En del av läsarna av min technothriller Midvintermörker är kanske intresserad av kartstöd till ordergivning och annan kommunikation som förekommer i delar av boken. Dessa baserar sig på Lantmäteriets terrängkarta 1:50 000. Egentligen spelar inte skalan någon roll, men det är avgörande för var namn är utskrivna på kartan, och det är dessa namn som används som utgångspunkt i kommunikationen.
För att ta ett exempel som inte spolierar handlingen allt för mycket så innebär t ex “Rangvalds, delta understruket” en position där texten “Rangvalds” står på Tofta skjutfält på Gotland, specifikt vid “delta”, dvs bokstaven D enligt den NATO-standard som numer används inom svenska försvaret. Förr i tiden hade D uttalats “David”, men nu är det alltså “delta”.
Antagligen förstör det läsupplevelsen att sitta och titta på kartan hela tiden, och det är egentligen inte heller nödvändigt, men den MÖP eller fackintresserade som vill gå igenom handlingen efter att ha läst boken kan förstås göra detta i efterhand. Alla platser är i boken genuina och existerar, även om jag har tagit vissa konstnärliga friheter. T ex är FRA:s station i Rörvik ett skyddsobjekt, och det beskrivs därmed inte i boken utan jag har fabulerat ihop att Rörvik har en filial som hyrts in hos närliggande Chalmersobservatioriet på Råö forskningsstation, som jag därmed kan beskriva.
Kan tillägga att jag inte vet om det jag säger finns på Rangvalds i boken verkligen finns där, då jag inte varit inne på skjutfältet och rekat. Så jag beskriver vad jag känner till inget skyddsobjekt, utan det är i så fall en ren slump. Har jag rätt så bör man nog maskera bättre mot satellitfotografering som finns fritt tillgänglig på Google Maps.
Men vill man nu följa handlingen, speciellt på Gotland, så måste man inte köpa 50 000-delskartor över halva ön. Istället har Lantmäteriet en karttjänst där man kan få tillräcklig överblick. Tjänsten heter Kartsök och Ortsnamn. Välj terrängkartan (går att zooma ut ett steg i den, vilket rekommenderas). Skriv in Rangvalds som sökord, och välj andra träffen så hamnar man rätt. Se skärmdump som exempel.
Det går för övrigt att beställa specialutformade terrängkartor från Lantmäteriet online, om man vill fånga in just de delar som förekommer i boken för den som inte nöjer sig med tjänsten ovan. Jag eller någon till mig närstående har inte fått någon som helst ersättning för att skriva detta.
Kan inte garantera att inte Lantmäteriet omarbetar sina kartor och att namn flyttar sig på kartan mot när jag skrev på boken. Det kan redan ha skett, men jag har inte upptäckt något sådant fall än.
Den som sedan vill se hur terrängen ser ut går över till Google Maps och letar upp samma plats.
Visa större karta
När det gäller moment i boken som utspelar sig längs större vägar på Gotland kan man även via Google Maps dra fram den lilla gula StreetView-gubben och själv titta runt från markhöjd, eller snarare från 1.5 m ovanför Google StreetView-bilens tak, vilket landar i rätt bra höjd för tornet på en stridsvagn eller stridsfordon. Boken utspelar sig dock vintertid, medan Google kört runt på Gotland sommartid. Det är också tidsödande att köra runt i StreetView, så gör inte det på första läsningen.
Min rekommendation är dock att man inte gör detta under första läsningen av boken. StreetView finns inte för alla platser i boken men vill man själv bilda sig en uppfattning om terrängen utöver vad som framgår i boken kan MÖP:en alltså använda Lantmäteriets tjänst kombinerat med Google Maps (eller för den delen hitta.se).
För övrigt kan man med fördel använda StreetView om man vill titta på andra platser i boken, t ex i Malmö, exempelvis Malmös stora polisstation eller Kronetorps mölla, liksom Karlsborg. Yttre entré till fästningsområdet i StreetView nedan.
Visa större karta
Går för övrigt att köra ända fram till fästningsvallarna i StreetView.
Visa större karta
Medan jag skrev detta flög en (militär?) helikopter på låg höjd rakt över gårdscentrum. Hm. Är det här mitt sista blogginlägg vet ni vad som hänt.
Obligatorisk köpinformation: Midvintermörker finns att köpa via Ord & Bok 199:- plus frakt 19:-, Adlibris 237:- fraktfritt, Bokia 233:- plus frakt 19:-, Ugglan 233:- plus frakt 19:- eller Bokus 253:- fraktfritt.
