Nu har statskontrollerade Telia börjat klippa kablarna för glesbygdens telefoni rapporterar Hela Hälsingland. Som jag rapporterat tidigare är inte Telia intresserad av att underhålla den mångmiljardinfrastruktur som byggs upp med svenska skattepengar under 1900-talet, utan avvecklar helt enkelt kopparnätet där det finns få kunder.
Det handlar om en kapitalförstöring av värden som skulle kosta upp till 400 miljarder SEK att bygga upp igen, men som är avskrivna i Telias bokföring och alltså inte kostar något att lägga ner bokföringsmässigt.
Ett citat från hela Hälsingland:
“TeliaSonera bolaget Skanova kommer nu därför att plocka bort kablar, ledningar och stolpar med mera.”
Kunderna erbjuds istället trådlös telefoni, med kraftigt försämrad Internettillgång och tveksam kvalitet. Dessutom blir den mycket mer beroende av fungerande elförsörjning, så när elen slås ut kommer inte heller telefonin att fungera.
Som bekant är trådlöst “bredband” bara en blek kopia av kopparburen dito (man kan inte titta på siffrorna, utan måste titta på verkligheten), och glesbygden skall nu alltså få sitta med Internethastigheter som i många fall i praktiken blir lägre än modem från 90-talet.
Samtidigt gör Telia reklam på olika sajter just nu om att det finns en teleoperatör som erbjuder snabbt bredband i nästan hela Sverige. Falsk marknadsföring, eller pratar Telia om någon annan?
Enligt en tidigare artikel i Dagens Industri handlar det till en början om 50 000 hushåll som blir av med sin kopparnätanslutning. De första berörda kommunerna blir Årjäng och Vetlanda. Samt Flen, några mil från Stockholm.
18 kommentarer
Vem vill då betala för kablarna i marken/luften? Alla som har Teliaabonnemang?
Jag tycker det är bra att de lämnar en gammal föråldrad teknik som kostar massor…
Föråldrar teknik? Kvalitet, tillgänglighet, servicenivå och framför allt dedikerad bredbandshastighet är överlägsen i kopparnätet, jämfört med trådlöst.
24 Mbit/s dedikerat bredband är betydligt snabbare än att få 1/100-del av 7.2 Mbit/s.
Samhället går mot ökad sårbarhet.
Linjalekonomerna driver på.
Nja tror nog att de mobila alternativ kommer utan problem nå samma nivå som koppartråden. Idag kanske de får nöja sig med 3G i värsta fall edge men den här teknik går ju framåt..
Jag håller förstås helt med.
http://viktualiebrodern.wordpress.com/2009/11/23/glesbygden-och-natet/
Mac, öh, va? "Tror" kan du göra i kyrkan. Du kan prova att ladda ner något över 512kbit/s koppar och jämföra med 7.2Mbit 3G, så skall du se att kopparn är snabbare i både nedladdning och svarstider.
Visst det kanske är lite tidigt att börja avveckla kopparnätet redan nu. Men tänk på att 4G är på intåg.
Vad hände med att hela Sverige skall leva, blev det olönsamt?
Du kanske kan snoka reda på något valalternativ som vill dela upp Västra Götalandsregionen i Göteborg och Västra Götaland. Då bleve det kanske svårare för Göteborg att mjölka ut resurser ur resten av Västra Götaland. (Motorn drar ganska mycket energi.) Jag har sökt lite men inte hittat.
Helt klart är trådat fortfarande mkt bättre än trådlöst – framförallt kvalitetsmässigt (teoretiska topphastigeheter är ngt som bara håller på papperet).
Men skall kablar och nät underhållas så måste ngn betala – hur många ute på landsbygden är beredda att betala 3-5 ggr mer än idag för fasta abbonemang (särskilt när konkurrensen från trådlösa när, trots lägre kvalitet, komemr allt starkare) ?
/K
Allt som byggdes upp och som nu ska börja rivas betalades av dåtidens abonnenter.
På motsvarande sätt borde vi kunna uppgradera det nätet till mer och mer fiber för att ge användarna kvalitet. Jo, det kostar och kan på samma sätt betalas av alla nuvarande abonnenter.
Men, det kommer inte att hända för Telia är ett 100% kommersiellt företag numera och tar ingen hänsyn till användare och behov utanför storstäderna annat än där det är strikt lönsamt i företagsekonomiska termer. Och då är det kvartalsbokslut och årlig avkastning som gäller.
