I raden av allt mer krystade veckoundersökningar så tänkte jag fråga hur du mår. Så länge man lever och har hälsan kanske man inte skall gnälla i övrigt? Själv är jag sjuk, feber och frossa som svallar fram och tillbaka. Det ter sig som ett mirakel att man när man var ung kunde vara så pass pigg som man var vid 38.5 graders feber, när man blir allvarligt utslagen på äldre dar så fort temperaturen passerar 38.
För er som absolut inte vill svara på denna personliga fråga finns det ett speciellt svarsalternativ ute till höger.
Som vanligt svarar ni ute till höger och jag kan inte se vem du är eller var du sitter just när du svarar på den här frågan, så ditt svar är anonymt för mig.
För de som vill gnälla över sina krämpor så är fältet helt fritt för obehindrat gnäll. Mest synd om vinner.
Tillägg: Med döende avser jag främst de som fått en dödlig diagnos. Döende är vi ju alla, ända sedan födseln, men svarsalternativet kanske speglar många läsares realistiska inställning till livet…
26 kommentarer
Krya på dig!
//HPD (också sjuk idag, men måste dra på jobbet ändå)
Krya på dig!
Själv svarade jag "trött" men det är väl att räkna som ett normaltillstånd tills barnen blir tolv. I övrigt är det helt OK.
Håller med Överlevare ovan i allt. Onormalt trött är normalt…
Deprimerad och lite lätt suicid, men det går la över
Håller med Överlevare. Att både jobba och ha småbarn går liksom inte att kombinera med att vara frisk och pigg.
Ni som tycker att det inte går att vara "frisk och pigg" kombinerat med jobb och barn borde testa att vara kroniskt sjuk…
Det är en helt annan trötthet om man tex har en inflammatorisk sjukdom. Testa förkylningstrött som det piggaste man upplever och sedan olika lager av trötthet beroende på hur sjukdomen för tillfället är.
instämmer med Anonym 22:59…
Jag har förmånen att ha hälsan i behåll, har småbarn och jobbar alldeles för mkt.. sover typ 5-6 timmar per natt och trivs med det. Är oerhört sällan sjuk (mina barn likaså). Förkylningar kommer och går förstås.
Jag har insett hur lyckligt lottad jag är, å andra sidan undrar jag ibland hur vissa familjer sköter sin "hygien" eftersom de ständigt är sjuka.
Nåväl, alla ni som är sjuka – krya på er. Ni som är kroniskt sjuka, kämpa på.
Sedan jag la om kosten för två år sedan har jag inte varit sjuk en enda dag. Och så är jag piggare också och skarpare i skallen, behövs med mitt arbete.
Nyttigare mat, mindre socker, vitt bröd, och kolhydrater. Och så håller jag mig undan från glutamat och aspartam.
Jag vet inte om det funkar för andra, men jag kan starkt rekommendera att ni provar en månad så får ni känna efter själva
Varför skulle jag testa att vara kroniskt sjuk? Det verkar vara jättejobbigt och jag tycker att barn och jobb är tungt nog som det är…
Jag är på Gran Canaria med sol och plus 25 varje dag sedan två månader. Mår alldeles utmärkt här nere. I Sverige mår jag enligt alternativet "döende". Vore en god idé att sända ner alla sjuka hit. Garanterat mår de bättre !
Instämmer med kommentaren ang att lägga om kosten. Äter själv minimalt med kolhydrater, gått ner 80 kg (halva mig) och har inte varit sjuk en enda sekund på tre år. Min kost består mest av animaliska produkter, ju fetare ju bättre. Dricker minst en liter grädde om dagen och minst 1/2 kilo fett fläsk. Använder bara smör när jag lagar mat.
LCHF är mkt intressant. En gubbe i jaktlaget gick över på det, gick ner 40kg, och kunde sluta ta diverse blodtrycksmediciner. Därmed är inte sagt att det fungerar för alla, men det fungerar uppenbarligen mkt bra för somliga.
Re 08:12
Extremister är de allihopa…
Om du vägde 160 kilo innan så hade du allvarliga kost och motionsproblem innan.
Starkt av dig att lägga om kosten och halvera din massa men du inser väl att det du gör är ganska extremt. Vad är det för fel på att äta lite lagom med grönsaker, kött och kolhydrater och sedan RÖRA på sig ordentligt.
Om inte annat är det totalt ohållbart och egoistiskt att bara livnära sig på animaliska produkter.
Näringspyramiden
Som nyfrälst är det att bli extrem och lite sunt förnuft skadar aldrig. Socker är dock något som jag själv, för det mesta förgäves, försöker undvika.
42, naturligtvis är inte LCHF en hållbar kost annat än på stenåldern för 5000 år sedan, då Sverige hade några tusen invånare. Samtidigt är vi nog ganska väl anpassade genetiskt för just en kost baserat på kött, fett och nötter.
Vad LCHF hjälper många med är att fett och protein ger mättnadskänsla, medan socker och andra kolhydrater ökar på hungerskänslorna. Så genom att skippa sockret och kolhydrater så kommer man känna sig mätt, och kan alltså gå ner i vikt men ändå äta sig mätt varje måltid.
