I ännu ett fint exempel på att högre energipriser sänker vår BNP (i sig inte negativt) är att det nu för allt fler industrier helt enkelt är lönsammare att sälja sina terminsäkringar på elmarknaden, än att upprätthålla industriproduktionen. Både SCA och Rottneros är två aktuella exempel.
Det här handlar alltså inte om en statligt upphandlad kraftreserv i form av ekonomisk ersättning till industrier för att stänga ner produktionen när det blir brist på el, utan helt frivilliga marknadsmässiga produktionsstopp.
Vi fortsätter alltså få allt mindre ekonomisk avkastning (se tidigare inlägg om EIR) på de pengar vi investerar i energikonsumtion.
Maudan, som borde veta bättre, vill rent av se ökad svensk elexport, dvs ännu högre elpriser. Trots att hon som skogsägare borde inse att förädlingsvärdet för svensk ekonomi är oerhört mycket högre om man gör pappersmassa av 1 kWh energi än om man säljer oförädlad el utomlands. Men när Sveriges begåvningsreserv flockas till regering och riksdag så kan man ju inte vänta sig så mycket mer.
Helst vill väl Maudan se att man lägger ner all svensk basindustri inom skog och metallförädling. Då skulle vi få ett rejält överskott av el vi kunde exportera. Fast de exportpengarna skulle inte räcka till ens en bråkdel av a-kassan för de som blir av med jobbet.
Med effekterna av peak oil om hörnet så kommer vi få se fler näringar som helt enkelt lägger ner. Bonden som fyllt farmartanken med diesel kommer upptäcka att han tjänar bättre på att sälja vidare dieseln än att använda den för att plöja, harva, så, och skörda på åkrarna. Kanske det samma med ett och annat bussbolag, lastbilsbolag, skogsentreprenör eller byggmaskinentreprenör som upptäcker att försäljning av drivmedelslagret blir lönsammare än att driva vidare företaget. Fast då bör man nog även sälja sin maskinpark, om det nu finns någon som vill köpa den.
Åtminstone bussar blir fina mobila växthus.
20 kommentarer
Vad Maudan vill och säger kan nog vara två olika saker. EU har väl stämt oss för att vi inte påskyndar svensk elexport i tillräcklig takt. Allt för att industrierna i EU:s kärnländer skall kunna snurra.
/Sverige ut ur: EU, Lissabonavtal, EU-solidaritetsprinciper mm.
Vad är det för fel att även industrin anpassar sig till marknaden?
Varför skall SCA sälja pappersmassa gjord på el som de kan sälja för massans pris?
Tycker du att vi skall ha isplaner i Augusti eller uppvärmda fotbollsplaner i Januari också?
Anpassad förbrukning är nog vettigt!
Sen borde vi se till så vi får kraft nog att trycka bort import av Ful-el-eller låta marknaden styra bort förbrukningen ibland!/Oppti
Läste att Venezuela krängde olja för $5/fatet till Kina. Kineserna tackade och tog emot och sålde genast oljan vidare till ett högre pris. Ett riktigt snille den där Hugo.
Håller inte riktigt med. Det har länge funnits ett förhållningssätt i svensk elefterfrågan som präglats av den reglerade marknaden. På den tid när det inte fanns marknadspriser så var det upp till elbolagen att garantera tillräckliga volymer – även vid effekttoppar. Det ledde till att dyr reservkraft (oljekraftverk som står stilla större delen av året) behövdes för att täcka behovet vid efterfrågetoppar. Det som nu sker är att reservkraftsbehovet minskar eftersom förbrukare får betala ett marknadsmässigt pris för toppförbrukningen. Över hela året blir det därmed en kostnadseffektivare elproduktion än tidigare. Än så länge är det främst större industrikunder som anpassat sig, men det förväntas få större spridning efterhand.
När dessa marknadsbeteende på den svenska/nordiska marknaden dessutom kan kopplas ihop med exportförbindelser söderut så kan effektiviteten i systemet öka ytterligare.
@Oppti : Problemet är väl att elmarknaden inte fungerar så värst bra. Som alla andra halvdana politiska avregleringar när man säljer av saker till reapris och skapar privata oligopol istället för statliga monopol.
Att Holmens och SCA med flera seriöst överväger att investera i egen elproduktion är ju ett tecken på att elmarknaden inte är effektiv. (Kommer inte ihåg riktigt, men på effektiva marknader är väl inte vertikal integration meningsfullt?) Deras lönsamhet har minskat medan elbolagens ökat – förmodligen beroende på att elbolagen tar duktigt betalt eftersom de kan.
(Även om det naturligtvis skulle löna sig för Holmens m fl att sälja även den elen vidare. Men som sagt om det enda som lönar sig i Sverige är att sälja el, då tor jag att det i första hand är ett tecken på att marknaden inte fungerar särskilt bra.)
Mycket gnäll från SCA och rottneros. Hade de investerat så hade båda varit självförsörjande på el.
