodde då att de var det vanliga svartklädda buset i trakten, och att de trakasserade mig eller tänkte råna mig. Utanför kassan kom samme yngre man och sade något ouppfattbart, och då kom han 75 cm från mitt ansikte, så jag höjde väskan jag hade hälften av inköpen och en iPad i upp mot mitt ansikte för att inte få hans salivsprut på mig. Jag stod då trängd mot väggen och kunde inte backa, så jag sade så lugnt och tydligt jag kunde, att han måste backa och då gjorde han det. Sedan kom jag till utgången, såg en polisbil stå i vägen för riktningen framåt, så jag böjde av till höger. Då kom samme yngre man och ställde sig till höge om mig och sa att han skulle hjälpa mig. Råna mig, tänkte jag. Jag sa “Jag vill inte ha någon hjälp, jag ska gå hem.” Jag sade det med lugn men tydlig röst, inte något som borde upphetsa en polis. Klockan var då enligt aktivitetsrapporten 09:06, dvs exakt 1 timme efter fallet. I aktivitetsrapporten står det att polisbefälet vid denna tidpunkt begärt att få använda LPT par. 47, som rör omhändertagande av psykiskt störda personer. Misstanke om att jag hade fått en hjärnskada vid fallet anges vara orsaken. (Det var ett från verkligheten avvikande förhållande. Jag hade inte slagit i huvudet alls.) En sekund senare får jag ett kraftig slag bakifrån in i ryggen, så att jag handlöst ramlar framåt in i en stålpollare, som ska hindra bilar att köra rakt in genom entrén. Så tumlar jag åt höger och slår höger höft och höger armbåge kraftfullt i marken, så att mina skador mer än fördubblas. Jag försöker resa mig, men två personer, en man och en kvinna, brottar ned mig och lägger sig på min rygg så att vänster höft kraftigt trycks mot marken med svår smärta som följd.
Nedslagning till marken av en misstänkt hjärnskadad person är oerhört farligt för den hjärnskadade, men tydligen en normal polisrutin.
Ingen av poliserna, som nu blivit 5 eller 6, identifierade sig på något sätt som poliser, med polisbricka eller muntligen, men jag började ana att det var poliser med polisbil på platsen och så många. På den tiden stod det inte POLIS med jättebokstäver på ryggen på varenda polis. Det fanns bara en drygt centimeterhög gul text på bröstet, oläsbar för mig (undantaget på 30 – 50 cm avstånd om jag tar av glasögonen), samt emblem på axlarna, som jag aldrig såg. Sådana svarta kläder som de bar, var, och är ännu, mycket vanliga, speciellt bland buset. Jag kollade under månaden efter händelsen och såg många personer, bl a en från ett åkeri, som hade en ytterst liknande klädsel.
Där på marken fick jag tag i en eker på hjulet till polisbilen och försökte vrida mig för att få höften fri från trycket mot marken, men det gick inte. Poliserna bände mina armar bakom ryggen och satte på handfängsel. De sade ingenting, inget om orsaken till deras åtgärd. De vände mig på rygg och frågade vad jag hette, men det kunde jag inte svara på, då händerna kommit i kläm bakom ryggen och två poliser ålade på magen så att jag skrek av smärta, ONT, ONT, ONT! HJÄLP! De rotade i min väska, tog saker ur mina fickor och stoppade dem plus en massa snö i min väska, så att iPaden blev blöt (den klarade sig). Efter sådär 5 minuter kom ett polisbefäl, den förste som identifierade sig som polis och när han böjde sig ner kunde jag se, att det stod POLIS på hans bröst med drygt centimeterhöga bokstäver (jag tittade över glasögonkanten). Han pratade med mig i cirka 30 sekunder, men sade inte vad orsaken till åtgärderna var. Jag bad att de skulle sluta misshandla mig och avlägsna misshandlarna från mig, men det kommenterade han inte.
Resten beskrivs utförligt i originalartikeln.
Jag polisanmälde saken första vardagen efter händelsen (4 dygn senare tror jag det var). Jag kunde ju knappt gå och det är långt till polisstationen och det hade snöat en 3 – 5 decimeter. Så ärendet lämnades till Särskilda Utredningar, Malmökontoret.
Särskilda åklagaren i Malmö var en typisk härskare. Så fort jag sade nånting alls, svämmade han över av ord på halvskånska, obegripligt snabbt och länge. Jag fick inte en syl i vädret, utom att han uppfattade att jag ville ha polisprotokollet, för det hade jag inte fått av polisen. Där stod det om att jag påstods ha hotat ambulanspersonalen, så jag överklagade beslutet att lägga ned ärendet och begärde en noggrann utredning (t ex vittnesförhör av ambulanspersonalen). Lämnades utan åtgärd. Vidare till JK, tror jag det vart, ingen åtgärd. Vidar till JO, med bedrövligt utfall enligt tidigare. Hur kan en myndighet, i rättsväsendet, ljuga uppenbart rakt upp och ner.
