SCB släppte idag uppgifter som pekar på ett kraftigt ras i svensk industriproduktion, både jämfört med den normalt svaga januari månad och jämfört med för ett år sedan. Uppgifterna är dock preliminära så givet påtryckningar kan förstås SCB komma att räkna om de här siffrorna längre fram.
Enligt Schibsted/SvD säger SCB att nedgången (förstås) verkar vara tillfällig. Alla dåliga nyheter är som bekant tillfälliga och alla goda nyheter innebär att vi är i en sorts superkonjunktur som aldrig slutar.
Svensk industriproduktion 2000 – 2012 |
Men det är ju bara att titta på SCB:s egna siffror och själv göra en bedöming om “nedgången verkar vara tillfällig”, eller om det bara handlar om en redan påbörjad trend. Jag hänvisar till grafen ute till höger.
Man ser tydligt säsongsvariationerna i denna kalenderkorrigerade (men ej säsongsrensade) graf, där industriproduktionen normalt dyker kraftigt i juli och även i januari. Istället har jag lagt in förändringen på 12 månader som staplar, där recessionen 2008 – 2009 syns väldigt tydligt, liksom de svaga åren efter IT-kraschen.
Men mest intressant är den svarta linjen, som är sex månaders glidande medelvärde på den procentuella 12-månaders förändringen. Detta är alltså trenden inom svensk industriproduktion. Och då ser nedgången i februari ut att vara helt rimlig.
Februariraset i produktionen är det största raset på 12 månader sedan 2009 och är kraftigare än den största 12-månaders nedgången efter IT-kraschen. Det signalerar knappast om ett gott ekonomiskt läge. Allt annat lika så innebär det sannolikt negativ BNP-tillväxt i Sverige under första kvartalet, vilket ger oss ett andra kvartal med negativ tillväxt, dvs recession.
Man kan ju samtidigt konstatera att återhämtningen i industriproduktionen 2010 visserligen var stor, men den nådde aldrig upp till nivåer som rådde före kraschen, utan det handlade om stora uppgångar från väldigt låga nivåer. Svensk industriproduktion återhämtade sig aldrig till 2007 – 2008 års nivåer och nu bär det av nedåt igen på allvar. I absoluta tal, utan hänsyn till tid på året är vi återigen nere på nivåer man såg 2009. Det är dock några procent kvar till vi når samma nivåer som 2009, i februari 2009 var produktionen 7.6% lägre, men det speciella nu är att normalt skall produktionen öka i februari jämfört med den svaga januari, men istället föll den alltså drygt 5% på en månad. Återhämtade sig inte industriproduktionen i mars är vi i princip nere på samma siffror som mars 2009.
Vad som normalt händer vid nedgång är att man arbetar ner sina lager. Sedan kommer en tillfällig återhämtning som kan driva en tjurfälla på börsen när man måste arbeta upp lager igen. Denna lagereffekt är sannolikt över och nu knackar istället verkligheten på.
Vad vi i själva verket ser i Sverige är nolltillväxtsamhället, rent av ett samhälle med negativ tllväxt. Svensk industriproduktion steg fram till 2007, men har sedan dess gått i stå. Det enda vi har att kompensera med är att torka varandras toaletter och gå på krogen, RUT och KROG. Vilket i sig förstås drar mindre resurser än industriproduktion.
16 kommentarer
"Alla dåliga nyheter är som bekant tillfälliga och alla goda nyheter innebär att vi är i en sorts superkonjunktur som aldrig slutar."
Helt omvänt den här bloggen då alltså.
Bra med balans.
Cornu, glöm inte bort att vi kan sälja mjukvara till varandra också. Detta finns det dock inget avdrag för än så länge…
http://www.svenskenergi.se
Kolla deras veckorapport "kraftläget" sidan 5. Grafen över den svenska industrins elförbrukning.
Jämför den med din graf…
Det är uppenbart att svensk industri tappade enormt 2008-2009. Och att det tappet inte på långa vägar hämtats in.
