Det ser vid en första anblick ser det roliga ut att vara över i Fortum (OMX:FUM1V). Aktien har stigit något på vad som ser ut som de rusande elpriserna, men dessa har som väntat nu börjat falla och med det har även aktien rekylerat ner rätt hastigt. Eller iaf hastigt för att vara Fortum, vars aktiekurs kanske normalt inte har världens mest dramatiska utveckling.
Aktien ligger fortfarande i köp, men räkna med en säljsignal idag, eller åtminstone sälj/neutral vilket oavsett avslutar positionen. Parabolic SAR skvallrar också om en stop-loss.
Vill man fortsätta spekulera för eller mot elpriset så gör man det iaf inte via Fortum. Handelsbanken har bra kommentarer kring elpriset i sitt råvarubrev (se kommentar för hur du skall prenumerera) som kommer ut varje söndag. Man är dock fortsatt neutrala till elpriset. Det förmodas fortsätta vara högt, men tillfället att tjäna pengar på prisuppgången är antagligen över för stunden.
Både Handelsbanken och DN nämner nu den nordatlantiska oscillationen, NAO även om man inte nämner det otäcka ordet Golf… Glf… Glufsrömmen. Tydligen är det ett otäckare ord än peak oil. Handelsbanken påtalar att negativ NAO inte bara innebär kallare väder och med det högre elförbrukning, utan också mindre nederbörd och med det tommare vattenmagasin på sikt. Jag gissar dock att terminsrullningen gör att det är svårt att enkelt tjäna pengar den vägen, iaf via SHBs Bull & Bear-certifikat som är det enklaste sättet för en privatperson att handla mot elpriset, iaf via kapitalförsäkring.
Kärnkraftverken ser mestadels ut att vara på banan framöver, men höga elpriser kan bestå. Går inte något sönder/fördröjs ytterligare så blir nästa tradingmöjlighet rimligtvis framåt vårkanten när elpriset liksom förra året skall pressas och man kan tjäna bra på att vara med och sänka elpriset.
Skall man nu tro DN så är vintern än så länge en 100-årsvinter, den kallaste för årstiden på 100 år. Åtminstone i Stockholm. Även SvD hakar på. Lite kvar till 1000-årsvintern. Samtidigt skall man komma ihåg att en 1000-årsvinter inte är 10x kallare än en hundraårsvinter. Bara 10x ovanligare, men kanske någon grad kallare…
4 kommentarer
Ett litet servicestopp på ett par reaktorer när det är som kallast gör gott åt resultatet 🙂
Den nordatlantiska oscillationen är i huvudsak ett atmosfärsfenomen som orsakas av tryckskillnader mellan området vid Azorerna respektive Island/Grönland. Vid ett högtryck vid Azorerna så får norra Europa huvudsakligen varma västliga vindar med en varm och blöt vinter som följd. Är däremot trycket vid Island högt så fås istället nordliga vindar med en kallare och torrare vinter.
Exakt vad som orsakar detta är inte klart, men det är känt att det växlar från positivt till negativt och att en kall vinter tenderar att följas av ytterligare kalla vintrar. Så man kanske bör lugna sig med vilda spekulationer angående golfströmmen.
cornu- eller kanske Edis- jag måtte missat nåt… enligt vem kopplas golfströmmen ihop med NAO? På wikipedia förekommer inte ens ordet golfström i NAO artikeln
/plato
Oops. Ännu en vinter som har tvåsiffriga minusgrader att leverera. Inga större problem i det, om inte all nybyggnation, privat som offentlig, de senaste 25 åren baseras på "normalvintern".
-"Tror f-n att folk fryser till döds i sina hus, det har ju varit kallare än vi kunnat förutspå"
-"Tror f-n att inte tågen går, att inte vägarna är farbara, att inte matleveranserna fungerar, det har ju kommit mer snö än väntat"
-"Vi har tillsatt en utredning, parlamentarisk, som ska belysa den uppkomna situationen"
Möjligen skulle man kunna dimensionera efter värsta möjliga förhållande, men då skulle det bli dyrare. I initialskedet.
Kolla vedförrådet, köp konserver. Var beredd.