Enligt en hemlig källa uppgift ska svenskt närigsliv inte betala samma priser som vi andra.
De förhandlar med tidigare statliga Vattenfall om rabattpriser varje år.
Korruption så långt ögat kan nå.
Många sålde ju dessutom ut sina kraftbolag tidigare, det gav ju en fin bonus då och gnäll idag. Långsiktigheten hos folk överlag är usel.
Att elmarknaden inte fungerar beror främst på att hushållen inte har timmätning.
Nu anpassar alltså den produktiva sektorn sin förbrukning efter marknaden, medan den rent konsumerande är (nästan) helt oberörd.
Med dagens klimatproblem och overkonsumtion borde vi kanske hoja priset for energi annu mer sa folk borjar snala.. Priset for naturen ar trots allt valdigt hogt.
Jag hörde idag att det var problem att beställa diesel/olja. Leverantörena (raffen) har tydligen problem med att försörja alla.
Sen fick jag inte klart för mig om problemet låg hos raffen eller på distributionen. Någon som kan bekräfta?
Basindustri? Jo, det låter fint det, men att leva på en industri med gamla resursslukande processer som bara kan exportera när kronan är fördelaktig och staten garanterar lågt pris på insatsvarorna, då är man illa ute.
Samma industrier gnäller på skogsägarna att vi säljer massaveden för dyrt. Skall staten reglera det också, eller hur tänker ni kring det? Kanske skall jag ut i skogen med fogsvans för att jobba ihop gratis virke så att vår fina svenska basindustri överlever?
Överlever de inte med att köpa el och massaved på en fri marknad, är det lika bra dessa varor går till någon som kan utveckla dem bättre.
(Förresten, de flesta massabruk och sågverk tar paus nu runt jul/nyår. Exportmarknaden är ganska dålig, stora lager. Rottneros och SCA tar bara chansen att skylla på elen)
Södra drog konsekvenserna av detta för länge sedan, och anpassade produktionen och producerar mer el än de gör av med.Hur svårt kan det vara egentligen? Jag har ingen lust att hålla mossiga bolag som gnäller under armarna. Jag säljer min skog till den som kan betala bäst.
Inte minst olja kan bli betydligt dyrare med det stora antal marknader som är på väg att öka sin standard och sin konsumtion. Efterfrågan räcker som drivkraft och om dessutom tillgången börjar sjunka kan det bli stora prisuppgångar. Stefan, KSH InterLink
Har man som exempelvis SCA sålt sin elproduktion från prima vattenkraft och dessutom verkar förlita sig på rörliga elpriser (jag trodde alla seriösa företag säkrade priser, men tydligen inte) så tycker i alla fall jag att man får skylla sig själv. Gå ut och gråta i pressen är ju löjligt.
/Kalle
Jag försvarar inte bolagen, egentligen. Jag ville bara påtala att vi får allt mindre ekonomisk avkastning på det vi lägger på energi.
Varför inte införa ett tak på export av el så att priserna hålls lite lägre och vi blir attraktivast i Europa för bolag som vill bedriva elintensiv produktion ?
De enda förlorarna skulle bli kraftbolagen och elnätsägarna, och vad har de egentligen gjort som gör att vi skall tycka synd om dem ?
Självklart får inte elen bli billig för då fattar inte folk att vi måste fortsätta med energieffektivisering pga. att oljan är ändlig, men så dyr som elen är nu borde den inte få bli. Skala av 10% på nuvarande elpris så har vi en vettig högsta nivå de närmsta åren.
Vi kan ju inte svälta ut oss själva på energi bara för att några giriga elbolag skall tjäna storkovan på att exportera bort elen på den "fantastiska" fria marknaden.
@Marcus, Likvidvänster: Sverige är del av EU och EU har bestämt att vi ska ha en gemensam energimarknad, därför får vi inte begränsa exporten av el. Det var detta som tvingade Svenska Kraftnät att dela in Sverige i fyra prisområden så att Södra Sverige kommer från November 2011 ha mer liknande pris som Köpenhamn.
Cornu, ur ett miljoperspektiv ar val det positivt? Energi och jordens begransade resurser ar det vardefullaste vi har, ratta mig garna
Henke : Det är illa för oss med ett lite kallare klimat än exempelvis mellaneuropa, skönt jag röstade NEJ till EU – men vad hjälper det…
Sverige har nu inget elöverskoott att exportera.
Under kalla december så har vi bara varit självförsörjande till 85 90 % även sedan all kärnkraft kommit igång. Svenska spottpriset sätts alltså utifrån vad den dyraste importen av dansk och tysdk kolkraft kostar.
De flesta industrier torde dock inte köpa sin el över börsen utan säkra den genom långsiktiga bilaterala avtal. Om då börspriset springer iväg kan det ju vara lönsammare att stänga ner och sälja tillbaka elen via börsen.