I ett slag av moralpanik över att den sk etiska pensionsförvaltaren KPA investerar i investeringar som ger bättre pension till pensionsspararna, t ex guldproduktion och oljebolag slår SvD på trumman över att KPA har aktier i bolag som har delar av sin verksamhet i Kanadas oljesandfält.
Utgår från att alla som nu får moralpanik över detta också omedelbart slutar att tanka bilen på Shell och Statoil, som är två bolag som investerar kraftigt i oljesand. Speciellt Shell.
Det nämns också lite andra bolag i förbifarten, som står för större delar av KPA:s pensionsinvesteringar. T ex Atlas Copco och Sandvik. Sandvik och speciellt Atlas Copco levererar utrustning och förbrukningsvaror till olje- och gruvbolag… Antagligen även det omnämnda gruvbolaget Goldcorp. Så tyvärr går det nog inte att ducka det hela hur KPA än försöker, då det inte finns något aktiebolag som enbart tillverkar ekologiska handgjorda palestinascarfar eller hennahårfärg att investera de summor som KPA rör sig med i.
Man skall när det gäller etiska fonder fråga sig om det är bättre att de inte investerar i för kunderna lönsamma investeringar, och ger upp sin (minimala) möjlighet att påverka bolagen, eller om de skall investera och åtminstone på marginalen agera ett moraliskt samvete åt bolagen.
Den som vill se vilka de största oljesandaktörerna är kan läsa ett tidigare inlägg, vilket iofs inte säger något om vilka bolag som i sin tur äger dessa bolag, utom kanske just Shell.
Man kan faktiskt vända på det hela och säga att oljeutvinning är bland det mest etiska man kan investera i. Hela vårt samhälle bygger på ett oavbrutet flöde av olja, allt vårt välstånd och allting vi ser omkring oss. Utan oljan hamnar vi tyvärr på 1800-talet igen.
Den dator du läser denna text på har förbrukat 10x sin egen vikt i olja från gruvan till din arbetsplats eller soffhörn. Vem vet, det kan rent av varit oljesandsolja som använts för att producera just din dator? Så har du problem med oljebolagen, men ändå inte lever som på 1800-talet, så är du antagligen en hycklare, eller bara okunnig.
Själv föredrar jag att investera direkt i oljesand istället för att gå omvägen via någon förvaltare. Ett utmärkt val är Syncrude, vilket man kan investera direkt i via Canadian Oil Sands Trust (TSX:COS.UN) som enbart äger aktier i Syncrude.
COS har legat i teknisk sälj sedan mitten av april, och det ser dock inte ut att vara någons större brådska att gå in. Inga indikatorer har än så länge vänt upp, och det underliggande klimatet med såväl oljepriset som Torontobörsen är alltjämt negativt. Det är alltså inte osannolikt att man kan gå in billigare längre fram, eller åtminstone runt samma nivåer utan att behöva ligga investerad för tillfället.
5 kommentarer
Bra inlägg, hela etikcirkusen är bara ett sätt att profilera sig och lura till sig lite okunniga kunder.
Jösses vad du tjatar om datorernas oljeförbrukning. Även om det har gått åt ett helt fat olja för att producera min dator så är det en obetydlig mängd om man jämför med vad exempelvis en miljöbil har förbrukat vid produktionen.
Guldnisse, det är en konkret knäpp på näsan på de som sitter och tror att de är oljeoberoende eller att det moderna IT-samhället klarar sig utan olja. Kunde nämnt hur mycket olja det går åt att göra en smörkniv, men då skulle folk säga att de kan bre smör med fingrarna. Svårare att byta ut datorer mot något annat dock.
Skulle vara intressant att få veta varför du investerar i oljesand? Jakten på ännu en dollar på bekostnad av någon annan (läs framtida generationer). Girighet eller tobleronepolitik där "någon annan" ska betala känns inte speciellt 2010-tal. Nä, nu är det dags att investera företag som hjälper oss att att bygga ett långsiktigt hållbart samhälle, eller hur? hållbara
Det viktiga är väl vad man gör med vinsterna. Oljesandsbrytningen upphör inte för att jag inte investerar i den, det blir bara någon annan som får vinsterna.
För egen del går vinster in i bl a min portfölj med onoterade företag inom förnyelsebar energi, eller in i gården och skogen. Någon annan kanske skulle ta vinsterna och köpa vapen för pengarna, vad vet jag.
Mitt ägande i förnyelsebar energi är större än ägandet i olja och fossilgas.