Guldet gjorde inte bara comeback under veckan som gick, utan slog även ATH i SEK/g på över 300:- SEK per gram intradag. Guldet har nominellt aldrig kostat så här mycket per krona och antagligen är det också ett realt prisrekord.
Börsen rasade och har nu på några dagar utraderat hela årets uppgång.
Nu skall väl Avanzas Claes Hemberg eller någon annan rycka ut och påtala att guld är en alldeles för riskabel investering för vanliga privatpersoner och att privatpersoner borde köpa indexfonder, helst Avanza Zero som följer OMXS30 ovan, och andra påtalar att guld saknar användning och borde inte kosta mer än koppar. Ändå steg priset, och visade väldigt pedagogiskt vad som händer när andra tillgångar rasar.
Även om börsen vänder upp framöver, så kommer det ta lång tid att leta sig tillbaka. Den som väntar sig en snabb rekyl får nog vänta lite. Paniken blir alltid större på nedsidan än girigheten är på uppsidan. Snarare kan det bli som efter oktober 2008, dvs en fortsatt men lite långsammare börskrasch över flera månader.
Jag återkommer med fler kommentarer kring börsutvecklingen i veckan som gått, bland annat mer teknisk analys. Så länge får vi vara nöjda med ovanstående graf över guldet och OMXS30.
5 kommentarer
Den grafen var smärtsamt eller skönt tydlig (beroende på vilken sida stängslet man befinner sig).
Det har säkert varit uppe förut, men vad tycker bloggaren såväl som läsarna är bra investeringar är i guld? Använder ni er av Bull/Bear Guld eller andra "alternativa" placeringar, eller hur gör ni?
Och fortfarande är guldet en VALUTA.
Återigen, vårt monetära system står inför kollaps och vad som komma skall är efter ett fullständigt kaos och sammanbrott är skuldavskrivningar och ny/a valutor.
Att följa börsen i detta läge vi befinner oss i är perifert och nästan nog egalt. Aktiermarknaden och dess aktörer är och har alltid varit de dumma och lite svagsinta. Återigen precis som tidigare, senast så sent som 2006-2007 så lyser alla lampor rött och dramatiken är våldsam på kredit/valuta och obligations markanderna. Aktiemarknaden "tuffar på" i ngr månader som om inget har hänt……
Den stora skillnaden mellan nu och 2008 är väl att då var den långa trenden fallande, nu är den stigande.
I nov 2008 föll börsen också tjugo procent, när index var inom bottenformationen, men det var väl inte lika spektakulärt i media som efter lehmankraschen. I januari 2009 föll börsen elva procent. I år har börsen fallit – noll procent.
Enligt DN har årets uppgång utraderats. Ja, på DN handlar man väl alla sin aktier på årets första dag, verkar det som. Annars har vi ännu några procent kvar till årslägsta: 919,39.
Det enda större raset som skett i en uppåtgående trend de senaste tjugo åren kom 1998, då börsen föll nästan fyrtio procent utan några vidare rekyler. Nu har börsen rekordstigit sjuttio procent på ett år från botten, sa en rekyl ar efterlangtad, och greklandskrisen ar en lamplig forevandning.
Bengterikj, veckotrenden är nu fallande i flertalet index, och i resterande är den neutral. Detta motsvarar att 70-dagars glidande medelvärde på börsen är fallande. Stigande trend ser man bara på betydligt längre sikt, typ 200-dagars. Det kan också ändra sig snart. När 200-dagars vänder ner brukar det bli illa.
Tittar man just på glidande medelvärde som lång trend så har 100-dagars vikit ner för OMXS30. Först på 120 dagars glidande medelvärde är trenden fortfarande upp.
OK, jag använder exponentiell utjämning (blå linje) för att se den långa trenden:
http://bengterikj.se/diagram/OMX3YR.GIF
Den gröna linjen (15 dgr medel) skall vara under den blå för att den långa trenden skall vara fallande. Om det korta medelv (grön) inte kan ta sig förbi exp utj (blå) i en rekyl, är den långa trenden etablerad. Ungefär.
Det som förbryllar mig är den falska säljsignalen den 12-15 febr 2010. Då var Greklands problem redan i media, om jag minns rätt. Ändå rusar index obekymrat förbi dubbeltoppen vid 980 från nov-09/jan-10.
Mvh, B-E