Denna artikel innehåller betallänkar för Lysa, min huvudsakliga tjänst för sparande, både privat och för företaget.
Den amerikanska enmånadersräntan på statsobligationer passerade över 6% i fredags och man ska nått ett första avtal om hur skuldtaket ska kunna höjas. Börsveckan inleds positivt i de asiatiska tidszonerna, medan USA kommer ha stängt idag. Elpriserna fortsätter vara låga, men fastprisavtalen ligger kvar högt och visar att nuvarande elpriser är ett tillfälligt undantag.
Stockholmsbörsen backade under veckan som gick och trots en starka avslutning i fredags gick OMXS30 -0.71% på veckan och OMXSPI -1.54%.
Kronan försvagades rejält och ligger nu på 10:80 för en USD och 11:60 för en EUR. Guldpriset ligger på 676:- SEK eller i princip toppnoterng någonsin. Enstaka timmar har priset på den gula metallen varit högre tidigare under maj.
Börserna är stängda i USA idag på grund av den amerikanska veterandagen Memorial Day, så resten av världen får klara sig utan husse idag. På veckan gick S&P-500 +0.32% och Nasdaq 100 +3.59%.
Den amerikanska enmånadersräntan passerade 6% i fredags och noterades i 6.02%, men rörelserna var måttliga på längre räntor och de längsta räntorna backade rent av något. I USA ska tvåpartisystemet vara överens om principerna i ett avtal för att kunna höja skuldtaket, och nu återstår väl att få ner detta på papper och rösta igenom det, så blev det ingen kris den här gången heller.
Under morgonen inleds börsveckan positivt i de asiatiska tidszonerna. Undantaget är Hang Seng med -0.27%, men annars går ASX 200 +0.98%, KOSPI +0.16%, Nikkei225 +1.06% och Straits Times +0.07%. Sedan när USA öppnar i morgon eftermiddag kommer allt justeras i enlighet med husses vilja.
Mina portföljer hos Lysa anges ha gått +1.27% fredag – fredag, vilket klår Stockholmsbörsen och S&P-500, men valutaeffekten drar förstås upp utländska investeringar inklusive aktier i S&P-500.
Elpriserna fortsätter vara låga med det vanliga dygnsmönstret med högre priser morgon och kväll. Elpriset var negativt i natt, men ligger just nu på 68 öre per kWh i SE3 och SE4 och faller sedan tillbaka till 2-5 öre under dagen. Ikväll toppar elpriset på 95 öre per kWh i SE4 och 79 öre i SE3, medan högsta priset i SE1 och SE2 är 11 öre per kWh.
De här elpriserna är dock tillfälliga om man ska tro terminspriserna och vad man enligt Compricer nedan kan binda elen för. Systempriset för fjärde kvartalet i år är 92 öre per kWh och för SE3 87 öre, samt 105 öre för SE4. I SE1 och SE2 ska priset upp till 59 öre under fjärde kvartalet.
Dock ligger fastpriser i SE3 på runt 150 öre per kWh inklusive moms eller 120 öre per kWh. Det känns därmed som fastpris är extremt överprissatt när vinterterminen ligger på 87 öre och hälften av det under tredje kvartalet. Stämmer terminspriserna så ska man inte binda elpriset. Och om man inte band innan hösten 2021 och fick gamla priser så har rörligt pris lönat sig, då bundna priser senaste året varit extremt överprissatta.
En del undrar över om det är lönsamt med solel just nu. Svaret är att det beror på ditt elavtal. Själv säljer jag 2/3 till vinterterminspris och 1/3 till spotpris via Södra Medlemsel (Jämtkraft har liknande avtal tror jag), samt får 60 öre i skattereduktion och fyra öre i nätnytta. Med 2 öre för elen idag får jag alltså (2+87*2)/3+4+60=122 öre per kWh. Skattejusterat (dvs omräknat till att man skulle betala 30% skatt på kapitalinkomst) ger det ca 11% avkastning, men det är baserat på att all el säljs när priset är lägst under dagen, och att jag inte konsumerar någon el själv. Eftersom mina paneler ligger åt ostsydost så producerar de ju redan fint under morgonen och elpriset en dag som denna blir högre än ovan.
