Som bekant har EU-parlamentet klubbat ett utökat direktiv (=lag, som vi måste följa iom Lissabonfördraget) om obligatorisk och kvoterad mammaledighet i EU.
Det innebär att 20 veckor öronmärks åt mamman, med 100% av lönen. Av dessa 20 veckor måste 6 veckor tas ut direkt efter förlossningen. 2 veckor öronmärks åt pappan.
Sveriges tidigare föräldraförsäkring innebar inte 20+2, utan 8+8. Åtta veckor öronmärkta åt respektive förälder. Det kommer nu att upphöra att gälla, eftersom inget land får ha en lag som är sämre. Möjligen kan vi komma undan med 20+8, men det är bara att överklaga till lämplig instans i EU. En reglering på 8 veckor istället för 2 är ju negativ för männen. Det köper nog vilken italiensk eller spansk domare som helst. Det väsentliga är att iom att EU ger sig in i att lagstifta i området så upphör pga Lissabonfördraget de enskilda ländernas bestämmanderätt i frågan och den flyttas nu till EU-nivå. Rimligtivs bör vi minska antalet ledamöter i den svenska riksdagen nu när de inte behöver bestämma lika mycket.
Vidare så får inga gravida kvinnor sparkas. Alls. Plus att som sagt kvinnor kommer vara borta minst 20 veckor om de blir gravida. Ett företag som måste dra ner får inte sparka en gravid. I värsta fall blir det bara gravida kvar på arbetsplatsen vid större neddragningar. Vill man behålla jobbet och det börjar tisslas och tasslas om nedläggningar är det bara att sluta med preventivmedel och köra på för att säkra sin anställning. Å andra sidan kan graviditet vara ett bra sätt för företagen att komma runt LAS och sparka de äldre istället.
Pappor är inte berättigade till 100% av lönen i ersättning, bara mammor.
Lite citat från EU Parlamentet:
“Mammalediga arbetstagare skall få full lön, som måste vara 100 procent av deras senaste månadslön eller den genomsnittliga månadslönen, säger parlamentet i sin resolution.”
Nu till det lustiga. Ni vet att den rödgröna axelmakten pratat om absout kvotering av föräldraförsäkringen, att av Sverige 450 (eller ngt sådant, ca 65 veckor) dagar skall 225 öronmärkas för varje förälder. Säg 33+33 veckor. Eftersom inga föräldrar vill ha det så valde man dock att inte föra fram frågan i valrörelsen. Föräldrar vill få bestämma själva.
Men nu röstade (s)ocialdemokraterna istället för 20+2 i EU-parlamentet, och EU står iom Lissabonfördragets ockupation av Sverige över svensk lag.
20+2 kallar (s)ocialdemokraterna på äkta nyspråk för “en mycket stark markering för ökad jämställdhet i hela Europa”. Krig är fred. Avlyssning är integritet. Slaveri är frihet. Kvoterad mammaledighet är jämställdhet.
Själv skrattar jag så tårarna rinner. Mammorna skall få 100% av lönen för att vara föräldralediga, medan papporna får vara lediga två veckor. Och kvinnor som är gravida får inte under några omständigheter sparkas. Tror inte att det leder till ökad jämnställdhet direkt…
Notera att jag inte ovan har sagt vad jag själv tycker om det hela. Jag tycker t ex att mammorna skall vara hemma minst 52 veckor efter förlossningen (paleocon, minns ni), men ser ingen anledning att lagstifta om det. Men socialdemokraterna har här röstat i rätt riktning för att säkerställa att mammorna inte går tillbaka till jobbet iaf de första 20 veckorna.
En annan aspekt är hur 20 veckor med 100% av lönen skall finansieras, speciellt för EMU-PIIGS-länderna som måste strama åt sina budgetar hårt iom den europeiska skuldkrisen. EU bestämmer, länderna får själva finansiera. Socialdemokraterna pratar förstås om “stora samhällsvinster”. Men pengarna måste fram oavsett om man kallar det “äppelpaj” eller “stora samhällsvinster”.
En enkel fråga för Sveriges mammaledighet (som det nu bör kallas pga EU). Om kvinnorna skall få 100% av lönen i tjugo veckor, skall män diskrimineras och bara få 85% för den tiden de är lediga? Är inte det könsdiskriminering? Skall därmed hela föräldraförsäkringen höjas till 100% av lönen? Oavsett lön? EU tillåter inget tak ser det ut som, och ett tak är en försämring mot EU-direktivet.
Så varifrån föreslår sittande regim att vi skall ta pengarna för att finansiera det hela? Minska antalet dagars föräldraledighet och låta föräldrarna spara de extra pengarna för frivillig tjänstledighet är mitt förslag.
En lärdom här är annars följande: Varje utökat ansvarsområde för politiker leder till ökade kostnader för de som skall finansiera det hela, dvs skattebetalarna. Politikers makt och ansvarsområden måste därför begränsas och minskas.
