Snart två månader efter att EU-kommissionen lade fram sin rapport om vilka metaller det riskerar bli allvarlig brist på, inklusive de ovanliga jordartsmetallerna, men även t ex silver och koppar, så uppmärksammar till slut svensk media detta. Själv skrev jag förstås om detta redan i juni.
Inget nytt i artikeln förstås. Det påtalas att det tar åtminstone 10 år och krävs enorma summor pengar för att finansiera gruvstarter.
Roligast är förstås läsarnas artikelkommentarer. Som vanligt kommer ett marknadsekonomiskt reflexsvar, dvs att i en marknadsekonomi kan det inte bli brist på något, om efterfrågan överstiger tillgången så ökar produktionen.
Nu har visserligen Ny Teknik haft semesteruppehåll, i juli, men det hela illustrerar iaf hur långsamt svensk gammelmedia jobbar.
Det vore synd att kalla det nyheter…
11 kommentarer
Det finns en intressant peak oil-aspekt på det faktum att det kan bli brist på sällsynta jordartsmetaller. Många fyndigheter har inte varit lönsamma därför att den utvinningsbara halten är mycket låg. Utvinningen av sådana fyndigheter kräver stora mängder energi och kostar därför mer än höghaltiga fyndigheter. Efter peak oil kommer all energi att bli mycket dyrare eftersom ingen annan energiform kommer att kunna ökas upp lika snabbt som oljeproduktionen går ner.
Då kommer följaktligen den nya tekniken, som ska leda till lägre energiförbrukning, att automatiskt bli mycket dyrare att tillverka, oavsett mer storskalig produktion. Det finns därför ett moment 22 i det här som jag har märkt att de flesta inte inser. Teknik kommer aldrig att bli räddningen för att vi ska kunna fortsätta med "business as usual" efter peak oil. Den nya tekniken kräver sällsynta jordartsmetaller och de kräver i ökande grad mer och mer energi för att utvinnas.
/Herman
Instämmer med Herman.
Det är klart att marknadens "reflexsvar" anpassar tillgång och efterfrågan, men kanske inte på det sätt som många önskar? Ökad produktion.
Det blir efterfrågan som får anpassa sig efter tillgången inte tvärtom. Där har vi den största utmaningen, att förklara för "marknaden" hur en anpassning kommer att se ut.
Problemet är att ingen vill lyssna! Utan åhörare förändras inget. Ett problem till som jag ser är, vad händer OM marknaden helt plötsligt inser konsekvenserna av brist på råvaror?
Jag ser stora risker för Anarki, alla förser sig med allt vad dom kan och vi har en omöjlig situation. Vet inte hur man skulle kunna undvika det? Så Världens regeringar fortsätter blunda för man vet inte vad man skall göra.
Världens regeringar blundar knappast.
Problemen med folkförsörjningen är ju äldre än det moderna industrisamhället. Det sista svenska missväxt/hungersnödsåret var väl 1868?? Och Europas övertaliga befolkning migrerade till den nya världen fram till inledningen av 1900-talet.
Hållbar utveckling politiken kommer väl helt enkelt att sätta snävare gränser för marknadsekonomin.
Däremot finns det ett uppenbart problem i att få en bredare allmänhet att förstå att ALLA måste rätta mun efter matsäcken. Vilket innebär att – för svensk del – uppgörelser MP/ALLIANSEN är troliga. Däremot är det ju svårare att inlemma egoistiska rättvisefixerade socialister i ett samarbete som mest lär handla om att fördela bördor.
Tobias Wallin
Det rådde även svält i Sverige av och till under första världskriget. Barnavårdscentralerna upprättades efter det för att se till att barn inte svalt.
1918 års hungerkravaller i Stockholm ledde till öknamnet Hungerskjöld för dåvarande regeringschefen, eller hur?
I alla fall förefaller det osannolikt att en statsledning inte skulle kunna prioritera exempelvis BVC framför oppinnionsbildningsmyndigheter vid den tidpunkt då prioriteringar behövs.
Tobias Wallin
Intressant är att gammelmedia med tystnad går runt Oljetoppen som om den vore het gröt, men rapporterar om befarad brist på metaller. Kan det bero på att metallbrist uppfattas som något avlägset medan oljebrist blir något konkret som berör alla personligen ?
Även rapporteringen på skördeomtådet, främst om veteskörden, skrivs och talas det dagligen i media, och vad det betyder för matpriserna.
Även inför det kommande valet är Oljetoppen totalt frånvarande, trots att den mycket väl kan bli kan aktuell under den kommande mandatperioden.
Å andra sidan kan man förstå politikerna, att tala om ev. oljebrist i tanken vore politiskt självmord.
Hur var det nu revyartisten Ernst Rolf sjöng 1932 !
" De går så länge som det går, sen går det inte alls… "
Alf Johansson
Alf
Metallbrist drabbar inte gemeneman i direkt form utan först i konsumtionsledet där råvaran är en mindre del av priset på varan.
Oljepriset drabbar mer direkt konsumenten (trots höga skatter i Europa som dämmpar) i Usa tex slår oljepriset direkt i plånboken och märks på så sätt mycket mer drastiskt för konsumenten. Det tror jag är anledningen att man har lättare för att skriva om mettaller än olja som uppfattas mer negativt.
Vad jag tror.
Illustrerad vetenskap skrev också om den framtida metallbristen i sitt senaste nummer.
Det är inte brist på resurser utan det handlar i första hand om "above ground problems" – dvs brist på investeringar och att tillämpa tillgänglig teknologi i tillräcklig skala.
Ett citat från Ny Tekniks artikel:
"Det finns gott om jordartsmetaller över hela världen, men det är dyrt och tar lång tid, runt tio år, att öppna nya gruvor."
Tillfälliga "bristsituationer" kan säkert uppstå och därmed får vi prisspikar men i ett längre tidsperspektiv (10-20 år) kommer ökade investeringar [i gruvor när det gäller dessa metaller] att hjälpa till att lösa situationen.
När det gäller Peak Oil är fokuseringen på själva peaken alldeles för stor. Somliga menar att den redan inträffade 2006, oljan gick från $20 till $75 men världen gick inte under för det. Snarare är det kanske början på en långsiktig omställning mot lägre koldioxidutsläpp.
Dick
Brist på resurser blir det Om det är brist på villig investering (risk).
Ang oljan så är väl problemet huruvida vi har "långsiktig" tid på oss till en omställning som vi inte kan välja bort utan vi är piskade att genomföra, at all cost!
Och just kostnaden för ev allternativ är av högsta intresse. Det är just "billig" energi som gjort det möjligt att bygga upp just de välfärd vi sett i Väst.
Så det räcker inte med att vi ersätter oljan, det måste vara billigt också, annars kan det lika väl vara är jag rädd.
Haha, "öka produktionen". Jo, det funkar kanske med cyklar och Lovikavantar. Men när kopparn i marken tar slut kan man ju inte bara säga till vår planet: "Du får nog ta och börja producera lite mer koppar, hörrudu!" Är det slut så är det slut.