Eurostat rapporterar att inflationen i Eurozonen – dvs länderna som har euro som valuta – uppgick till 8.1% i maj, vilket är en ny rekordnotering, upp från 7.4% i april. Siffrorna är preliminära men är alltså de högsta sedan euron infördes.
Eurozonen lyckas med 8.1% i prisökningar alltså klå även svenska 6.4% med god marginal. Siffran är dock antagligen en god indikation vart den svenska inflationen är på väg.
Störst uppgångar noterades förstås i energipriserna med en prisökning på 39.2% på ett år och 2.0% på en månad, följt av oprocessad mat som ökade 9.1% i pris. Alltså råvaror för mat, som kött, grönsaker, frukt mm.
Prisökningarna slog alltså hårdast mot sådant man inte kan avstå från, som mat och energi.
Störst prisökningar uppmättes i Estland med 20.1%, följt av Litauen med 18.5% och Lettland med 16.4% i årstakt. Här är det antagligen energipriserna och ställningstagandet att sluta importera rysk gas som drivit upp siffrorna. Grekland hade 10.7%, Nederländerna 10.2% och Slovakien 11.8% för att nämnda fler länder med över 10% i inflation.
Lägst konsumentprisinflation var det i Malta med 5.6% och Frankrike med endast 5.8%.
Det är väldigt svårt att se hur detta ska leda till annat än högre räntor – både styrräntor och marknadsräntor.
15 kommentarer
Vad ska/kan man göra om man sitter på kontanter/kapital när inflationen rusar?
Sätt sprätt på dem redan idag för imorgon är det dyrare =)
Investera dem på börsen. Om du tror på att samhället inte kollapsar under resten av din livsstil så kommer börsen till slut återhämta sig och investeringen bär frukt.
Time in market beats timing on market.
Fysiska ädelmetaller. Sista chansen denna månad att beställa momsfritt silver från Estland innan lagen ändras.
Kolla EuropaBullion, EuropeanMint mfl.
Sätt upp en tidshorisont, t.ex. ett eller två år.
Dela ditt kapital i 12/24 och fördela den summan på t.ex. 5 olika fonder varje månad. Ändra inte fondvalet under tiden, utan fortsätt tills kapitalet är placerat. (den modige köper 5 aktier istället)
Kan inte gå fel om nu inte hela världen rasar samman.
Senaste artikeln på rikatillsammans berör just detta. TLDR: Det är nästan alltid bättre att investera allt på en gång. Undantag är i princip hur man tänker kring psykologiska effekter ifall man investerar en större summa pengar precis innan en djup och/eller långvarit krasch.
https://rikatillsammans.se/investera-allt-pa-en-gang-eller-sprida-ut-det-over-tid/
Fast poängen är just att minska risken, inte maximera avkastningen.
Vet inte vart den poängen kom från dock. Frågan var bara vad man ska göra.
Att du tycker att poängen var att minska risken kanske tyder på att du lutar mot de psykologiska aspekterna, men även där kan det vara en bra artikel. Tror inte jag kan sammanfatta på ett snabbt och bra sätt så jag låter bli att försöka.
Skicka dom till Ukraina?
Har du lån kan du betala av på detta. Lånets värde kontra pengarna är fortfarande 1SEK mot 1SEK. Det som stiger är enbart räntan för att ha lånet.
Inte om lönen stiger, då kan det vara bättre att ha kvar lånet.
Nej. 1SEK på motsvarar 1SEK på kontot.
Gott, här finns inget att se, fortsätt gå…
Ingen här som ifrågasätter varför räntan på bankkonto inte stiger? Det vi ser nu är faktiskt värre än på 1970-talet. Då fick man en bankränta, som i stort sett motsvarande inflationen. Problemet då var att staten (läs socialdemokraterna) konfiskerade 75% av räntan i form av kapitalskatt. Att räntan på bankkonto inte stiger nu kan bara bero av två anledningar. Antingen har den här perverterade formen av marknadsekonomi, som vi levt med sedan 2008 skapat så mycket pengar ur tomma intet, att bankerna inte har något behov av svenskarnas sparande. Eller så finns det hemliga avtal mellan bankerna att sparräntan ska fortsatt ligga kvar på noll även om marknadsräntorna stiger.
Eller så har alla fullt upp med att kolla Love Island, Bonde söker Fru, Kaka söker maka m.fl. så dom har inte tid att fundera på sådana futtiga saker…