I vandringen mot allt mindre avkastning på investerat kapital och successivt kollaps för samhället så har arbetsmarknadens olika parter (företag, fack, branschorganisationer, staten mfl) infört allt fler regleringar och certifieringskrav för att få utföra banala sysslor.
Det hela har bitvis i sin iver om säkerhet och annat gjort så att banala arbetssysslor som t ex ta bort färg med en värmepistol kräver ett certifikat för Heta Arbeten, och en brandvakt som också har ett certifikat för Heta Arbeten. Naturligtvis är det viktigt att det inte uppstår bränder, men brandvakt är t ex ett utmärkt ungdomsjobb. Vatten, brandfilt, brandsläckare, larmanordning och uppmärksamhet. Men för att få titta om det börjar brinna vid svetsarbete så måste man alltså ha en certifiering och gått en utbildning anordnad av tredje part.
Det där är bara ett exempel, förstås motiverat av brandsäkerhet, men så fortsätter det i allt fler branscher och yrken. Notera att det alltid finns motiveringar till certifieringskraven som man i moralpanik inte kan säga nej till. Frågan är dock om moralpaniken inte (som vanligt) gör mer skada än nytta?
Sådant här blockerar arbetsmarknaden för ungdomar, både sommarjobb såväl som första riktiga arbete. Som arbetsgivare anställer man naturligtvis hellre någon som redan har certifieringen istället för att lägga pengar på en anställd som kanske inte stannar, och de enda som får jobb är de som alltså redan har certifiering och jobb någon annanstans. Speciellt för sommarjobb blir det direkt olönsamt att bränna pengar på certifieringar.
Det blir även en tröskel för den ungdom som vill starta eget. Det räcker inte att köpa en billig lätt lastbil på Blocket och börja köra med den eller en svets för några tusenlappar och sätta igång. Nej, det behövs förstås diverse utbildningar och certifieringar för att få köra sagda lastbil i yrkesmässig trafik eller för att få svetsa. Skall man köra som yrke så räcker det nämligen inte att veta att rött ljus betyder stopp och att (50) betyder max 50 km/h. Naturligtvis kan man motivera en sådan certifiering med säkerhetsaspekter, men är det farligare att köra en bil bara för att man gör det som yrke?
Staten gör ju sitt bästa, t ex skall lärare nu bli certifierade och det räcker alltså inte längre med en lärarutbildning, speciellt inte om man gjort något annat i något år.
Skall inte tråka ut församlingen med någon lång lista. Andra exempel är att om du skall transportera ett tamdjur längre än 65km måste du gå en utbildning för 15 000:-, och det gäller även den som skickar iväg eller tar emot djuret, så du kan t ex inte köpa en bagge för 1500:- från 66km bort utan att först gå en utbildning (arrangerad av transportfacket) för 15 000:- även om du själv bara skall ta emot djuret.
De enda som tjänar på alla certifieringar, förutom kurshållarna, är de befintliga aktörerna i yrket, dvs fackens medlemmar och befintliga företagare som gör det svårare för speciellt ungdomar att slå sig in och eventuellt pris in sig konkurrenskraftigt innan de själva dragit på sig kostnader via Villa, Volvo och Vovve.
Nu inväntar vi bara att bloggare måste vara certifierade så 99% av alla ofinansierade bloggar får stängas ner då en utbildning och certifiering i bloggeri lämpligen går på 100 000:- när man i regi av Journalistförbundet får lära sig om yttrandefrihet, tryckfrihetsförordningen, upphovsrätt och annat man måste kunna för att inte blogga fel.
Eder än så länge ocertifierade bloggare.
36 kommentarer
Skråväsendet i ny dräkt.
Mitä V???? Hur knasigt ska det bli före allt skiter sig rejält? Sjukt hur vårt grannland i väst utvecklas… Tur att jag stack 5 år sedan.
Jo visst är det sjukt..
