Ingen har förstås missat att upproren i arabvärlden nu spridit sig till ännu ett OPEC-land och oljeexportör, nämligen Oman. Bagdad Bob har även fått en brorsa i Tripoli Jim.
Medan Libyens oljeexport handlar om ca 1.5 miljoner fat per dag så ligger Oman på ca 0.7 miljoner fat per dag. Men när Saudi-Arabien påstår sig ha ca 3 miljoner fat i reservkapacitet, så når man alltså 2.2 av dessa 3 om även Oman faller ifrån.
Värt att notera att Oman passerat sitt nationella peak oil, även om nya kraftfulla ansträngningar lyckats häva den fallande produktionen tillfälligt. Men istället ökar konsumtionen som hos de flesta exportländer.
Samtidigt kan vi läsa tvärsäkra uttalanden av de som diktaturkramar Saudi-Arabien, om att landet aldrig kommer drabbas av upproren för folk har så bra i sin ofrihet i landet… Den 11:e mars är det planerat “day of rage” i Saudi-Arabien, om man nu inte stoppar folket, inklusive de 150 akademiker som skrivit på ett upprop om reformer i fängelse och torterar dem lite innan de halshuggs för trolldom eller liknande.
Här har nu världens utrikesministrar ett utmärkt läge att fördöma en diktatur innan den faller, nämligen Saudi-Arabien. Men man är väl medveten om att västvärldens oljebaserade välstånd står och faller med lugn i Saudi-Arabien och i princip alla västländer, inklusive Sverige, säljer vapen till landet för miljardbelopp.
Det är lämpligt att dra sig till minnes vad en svart svan är. Ingen (i princip, alltid kan någon gissa rätt) kunde se den komma i förväg, medan alla menar att den var helt självklar efteråt. Sannolikheten bedöms som extremt låg i förväg, men konsekvenserna är om den svarta svanen inträffar enorma och oöverblickbara förrän långt efteråt.
Det går inte i det här läget säga hur allvarliga (eller positiva, om man ser upproren som en positiv svart svan) konsekvenserna blir pga det vi ser nu, inte ens nu när vi är mitt i händelsernas centrum. Lika lite som någon kunde förstå vad konsekvenserna skulle bli när t ex Chamberlain sade “Peace in our time!”. Vi bör nog återkomma om 10 år innan vi alls kan se de fulla konsekvenserna, om ens då.
Nu är det iaf allt närmare att Saudi-Arabiens påstådda reservkapacitet är uppbokad, eller att det bekräftas att den är uppdiktad. Faller nu bara Oman så behövs det bara att ett enda ytterligare halvstort exportland faller ifrån så har vi en fullskalig oljekris. Hamstrat bränsle än, nu medan det fortfarande är vinterblandning som gäller?
Notera också att Saudi-Arabiens reservkapacitet i själva verket kan röra sig om redan uppumpad olja som lagrats i bergrum, och där pumparna kan tömma lagren i en takt motsvarande 3 miljoner fat per dag. Men det går i så fall bara att göra en högst begränsad tid…
Oavsett, den som tror att det inte finns någon risk för att Saudi-Arabien faller riskerar att få fel. Kraften i händelserna är uppenbarligen större än alla har trott än så länge. De 20 000 prinsarna i Saudi-Arabien strör visserligen lite allmosor över det förtryckta folket, men lever själva ett lyxliv i överflöd. Återstår att se om folket nöjer sig med smulor vid kungahusets bord.
33 kommentarer
Japp, det kan väl kallas den svarte mannens flykt, i motsats till den vite mannens flykt som det talas om i Sverige.
@Anonym: Va? Vad? Oljeexporten? Upproren? Vad?
@Cornucopia: För bara några veckor sedan så var konsensus att Tunisen och Egypten kanske kan ha revlutioner, men Gaddaffi? Nej han har järngrepp och kommer krossa allt motstånd utan problem…
Det är så med diktaturer att eftersom alla måste låtsas uppskatta läget kan det finnas ett enormt osynligt motstånd, vad Saudierna tänker vet endast de själva.
Det här blir lika kul för oss som det var för Finland när Sovjet upplöstes, och det är det värt!
Heja friheten!