Nej, man ska inte räkna på avbetalningstid på solkraften, utan den procentuella avkastningen. Värdet på huset höjs med investeringen enligt SBAB och Booli och du förlorar alltså inget eget kapital, utan dina arvingar får de pengarna när de säljer huset när du är avliden (om du själva aldrig tänkte sälja). Således ska man bara räkna på årlig avkastning, och just nu får jag 11% räntejusterat. Får vi återigen skyhöga priser i augusti – september så närmar sig avkastningen då 20% räntejusterat givet att man hade haft sådana priser hela året. Sedan kan du förstås ha sämre avtal på elen du säljer. Sitter du med ett skyhögt bundet elpris från i höstas blir förstås egenkonsumerad solel rejält mycket lönsammare …
En genomgång av avtal för solkraft hade förstås varit intressant.
Lysa är min huvudsakliga sparform både privat via ISK och för mitt bolag via kapitalförsäkring, och ger låga avgifter där all kick-back från fondbolagen återförs till kunden, samt ger önskad riskprofil och automatisk ombalansering mellan ränta och aktier för minsta egna tidsinsats.
Investeringar i värdepapper och fonder innebär alltid en risk. En investering kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.
87 kommentarer
Och så kan vi väl instämma i Ulf Kristerssons hjärtliga grattis till Recep Tayip Erdogan till omvalet! Turkiet är som bekant oerhört demokratiskt, det har jag lärt mig av bl a en borgerlig dokusåpafigur.
Ser du detta nämnas någonstans i texten eller varför drar du upp detta?
Det är väl ganska vanligt att olika skribenter tar upp nyheter som *inte* nämns i inlägget.
I gårdagens Ukrainatråd nämns t ex mors dag, Mondelez, två gulliga tweets med en anka och en hund, den tyske kaisern, Sveriges förlust av Finland 1809, med mera. Allt utan att detta nämns i inlägget.
Samt även Erdogan faktiskt, en tweet där han sjunger på ett valmöte. Hade inlägget om Erdogan passat bättre i Ukrainatråden, lika som igår då, menar du?
Du körde en first post om ett annat ämne.
Öht är jag trött på dig.
Du får tycka precis hur illa du vill om Erdogan och du skulle bara se alla de Erdogantroll jag inte släpper in i kommentarsfältet.
Hej då. Synd, för du behövdes för att kontra högerspökena, men det finns andra skribenter med hjärtat på rätt ställe.
Tack Lars.
Såg först idag att detta hänt, då jag allt mer sällan läser kommentarerna annat än på Ukrainatrådarna, just pga alla eviga gräl mannen drivit de senaste åren.
Har följt bloggen i en herrans massa (snart 15?) år och sett folk komma och gå på eget initiativ eller pga att ha bannats, en hel del av dem med lång historik på bloggen.
Under många år bidrog Ben med mycket, och övervägande positivt, genom ett brett kunnande, mycket nedlagd tid, starka åsikter, och så klart en hel del humor.
Mycket därför har det varit så tråkigt att se den gradvisa förändringen till en allt mer grälsjuk och bitter skitstövel.
Det blir till att börja läsa kommentarerna igen, och hoppas att nivån är bättre! 🙂
Hör till internationell god ton att gratulera en valsegrare.
FN, EU, USA mfl har gjort detta ink. Hamas politiska ledare.
Om man nu ska se det så Ben och hålla oss till verkligheten så var det rätt många ledare som gratulerade Erdogan som t.ex. Biden, Stoltenberg, von der Leyen, Macron och som grädde på moset både Zelensky och Putin.
Jag tror inte vi ska läsa in för mycket i det då det sannolikt är någon form av tradition att man gör så!
och hade jag nu läst Sjunkbombens inlägg så hade jag inte behövt göra mitt, sätter 1 på rookiekontot.
Göteborg Energi vill just nu ha 174 öre för ettårsavtal. Bättre men inte bra. Stackars dom som van ett år i höstas på femman.
Men jag är nöjd om snittet ligger runt kronan i vinter och aldrig över 3 kronor för då kan jag hålla varmt i huset.
Själv har jag investerat i fyra kubik björk här under våren, nu har ju veden kommit ner till mer rimliga nivåer.
Det är tänkbart men jag vet hur mycket jobb det är med ved så kommer elen bara ner till rimliga nivåer blir det värmepump.
Veden ger dock en skön strålningsvärme och sätter fart på självdraget.