Men "finns det inte tillräckligt" med jobb så "skapar man nya" Och inte nog med vissa licenser, ta Tex Säker vatten licensen.. (en licens för att minimera risken för vattenskador, legionella, brännskador och förgiftning orsakade av bristfälliga vatteninstallationer) Visst kanon! Men att den inte gäller när du byter företag..För då måste det nya företaget kosta på en ny sådan..Hmm, lite väl girigt kanske..
Men tacksamt för försäkringsbolagen kan jag tänka mig..
Nannystate.
Selfdestruction is the obvious endresult.
Staten skall jobba för folket, inte som nu tvärtom
Undra om inte många av dessa utbildningskrav kommer av den s.k kompetensutvecklingen av arbetstagare som arbetsgivarna måste tillhandahålla. För att inte kurserna/utbildningarna skall ses som helt meningslösa så inför man krav om att man måste ha gått dem för att kunna utföra vissa arbetsmoment.
Att facket verkar för saker som gynnar de som har arbete på bekostnad av de arbetslösa är inget konstigt då de är som vilken annan förening/intressegrupp som helst. Det skulle vara konstigt om de gjorde saker som inte gynnade sina egna medlemmar.
Diskuterade detta igår. Och som så ofta sätter du mina funderingar på pränt. Jag har en tös som är arbetslös. Och som undrade om inte jag kunde hjälpa henne. Föreslog då att hon kunde börja köra min skotare. Bra ide tyckte vi. Men vid närmare eftertanke skulle det nog krävas certifieringar,miljöcertifiering, olja-bränslecertifiering o.s.v. Åtminstonde för bolagskörning. Och som du säger, så är det överallt. Vilket sätter hinder för nyetableringar. Helt sjukt.
Certifieringarna fyller också funktionen att vara ett sätt för chefer att försöka delegera bort skuld.
Certifikat är som med konkurrens, bra tills man själv blir drabbad.
Främst är certifikat en kvalitetsstämpel.
Mest uppenbart blir detta inom matindustin där man tack och lov inte behöver lukta, känna och gissa för att veta att det är ofarligt att äta maten man tar med från butiken och dessutom kan gå till butiken mitt emot om dom är billigare utan att vara nervös.
Sedan är det ju även frågan om regellydnad, lite böter kan en man ta, men att förlora sitt cert och därmed möjlighet till brödfödan.. Nä då blir det till att hålla sig till reglerna
Det stoppar inte där. Tidigare krävdes utdrag ur belastningsregistret endast när man sökte jobb som var riktigt känsliga angående säkerhet eller stora ekonomiska värden. Nu håller det på att bli ett slentriankrav i alla möjliga jobbsökningssammanhang, även för den enklaste befattning.
Inom transport krävs ofta certifikat för att få transportera s.k. Farligt Gods, även fast det är uppenbart att det inte kommer att behövas i den aktuella körningen. Sorterar bort många helt i onödan.
Utöver de anledningar som nämnts i kommentarerna har vi även tiotusentals byråkrater och tjänstemän som alla vill motivera sina egna befattningar genom att ständigt komma på nya regler, krav och påbud. Så för var dag växer säkerhets-, regel- och kontrollvansinnet. Samhället blir allt tråkigare att leva i, ju förr skiten brakar ihop desto bättre.
I Thailand kan medborgaren starta med nästan vilken verksamhet som helst utan några tillstånd.
Har du en tvättmaskin, räcker det att texta Laundry så har du ditt företag.
Australien är nog banne mig det mest reglerade samhället jag stött på… white card, blue card, marcsta, license hit-license dit. allt sköts av tredje part… och kostar gör det också… om detta är förebilden på vad som kommer att ske i sverige då banne mig flyttar jag… det är ett helvette… får ju inte göra någonting snart… snart måste man väl gå en utbildning för hur man ska skita och tvätta händerna för att inte betraktas som smittohärd…allt styrt via tredjepartlicensering naturligtvis… förresten, det kanske jag ska starta ett företag i som företagside'… skithuscertifiering!
Sedan har vi kassalagen "den som säljer varor eller tjänster mot kontant betalning måste ha ett certifierat kassaregister". Annars böter 10.000kr.