Det enda vi kan göra är att vänta tills det lugnar ner sig (om det gör det) och se vilken väg utvecklingen tar. Sen är det bara att extrapolera därifrån (tills nästa svan kommer)…
Saudi har fått installera hetvattensinjektorer i sina största fält, för att kunna hålla uppe trycket och produktionen. Det är sista tricket för att hålla uppe produktionen i ett fält som snabbt kommer falla i produktion.
Detta tas aldrig upp i media, varför undrar jag, det är ju ingen hemlig information. Man skriver gärna om fynd av nya "jättefält" men det skrivs aldrig att det tar 10 år från fynd till produktion eller vad dessa jättefält motsvarar i relation av konsumtionen.
Brasiliens senaste fynd visade sig vara mycket mindre än först anat och extremt dyra att exploatera, dyrare än gulfens djuphavsfält.
När Saudis fält peakar efter senaste injektionstricket kommer dessa fält falla väldigt snabbt i produktion. Undrar hur snabbt detta märks på oljepriset, säg att deras produktion sjunker 1.5Mboe under 2 år..
Jamen Irak har stora fält…jo men de har inte infrastrukturen på plats..
Undra om det finns någon sanning i detta?
1/3 av iraks raffinaderi kapacitet utslagen.
Kontrollerades under lång tid av al-Qaida???
http://svt.se/2.22584/1.2340237/attack_mot_oljeraffinaderi_i_irak
Vad har han för glasögon?:
"USA:s ekonomi i gott skick"
Fed-chef är överväldigad om den inhemska ekonomin.
Läs merDiagrammet visar varför USAs ekonomi är körd
TaggarUSAVerktygTipsaSkriv utStörre textDiggDel.icio.usFacebookTwitter Den amerikanska ekonomin är "i gott skick för 2011" och det enda större hotet kommer från det volatila läget i Mellanöstern.
Det sade James Bullard, Fedchef i St Louis, till CNBC på måndagen, enligt Bloomberg News.
– Ekonomin går definitivt bättre än förra sommaren och hösten. Jag är mycket uppmuntrad av det, sade han, och tillade att "jag tycker att QE2 var framgångsrikt".
Algeriet är också en oljeexportör till Europa. Oroligheter pågår även där.
/K
Jo, nämnde Algeriet i ett tidigare inlägg. Oman var däremot nytt, så därav nämnandet. Ryker Oman + Algeriet så har inte SA några reserver.
… pga Libyen.
Och hur mycket av de saudiska reservkapaciteten är lätt svavelfattig olja som ger samma utbyte i de befintliga europeiska raffinaderierna?
De enda ställena i världen där det finns stora outnyttjade reserver med billig olja kvar är Irak och Iran.
Undrar om usa är medvetna om det? ……
16:35
Det stora problemet i Irak är de tre olika grupperingarna. Alla vill de ha kontroll över landets olja.
Jag ser inte ett problemfritt enat Irak. Kurderna vill ha sin olja, Sunni sin och Shia sin..
63% av alla äktenskap i Saudi är kusingifte, en skrämmande siffra om man tänker på genpoolen. Inavel i så stor utsträckning kan leda till katastrof i längden.
Detta har även lett till att den kungliga familjen tros vara mer än 25000 medlemmar. Alla släkt..
Det är inte bara saudi som har stor andel kunsingifte, det är vanligt i de flesta arabiska länder. 80% är rekordet i Egypten, nubien..
Sverige har haft områden med stor inavel, men vad som hände med dessa vet jag inte, troligen blandades genpoolen upp i det moderna samhället? Eller dog ut?
Kusiner är ganska nära genetiskt, är det ens tillåtet i Sverige? Endast tanken äcklar mig faktiskt, gift dig med din farbror/morbror/faster/mosters barn..
17.59 Lugna dig. Jag har kusingifte på farmors och farfars sida. Det har gått bra. Det beror på vad man utgår ifrån och hur ofta. Jämför hund och hästavel. Från hundaveln kan du även jämföra vad som händer om man blandar friskt. Du vet inte vad du får då redundansen försvinner… Det finns mycket att läsa om detta på nätet.
/Lagom är bäst
Alla dessa oroligheter som bryter ut nu, tror jag i slutändan är ett resultat av överbefolkningen, som är särskilt svår i de aktuella länderna.
Vi har förmodligen ungefär nu nått Peak Befolkning samtidigt med Peak Everything. Vi kanske står inför den industrialicerade civilisationens kollaps.
