Med Internet och hela världen vid våra fingerspetsar så är det väldigt lätt att halka i fällan att tro att det som gäller i andra delar av världen gäller i Sverige. Speciellt inom börs och finans, eftersom den svenska finans- och börspressen generellt är usel på att gräva fram några som helst problem eller intressanta frågeställningar bortom illa omskrivna pressmeddelanden. Särskilt när det gäller en kritisk granskning av det unikt svenska.
Så den stora volymen av intressanta och insatta artiklar som finns att läsa på Internet handlar om andra länder, speciellt USA.
Men det är viktigt att påpeka att Sverige inte är USA. Många av mina läsare har t ex tjänar väldigt bra på guldplaceringar de senaste knappa 10 åren, men under de senaste månadernas efterlängtade guldrally i USD så har vi tvärt om förlorat pengar. För Sverige är inte USA.
Det samma gäller börserna, även om det finns en stark korrelation mellan världens börser, så finns det inte lika stark korrelation mellan de för aktierna underliggande företagen.
Sverige är inte USA. Sverige är ett exportland. Sverige har fortfarande kvar en bred basindustri, förvisso konjunkturberoende. Sveriges statsfinanser är kanske inte mycket goda, men åtminstone sunda.
Sverige är inte heller EU. Sverige har till skillnad mot eurozonen och de många EU-länderna med valutapeg mot euron en egen valuta, vilket är en stor konkurrensfördel.
Sverige har också en bostadsbubbla som inte ännu kraschat, vilket också är en skillnad mot omvärlden. En annan skillnad är att bolånetagarna är personligen betalningsansvariga för sin lån och kan inte smita från dem genom att lämna över nycklarna till banken. Svenska privata bostäders inteckningar handlar bara om att se till att man inte belånar samma bostad flera gånger hos olika banker.
Samtidigt har Sverige bland de högsta skatterna i världen och en ofantlig offentlig sektor. Även om vi har bland den lägsta korruptionen i världen, så finns det samtidigt allt fler tecken på att det här är på väg att ändras. T ex visar det sig att sossestyrda Göteborg allt mer verkar varit en enda stor födokrok för tjänstemän inom kommunal förvaltning och kommunala bolag. Även den svenska polisens byk verkar allt mer behöva tvättas och då pratar vi inte bara om en kaptens klänning. Korruptionen letar sig rent av upp på högsta regeringsnivå.
Så Sverige är inte bara Sverige. Sverige är liksom alla andra länder under ständig förändring.
Som jag brukar säga: Det enda vi kan vara säkra på är förändring. Och all förändring är inte till det bättre.
Men Sverige är och förblir liksom de flesta länder unikt. När vi läser utländska domedagsprofetior om ekonomin i USA måste vi börja sjunga “Du gamla, du fria” och fundera på hur dessa profetior påverkar Sverige. Sverige är inte en isolerad ö, men våra kuster är annorlunda och när det stormar på den internationella finansens och ekonomins ocean, så bryter vågorna annorlunda mot de svenska kustklipporna än de slår mot amerikanska oskyddade sandstränder.
Så nog skall man knyta sydvästen ordentligt under hakan så man orädd kan stirra stormen i ansiktet. Men surfingbrädor har vi inte i Sverige i någon större utsträckning. Det har man däremot i Kalifornien. Och gissningsvis även på Irland.
Lägg iaf inte för mycket tid på exempelvis amerikanska inrikesproblem, oavsett hur roande Zero Hedge är. Det samma gäller konspirationsteorier, som bara kommer äta upp er tid och själ fast de saknar svenska beröringspunkter. Lämna Jimmy Hoffa ifred tillsammans med JFK och Elvis Presley på månens baksida. Relevansen för Sverige är noll.
18 kommentarer
Väl talat.
Det är ett mycket välkänt citat från Heraklitus "The only constant is change."
Korruptionen är något som verkligen börjar dyka upp allt mer och som populära bloggare borde lyfta fram till ytan i större utsträckning. Just nu verkar korruptionen och andra diverse konstigheter"odemokratiska värderingar" få ett järngrepp om den svenska eliten.
Svenska bloggare utan politisk anklang som jag ser det är de som har den yttersta makten i dagens läge, att få fram sanningen bakom dunklet som gömmer sig bakom all feghet inom PK.
Gammel media rapporterar bara populistiskt trams som inte berör kärnan i demokratin för Sverige. Det kanske alltid varit så. Men det är tröttsamt och otäckt.