Jag definierar nog kris lite annorlunda. I mina ögon är det en kris när man leker chicken race med världsekonomin men nu har eventuellt en katastrof undvikits med minsta möjliga marginal. Allt är inte klart ännu då lagstiftningen inte är genomförd och McCarthys mandat för överenskommelsen inte är helt solid från tokhögern. Han kommer behöva demokraternas stöd både för budgeten och den sannolikt kommande misstroendeomröstningen mot honom som talman.
Finns det ngt alternativ. Really?
Och rösta bort talmannen som drar genom en överenskommelse som gör att sittande president inte får bängstryk ?
De kommer slakta några kossor men mer än så är det inte. En av anledningarna till att de är så benhårda i sina ställningstaganden är positionering inför kommande förhandlingar.
@Rikkitikkitavi – ja, klart de kan rösta bort honom? Det tog honom 15(!) rundor att bli vald och de ändrade reglerna för bortröstning så det räcker med att en (1) ledamot väcker misstroende så blir det omröstning. Den sittande presidenten hade förstås inte fått bängstryk utan hade kunnat åberopa 14e eller en annan lösning och Qevin hade fått ta hela ansvaret för att det blivit så.
Rösta bort talmannen?
Ja, då blir det mer turbulens och om det sker innna förlängningen av skuldtaket som nu är aktuell får man väl förlänga det igen.
Så mycket lättare om man bara kunde ställa upp Magadårarna och skjuta dem.
Alternativ till vad? Att köra chicken race, eller?
Har krisen undvikits eller är den egentliga långsamt pågående krisen att man höjer skuldtaket om och om igen?
Grundorsaken är ju att den federala budgeten inte är i balans antingen pga för höga utgifter eller för låga intäkter vilket varit ett persisterande problem sedan 70-talet tror jag. Den som kollar upp det får se.
En sida vill inte sänka utgifterna, den andra vill inte höja skatterna.
Stuck in the middle.
Utan att kolla upp: hade inte cigarr-Clinton balans? I alla fall i den federala budgeten.
På den tiden var demokraterna fortfarande “den vuxne i rummet” när det gäller plånboken.
Vi får verkligen hoppas att svenska politiker fortsätter att vinna val på att vara ansvarsfulla utan att bli idiotsnåla. 90-talsröran vill vi inte ha tillbaks.
https://www.presidency.ucsb.edu/statistics/data/federal-budget-receipts-and-outlays
Intressant att se deras underskott för krigsåren på 40-talet. De hade en hel del utgifter där, men eftersom man blev den dominerande ekonomiska makten därefter fram till ungefär finanskrisen så får man väl säga att ROI var rätt god.
En annan aspekt är att budgeten växt. Ordentligt. Och likaså BNP.
T.om de svenska statsskulderna följer samma mönster trots att vi stod utanför kriget. Det var inte förrän de sista åren på 60-talen som var nere på riktigt låga nivåer igen. När oljan blev dyr och industrin började svaja ökade skulden igen (eller, eftersom BenDover verkar ha blivit bannad: när Borgarna tog över för fösta gången efter kriget).
diagram ca 2/3 ner på sidan
https://www.riksgalden.se/sv/var-verksamhet/statsskulden/vad-styr-statsskuldens-storlek/
Det finns med som en kolumn – federal budget i andel av BNP.
Sedan ganska långt tillbaka så ligger denna siffra och pendlar runt 20%.
Om det är så att ekonomin växer ännu mer är det inget stort problem då skuldens andel av ekonomin minskar.
Nu säger jag inte att det är så i USA men sättet att komma tillrätta med det är genom budgetarbete, inte genom att vägra betala räkningarna för tidigare upplupna kostnader.
Det är sällan en utväg att strunta i att öppna fönsterkurvert.
Håller med. Grundproblemet är dåligt budgetarbete och det är den långsamt pågående krisen att systemet på nåt vis är riggat så att det inte går att ha en budget i balans. Håller även med om att man måste titta på skulden som andel av ekonomins storlek.
Det stora problemet är att beslutet om finansiering bestäms helt separat från budgeten, och därmed öppnas dörren för situationen när pengarna inte räcker till. Varför inte besluta om båda två samtidigt som i Sverige?
Undra när var och varannan hyreskåk köps upp av utländskaaktörer. Reglerad marknad med underskott (på attraktiva lägen) – med en sån här valutakurs måste ekonomin i det hela se bra mycket bättre ut, förra året kostade en dollar runt 8.5 sek, idag nästan 11.