När kommer en certifering för politiker ? Aldrig naturligtvis… För hur skulle den se ut för att någon skulle klara sig…
Hur mycket av detta är lagstiftat och hur mycket är branschpraxis?
Jag har jobbat med certifiering och standardisering i tjugofem år – och jag håller HELT med. Jag har skrivit en hel del om det:
http://tradgardenjorden.blogspot.com/search/label/Certifiering
samt om den närbesläktade hysterin om kvalitetsutvärderingar och målstyrning:
http://tradgardenjorden.blogspot.com/search/label/kvalitetss%C3%A4kring
Många av exemplen som tas upp i inlägget, och många andra också, grundar sig nog troligast i olika sorters försäkringsfrågor då arbetana ofta handlar om riskfyllt arbete osv. Troligtvis har det en gång i tiden inte existerat en certifiering för en viss sak, sen har det skitit sig totalt när det visat sig att föraren eller dylikt inte haft en susning om vad man pysslar med. Sen blir försäkringsfrågan skitdyr för företaget som anställt människan som gjorde fel. Sen skriker både företagen och kunder efter certifieringar som politikerna sedan klubbar.
Hur enkelt skulle det vara för mig att anställa en svetsare om jag själv inte kan något om svetsning, och om svetsjobben handlar om rätt så riskfyllda arbeten och där själva svetsningen ska användas i drift som i värsta fall kan riskera liv och lem? Som företagare vore det såklart smidigare för mig om jag kan se någon typ av certifiering för sånt där.
Tycker certifieringar, och då kanske speciellt certifieringar vid farligt arbete, ofta har sin plats och funktion i samhället. Däremot ska verkligt banala arbetssysslor inte certifieras, och det skulle ju underlätta om certifieringar vore enklare/billigare att ta.
No more selfmade men.
Off topic:
Rasande kunder på grund av bensinbrist
"Tyska bilförare i Stuttgart tappade hakan på tisdagen när en bensinmack tog betalt 9,99 euro per liter, motsvarande drygt 90 kronor. Polis kallades till platsen, men kunderna tvingades betala, rapporterar nyhetssajten My fox. "
http://di.se/Default.aspx?sr=6&tr=287568&rlt=1&pid=233893__ArticlePageProvider&epslanguage=sv
Sen har vi PBL Plan och byggnadslagen som tex bestämmer att man måste se till att bilar kan parkeras i anslutning till huset man bygger. Nej marknaden dvs vi kan inte avgöra om vi vill flytta till ett hus utan parkering. Dessutom måste alla flerbostadshus ha en hiss, varför alla? Varför räcker det inte med att säga att handikappade får XXX kr i månaden i bidrag till sitt boende så kan byggherren i sann marknadsmässig anda räkna ut extra intäkterna på den hyreshöjning en hiss medför. Dessutom är lagen så komplex att det är omöjligt för en icke insatt att bygga ett hus (vilket kan vara en logisk ide om man är arbetslös och det är bostadsbrist) som är den efter att skaffa mat är den mest fundamentala sysselsättning vi människor tar oss för
CE certifierade politiker skulkle vara en bra början, men det kommer ju förstås aldrig att hända. de flesta politiker har inget annat än kontaktnät o stor käft, det är det som gäller när man väl kommit in i etablissemanget. Vi andra får kräla runt i regelverken som tar musten ur en precis. Fyfaan säger jag. Flytta är enda lösningen men vart?
För att inte tala om den djungel av regler vi små importörer måste rätta oss efter. Iso, EN, Ce, etc etc. och stämmer exportörens certifikat… Och så hela den immateriella regelsoppan. Du kan nästan aldrig få ett klart svar utan du lägger x antal hundra tusen på att få veta att du troligtvis klarar en stämning.
Jag har stött på en del sjuka exempel i USA. Reason gör ett bra jobb med att bevaka det här. Ett exempel är följande video:
http://reason.tv/video/show/throw-pillow-fight
Smakprov: fängelse om man inredningsdesignar utan licens.