Att sia om vilka konsekvenser Sverige får när USAs banker börjar krascha är en bra fråga. De lär väl dra ur sina trupper från Afhanistan och Irak för att det inte har råd. Vilket då ger Iran, Pakistan och Afghanistan mer rörelsefrihet för att kunna organisera sig. Vilket borde i sin tur ge konsekenveser på Europa osv. USA sjunker så då lär väl Europa vara nästa mål för Jihadarna. Erövring från insidan?
Tror du att Sverige även är immunt även om hela valutasystemet bryter ihop eller när vi får en djup energikris nästa gång?
Vill absolut inte vara otrevlig men tycker ditt resonemang känns lite naivt med tanke på de enorma utmaningar som det monetära systemet står inför. Samma sak med peak-oil som jag vet att du brinner för. När den kommer så är det tack och hejdå med den globala tillväxt som vi vant oss vid. Hjärtat i vår ekonomiska tillväxt slutar då slå.
Återigen vet att Sverige inte är USA men tror det är farligt att vara typiskt Svensk och tro att vi är så mycket bättre än alla andra och vi kommer aldrig råka lika illa ut.
Helt rätt att Sverige inte är USA och det är viktigt att påpeka det som du gör. MEN man kan nog använda USA som en indikator för vad som väntar i många avseenden. Den ockupation som företag tycks genomföra är nog inget som vi ska ta lätt på och när vindarna blåser som mest kan det gå riktigt fort även i Sverige.
15:34 Har aldrig påstått att Sverige är bättre. Men Sverige är inte USA. Vi kommer ordna våra alldeles egna problem, och kommer inte komma undan de globala problemen heller. Men Sverige måste analyseras utifrån svenska förhållanden, och inte utifrån amerikanska.
Så länge Sverige kan hävda sin territoriella integritet så kommer vi vara Sverige. Så länge som människor identifierar sig som svenskar kommer vi att vara det. Det som blir problemet är ju import/export då vi inte är självförsörjande och därmed beroende av omvärlden. Kanske kommer vindarna att vändas och vi kommer att behöva förlita oss på mera inhemsk produktion istället för storslagna drömmar om att allt ska produceras i Kina/Asien.
Kanske blir realvärden viktigare än imaginära värden i framtiden.
Välskrivet som vanligt. En liten protest bara. Konspirationsteorin om 9/11 är relevant för sveriges del, då vi nu är inblandade i kriget i Afghanistan.
En annan reflektion kan vara att GATA och manipulationen i ädelmetaller är/var en konspirationsteori? Detta skriver du ju själv om?
Jag instämmer iallafall i påståendet att Sverige inte är USA, även om jag kanske inte tror att gränsen är lika stark dom du.
Angående Jonts undran om vad som händer när trupperna i Afghanistan dras tillbaka, kanske blir effekterna av heroin på vår värld aningens mindre, bland annat?
http://www.youtube.com/watch?v=rNxYfm8uadw&
Visst, Sverige är inte USA och det är ju inte så mycket nytt med det. Jag tycker du är något intressant på spåren här men hade hoppats på lite mer djuplodande analys av skillnaderna och hur just Sverige kan komma att påverkas av finanskris, omvärldsföränringar och Peak Oil.
/Kräsen
Glöm nu inte Tsunami-banden. Uppenbarligen måste de innehålla något väldigt intressant eftersom man inte vill låta skattebetalarna (politikernas arbetsgivare) ta del av vad de förtroendevalda gör på sin arbetstid. Att detta så snabbt glöms bort av svenska folket är minst sagt fascinerande.
C
Jag tror inte att det är många som läser din blogg som tror att Sverige är USA
Antar att du fått många frågor och kommentarer som går ut på vad händelser i USA (och vad man skriver på ZH) får för konsekvenser för oss här i Sverige – och det borde väl inte vara förvånande?
Det är ju vad man gör i USA som till stora delar styr utvecklingen i resten av världen – vilket det iof har varit de senaste 100 åren
Men kanske mer just nu än tidigare…
Och USA beter sig ju inte riktigt som tidigare…
Och marknaderna fungerar inte riktigt som tidigare…
Jag antar att många uppfattar det som att vad som händer i USA i närtid är avgörande för hela världsekonomins framtid
Är det då så konstigt att man efterfrågar analyser av konsekvenser för Sverige?