Dollarn var aldrig undet 9 kr under 2022, vad jag kan se.
Mea culpa, jag läste fel på grafen! Du har helt rätt, 9.50 var det.. Inte 8.50.
Tja, Heimstaden kan ju vara ett tänkbart objekt. Ser ut som att dom har satt sig lite i skiten med sin förvärvsstrategi under lågränteeran!
Men en reglerad marknad innebär även att intäkterna är hyggligt stabila utan större uppsida (bortsett från flyttrenoveringar). Skall man räkna kassaflöden utan att tro på evigt låg ränta så kan priserna fortfarande se oattraktiva ut.
“krisen” har väl framför allt drabbat kortsiktiga bolag som ser orealiserade värdeökningar som vinst (brasklappen ger ett exempel) .
Hur man skall räkna på solkraftsinvestering beror ju naturligtvis vad det är för kalkyl man gör.
Avbetalning hör hemma i likviditetskalkyl. Behöver du låna så skall ju räntan och amorteringar betalas regelbundet. Klarar man inte det så får man problem så att säga och det hjälps nog föga att ursäkta sig med att man inte räknat med amorteringar.
Vad gäller lönsamheten(*) så ingår inte avbetalningar dock liksom vid husköp. Däremot kan man ju förvänta sig begränsad livslängd som för andra investeringar. Ibland kan man blanda ihop det med amorteringar, men det är inte samma sak även om amorteringstiden till viss mån styrs av livslängden (min filosofi är att amorteringstiden skall vara livslängden som allra mest).
(*) Visst bostadsköp är inte lönsamt per se precis som solkraft ofta inte är, men när man tar ekonomiska beslut så är det mellan olika alternativ man väljer och det är i jämförelse som beslutet tas och inte den absoluta vinsten/förlusten. Jämfört med alternativen så blir det ofta lönsamt med dessa investeringar.
(*) …Ja, när det gäller bostaden så är det iofs kanske billigare att bo i en kartong under en bro, men jag antar att det inte finns på kartan för det flesta…
“You were lucky! We used to live in a shoe box in the middle of the road…”
Var det inte dom med tur som bodde i kartong under broarna, jag vill minnas att en ihoprullad tidning i en septitank, möjligen en låda på botten av en sjö var definitionen på en tuff boendesituation, ref Monty Python – Four Yorkshiremen!
Ursprunglig ref: At Last the 1948 Show, från 1967 med Tim Brooke-Taylor, John Cleese, Graham Chapman och Marty Feldman.
Solcellerna kan du räkna av på 30 år. Växelriktare och elinstallation kan du räkna av på 15 år ungefär.
Ja, jag vet att solcellerna fungerar efter 30år, och produktionen minskar långsammare men någonstans måste allt ner och ses över osv osv.
Idag är väl installationen av solcellerna ca 30-40% av kostnaden, solcellerna i sig 30-40% och resten är växelriktare+installation.
Så räkna av 80% på 30 år, och 20% på 15 år.
Då räknar man av ca 4% av investeringskostnaden också i kalkylen över lönsamhet.
Ett annat sätt är att värdeökningen på huset avtar med samma takt.
Det är bara att man inte hunnit dit ännu i Boolis studie men självklart finns det inga installationer som har oändlig livslängd och därmed inte har avskrivningar. För även om husets värde ökar så förändrar det inte faktum att delarna i systemet behöver ersättas.
Man kan som bekant inte äta en värdeökning, bara låna på den.
Solcellerna kan du räkna av på 30 år. Växelriktare och elinstallation kan du räkna av på 15 år ungefär.
Ja, jag vet att solcellerna fungerar efter 30år, och produktionen minskar långsammare men någonstans måste allt ner och ses över osv osv.
Idag är väl installationen av solcellerna ca 30-40% av kostnaden, solcellerna i sig 30-40% och resten är växelriktare+installation.
Så räkna av 80% på 30 år, och 20% på 15 år.
Då räknar man av ca 4% av investeringskostnaden också i kalkylen över lönsamhet.
Ett annat sätt är att värdeökningen på huset avtar med samma takt.
Det är bara att man inte hunnit dit ännu i Boolis studie men självklart finns det inga installationer som har oändlig livslängd och därmed inte har avskrivningar. För även om husets värde ökar så förändrar det inte faktum att delarna i systemet behöver ersättas.
