Fler börsindex än OMXS30 har nu gått över i neutral med gårdagens handel, dvs ner från tidigare köp. Man bör därmed gå ur relevanta positioner.
Dit hör amerikanska S&P-500.
Även Kanadabörsen gick över i neutral.
Tillsammans har detta gjort att jag säkrat vinster i mitt kärninnehav Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), som sedan jag gick in i trusten igen i september som bäst steg ca 20% i svenska kronor, och mer än så i Kanadadollar. Därmed blev den tredjedel av vinsten som jag säkrar över till Wibblekontot åtminstone några månadslöner. Normalt håller jag Peyto för utdelningarna, men dessa kommer halveras från årsskiftet när trusten ombildat till bolag, så den stabila månadsinkomsten kommer ändå sänkas och man får vänja sig vid att ta ut via kursvinster istället.
20% är iaf mer än man kan förvänta sig i avkastning på ett år på en placering, och på bara två månader skall man nog vara rätt nöjd. Aktien ligger dock kvar i köp ovan, men är väldigt nära att stoppas ur via Parabolic SAR som rullande stop-loss. Dessutom är området 17-18 CAD ett motståndsområde för Peyto. Hade man orkat igenom detta hade 21 CAD hägrat, men motståndsområdet ser ut att göra sitt.
Över allt detta hänger problemen mer Irland, som man kan läsa om hos bloggrannarna Flute eller Musik @ Centrifugen.
En irländsk kris kommer slå betydligt allvarligare än Greklandskrisen, och det känns därför ännu mer relevant att följa neutralsignaler och gå åtminstone delvis likvid.
Bland de hårdast drabbade av en irländsk kollaps kommer Storbritannien bli, vars banker lånat ut avsevärda summor till den keltiska tigern, som nu är nere för räkning.
Relevant börsindex blir FTSE, som nu också har gått över i neutral.
Värt att notera är att FTSE nu ligger högre än innan Greklandskrisen tog ner börserna världen över. Naturligtvis har regimskiftet i Storbritannien en del i detta, men frågan är nu om man återigen behöver gå in och rädda sina banker och vad det gör för den statliga ekonomin.
Kom också ihåg att de som bestämmer (eng the powers that be, TPTB) liksom för Greklandskrisen i det längsta kommer förneka att det existerar några problem med Irland som får några som helst verkningar på någon. Bagdad Bob skulle vara stolt. En läsare myntade förresten ett fint begrepp i en kommentar: Bagdad Bob-samhället.
Lustigt nog faller guldet tillbaka på starkare dollar, ber att få återkomma med ett separat inlägg om guldet. Sannolikt ser vi som vanligt ett irrationellt behov av investerare att köpa en del i den obetalbara amerikanska statskulden när det blir oroligt i Europa.
5 kommentarer
Guldet sägs ha gått ner p.g.a oron för att Kinas inflation rusar och man behöver höja räntan.
Står om detta på Market Watch:
http://www.marketwatch.com/story/gold-futures-drop-as-much-as-17-on-globex-2010-11-11
http://sverigesradio.se/api/radio/radio.aspx?type=db&id=2731715&codingformat=.m4a&metafile=asx
"Tillsammans har detta gjort att jag säkrat vinster i mitt kärninnehav Peyto Energy Trust (TSX:PEY.UN), som sedan jag gick in i trusten igen i september som bäst steg ca 20% i svenska kronor, och mer än så i Kanadadollar. Därmed blev den tredjedel av vinsten som jag säkrar över till Wibblekontot åtminstone några månadslöner."
Men om CornuCopias månadslön uppgår till 7 000 kronor (som vi tidigare konstaterat) så är det inte särskilt mycket pengar. En vinst om kanske 30 000 kronor. Totalt en latent vinst på hela innehavet om 100 000 och ett innehav om totalt kanske 200-300 000 kronor. Det är inte en halvårslön för mig …
Finns viss statistik som säger november är en bra börsmånad… Är väl lika tillförlitligt som TA och bygger på vad som hände förut.
Jag har i alla fall börjat gå ur positioner inför årsskiftet då staten skall värdera min kapitalförsäkring inför beskattning. Känns oroligt på marknaden och det passar bra med årsskiftet.
Kul att du gjort bra med kulor på Peyto. Det har jag med. 😉
/ Lowrisk
@Anonym 15.29
De sämsta har de högsta lönerna.
Mvh Guldnisse