Mvh
Thomas
Statsåklagare Nils-Eric Schultz sa på p1 att han tror att det kommer att leda till över 40 åtal i Göteborg! Det finns kanske 4-5 tusen chefspositioner i Göteborg stad. D.v.s. ca 1% av cheferna åtalas! Om 1 på 10 korruptionsbrott leder till åtal blir det 10% av cheferna. Självbild och verklighet är två skilda ting.
MVH/AF
Snarare 400-500 chefspositioner. Inte 4-5000. Göteborgs Kommun har väl ca 450 000 invånare. Med 4-5000 chefer menar du att 1% av Göteborgs kommuns invånare är kommunala chefer? Tror inte det.
Jag lägger mycket tid på att bevaka ZeroHedge samt ett antal andra amerikanska ekonomibloggar.
Det gör jag inte för att jag är särskilt intresserad av amerikansk inrikespolitik, utan för att det som händer i usa påverkar oss starkt.
Ta t.ex. FED:s annonsering av nya åtgärder den 3:e november. De har i förväg annonserat att de kan komma med nya kvntitativa lättnader (QE2) i storleksordningen 0,5 til 4 biljoner dollar per år. Marknaden anses ha prisat in en QE2 på 1,5 b$.
Uteblir QE2 nästa vecka eller blir "bara" en ½ b$ så kommer vi få en kraftig nedgång på amerikanska börsen (NYSE)och vice versa om QE2 blir större än väntat.
Övriga världens börser har följt NYSE mycket nära den senaste tiden.
Utvecklingen på stockholmsbörsen framöver kommer i hög grad styras av vad FED säger nästa vecka.
Vi är inte losskopplade från världsekomnomin eller usa:s ekonomi.
Henrik, det har jag inte påstått. Jag har bara påstått att utfallet vad USA hittar på inte slår likadant mot Sverige som mot USA.
När det gäller börsen skrev jag "det samma gäller börserna, även om det finns en stark korrelation mellan världens börser, så finns det inte lika stark korrelation mellan de för aktierna underliggande företagen".
Börsen lär mycket väl dyka om USA-börserna gör det, men det påverkar inte de svenska företagens verksamhet i första hand. På sikt kan det göra det.
En oväntat stor QE2 kan mkt väl skicka upp guldet till skyn, men frågan är om inte dollarn faller lika mycket och det för oss svenskar alltså kvittar. Å andra sidan kan ju en stark QE2 kortsiktigt stärka dollarn pga stödköp av statspapper, samtidigt som guldet stiger, och vi kan få en uppgång i guldpriset i svenska kronor. Men på sikt kommer QE2 förstås sänka dollarn.
Vi är inte losskopplade från världsekonomin, men effekterna av olika händelser slår olika.
En stor skillnad mellan Sverige och USA är att i USA är allting mycket större: bilarna, portionerna och klassklyftorna, men också bankerna och bergskedjorna.
Tror det kan vara klokt att inte ägna så mycket uppmärksamhet åt USA:s interna problem, men det känns ändå betryggande att problemen är så avlägsna. Här i Sverige är allt frid och fröjd, i alla fall jämförelsevis. Om bara guldpriset kunde gå upp lite mer och fortare.
/Guldkalle
Resonemanget håller ända tills dess att man ser att OMX rycker på varenda litet andetag som någon tar borta på andra sidan atlanten. Det är något jag har fruktansvärt svårt att förstå efter som ditt resonemang är rätt… Problemet är kanske helt enkelt att "handlarna" inte förstår det tillräckligt väl?
Det är kanske dags att inse att USA inte längre är så förtvivlat viktigt, nu när BRIC-länderna blivit mycket starkare och USA blivit ganska oviktigt som exportland. Går det riktigt dåligt för USA så minskar trycket på naturresurserna en del, vilket inte är alldeles negativt. Amerikanerna kan nog fortsätta att exportera en del av det vi verkligen värdesätter. I värsta fall får amerikanska företag placera sig i Kanada, i Europa eller i någon annan världsdel istället.
Jättebra påpekande!
Det var just det irriterande faktumet att Sverige saknar ekonomiskt kritiska och pålästa omvärldskrönikörer av typ Peter Schiffs och många andras kaliber som fick mig att jubla av lycka när jag upptäckte din blogg corn-man. Så fortsätt med det du gör, och skicka gärna arga lappar till Di där du påpekar deras uselhet och ytlighet. Btw — du får gärna mer löpande skriva om penningmängdens utveckling i Sverige då det är svårt att hitta bra källor för preventiv inflationsbekämpning.
Ödmjukast,
Peter