Man kan enkelt tillämpa pseudo-LCHF med gott resultat. Skippa alla söta drycker (som alltså ökar hungern, ännu värre är det med lightprodukter), drick bara vatten, köp alltid den fetaste varianten av allting (aldrig lightprodukter). Fetaste mjölken, fetaste grädden, fetaste creme fraichen, riktigt smör, fetaste Kesellan etc. Sedan minskar man mängden kolhydrater. 1-2 potatisar istället för 3-4 osv.
42: Varför är det egoistiskt och ohållbart att bara äta animaliska produkter ? Jag föder själv upp mjölkkor, grisar, höns och har en liten fiskodling i en damm.
Att jag vägde 160 kg innan kostomläggning var enbart för att jag åt bröd och andra kolhydratstinna produkter.
Egoismen ligger i att vi bara kunde ordna mat till kanske 1/10 av dagens befolkning om alla åt LCHF. Kolhydrater, speciellt från vete och ris etc är en förutsättning för dagens antal människor både i Sverige och världen.
Dock så är det så att de flesta i världen inte lider av fetma, utan kan fortsätta äta ris som i princip enda föda.
Skjukskriven sedan 2 månader, gott om tid att utbränd efter 2 års 24/7-arbete, med underliggande depression, med underliggande personlighetsstärning. Den reumatologiska sjukdom jag har kräver inte sjukskrivning. Bautaförkylningen lär väl gå över snart, förhoppningsvis innan jul. Mer tid än på länge att gambla på börsen.
LCHF-kost är antagligen enda vägen till en hållbar värld. Stora monokulturer med ris, vete, majs, soja mm, beroende på fosfor (ändlig resurs) som dessutom leder till jorderosion mm. Alternativet är betesmarker, djur, sluten näringskedja, permaodling (naturlig intensivodling) lokal matproduktion och mindre befolkning på jorden. Billig olja har möjliggjort en makalös befolkningsexplosion. Vi lär få se motsvarande reduktion när oljan minskar. Betesmarker är dessutom något av de bästa koldioxidfällorna som finns. Kolla gärna in polyface farm i USA. En föregångare i lokalproducerat kött, med god ekonomi och i samklang med naturen.
Har själv tillsammans med hustrun ätit LCHF i snart 3 år. Viktnormalisering (-20kg) lägre matkonto (är jägare =viltkött, + ekologiska höns i närheten), kraftigt förbättrad hälsa = lägre sjukvårdskostnader mm. Flera diabetiker i bekantskapskretsen har kunnat bli insulinfria (inga sprutor längre) tack vare kostomläggningen. Kolla gärna in på http://www.kostdoktorn.se/lagkolhydratkost-lchf
Min jaktlagskamrat blev också av med sin åldersdiabetes, nu när du säger det.
Problemet är som sagt att vi inte kan försörja lika många människor. Inte säkert att de som håller sig till LCHF blir de "som får vara kvar", när majoriteten är hungriga och säger ifrån…
C. Omställningen lär bli orolig – inte tu tal om det. Men mot naturlagarna står sig även människan slätt – så det gäller nog att tänka igenom omställningsprocessen så gott man kan och sen bygga resilience efter bästa förmåga. Nyckelord: Lokalsamhälle, jordbruk, ökad självförsörjning, ökad kunskap om matproduktion/förvaring mm.
Tror att matproduktion/distribution kommer att bli kärnfrågan framöver.
Försöker just nu övertyga Kommunen om att ge bygglov för en nyavstyckad gård på 15 ha. Inte lätt – gårdar ska bli större = stordrift har varit mantrat hittills. Svårt att få dom att inse att PO kan vara en turning point. Behöver bra argument – har du några bra böcker att rekommendera?
Vadå, du skall ju bara bygga en villa, inte så mycket att bråka om. Gårdsbyggnader för jordens och skogens behov kan du bygga bygglovs- och pappersfritt i efterhand, det har inte kommunen med att göra.
I värsta fall får du stycka av en villatomt och sätta mangårdsbyggnaden på. Omständigt och onödigt förstås.
Vi har varit mycket sjuka under hösten, som även varit hård mot andra barnfamiljer i omgivningen.
Kanske är det en del av att "alla djävligheters antal äro konstant" förra hösten var ju alla handspritdofters julafton med anledning av svinflunsan. Fjolårets virus fick vi alltså ock i år.
Zzooter ovan undrar om vår hygien.
Tja den är väl så bristfällig som en småbarnfamiljs är per automatik. Man försöker med handtvätt och handsprit.
Tyvärr lär det enda som egentligen hjälper vara hårda karantänsregler. Denna karantän som finns på skola, dagis och kompisbesök är än tyvärr underkastad mekanismen "allmänningarnas tragedi" samtidigt som vardagssjukdomarna bagatelliseras med argumentet att barnen får ett starkare immunförsvar.
Det är föga upplyftande att som förälder hålla sina barn hemma från den dagisplats man betalar för tills dess barnet slutar hosta; vartefter någon annans barn kommer fram och hostar på ens barn vid dagislämningen första dagen efter sjukdom.
/Tisgift
Tröööött…
Jobbat varje dag sedan midsommar, 9-20.30, och det börjar tära på krafterna.
C. Helt rätt ang. ekonomibyggnader. Inte Kommunens bord. Ska ta en runda till med dom efter Jul.
Bockade i alternativet trött,
Hade det funnits ett alternativ i stil med:
Ung, Trött, Stressad, Otränad, kasst immunförsvar, högbelånad , höginkomsttagare. så hade jag valt det.
/J