Av och till berör jag vad peak oil kan ställa till med för såväl privatpersoner som företag, men det finns en stor del av det svenska samhället som kommer beröras och som åtminstone i vissa nischer kan vara betydligt känsligare än både företag och privatpersoner.
Nämligen det hobbybaserade föreningslivet, inklusive sportföreningar.
Vi har i västvärlden idag ett sådant välstånd att vi kan ägna oss åt hobbies, något som förr bara var något överklassens dilletanter hade tid och råd med. Att förr i tiden ha en hobby var en statusmarkör och såväl amatörforskare som författare eller konstnärer kunde hittas hos överklassen, då de var de enda som hade råd att lägga tid på detta. Eller för den delen som mecenat finansiera någon fattigare begåvning. Många sporter var på samma sätt överklasssporter, t ex tennis, golf, hästpolo mm, där de enda som hade råd att utöva dessa var just överklassen. Med tiden kom dock kommersiella intressen in och i takt med ökat välstånd kunde de flesta sporter och hobbies sprida sig till alla samhällslager. Vissa sporters folklighet, t ex fotboll, kommer dock antagligen ur att vem som helst kunda lira lite. Allt som krävdes var något som liknade en boll och en någorlunda platt yta, så kunde många spela utan någon större insats. Inte undra på att fotboll är och förblir en populär sport i U-länder, i kontrast till prylsporter som t ex golf eller för den delen tennis. Den senare sporten kräver ju att endast två (eller fyra) tar upp hela den platta ytan, och dessutom har utrustning (racket). Plus att den platta ytan bör vara välskött och just platt… Det samma med golf, där det krävs stora resurser för att hålla stora arealer som annars kunde används för odling i trim.
En aspekt som peak oil har på det här är att med en ekonomisk nedgång och stigande arbetslöshet kommer framför allt dyrare prylsporter bli lidande, även redan i barn- och ungdomsåren. Ishockey kan jag tänka mig är rätt dyrt med både utrustning och kylda ishallar, plus att utrustningen gör att man inte direkt kan åka kollektivt till turneringar. Inte enkelt iaf, medan det borde vara möjligt att ta tåget till en fotbollsmatch.
Framför allt lär förenings- och hobbyliv som har ett högt inslag av transporter bli lidande. Inte för att någon hundralapp mer i bränslekostnad per månad kanske är ohanterbart, men varje fördyrning kommer göra att några som lever på gränsen ger upp och kastar in handduken. Även om inte alla slutar samtidigt så är smärtgränserna olika för olika hushåll.
Oräknat att EU vill momsbelägga ideella föreningar i Sverige, och via landsförrädare Reinfeldts påskrift av sagda fördrag så har vi faktiskt inte något att säga till om i frågan, så kommer det blir dyrare framöver. Det kommer kosta mer att klippa gräset på såväl golfbanan som fotbollsplanen. Det kommer kosta mer att skjutsa barnen till träning eller tävlingar. Det kommer kosta mer att köra hästarna till ridtävlningen, och det går inte att samåka där… Kanske har mycket hästfolk noll koll på pengar, men när hobbyn blir dyrare kommer alltid några till ge upp.
Hur peak oil kommer slå på föreningslivet varierar säkert för varenda sektor och varenda klubb. Störst effekt kommer recession och arbetslöshet ha, speciellt på aktiviteter som kostar pengar. Ovanpå det kommer de sektorer som är mest transportberoende att ta ännu stryk.
Frågan är om det alls finns föreningar eller förbund som alls tänker tanken på hur de skall möta tanken med varaktig ekonomisk tillbakagång och allt dyrare transporter och energipriser framöver? Man kan gissa att handlingsplaner helt saknas. Här finns en möjlighet att vara proaktiv för den förening eller förbund som engagerar sig i frågan.
Kanske är lösningar fler cup-turneringar, där man samlas vid ett tillfälle och spelar många matcher, istället för seriespelande en väg att gå inom idrotten? Å andra sidan kommer väl internationella cuper som Gothia Cup i Göteborg att minska i omfattning när flygpriserna dubblas och trefaldigas tids nog? Till en början blir det antagligen färre deltagare från U-länder.
Finns det då några hobbies som kan klara sig eller rent av expandera? Kanske hantverk, sömnad, hobbyodling mm som drar ner ett hushålls utgifter istället för att öka dem? För min definition av en hobby är annars ett ekonomiskt svart hål. Kommer lagsporter gynnas, kontra individuella sporter, då lagsportande åtminstone kan dela på kostnaderna?