Man kan som bekant inte äta en värdeökning, bara låna på den.
Det är väl ungefär som med berg- eller luftvärme. Det finns alltid kalkyl-optimister som tror att investeringen är gratis även där.
Synd att bloggen sprider den missuppfattningen att “värdestegringen” äter upp avskrivningen.
Allt har en avskrivning. Något som bloggen varit väldigt framåt med att påpeka när det gäller bostadsrätter.
Så lite konstigt att det inte gäller solceller.
Ligger dock lite i det. Så var det förr under bubbelyran, eller tror du att en köpare kör med avskrivning? Nu har solceller dock blivit mycket dyrare, så det är nog inte så många procent avkastning och priset på huset lär inte öka med investeringen längre.
Få nog ge early adapters att solcellsanläggning varit en win-win, precis som tidigare elbilsägare kunde lätt tjäna 100kr per 6 månader under nollränteeran
När man inte har andrahandsvärdet klart för sig så är det nog mest sunt att räkna att man hänger med investeringen till bittra slutet.
Väljer man sen att sälja tidigare kanske är det ju ett nytt beslut och då kan man räkna på det. Kanske förlorar du en del av din investering, kanske vinner du, kanske väljer de då att inte sälja trots allt eller så är det lönt att ta en förlust.
Planerar man att dö innan ekonomiska livslängden är till ända så kanske man skall räkna på en kortare livslängd på investeringen. Eller kanske inte.
SBAB/Booli kör nuläge, allt annat blir ju spekulation. Så visst har det lönat sig med solceller. Hur framtiden ser ut är inte skriven, så klart oklart man kan få dessa siffror framöver. Bara att gratulera tidiga solcellsägare.
Att helt köra på nuläge är också kanske lite väl konservativt. Det är i praktiken ohållbart. Det viktiga är att försöka ha en nykter prognos om framtiden, någon absolut säkerhet om hur det utvecklar sig kan man inte ha. Notera att detta gäller alla alternativ dessutom så du blir lik förbannat tvungen att ta beslut på mer eller mindre osäkra grunder.
15år på Växelriktaren är lite högt, många villa riktare lämnar idag 7-10års garanti och där hade jag lagt mig (7-10år)
Detta är trots allt den delen som egentligen kommer att gå sönder och behövas bytas minst 1 gång under anläggningens livslängd (~30år, sedan kommer taket nog behöva bytas/tittas på osv)
Som rikki är jag tveksam till solceller. Ser helt enkelt inte hur jag skall räkna hem investeringen när alternativet är att betala andra lån.
Det är nya tider nu med andra räntor.
Samtidigt kan vi nog inte förvänta oss låga elpriser forwever. Våra goda politiker gör vad de kan för att krasha elnätet.
Alternativet är väl inte att betala andra lån? De skall väl betalas i vilket fall som helst. Alternativet är att INTE installera solceller (ofta är det så alternativen ser ut).
Och även med min lite mer generösare syn på vad en investering är (ser lönsamhet i förhållande till alternativen snarare än i absoluta siffror) så är det inte klockrent. Som Rikki skriver så finns det andra värden i en solcellsanläggning (du kan ha el även om elnätet inte levererar) som kan göra att man finner det lönt att välja det mindre lönsamma alternativet (precis som de flesta väljer det mindre lönsamma alternativet att bo i ett riktigt hus).
Har jag ett kapital kan jag investera i solceller och betala en lägre elräkning eller betala andra lån och betala mindre i ränta.
Måste jag låna kostar räntan. Bara att jämföra alternativen.
Jag funderar på solceller till mitt hus, men jag tvekar lite. En anledning är att jag har jag andra saker jag prioriterar högre just nu: badrummet har “nått sin tekniska livslängd” som det stod så fint i besiktningsprotokollet och fönstren läcker rätt mycket värme. Men framför allt är det väl tekniken, för att man ska kunna ha el om elnätet inte fungerar så behöver växelriktaren klara av ödrift och tyvärr så verkar det fortfarande saknas hos många leverantörer. Ferroamp verkar t.ex. rätt trevliga i övrigt, men de kan inte tala om när de kommer kunna leverera utrustning som klarar ödrift.
Jag har egentligen ingen benhård åsikt i solcellsfrågan. Tänker väl som att det kan ha sin plats men det behöver inte alltid ha det. Vårt tak har lite för många kupor och är lite för skuggigt för att det ska vara rationellt i vårt fall.
