Nedan följer konjunkturläget för enskilda sektorer. Det råder mestadels fortfarande överhettning enligt tidigare. Några sektorer sticker ut förutom hushållen som inte kan skicka vidare sina kostnadsökningar. Framför allt handlar det om hemelektronik och faktiskt även Internethandeln, som antagligen åkt på en baksmälla nu när coronakrisen officiellt är över.
Låt oss titta närmare på sektorerna.

Tillverkningsindustrin förblir överhettad på historiska rekordnivåer, men den skogsrelaterade industrin är mestadels bara i högkonjunktur – papper, sågverk, trävaruindustri mm. Annan transportmedelsindustri är blodröd, vilket antagligen omfattar exempelvis cyklar.
Byggindustrierna är i högkonjunktur, och har aldrig riktigt orkat upp till överhettning.
Handeln förblir överrhettad, men partihandel inom jordbruk är i lågkonjunktur och partihandel med livsmedel (=försäljning till företag som hotell och restaurang) är trots restaurangbranschens återkomst blodröd. Antagligen plågas man svårt av de skenande priserna på livsmedel. Själva hotell- och restaurang är överhettade i tjänstesektorn, men dess leverantörer blöder alltså.
Inom detaljhandeln (=försäljning till konsument) är det generella branscher som är överhettade. Elektronikhandeln är i lågkonjunktur och Internethandeln är blodröd i djup lågkonjunktur. Antagligen är detta en baksmälla från coronapandemin när dessa varit överhettade. Nu har folk redan sin hemelektronik och är tydligen trötta på att handla online.
Intressant är att dagligvaruhandeln är på gränsen till lågkonjunktur. Även här är det antagligen inflationen som spökar.
Inom tjänstesektorn är det hotell- och restaurang som redan nämnt, samt resebyråerna som är överhettade. Garanterat ett resultat av att coronakrisen är över. Fastighetsförvaltare, fastighetsmäklare och juridisk-ekonomiska konsulter är i lågkonjunktur.
Vi ser en motreaktion av två år med pandemi, men över allt detta tornar inflationsspöket som initialt sänker branscher inom skog- och jordbruk, samt livsmedelsbranschen. Och förstås hushållen. Överhettningen i andra branscher kommer inte bestå när de som till slut ska betala för allting och inte kan föra vidare sina kostnader – hushållen – går in i väggen av inflationen.
6 kommentarer
Väldigt intressant att använda konjunkturinstitutets information. Men jag behöver mer hjälp att tolka detta.
Vad betyder det till exempel för kommande aktiekurser inom hotell- och restaurang att “Inom tjänstesektorn är det hotell- och restaurang som redan nämnt, samt resebyråerna som är överhettade.” Till exempel Scandic.
Samma när det gäller att “Fastighetsförvaltare … är i lågkonjunktur.” Till exempel SBB.
Och att “dagligvaruhandeln är på gränsen till lågkonjunktur.” Till exempel Axfood.
Slutligen att “Byggindustrierna är i högkonjunktur, och har aldrig riktigt orkat upp till överhettning.” Till exempel PEAB.
Jag förstår att det är olika för olika företag. Men vad betyder det på generell nivå?
Hur får man fram en större bild av diagrammet?
Det saknar jag också, gick ju på den gamla sidan. Går öppna i ny tab men blir ändå näst intill oläsligt. Framförallt den svarta texten i de mörkröda staplarna.
Även dagligvaruhandeln har gått mycket bra under pandemin, kan effekten hos dem också bero på post-pandemi-avmattning (alltså utöver de skenande livsmedelspriserna)?
@Lars W: Aftonbladet förespråkar på ledarplats att regeringen ska fortsätta att stimulera (som med bostadslån för unga) men är det inte i ett sådant här läge man ska vara lite försiktig? Borde dessutom inte kraftigt ökade rustningskostnader också driva inflation (om nu vapenindustrin kan leverera till alla när världen haft någon sorts relativt fredstillstånd i 30 år).
Glömde också att tacka Lars för en bra och tankeväckande sammanställning!