Nåja, eftersom svensk gammelmedia generellt älskar EU så håller man ganska tyst i frågan. Vore ju inte bra att påminna svenskarna att svensk lag kan köras över av EU utan att vi kan säga till om det, och att det rent av är så att Mona Sahlins hejdukar röstar för det hela.
16 kommentarer
Bra, nu är vi mer överens 😉
Kanske kan de nya EU-reglerna vara ett sätt att återbelysa den stora vikten av närhet till mamma samt amning under barnets första tid.
Reglerna runt föräldraförsäkringen och all statestik därpå är redan ett skämt. Det enda som räknas är ersättningsdagar och inte hur många dagar man är hemma. För att få full föräldrapenning (ca 80% av 80% av lönen) så måste man ta ut 7 ersättningsdagar per vecka. Första året får man ta ut hur få ersättningsdagar man vill, sedan måste man ta minst 5 per vecka.
Från försäkringskassans hemsida:
Föräldrapenningen ger dig knappt 80 procent av din sjukpenninggrundande inkomst delat med 365. Du kan räkna ut hur mycket du får så här:
Ta din sjukpenninggrundande inkomst.
Multiplicera den med 0,97.
Multiplicera igen med 0,8.
Dela summan med 365.
Hela systemet bygger på krångliga regler där man vinner på att ta ut ersättningsdagarna när den förälder som tjänar mest är hemma. Det snedvrider statestiken för föräldraledighet eftersom det då ser ut som om en förälder varit hemma 80% av tiden när man egentligen varit hemma lika länge.
Jag förmodar att EU nu satt punkt för det och tvingar ut 140 ersättningsdagar av föräldrarna första 20 veckorna.
Vi tog ut 3 dagar/vecka första året när mamman var hemma och sedan tog jag ut 5 dagar/vecka efter första året.
Instämmer. Vi tog ut en dag/vecka första året, och jag tog sedan ut 5 dagar i veckan i 1.5 år eller något sådant. På pappret ser det då ut som att mamman var hemma i två månader, och jag i tolv.
Man kan dock lägga pengarna på hög och vara ledig på de sparade föräldrapengarna om man tvingas ta ut dem för snabbt.
För Sverige innebär detta i princip ingen förändring. För många andra länder i EU innebär det att föräldrarna faktiskt får vara hemma med ersättning överhuvudtaget, ett kraftigt steg framåt alltså. Att man kan gnälla på detta känns väldigt Sverige-centriskt. Varför skulle inte mammor även i andra länder kunna få en förbättrad föräldraförsäkring?
(s) röstade i verkligheten för en kraftigt till kvinnors del kvoterad föräldraledighet, medan de hemma i Sverige säger att männen måste vara hemma lika mycket som kvinnorna.
Det är ett lögnaktigt hyckleri från (s) sida.
Dessutom måste nu kvinnornas garanterade 8 veckor höjas till 20 i Sverige.
Politiken har snart förstört världen till den grad att endast en jättedepression och/eller krig kan återställa någon slags balans.
Varför ska politiker detaljstyra familjers liv och diktera vilkoren för oss individer? Säg 22 veckor med fullt stöd om det nu är vad de avser och inte binda veckorna till ett kön. Ingen ska komma till mig och säga att en man är inte ens är 1/10 så mycket värd som förälder, vilket de faktiskt säger med fördelningen av antalet veckor, för att inte tala om ersättningen.
(s) hade naturligtvis röstat för kvoterad föräldraledighet med så många dagar som är ekonomiskt rimligt i EU om det alternativet hade funnits.
Själv avskyr jag kvoterad föräldraförsäkring. Ärligt talat så förstår jag inte varför man ska vara hemma med barnen överhuvudtaget, det finns ju proffs som sköter det bättre.
Men jag tycker att det är otroligt okunnigt att kasta skit på sossarna bara för att de följer spelets regler om röstar på det kompromissförslag som passar deras politik bäst.
Okunnigheten här är pinsam!
Exakt, Göran! Spärra in ungarna så föräldrarna får tid att jaga pengar till räntan.
20+2=202?
/Guldkalle
Kontentan blir ju att kvinnor i åldrarna där familjebildning är aktuellt blir en risk det vill säga inte önskvärda som anställda. Vi kommer se en fortsatt dominans av kvinnor i offentlig sektor och mindre av dem i företagen.
EU är ett pinsamt administrationsmonster som lägger sig i långt mer saker än va de borde göra. Krokiga gurkor någon? Oliver i mängder woohoo…
Göran kritiserar Kårny. Kalla in "dinmamma" referenserna.
Som kvinna är jag förbannad över att jag blir påtvingad föräldraledighet i händelse av att det råkar bli kids. Jag avskyr att bli tvingad till saker som jag rimligtvis borde få styra över själv. Ska det vara såhär blir det inga barn! :@
Jag är förälder och jag tycker det enda rimliga är en individualiserad föräldraförsäkring och jag är långt ifrån ensam om att tycka det. Det tvingar ingen att vara hemma utan ger båda föräldrar lika rättigheter.