/K
18:26,
Så du tycker att inavel är ok? Problemet blir väl som i Saudi när detta upprepas generation efter generation.
Jag antar att du röstar för mono kultur?
@17:59
kusingifte är förbjudet i Sverige
@övrigt
ja, Saudi kommer antingen gå två vägar:
1. fredligt uppror som för slut på dikaturen och ny regim
2. upproret slås ned med kraft och väst tvingas fördöma och bli utan olja
vilken tror ni på? omröstning?
Fö undrar jag när vi skall göra uppror i Sverige? Vi har de politiker vi förtjänar, makthungrig adel som står över alla andra – tvi säger jag
Anonym 21:22, varför gör uppror när partierna har öppna dörrar för nya medlemmar och dessutom bjuder på utbildning om hur det politiska systemet fungerar från insidan?
Det är iofs inte riktigt lika häftigt som uppror då det ofta tar ett par år och ibland ett decennium för att genomföra en ny idé.
De flesta politiker jobbar ideellt i kommuner och landsting, några få procent av dem får heltidslön.
Denna övertro på att politiken ska kunna fixa "hårda" problem finner jag extremt oroande. Många tycks tro att bara man byter ut den politiska ledningen i landet så är det ok att man år efter år skaffar fler barn än man kan försörja. Är det ena sidan av myntet där den andra sidan är social ingenjörskonst a lá Olof Palme? T ex kommunala daghem med indoktrinering från 1 års ålder, och är folket ändå ovilligt kan man alltid importera ett nytt. Överbyggnaden är allt, basen är ingenting.
Västerländsk demokrati är ett resultat av flera hundra år av ekonomisk, vetenskaplig och allt mer sekulär utveckling i Europa, bara påhittet att man kan få demokrati att fungera i ett muslimskt klansamhälle är ju fånigt. Liksom idéen att det är demokrati att några hundra människor sitter i Bryssel och dikterar lagar för 500 miljoner människor i Europa. Min röst är lika utspädd som molekylerna i homeopatpreparat.
Med tanke på de miljoner gästarbetare som funnits i Libyen, är det någon mer än jag som undrar över var libyerna själva sysslat med, kliat varandra på ryggen eller?
/Disehall
Magnus Redin: I vilket parti är det tillåtet att inneha ett politiskt uppdrag och beskriva det svenska politiska systemet korrekt?
Inget av de partier som nu finns i riksdagen erkänner att staten styrt lönebildningen med ersättningsnivåer i transfereringssystemen sedan 30-talet.
Och hur förhåller Du Dig själv till Ernst Tryggers konstaterande 1934? "Den så kallade arbetslöshetsförsäkringen är en försäkring mot tagande av arbete under viss lön." Vad säger en fritidspolitiker? Finns det minimilöneregler i tillämpningsföreskrifter till lagen (1997:238) om arbetslöshetsförsäkring, eller inte?
Riksdagspartierna påstår alla att löner i Sverige aldrig kan sänkas för att lösa arbetslöshetsproblem. Moral Hazard problemet med att förlägga ansvaret för strukturell arbetslöshet på staten finns inte i politisk retorik. Den usla återväxten av företag, (alla stora verkstadsföretag är minst 100 år) beror inte på korporativism, osv,osv.
Varför ge sig in i politiken när de som är där är en del av problemet och inte erbjuder lösningar?
Det enda sätt Du kunnat få förtroendeuppdrag är genom att sälja din själ och följa flocken, eller hur?
Tobias Wallin
Tobias, de har ännu inte slängt ut mig. 😉
Mera allvarligt, jag fick förtroendeuppdrag genom att hjälpa till i ett par valrörelser, vara mötessekreterare, hitta på en del ny lokal miljöpolitik för Linköping och lite allmänbildning inom några tekniska områden.
Jag gav mig in i politiken då jag hade gnällt på den i åratal och började inse att det var fritt fram att engagera sig och påverka och då dög det inte att bara sitta och gnälla i tusentals debattinlägg i LysKOM odyl.
Att det skall lösa sig bättre att arbeta än att få bidrag är en bas för arbetslinjen och lönekostnadssänkningar för företagen är tanken med att sänka arbetsgivareavgiften vid anställning av unga.