Jag överklagade till Strasbourg-domstolen för mänskliga rättigheter, men fick beskedet kom in för sent. Man hade just ändrat överklagandetiden till 4 månader från 6.
Jag var nästan 75 år vid händelsen, helt vithårig (men hade mössa) är lång och har en stor fallhöjd om jag trillar omkull. Om nu poliserna misstänkte att jag hade en hjärnskada, är det enligt min mening totalfel att slå ner en person, som man ska hjälpa. Det har gått så fel det kan, men vad jag förstått senare, är det rutin. Som jag skrev, man måste tåla en del skador vid ett ingripande, ospecificerat hur svåra. Tortyr är normalt. Slå ner åldringar är rutin. Nedläggning av utredningar om allvarligt polisiärt övervåld är närmast obligatoriskt. Härskarteknik, lögner, uttalanden från oinsatta chefspersoner i en annan stad om vad som verkligen hänt tas in i bedömningen på allvar. Offret för misshandeln får ingen hjälp, vittnen förhörs inte. Det kanske t o m är standard att ambulanspersonalen ljuger om att hot uttalats för att få poliser att komma. Ambulanspersonalen trodde nog också på antagandet om hjärnskada, och det ska de ha heder för, men att begära handräckning (som det heter) från polisen med lögn om att hot uttalats, är oförlåtligt.
Det blev långt det här och har inget med el att göra, men den stackars diplomaten, vars identitet kanske t o m avsiktligt har lagts in i proton-mailavsändaradressen kom upp här. Jag vill ha en ytterligt noggrann redogörelse för vad som verkligen hänt.
Vad en Mac kostar är väl helt ointressant i sammanhanget. Tror inte det är den trendnervösa medelklassen som betalar för den senaste designen (som dessutom har en rätt så kort livslängd) som sysslar med AI.
Lite tillspetsat kan man säga, att mac-användarna utgörs av vänsterhänta, tedrickande kulturposörer. Korrelation finns det: Apple har ungefär tio procent i marknadsandel, ungefär tio procent av befolkningen är vänsterhänta. Vad ration kaffe- relativt tedrickare är har jag ingen aning om, men det är väl inte helt orimligt att den befinner sig i det härandet.
Kollar man på nätet så är Mac Studio ganska vanlig som AI-dator, eftersom Apple kör unified RAM (delat minne CPU och GPU), och med en dyrare modell med mycket RAM kan man köra riktigt stora modeller där även ganska feta diskreta grafikkort kroknar. Det tycks också vanligt att köra den ganska billiga Mac Mini i kluster.
Om man inte har någon nytta av t.ex vindkraftverk i grannskapet/kommunen/landsdelen (genom lägre pris) så lär antalet nybyggen bli =0, vilket leder till högre priser som gör kärnkraften lönsam – och det var ju det vi sa hela tiden.
Om det byggs ett vindkraftverk 3 km från ditt hus, sjunker värdet på huset 50% enligt en stor undersökning på KTH. Påverkan blir det upp till 6 km avstånd. I Tavelsjö nordväst om Umeå bygger ett ungt par ett hus, och mitt i bygget så kommer det tyska vindkraftsbolaget BayWa r.e. Nordic (beware = se upp!) med planer på 21 vindkraftverk med det närmaste 3.5 km från byn Tavelsjö. Tavelsjö är bland de vackraste bygder som finns, med den 10 km långa Tavelsjön som blickfång och förkastningsbranterna på Tavelsjöberget. Någon lokal nytta elkraftsmässigt finns inte alls för dessa verk. Några markägare får, ifall de byggs, en ersättning, men eventuell vinst beskattas inte i Umeå. Det blir bara förstörelse.
Fråga Änetjärn när det kryper upp i de egna strumporna?
…Å “nettjen” ..
Spräng och grav lite blir så tavelsjön en del av det i ordets mening, “en fri älv”… höjdskillnaden är inte så stor räknat i dagens guldbroar och förbifarter.
Ä..
Att ett bolag har sin eposthantering hos Microsoft tror jag vanligare än ha den hos Google.
Stolpskott och amöbor!
Vad kan regeringen tänkas vinna på att lägga den elkostnaden på den kolonialistiska basnäringen?
Men medan Pourmokhtari?, orienterar under jord i jämförelsevis, nutida öde och kapital försvagad by, då i motsats till vad den en gång var.
Kanske nya stureplans stärkande taktiker och med vaskande som mål, dårskapens hus.
Med ett stängt BB.
Var är resiliensen efter att man lade ner södra Sveriges egna förmåga till någon sorts kraft.
Jäfla dumt!
US loses last perfect credit rating amid rising debt
https://www.bbc.com/news/articles/c4ge0xk4ld1o