I går kom slutligen beskedet om att mitt onoterade portföljbolag Seabased tillsammans med Fortum får stöd för byggandet av världens första fullskaliga vågenergipark, en anläggning med 400 bojar med en nominell kapacitet att generera 10 MW. Detta motsvarar alltså 10st större vindkraftverk, men med högre normal produktion då vågor är mindre nyckfulla än vinden.
Seabased säger i en artikel i Ny Teknik att man också har 5-6 allvarliga förfrågningar från utlandet.
Bolaget förväntar sig nu generera upp till 100-200 arbetstillfällen i Lysekil och Uppsala, baserat på de 5-6 ordrar man nu har på gång. Betydelsefullt för en liten kommun som Lysekil, med 14 000 invånare. Lite mer fantasifullt har man visioner om upp till 1000 anställda när man når full global produktion, men det ligger nog en bit framåt i tiden.
Anläggningen utanför Smögen blir en referensanläggning, men är trots den totala kostnaden på 250 MSEK en anläggning med mindre storlek på de enstaka aggregaten. Detta eftersom man inte har fullt så stora vågor på Västkusten som t ex på Orkneyöarna. Men tekniken skalar, så man också kan producera betydligt större aggregat där så krävs.
Nu är det bara ett enda hinder kvar, nämligen EU:s junta, den sk EU-kommissionen, som måste godkänna sådana här etableringsbidrag.
Pressmeddelande från Seabased hittar man här.
17 kommentarer
Kanske det skulla vara värt att skriva ett par rader om hur mycket elen från anläggningen kommer att kosta? Detta om något borde vara av intresse för en bloggläsare.
Har för mig om att den även i den här skalan skall uppfylla något EU-krav om 40 öre per kWh.
Du kan räkna baklänges. 10 MW, säg 35% i snittverkningsgrad (högre än vindkraft). Kostnad 250 MSEK, livslängd säg 20 år (som vindkraft).
Per dag är kostnaden 250MSEK/(20*365)=35kSEK. På en dag genererar man 24*10000*0.35=84000 kWh.
Kostnad per kWh blir alltså 35000/84000=41.7 öre.
Tillkommer räntekostnader, drift, underhåll. Avgörande här är alltså verkningsgraden, som jag inte vet här och nu. Den första anläggningen är förstås också dyrare eftersom man ännu inte nått fördelar med högre volym. Sedan blir också större aggregat billigare än de man placerar i Sverige.
Tror nog 40 öre är realistiskt på sikt. 40 öre utan subventioner alltså. Med tanke på vad elpriset ligger på utomlands (och även i Sverige), så är det alltså billigt. Naturligtvis inte så billigt som vattenkraft eller gammal kärnkraft, men det är det inget som är.
Vågkraften kan bli stor, i väntan på nästa generations kärnkraft eller nästa generations solkraft.
Som en bieffekt fredas haven från den skövling som bottentrålning innebär, genom att vågkraftsparken tar upp en stor yta.
Kostnaden enligt ovan är inte avskräckande-för en elkund!
250 miljoner för 10 MW ger 25 000 kr per KW-i klass med vanliga värmepumpar-som också levererar energi.
Vi får önska projektet lycka till./Oppti
Etableringen skall väl ha tillstånd från Miljödomstolen först och där kommer motståndet att vara stort från fritidsbåtfolket som får lite besvärligare. Fiskarnas problem är det ingen som bryr sig om, det trålas inte på dessa vatten utan det är burfisket efter kräfta som stängs ute, detta fiske tycker ju t.o.m stockholmarna är miljövänligt.
Enligt artikeln i Ny Teknik så beräknas den årliga energiproduktionen bli 25 GWh. Detta ger en snitteffekt på ca 2.9MW, alltså en verkningsgrad på 29%. / Kontega
Havskräftor och hummrar trivs i hålor.
Hålor kan skapas i fundamenten så arterna gynnas.
Varför skulle fiske med tinor förbjudas inom detta område?
Verkar konstigt att småskaligt fiske skulle förbjudas i kraftverksområdet. Bojarna ligger relativt glest, skall gå att segla genom försiktigt – rent av nödvändigt om man måste fram för att serva ett enskilt aggregat ngnstans mitt i.
Det finns hålor i fundamenten, iaf på bilderna hos Ny Teknik. Slump?
Fiskar man kräfta med bur så använder man länkade tinor där länken kan vara en kilometer lång, ganska svårt att få upp när tågvirket genom strömsättning har snott sig in i aggregaten. Jag tror inte detta kommer igenom i Miljödomstolen, se bara på fisk och musselodling som badgästerna effektivt stoppat.
Största problemet är nog det obefintliga svenska försvaret, som i teorin vill kunna öva fritt i våra skärgårdar med sina obefintliga styrkor.
Någon som vet aktuellt pris på aktien?
//B
Avslut brukar nog ske runt 100:-. Onoterad aktie, så jag har inte koll på det senaste. På http://www.inoff.nu finns det köpare för skambudet 66:- och säljare på 135:-. Minns inte riktigt var senaste nyemissionen låg, 120:- tror jag, och då var väl 6:e AP-fonden med.
Vi får se om aktiebokhållaren hittar in hit, man kan annars fråga honom, det är ändå han som förmedlar eventuella affärer.
Ni blandar ihop verkningsgrad och utnyttjandegrad! Ett kraftverk kan ha väldigt hög verkningsgrad men låg utnyttjandegrad eller vice versa (tex ett vindkraftverk som står på en plats där det inte blåser).
Vad ni syftar på är utnyttjandegraden, vilket enligt Ny teknik är 29 % (25/87.6 [GWh/GWh]), utanför Lysekil(?) vill säga.
Q
Beträffande Seabased-aktien så var priset vid nyemissionen i somras 115 kr/aktie. Vad jag tror mig veta finns det fortfarande ett mindre antal aktier till salu för det priset, kan dock tänkas att säljarna ändrar sig när de tagit del av gårdagens nyhet. Aktuellt läge vad gäller aktiehandeln kan man få om man mejlar till sven(snabela)seabased.com .
Noterar att Norge skall satsa på ett 10 MW vindkraftsprojekt a 400 M NOK.
Det verkar bli ett verk på 10 MW med en höjd av 117 m.
http://www.hegnar.no/bors/energi/article410101.ece/Oppti
Låter som 10 MW vågkraft för 250 MSEK är billigare än 10 MW vindkraft för 400 MNOK. Dessutom har ju som sagt vågkraften bättre nyttjandegrad.
Seabaseds verk verkar alltså vara konkurrenskraftigt, rent av billigare.
Eller varför inte kombinera vind- och vågkraftverk?
http://www.nvp.se/sv/Temalasning/Miljo/Varfor-flytande-vindkraftverk/
Re: aktiepohlman
-tyvärr gammal dålig idé: du vill inte bygga vindkraft där du har stora vågor (skapar mkt stor kostnader för fundament och egenfrekvenser i strukturen som måste hanteras). Denna idé dyker upp rätt titt som tätt när lekmän (som inte har läst på) ska göra en uppfinning.