Det har lagts ned 4 st pappers och massbruk, ett valsverk och en bilfabrik sedan dess, så att energiefterfrågan dippar är rätt naturligt. Under 2013 får vi antagligen se en rad nedläggningar inom stålindustrin.
Skärpning Cornu
När det händer stora och spännande saker i Sverige och i vår omvärld, så skriver du om banaliteter som att Sveriges industriproduktion faller. Vem bryr sig? inte gammelmedia i vart fall.
SVT-text:
Ny sinnesundersökning av massmördaren: Behring Breivik var inte psykiskt sjuk
Stress ökar risken för förkylning
Hårdnande konkurrens om gymnasieelever, Och allt färre elever väljer friskolor.
Polis ny förbundskapten i skidor
Ekot:
Breivik anse var tillräknelig
”Syrien har kränkt våra gränser”
Risk för fel domslut när anklagade saknar advokat
Svd Näringsliv:
”Bopriserna har vänt”
Försäljningen av Saabs fastigheter kritiseras
DN Ekonomi:
Anställda förlorar halvmiljard (Saab)
Kunder förlorar när bankerna tävlar
Dagens Industri
Rekordlåga räntor
Byggnads vill sympatistrejka
Förlåt!
Vad tror du om årets Melodifestival?
Jag tror inte, jag vet redan att det blir en rejäl mediebevakning och att Sverige tillhör favoriteterna dagarna innan finalen. Medan du kommer att skriva om tråkiga saker som till exmepel att vi inte kommer att få någon bensin om fem, tio år eller att börsen kommer att rasa och att svenska folket måste börja amortera sina skulder. Du hänger ju aldrig med där det händer saaaker.
Tack för en bra blogg.
Det där var en utmaning som hette duga…
Kommer vi få se Cornucopia krypa till korset på kvällen till eurovision och klämma in en rad om melodifestivalen, kanske t.o.m. ha en omröstning om att "rätt melodi vann"?
Då måste jag väl skaffa TV-anslutning, eller finns Melodifestivalen live på SVT Play?
När är finalen? Vilken svensk låt vann?
Vem förutom konjunkturinstitutet hade väntat sig något annat? Vem ska dra export sektorn om alla andra länder runt omkring oss inte går bra? Eller hur var det nu? Visst skulle globaliseringen ge oss en evig högkonjunktur?
Förr var det ca 7 års lågkonjunktur och ca 7 års högkonjunktur, nu för tiden anses endast högkonjunktur gälla och blir det minsta antydan till lågkonjunktur så sänker man räntan till 0 eller så "stödköper man aktier" typ via FED eller annan halvstatlig verksamhet eller baila ut halva bolånekollektivet för det blir synd om dem.
Vart i he-ve har den sunda ekonomin och framförallt det sunda förnuftet tagit vägen?/ Bra med lågkonjunktur ibland!
Jag skulle väl vilja påstå att den "kvartalskapitalism" framförallt politiker beskyller alla andra för, antagligen är som mest utbredd just i politiken. Allt för att behålla makten, eller åtminstone förskjuta skiten tills man avgått.
Vi ska nog inte bli riktigt oroliga förrän vi ser politikerna hoppa av på löpande band. Då vet vi att den oscillerande enheten snart får jobba.
Jag har tänkt liknande tankar men jag tror det är fel. Dagens genomsnittlige politiker är för dum för att hoppa av i tid.
Svensk politik går ut på att införa tjänstesamhället. Då kan vi inte prioritera smutsig industriproduktion.
Högsta prioritet är en hög BNP-utveckling, via bl.a. RUT, ROT, KROG, kreditfinansierade tillgångsbubblor och omfattande invandring.
Jag har ett förslag som kan lyfta rejält precis som ROT, RUT och KROG: Vad sägs om hudnära avdragsgilla tjänster, HAT?
Kollar man på Island precis innan den ekonomiska kraschen så bestod landets huvudsakliga huvudsysselsättning av tjänstesektorn vilket motsvarade 85% av landets BNP. Kanske kan man av detta dra slutsatsen att en stor inhemsk tjänstesektor är en kraftig signal på en ekonomisk kollaps?