Men en parameter som ändå kan vara värd att tänka på, om jag inte är helt felinformerad, är att solcellerna bidrar till husets energiklassning. I ett äldre hus kan det göra att man kan komma förbättra sin energiklassning och få förmånligare lån osv. I ett nybyggt hus kan solcellerna göra att man kan kosta på sig mindre energioptimala lösningar på andra ställen, som tunnare väggar eller större fönster. Man kan också anta att en bättre energiklassning kommer att värderas högre av köpare i framtiden än vad det gjort hittills.
/Hälsningar från boende i ett E-hus
Solcellerna minskar husets behov av primärenergi, vilket självklart är en del av energiklassberäkningen.
Eftersom EU har börjat mumla om att alla hus måste upp till D klass så kan det vara så att du har en poäng i att 200 000 på solceller är mer attrakraktivt än fasadisolering för 750 000.
Det är tyst om detta i Sverige men det bråkas mycket nere på kontinenten.
https://www.consilium.europa.eu/sv/press/press-releases/2022/10/25/fit-for-55-council-agrees-on-stricter-rules-for-energy-performance-of-buildings/
Finns alla möjliga och omöjliga alternativ beroende på hur din energiförbrukning ser ut.
För min egen del är förbrukningen sommartid försumbar (de tre sommarmånaderna drar mindre än 10% av totalen trots att jag kör kyla). Solceller är inte ett vettigt alternativ för mig.
För bloggarjäveln som inte har ett vattenburet system men elbil och spabad är solceller vettigt.
Varför är det vettigt med solceller när man har elbil och spabad?
Båda förbrukar el företrädesvis när man är hemma nattetid.
Jag skulle snarare säga att solceller har man bättre nytta av när man har ett uppvärmningsystem eller kylsystem som går på el som primärenergikälla så kan man minska behovet av inköpt el.
Vår förbrukning är sommartid runt 5-600kWh (utan värme men varmvatten) och kanske 1400-1500 de allra kallaste månaderna med minusgrader dygnet om några veckor.
Jag använder styrningen på VP att minska produktionen under “dyrtimmarna” , inte för att jag har timpris utan för att minska belastningen på elnätet av rent altruistiska skäl.
Vårt stenhus är ett utmärkt energilager, motsvarar en 10000 liters accumulatortank.
Jag har jämfört alternativa abonnemangsformer på timpriskollen.se och utan ändrade förbrukningsmönster skulle vi spara ca 5-10 öre/kWh på timpriser.
@Rikki 9:41
Jo, precis, det minskar behovet av primärenergi. Men jag tycker ändå att det liksom är ett lite dumt eller avigt sätt av myndigheterna att hantera frågan. En sådan aktiv åtgärd som solceller är ju egentligen inte avhängig mitt hus. Istället för att köpa solceller för 200 000 kr och sätta på mitt egna hus skulle jag ju kunna köpa samma mängd solceller fast för en mindre kostnad i en park nån annanstans.
Man hade ju kunnat införa nån slags certifikatsystem som gör att en energiinvestering utanför fastigheten ändå hör till fastigheten, och att investeringen i solcellsparken som var tvungen att göras för att mitt hus skulle klara energiklassningen därmed ingår i försäljningspriset av huset.
Passiva åtgärder, tilläggsisolering osv, som har med förbrukning att göra måste ju nödvändigtvis göras inom fastigheten, likaså aktiva åtgärder som har med uppvärmning att göra, som att byta till värmepump. Men tycker man saknar ett systemtänk på samhällsnivå om man genomför systemet så som det är tänkt.
I vårt fall köpte vi exempelvis vindandelar för hela vår årsförbrukning istället för att investera i ett eget vindkraftverk (eller solceller)på tomten. Blev nog betydligt mer bang for the buck ur samhällets perspektiv (och vårt). Man hade ju kunnat tänka sig att andelarna är knutna till huset om man nu måste reglera vilka energiklasser som får eller inte får finnas. Annars tänker jag att marknaden är bra på att lösa det självt när energikostnaderna ökar. Byggnader med stort uppvärmningsbehov kommer att rivas eller tilläggsisoleras av rent ekonomiska skäl ändå. Till alla gamla kulturbyggnaders stora olycka.