Lönesänkningar är tabu och vill man göra något åt det rekommenderar jag att engagera sig i facken, hur man nu gör det, det är inte min värld.
Historiken för hur vi i praktiken fick en mimimilönenivå är jag inte inläst på.
Själv sitter jag då och då och funderar på hur det skall gå till att skapa nya jobb om än på en låg lönenivå när ekonomin drabbas av nästa depression. En del av de funderingarna har jag försökt skicka till folk som håller på med stadsplanering.
Det finns inga magiska lösningar på problemen, nästan alla lösningar kräver kompromisser och riskerar att göra någon ledsen. Det är imponerande med politiker som har gåvan att kunna få ihop bra kompromisser så även jobbiga men nödvändiga beslut kan tas, själv är jag mera en infrastrukturteknokrat. 😉
Disehall, Jag är jättenöjd om Arabländerna påbörjar en demokratisering och utvecklar nya institutioner vartefter de förändrar sin kultur. Tyvärr är det lite bråttom att ordna de ekonomiska delarna så de får något annat att leva av innan oljan sinar. Det borde finnas strukturer som kan fungera ihop med klansamhällen ungefär som det finns länder där man har en mobiloperatör per större klan.
Beträffande inavel i Sverige, se bara på adelsfamiljerna ….
MAgnus Redin:
Hållbar utveckling, Peak Oil och minskade utsläpp är egentligen samma fråga. Politikersnillen har dock kommit underfund med att det enda man absolut inte får göra är att berätta hur illa det är med allt, utan i stället ska klimatfråga oach liknande föras fram men ingen politiker får säga att oljeindustri utgör basen i global ekonomi och att ekonomin är i vikande.
Ingen politiker får heller säga att embryon till alternativ till olja måste komma nu för att kunna vara i storskalig produktion när det snart är kritiskt på riktigt.
Och definitivt får ingen säga att det var under den där oreglerade Laissez Faire kapitalismen som ideer blev till produktionslinjer, och att man nu måste börja om.
Tyvärr funkar det inte att ha en liten Vinnova-verksamhet vid sidan av exportrådets samarbete med Atlas Copco och de andra som ska sätta ribban som gäller generellt. Små aktörer blir ALLTID motarbetade av drakar.
För att förstå sig på vad felen i dagens situation är och hur lösningarna ser ut räcker det egentligen otroligt långt med att läsa Socialstyrelsens 3 Remissvar 1932, 33, 34 från tiden för införandet av statsbidragen till arbetslöshetsförsäkringen. Givetvis är därför dessa tabu för tjänstemän, sannolikt grund för avsked, då insikt vunnen därur skulle strida mot påbjuden värdegrund.
Tobias Wallin
How about I dance the black swan for you?
Tobias, var i världen finns det oreglerad Laissez Faire kapitalism? Den är ett intressant och viktigt teoretiskt ideal som aldrig implementeras och som gör sig bäst som inspiration för att göra lagstiftningen rimlig.
Ville bara rekommendera följande artikel i Kanadas ledande dagstidning the Globe med den talande rubriken "Things will never be as good again.
http://www.theglobeandmail.com/globe-investor/things-will-never-be-as-good-again/article1924200/
Brysselsnubbe
Industrijobben flyttas ut från EU och politiker likt Borg vill ersätta dessa med tjänstejobb, frisörer, pedikyr, mode, städning, hantverkartjänster.
Tror någon på allvar att vi klarar oss i en globaliserad värld med minskad export? Vi kommer fortsätta eller öka importen men minska exporten.
Det är bara att inse, vi är röka likt resten av den fd västvärlden. Gör vi inget åt Kinas fusk så är det slut med våran välfärd, jag tror det dock är för sent redan.
Du är bra, Tobbe, jag hejar på dig!
/Guldkalle
@Brysselsnubbe
Länka FFS!
/Guldkalle
Anonym 11:23, ett av vår problem är att vi importerar för lite, skall vi ha riktig nytta av handelsöverskottet måste vi handla något. Vi skulle t.ex. kunna importera byggjobbare och bygga massor av järnväg och annan infrastruktur som är nyttig när oljan sinar.
1. Kusin gifte är inte olagligt i Sverige.
2. Jo, kusingifte är farligt. http://www.expressen.se/ledare/1.1521262/johannes-forssberg-vi-maste-tala-om-kusingifte