Det är samma ideologi som gör att de kastat ut tusentals människor från företaget. Allt i den heliga lönsamhetens anda. Kapitalism kallas det visst och det är ju enligt den här och många andra bloggar bra. Men den har ett pris. Den eroderar samhällsnyttan och helheten. Det är den försämrade servicen till glesbygden ett exempel på.
Nej, 512 kilobit trådat är verkligen inte snabbare i råtermer än 7.2 megabit HDSPA. Förmodligen sitter du på landsbygden på ett ställe som inte har stöd för HDSPA utan du upplever vanlig 3G vid 384kb/s.
Sitter ett par mil utanför stockholms tullar och har nästan inga avvikelser alls från en dryg halv megabyte i sekunden. Dock gör cappen på 20 gigabyte per månad att jag ändå hellre skulle ha en 512 kilobit trådad lina.
Sitter själv långt ute på landet med 7.2 Mbit Telenor. Effektivt ger det kanske 1 Mbit i bästa fall. Nätet är bara stabilt på nätter och tidiga morgnar.
På kvällar blir det avbrott så fort man har någon last utöver surfa på någon sida.
Svarstider ligger på över 200 ms.
De bolag som sköter driften åt telia får kontrakt som mäts i miljarder. Luft ledningar får fuktskador, skador av grenar, hackspettar, råttor och tusen andra saker. Klart att dom vill bli av med det så fort som möjligt.
Samhällsnyttan och nyttan för skanova/telia har ju aldrig direkt varit i paritet iofs.
Jag förstår inte vad du vill säga med det här inlägget Cornu, att du inte vill att marknaden ska styra tillgången på bredband ute på landet? Du kanske är sugen på att åter förstatliga Telia oss alla solidariskt betala för att man ska kunna surfa porr snabbt ute i gledbygden?
Tja, Telia kan sälja sina glesbygdskopparnät, istället för att du som Teliakund skall betala för att de monterar ner dem. Men Telia har inte varit intresserade av att bjuda ut delar av kopparnätet till försäljning, utan agerar här monopolist.
I en fri marknad finns det inga monopol.
Och nej, vissa funktion anser även jag skall hanteras av samhället, som viss grundläggande infrastruktur. Vad som stör mig extremt mycket är att Telia nu plockar bort anslutningar som kostar miljarder att bygga ut på nytt. Det är Telia själva som valt att inte gräva ner ledningarna, se länkat tidigare inlägg. Inte ens när elbolagen gräver ner så vill Telia hänga på, utan låter sina trådar hänga kvar på stolparna. Siffra: Elbolagen grävde i Värmland ner 240km elkabel om året, Telia grävde ner 10km på 16 år trots att de billigt kunde hängt på elbolagen.
Hos oss är det elbolaget som röjer ledningsgatorna. Telia struntar i dem, men åker alltså gratis på elbolagens seriösa underhåll.
Sedan har jag faktiskt förespråkat diffrentierad taxa, löjligt med samma pris i hela landet. Man kan gott betala per km ledning, det får man göra vid nyanläggningar. En del som betalat 150 000+ för nyanläggning får nu se Telia montera ner trådarna kunden betalat för de senaste åren.
Vilket år slutade vi i Sverige bry oss om redundans? 1991?
/Starvid
Kan stämma rätt bra. Med Sovjetunionens fall så avskaffades redundans so begrepp i Sverige, istället skall allt mer fokuseras och centraliseras till en allt sårbarare infrastruktur.
Det igentliga problemet är ju att staten inte hade vett att separera ut infrastrukturen när man sålde av telia. Bolag vill alltid vinstmaximera på befintlig investering medans staten kan titta på större/andra vinster.
T.ex. är att låsningen på ~20kr/mg för trafik i mobilen låg i MÅNGA år eftersom det gav maximal avkastning på befintlig investering. Var inte fören iPhone kom som dom vart tvugna att investera i ny infrastruktur för att inte tappa kunderna.
Sverige som land har dock varit redo för bredband i mobilen i 5-7år och mobilerna har stött surfning men kostnaden har gjort det ointressant vilket även gjorde att det inte vart så många tjänster med WAP.
Sedan är det såklart orimligt att alla skall få fast telefon till samma pris. Rimligen borde anknytningspunkter finnas med angivna mellanrum men sedan får man dra/underhålla/betala ström för sista biten. Eller om man är flera hushåll dra kabel till byn och där sätta upp en egen anslutningspunkt.