Det kommer ju vara omöjligt att konvertera vårt oputsade, skånska tegelhus från 1921 till ett nollenergihus till 2050 utan att göra irreversibla och ur ett kulturmiljöhänseende oförsvarliga ändringar om man inte inför en möjlighet att energiinvestera utanför fastigheten.
Rätt surt att EU skall hålla på och pilla i sånt här som lämpligen hanteras på lokalare nivå. Hur var det med susidaritetspricipen egentligen? Det verkar inte så att politrukerna kan hålla sina fingrar i styr…
Solceller och elbil låter som en bra kombo i mina öron. Elbilen drar el på natten för att elen är billigare då. Men om solcellerna producerar mer än man förbrukar kan ju laddning av elbilen vara ett alternativ för att svälja överproduktionen.
RIKKI.
Det är nog bättre att bloggargjäveln svarar på den frågan.
Man exporterar på dagen när elpriset är högre och köper på natten när elpriset är lägre.
Så långt fungerar solceller och elbilar jättebra i förhållande till hur prisbilden ser ut.
Men det är ju helt oberoende av vartannat.
Tror mitt hus är C. Kan jag få billigare lån genom att investera i solceller skall jag räkna på det
Citat från SBAB:
“Avdrag på bolåneräntan för energiklass A & B med 0,10 procentenheter och energiklass C med 0,05 procentenheter.”
Har sett liknande erbjudanden från andra. Det är ju marginellt förvisso, men ändå.
Alternativet är att installera i något annat, ex OMX som ger 10% per år i historiskt snitt.
Det gäller väl i första hand om man har pengarna att betala installationen kontant? För den som lånar anses det väl inte som ett alternativ? Man måste ju ta in någon slags riskhantering i ekvationen också.
Men skarapar du lite på ytan där så ser du nog att med OMX som alternativ så kommer man ju kanske till slutsatsen att man lånar till installationen även om man redan har pengarna. Att installera solceller och investera i aktier står alltså inte helt i konkurrens med varandra.
Överlycklig att jag gick från fast elpris till rörligt. Blev erbjuden förlängning av mitt fasta avtal i höstas. Från 66 öre till 440 öre (!). Tackade nej till det, bytte bolag och kör nu rörligt. Har sparat rejält med slantar på den manövern. Att erbjuda en mångårig kund ett fast pris på 440 öre anser jag vara rena förolämpningen, och kanske ett bra exempel på hur elbolaget överprisat fasta avtal.
Tror inte att det har att göra med om man är mångårig kund eller inte. Däremot så förutsåg inte elhandlarna prissmällen vintern 21/22 och brände sig rejält på fastpriserna. Nu är de överdrivet försiktiga. Vi får väl se om den fria marknaden / konkurrensen får ner fastavtalen till anständiga nivåer över tid.
“Stämmer terminspriserna så ska man inte binda elpriset. Och om man inte band innan hösten 2021 och fick gamla priser så har rörligt pris lönat sig, då bundna priser senaste året varit extremt överprissatta.”
Tecknade fast avtal 1 mars 2022, 61 öre SE3. Vad vill jag ha sagt med det tro? Jo att det finns prutmån hos vissa elbolag mot de officiella priserna.
Det var väl precis innan det drog iväg. Strax efter blev fastpris omöjligt att teckna till rimliga priser. Men får jag under kronan så binder jag.
Officiellt låg de långa kontrakten på drygt 80 öre.
80 öre är fortfarande klart under vad det har varit sedan dess. Men det är väl fortfarande i princip gaspriset som styr elpriset?
Men pruta är kul. Som större kund har man lite möjligheter. Ett av få köp jag gjort från en telefonförsäljare var just ett långt elavtal (fem år). Tog ett par veckor att slutföra, men då hade jag fått ett bra pris.
I det här fallet var det inte en telemarketingfirma, utan faktiskt elbolagets egen säljare som ringde. Telemarketingfirmorna får nog inget förhandlingsmandat…
Helt rätt att gå direkt på elbolaget. Telemarketing har ofta dåliga villkor.
Elpriset är lurigt och i princip omöjligt att säga vad det kommer att landa på i vinter.
Gaspriset är fortsatt lågt i US men väsentligt högre i EU trots nedgången.
https://tradingeconomics.com/commodity/natural-gas
https://tradingeconomics.com/commodity/eu-natural-gas
Funderar på om man har en fördel eller nackdel i att vara en liten förbrukare om man skall pruta?