Noterar att Schibsted/SvD/E24 fortsätter sitt spår med populistisk Aftonbladet-journalistik och nu skall börja hetsa mot “oljebolagsjuntan”. Kanske inte så konstigt, Aftonbladet är också ägt av Schibsted. Oljan är det som får det moderna samhället att fungera, men billigt bränsle är ingen rättighet. Föreslår att gnälliga journalister tankar bilen full och kör den till de får soppatorsk. Sedan kan de putta samma bil tillbaka hem igen, för hand. Så får vi se vad de tycker är ett rimligt pris för en tank bensin…
17 kommentarer
Kanske slipper vi se fotbollsjuniorer som åker på träningsläger till Spanien.
Eller pojkar 05 som åker på match till grannkommunen.
Kanske kan de cykla till planen och dela upp sig i lag där alla får vara med.
Eller så sponsrar LUPE lagen?/Oppti
Jag tänker mig att jag kommer att gynna min dotters intresse för hästar, särskilt körning av dessa… Det är ju kunskap som kan vara nyttig för framtiden, men inte som en hobby.
Detsamma gäller ju många hobbies som man kan ägna sig åt nu för tiden, att det är sådant som förr i tiden var livsnödvändigt kunskap, om inte för alla så åtminstone för yrkesfolk. Jag tänker då till exempel på olika sorters hantverk och "gamla" kunskaper som hur man framför segelfartyg mm
Jag kan inte se någon som helst logik i att föreningar ska planera för peak-oil om inte resten av samhället gör det. Ideella idrottsföreningar ska syssla med idrott och inte att förutse samhällsförändringar. På individnivå är det vettigt att skaffa information och bilda sig en egen uppfattning om ämnet, men som länge statsminister Fredrik Reinfeldt inte går ut och säger att vårt energianvändande måste minska kraftigt i framtiden så finns det ingen anledning att köra ner vad man själv tror på i halsen på sina grannar. Däremot om man tror så starkt på att vi nått peakenergy så går det utmärkt att välja sina hobbies därefter.
Annars är man per definition en domedagsprofet.
Tja, anser man att dyrare bensin är domedagen för föreningen så är nog föreningen illa ute.
Kan verkligen relatera till detta. Min "lovande" hockeykarriär på 70-talet fick ett abrupt slut just pga bensinransoneringen under oljekrisen.
Föreningslivets viktigaste bränsle är inte bensin utan människors tid och önskan att vara sociala med varandra. Det hitintills skadligaste för föreningslivet var troligtvis TV:ns genombrott…
Det går utmärkt att hitta på ungefär hur mycket lågbudgetsaker som helst att göra tillsammans med andra människor inom cykelavstånd från hemmet och utöver detta finns det föreningsverksamhet via internet. Det här är en levande kultur som blomstrade redan innan bilen var var familjs egendom.
Vid stora ekonomiska utmaningar kan det ge ett uppsving för föreningar som håller på med nyttiga saker som matlagning, renoveringar, sömnad, odling och allehanda hantverk. Har man inte råd med utlandsresor, dyra teaterbiljetter och dyra hockeybiljetter går det utmärkt att roa sig tillsammans med andra med schack, brädspel, nyårsrevyuppsättande, landbandy, Xbox turneringar, osv.
Föreningslivet är både för individer och staten en del av verktygslådan för att lösa och lindra problem efter peak oil.
Vad är det "landsförrädaren Reinfeldt" har skrivit på för något, som gör att vi inte har något att säga till om? Lissabonfördraget? Vad i det fördraget är det i så fall som påverkar detta?
Börjesson:
Rätt iaktaget, det handlar om Lissabonfördraget. Det innebar ju slutet för Sverige som suverän stat. Vi har bara att rätta in oss i ledet för vad som bestäms i Bryssel. Cornu belyser "peak oil" effekten ovan, men ett värre slag betydligt tidigare är att föreningslivet kommer behöva hantera moms. Det snåriga regelverket tillsammans med ideella föreningars generella brist i ekonomisk hantering – är dråpslaget för mindre/mellanstora föreningar.
Där kan man snacka om att ta kål på den "svenska modellen" och göra hobbies endast för eliten.