Har fått in en lång rad positiva omdömen, både från fackfolk och civila. Många personer har varit trötta efter att ha fått nattsömnen förstörd. Finns tydligen ingen bra plats att släppa ifrån sig boken. Ber om ursäkt för att vara lite för spännande tydligen. Läsning på kvällen avrådes alltså om man måste vara i toppskick dagen efter.
Tillägg: Hedengrens Bokhandel i Sturegallerian i Stockholm har tydligen beställt in åtminstone ett ex av Midvintermörker och blir väl därmed den andra fysiska bokhandeln att beställa in exemplar. Antagligen är det en kundbeställning eller ett eget läseex. Annars skall även Ord & Bok i Klintehamn på Gotland ha boken i butik och dominerar även onlineförsäljningen med nästan hälften av försäljningen följt av AdLibris och de andra jättarna.
Tillägg 2: Även Bokia Karlshamn har tagit in en bok. Kanske kan finnas någon på F 17 i Ronneby som bor åt det hållet och är intresserad?
Tillägg 3: Ronneby Bokhandel har plockat in bok om nu någon från Aquila eller Gator vill läsa boken. Jo, ni finns med.
8 kommentarer
Hade jag fått önska mig något vad gäller ifrånläggbarheten så hade det varit något kortare kapitel. Kapitelbyten blir ju lätt naturliga punkter att lägga ifrån sig boken, och det fanns flera ställen i boken som nog istället för större styckebrytningar nästan lika väl kunde ha gjorts som kapitelbyte.
Har du koll på hur många sålda Midvintermörker hittills?
Kan rekommendera dessa länkar för större terrängkarta
http://www.fmis.raa.se/cocoon/fornsok/search.html
och
http://www.gis.lst.se/lanskartor/
Båda dessa är större en den förhandsgranskning på Lantmäteriet.
har nu sträckläst boken och har nu en lite vemodig känsla av vanmakt. Boken var dock utmärkt!
Ser nu att det skiljer sig mellan fastighetskartan och terrängkartan när det gäller placering av namn, trots att det är samma grundkarta. Så det är gis.lst.se som gäller för samma namnpresentation som terrängkartan.
Jo gis.lst.se fungerar. Zooma in till "grön karta", liknande den i bloggens skärmdump, och klicka bort ortsnamn etc så får man terrängkartan med vad vid en snabb koll verkar vara korrekt placering av namn. Det är kartans namn som gäller, inte de digitalt ditritade namnen från GIS-systemet.
Mkt bättre översikt.
Du har skrivit en bra bok, den har fördärvat min nattsömn ett par dagar nu (man måste ju jobba emellanåt också.) Med detta sagt kan jag även säga att den är dåligt korrekturläst, att du är bättre på försvaret än på polisen och att det kändes kusligt hemtamt med tanke på att vi höll på att köpa ett hus i Hejnum och att vi har badat och paddlat kajak i Tingstäde Träsk.
Det lär nog komma fler böcker från dig vad det lider, böcker som inget förlag är dumt nog att refusera.
Kan också kosta på mig en kort recension, läste ut den på två kvällar i förra veckan… inte så kostnadseffektivt…
Gillar:
– Handlingen, tempot, spänningen
– Karaktärerna, beskrivningarna av miljö och händelser
– Undertoner och sarkastiska bisatser
Störde mig initialt på några täta upprepningar (hallå, läste precis det…), dessutom några felstavningar, men jag upplevde det mer i början. Om det berodde på att spänningen slukade mig låter jag vara osagt.
Störde mig också på några "trådar" som jag tyckte slutade abrupt och inte rimmade med karaktärerna – dock din konstnärliga frihet..
Saknade egentligen bara en beskrivning av hur "fårket" skulle uppleva situationen – det är förstås vanskligt att försöka samhällsskildra vilket troligen skulle dra ner på tempot.
Slutligen en liten gliring, det märks att du är pansarknekt – bra och sakligt, brast något på de andra områdena men inget som stör den normala – bara MÖP:ar..
Kort och gott: en mkt bra debutbok, rekommenderas!!
Men var är nysvenskarna i både Midvintermörker och speciellt i efterföljaren Midsommargryning? Förutom ungdomsbusen i Rosengård och en taxiförare i första boken så lyser de med sin frånvaru…