Mycket bra blogginlägg. Själv har jag gård på landet. Håller lite djur men i den omfattningen att inga inspektioner behövs. Flyger alltså under radarn. Att utöka litegrann över inspektionsgränsen är totalt olönsamt utan kräver en rejäl och kostsam satsning. Det blir för stor risk helt enkelt. Tänker även på fiskeriverket där det är fler kontrollanter/byråkrater än fiskare. Det kallas overhead inom företagsvärlden. I naturen kallas det parasiter…
@ 11:06
http://di.se/Default.aspx?refresh=1&pid=3866&epslanguage=sv
Blev ju fel hoppas denna är rätt.
http://di.se/Artiklar/2011/4/27/234039/13-minuter-kostade-10-000/
Ett diplom är alltid vacker på väggen!
Alla trösklar gör att folk med samvete snubblar-vi andra kliver över!
Det här är intressanta frågor.
Jag har själv suttit i en miljönämnd över skiftet från lokalgodkännande till funktionsgodkännande.
Den kommunala hälsoinspektionsfunktionen är bortåt hundra år gammal och infördes då folk uppenbarligen dog av usla hygieniska förhållanden. Sedan vart reglerna kontinuerligt mera sofistikerade och vart även ett etableringshinder för nya restauranger, troligtvis det näst svagaste etableringshindret efter utskänkningstillstånd och detaljplanering.
Historierna är många om hur regler om centimeter takhöjd, arbetsbänkslängd och exakt placering av vaskar enligt ritning vart ett elände för näringsidkare. Detta elände märktes inte av så många hos allmänheten och systemet fångade även upp verkliga problem. Värst var nog att det var en frizon för den värsta sortens paragrafryttare som borde ha varit nyttiga idioter för de som var helt nöjda med minimal förändring med nya konkurrerande restauranger osv. Jag tror inte att det var så illa i Linköping i modern tid men jag vet inte hur det har varit tidigare.
Systemet där lokalen godkändes mjukades nog upp en del av framförallt pizzabagarnas oförtröttliga entreprenörskap. Det ändrades helt när det infördes en EU standardisering som i korthet går ut på att det är verksamheten som skall godkännas, lokal + kunskap + rutiner, en klant i världens bästa kök kan bli underkänd och en mästerkock i usla lokaler kan få ok om rutinerna är dokumenterade.
En bra förändring men som vanligt tolkade myndigheter och byråkrater det ofta på värsta möjliga sätt och gav sig t.ex. på bullbak till kyrkkaffe eller krävde enorma rutiner i dagiskök.
Det vart öppet för att utmana tjänstemännens tolkningar med fakta om hur t.ex. köttstyckning i restaurangkök bäst utförs och de fick ändra sig och höjde sin kompetens. Överlag har det blivit enklare att starta verksamheter och som tur är för hälsoskyddet avskys personalliggaren mer än kylliggaren för kylar och frysar.
Då personalens kunskap är en del av bedömningen öppnar det upp för en sådan certifieringsutveckling som Cornu varnar för i bloggpostningen, går det år fel håll kan det gå hur illa som helst. Å andra sidan har vi näringsidkare och blivande näringsidkare som verkligen behöver lära sig mer, vi gör försök att göra information tillgänglig, peka på branschföreningar osv utan att hamna i fällan att det känns som om hälsoinspektörerna pekar med hela handen. Ibland har det gått fel och småföretagare har blivit förtvivlade över att de har köpt dyra konsulttjänster utan att det har hjälpt, här finns det lite kulturkrockar, myndigheter fungerar på andra sätt i andra länder.
Det är svårt att få sådana här system att bli riktigt bra, det finns alltid någonting i dem som kan missbrukas eller klantas till.
Det handlar nog egentligen mest om att Investors intressen institutionaliserats till att vara lika med hela landets intressen.
Lösningen bör inbegripa att säga upp 1938 års Saltsjöbadsavtal och låta olika yrkesgrupper röra sig fritt i förhållande till varandera ett tag.
Frågan är däremot om det ska bli värre först. med organisering av bärplockare, tatuerare, bloggare och andra som ännu inte inlemmats i fållor.
