Förra veckan konsoliderade guldet prissatt i svenska kronor per gram, och föll tillbaka något baserat på eftermiddagsfixen i London och Riksbankens växelkurs för dagen.
Sedan dess har priset som bekant stuckit iväg rejält under gårdagen och handlas nu över 320:- SEK per gram. Detta är inte med i grafen ovan.
Tekniskt gav ETF:en NYSE:GLD en köpsignal med gårdagens handel. Parabolic SAR har sedan några dagar sagt köp, liksom WMA5/WMA14, men med gårdagens handel bekräftade även MACD köpsignalen.
Det här gäller alltså guldpriset i USD, som GLD följer rätt bra eftersom ETF:en faktiskt i någon form sitter på fysiskt guld och inte lider av problem med rullning av termingskontrakt. Långsiktigt är förstås guldtrenden upp, MA50/100/200 ligger som de skall.
Nu kanske det är lite magstarkt med en köpsignal i guldet på ATH. Gör er egen bedömning.
Även om vi under gårdagen fick se en kraftig rusning i silverpriset har vi än så länge inte fått någon köpsignal där. Silver bör följa efter guldet uppåt, men har uppenbarligen haft problem med detta den senaste tiden. En faktor är att efterfrågan på silver i stor utsträckning är industriell, och skillnaden i utvecklingen av guld- och silverpriset kan därmed avspegla att den ekonomiska återhämtningen inte är så stark och positiv som en del vill hävda. Istället är det guldet som drar på en flykt till trygghet, medan silvret lider av svag industriell efterfrågan.
Sticker dock silvret iväg av investeringsdriven efterfrågan finns en rejäl uppsida i förhållande till guldpriset, men medan guld har slagit ATH igen och igen, så ligger silver egentligen kvar under nivåer vi såg redan tidigt 2008.
6 kommentarer
$1270 nästa för guldet.
Vi har först nu nått tillbaka till toppnoteringarna i guld uttryckt i dollar trots ökande efterfrågan.
Detta beror sannolikt på den tillfälligt starka dollarn.
Största skillnaden (ökningen) i efterfrågan den senaste tiden kommer annars från Euro-området p.g.a. Eurons nedgång.
Även silver borde förstås också gå upp nu, men troligen undviker många fysiskt silver eftersom skatteregler missgynnar fysisk silverinvestering för leverans i europa.
I slutändan anser jag dock personligen att silver har en bättre uppsida än guld när, om ett antal år, guld och silverinvesterande (ädelmetallsparande) blir lite mer mainstream.
Mvh / Twilight
Också nåddes ju en ny drömgräns igår i och med 10 000 kronor per troy ounce. Eller var det kanske först idag? Hur som helst så kan alla med Krugerrands glädja sig åt att varje mynt nu är värt ett femsiffrigt belopp.
Det där är bara siffermagi i godtycklig fiatvaluta och talsystem. Betyder ingenting i praktiken.
@Cornucopia
När DJIA nådde 1000 punkter för första gången 1982 hade det under lång tid legat strax under. När gränsen väl var "sprängd" följde flera års mycket kraftig uppgång.
Å andra sidan, när guld nådde 1000 dollar för första gången i mars 2008 följde en lång period under den nivån. Återstår att se om det blir annorlunda i SEK.
Guldkalle
10000 kr/oz är knappast någon betydande nivå, mer än möjligen för ett antal guldintresserade svenskar…
Möjligen skulle 1000 Euro/Oz kunna påverka psykologin hos en del guldköpare i Europa, men Cornucopia har rätt d.v.s. detta är mest siffermagi.
Ser själv noteringen bara som ett bevis på att guldinvesteringarna jag gjort hittills har varit ett helt korrekt beslut.
Riktningen är upp och kommer så fortsatt vara länge än för guldet. (med en del 10-30% dippar på vägen)
/ Twilight