A Borg m fl är fullt medvetna om att vår överklagan och "protest" är helt menlös, men ser ju bra ut i media att vi sätter upp oss emot EU. I praktiken gav vi upp detta i samband med just påskriften av Lissabon fördraget….
Peak oil kommer inte knäcka föreningslivet utan det gör momsplikten dessförinnan…
Undrar om det finns något parti som Cornu har uttryck gillande för? För egen del tycker jag bäst om alliansen, men det är inget parti och mycket skulle kunna bli ännu bättre.
EU är ett intressant djur, produktivt, fredligt men lynnigt och kanske dödligt sårat av ekonomiskt vanstyre. Det är så många trender som korsar varandra i EU:s institutioner att det skulle ta mig ca 50 A4 sidor att beskriva min uppfattning om läget och då har jag bara skrapat på den lilla yta jag har orkat ta till mig och fundera på.
För egen del funderar jag mest på vad som kommer efter dagens EU givet de stora nästan opåverkbara trenderna.
Magnus:
Vad tror du om en splittring av USA i syd/nord, där nord-delen bildar en Nordatlantisk union med delar av dagens EU, framförallt forna västeuropa?
Den stora drivkraften är förstås att fårket inte orkar med omställningen och vill bevara så mycket som möjligt som det varit – det blir då en sista desperat åtgärd för att ekonomiskt kunna utmana de nya stormakterna.
Den stora osäkerheten är dock hur Ryssland passar in i en sådan världsbild – de har ingen naturlig plats brevid Indien, Kina, Sydamerika och USA/Europa. Kanske expansion är deras idé?
Wow sådant flum var det länge sedan jag läste.
Skitbra att föreningar ska betala moms, då för de ju tillbaka lite av allt de kostar. Tänker speciellt på alla dessa arenor och ishallar. För att inte tala om alla sportskador. Jag skulle tex aldrig anställa någon som spelar fotboll på fritiden. Vet vad en sådan kostade min förra arbetsgivare i frånvaro pga upprepade skador och stukningar osv osv…
Nej syssla med något vettigt istället.
Jag vet mycket lite om vilka spänningar som finns mellan olika delar av USA. Min gissning är att en statsbankrutt följd av en eller flera nya valutor kommer att leda till att väldigt många kommer att försöka bygga upp USA igen utgående från konstitutionen och då troligtvis få starkare delstater och en svagare federal stat. Går det så är det ganska bra eftersom det skulle ge en fortsatt obehindrad handel osv över hela USA och det borde vara enklast eftersom det utgår från befintliga institutioner. Mitt intryck är att de flesta amerikaner vill ha ett USA att vara stolta över och då blir det politiskt naturligt att samla ihop någon form av federal stat.
Initiativet att göra den amerikanska federala staten till en nordeuropeisk socialstat som skall garanter att alla skall få allehanda nödvändig service i statens regi är jag tveksam till. Detta då de inte har den finansiella styrkan som det kräver och det förefaller som om USA:s näringsliv har en ineffektivitet i sitt förhållande till det legala systemet och en maktkoncentration som försvagar marknadskonkurrensen och dessa problem förefaller inte lösas genom Obama och demokraternas initiativ.
Det jag är orolig för med dagens EU är att man försöker ta i och göra för mycket och då riskerar att förstöra det som redan har åstadkommits i form av vettiga standardiseringar och öppna gränser för individer och ekonomi.
Usch, inte nog med att frakten på plastmodeller från Hong Kong blir dyrare, plasten de tillverkas av kommer också bli dyrare.. Får börja med träslöjd istället. Eller kartongmodeller..
Fast vänta nu.. jag har ju rätt mycket obyggt i förrådet. Ska jag bygga, eller ska jag spara för en osäker framtid? Är det bättre att investera i plastmodeller än guld?
🙂
Med stigande arbetslöshet kommer många fler att ha tid att engagera sig i ideella föreningar såsom idrottsklubbar. Det är möjligt att långväga resor till matcher och tävlingar kommer att minska i omfattning. Då är det framförallt stora internationella arrangemang som kommer att drabbas. Alla fotbollsspelare kommer inte att kunna köra Ferrari. Lokalt föreningsliv har en ljus framtid.
/Guldkalle
Guldkalle: När energibristen sätter allt mer press på välfärdssystemet så kommer vi nog inte få samma typ av "ledighet" vid arbetslöshet. Först kommer vi nog se nedskärningar i ersättningsnivåerna men sen kan det säkert bli tal om en arbetsinsats för att få några pengar alls.