Det är i alla fall ganska uppenbart att det finns ett samband mellan den överreglerade arbetsmarknaden avseende inkomstslagen tjänst och näringsverksamhet, och Laissez Faire kapitalism avseende inkomstslag kapital.
Så länge tillväxt är ett mål måste den ju skapas inom något område.
Tobias Wallin
Reglering av bloggarna har ju förresten redan varit uppe i våra envåldshärskares husorgan: EU. Som tur var slogs det ned:
http://henrikalexandersson.blogspot.com/2008/06/eu-vill-koppla-bloggarna.html
Kommer reglering av bloggarna upp på bordet igen måste det stoppas till varje pris. Utan bloggarna hade vi haft en sosseregering och SD hade inte kommit in i riksdagen.
@ Anonym 13:48
Tänk på vad du skriver! Det kan finnas riksdagsmän/kvinnor som läser den här bloggen. Om föbuds-Johan Pehrson (fp), Beatrice "Tant Gredelin" Ask (m) eller vem som helst i resten av den numera gigantiska blårödgröna röran läser vad du skrivit har vi ett lagförslag om bloggkörkort, 0,2-promillegräns och dator-alkolås innan nästa vecka är slut…
Tillägg från Anonym 15:10:
Jag glömde kraven på värdegrundscertifiering och bloggavgift till den politiska partibundna papperspressen för att ens få ut sitt bloggkörkort…
Nej, nu ska jag inte ge Förbuds-Johan och hans kompisar fler dumma uppslag…
Man önskar man bara kunde skratta åt certifiering av bloggare, men som alltid överträffar verkligheten fantasin, för det finns redan infört i svensk lag om än i en annorlunda tappning.
För att få fullt grundlagsskydd vad gäller yttrandefrihet så måste man nämligen registrera/certifiera sig som utgivare först.
Något som givetvis kosta några tusen riksdaler att göra. För hur skulle det se ut om vem som helst kunde skriva precis vad det vill.
Läs själva:
TF 5:5 En periodisk skrift får inte utgivas innan det har utfärdats ett bevis om att det inte finns något hinder mot utgivning enligt denna förordning. Ett sådant utgivningsbevis
meddelas av den myndighet som avses i 4 § på ansökan av skriftens ägare. I ansökan skall anges skriftens titel och utgivningsort samt utgivningsplanen för skriften.
Ett utgivningsbevis får inte utfärdas innan det har gjorts en anmälan om utgivare enligt 4 §.
En ansökan om utgivningsbevis får avslås, om skriftens titel företer en sådan likhet med titeln på en annan skrift som det finns ett utgivningsbevis för att förväxling lätt kan ske.
Ett utgivningsbevis gäller för en period av tio år från utfärdandet. Därefter förfaller beviset. Beslut om att beviset skall anses förfallet vid tioårsperiodens utgång meddelas av den myndighet som avses i 4 §.
Beviset får förnyas på ansökan av skriftens ägare, varje gång för tio år från utgången av den föregående tioårsperioden. En ansökan om förnyelse får göras tidigast ett år före och senast på dagen för periodens utgång. För en ansökan om förnyelse av ett utgivningsbevis gäller i övrigt samma bestämmelser som för den första ansökan.
Om en ansökan om förnyelse har gjorts i rätt tid, fortsätter beviset, trots vad som sägs i fjärde och femte styckena, att gälla till dess att beslutet med anledning av ansökan har
vunnit laga kraft. Lag (1998:1438).
Vad som behövs är en ekonomisk kollaps, det skulle rensa ut alla byråkrater och onödiga politiker.
Ekonomin går i stå ju fler parasiter som sätts att parasitera på det.
Kollaps eller ett fullskaligt WW3 är enda sättet att rensa ut alla skit ur systemet.
Vart har finansbranschen investerat nödkrediter, jo i råvaror och jordbruksmark.. Vad är det som stiger omotiverat i pris nu..
Girigheten måste få ett slut, den är sjukt destruktiv.
Greed is god.
Sveriges samhällsbyggare semestrar tydligen i Grekland.