Vår riskexponering är ju relativt låg iom våra 10500 kWh (180kvm SE4, odlingszon 1) så rörligt är alltid ett alternativ.
Skall man börja prata med elbolagen? (ignorera tidsinsatsen för att nå ett resutltat)
Pratade med elbolaget förra veckan och då jag har 3 anläggningar blir jag lite intressantare utifrån deras perspektiv.
Ärligt talat prutade jag inte ens 1 mars 2022. De erbjöd mig 61 öre direkt.
Antagligen är vi för små för att det skall löna sig även för dem att svara i telefonen 🙂
I USA ligger väl inflationen runt 5%?Så om staten mötet korträntor på 6% (1% realränta) borde alla andra få låna till ordentlig positiv realränta. Och ändå fortsätter fed att snacka upp ränteförväntningarna.
Det tyder kanske på att de menar allvar med att hålla realräntan positiv i framtiden och alla drömmar om en återgång till gratisränta är just drömmar.
Sen får vi se om de drar i bromsen innan sparräntorna blir positiva. Där riskerar ju vi sparare (blivande pensionärer) att pengarna börjar fly börsen.
Det lär nog alltid löna sig att ta risk. Börsen kommer anpassa sig och investerarna kommer kräva högre avkastning, vilket sållar ut dåliga bolag. De bra bolagen kan kompensera kostnader och stabilisera avkastningen på eget kapital över tid.
Det är väl just att “investerarna kommer kräva högre avkastning” som kan vara dålig nyheter för oss som redan ligger på börsen. I alla fall på kort sikt.
Med dagens elpriser så kommer min solcellsanläggning att vara återbetalad om sådär 40 år, medan garantin på växelriktare mm sträcker sig till max 10 år. En solcellspanel som går sönder om 15 år kan dessutom vara svår att byta ut. Mäklare säger att husets värde INTE har eller kommer att stiga till installationskostnaden, utan långt ifrån. Det kostade mig 160 000 kr och husets värde har knappt ökat 50 000 kr, så jag har 110 000 kr jag måste ta igen på el jag inte köper + el jag säljer för att nå ROI.
Lägg till att timmar med minuspriser får jag betala för överskottsproduktion som jag säljer.
Det är helt klart så att man borde väga för/nackdelar mot varandra mot för att “daytradea” med en batteribank istället. Min solcellsinstallation är ekonomiskt det sämsta beslut jag har tagit på alla plan (med dagens priser för installation/material). De som däremot installerade 2021 och fick 2x så stor anläggning för halva priset är vinnare.
Det finns en kalkyl för daytrading med el i batteribank också.
Men de kommersiella aktörer som finns säljer tjänster utöver ren energi för att stabilisera elnätet, något som blir allt mer efterfrågat efterhand som den randomizerade energiproduktionen tar större andel och elnätet blir allt mer ostabilt.
Anektdot från IT-konsultbranschen i Göteborg. Företagen börjar få svårare att hitta nya uppdrag till sina konsulter som rullar av befintliga uppdrag. De har också större svårigheter att hitta nya uppdrag till hösten. Fler och fler ska alltså dela på en mindre kaka. Så lågkonjunkturen rullar på enligt plan…
Finns väl knappt någon bra kompetens inom IT i Göteborg? Överlag är ni väl bäst på förbränningsmoter och kugghjul, massa legacy-ingenjörer som jag förstått. Vi anställer en PHD/Master dagligen. Nu när Sverige börjar bli ett lågkostnadsland, så löser sig nog problemet snart.
Haha vad vet jag. Arbetar själv inom IT men jag är anställd, och förmodligen inkompetent då enligt dig 🙂
Budskapet är dock att fler ska dela på en mindre kaka. Det är högavlönade som kommer få leta nytt jobb till hösten/vintern.
Det här var en nyhet för mig. Stämmer det var det väldigt nära att vi drabbades av ett elhaveri deluxe förra månaden. Rena turen att vi klarade oss.
https://second-opinion.se/mycket-nara-ett-sammanbrott-den-26-april/
Ja det är turen vi förlitar oss på just nu.
Man kan jämföra det svenska elsystemet med tävlingen ”plankan” på Robinson.
Man monterar bort grunden bit för bit, till slut räcker inte turen till längre.
Jag ska inte säga att det är omöjligt med en dödnätstarr idag, få saker är omöjliga, men ojojoj vilken tid det kommer ta.