I ett inlägg på professor Kjell Alekletts blogg diskuteras det hur peak oil har hanterats i Davos i dagarna.
Detta officiella icke-problem diskuteras nu tydligen även i de verkliga finrummen, trots att peak oil inte skall vara ett problem om man får tro hur snacket går såväl där som hos våra egna politiker och makthavare.
Aleklett spekulerar i att man nu formulerar en inofficiell exitstrategi för hur man skall kunna bortförklara fallande oljeproduktion. Detta inkluderar världens bästa kontraindikator, CERA, som nu pratar om att det visserligen finns ur alla perspektiv oändligt med olja, men sk “above ground factors“, dvs politik, regleringar, krig och brist på kapital kommer begränsa oljeutvinningen framöver och förklarar på så sätt fallande oljeproduktion i närtid.
Även IEA, vår energivakthund som viftar på svansen Sverige och de andra OECD-länderna, formulerar också hur man skall slippa undan att ha förnekat peak oil. Det heter nu nämligen att efterfrågan har peakat i den industrialiserade världen, och därmed kommer alltså oljeproduktionen falla. Det finns helt enkelt ingen efterfrågan på olja, och skall alltså inte röra sig om några geologiska problem. Det finns massor med olja, men vi vill helt enkelt inte konsumera den, så därför faller produktionen.
På sätt och vis har IEA rätt. Prismekansimen höjer priset på olja till den nivå där viljan, efterfrågan, att konsumera olja faller lika mycket som oljeproduktionen gör av geologiska orsaker. Men det är bristen som orsakar högre pris, som orsakar lägre konsumtion.
Ingen ekonom kan nog förklara hur lägre efterfrågan kan orsaka högre priser…
Men det viktiga är att ha en bra exitstragi för hur man skall kunna förneka peak oil även när fakta visar på fallande oljeproduktion. Och den verkar nu vara formulerad.
Flute har för övrigt ett nytt inlägg om peak oil som kan vara relevant i sammanhanget. Även bloggaren Aktieideer har börjat skriva lite om peak oil.
På The Oil Drum kan vi läsa om att den brasilianska oljejätten Petrobras VD anser att världens oljeproduktionskapacitet peakar i år, 2010. Detta alltså trots alla de eventuella jättefynd som Petrobras kanske eventuellt gjort och som används av förnekarna för att bevisa att peak oil aldrig kommer inträffa. Han påtalar också att världen måste hitta ett nytt Saudi-Arabien vart annat år för att inte oljeproduktionen skall minska.
Antar att CERA kallar det för en “above ground factor”. Trots allt finns det ju bara ett Saudi-Arabien, så det går ju inte att hitta några fler…
6 kommentarer
Det där sista om ett nytt Saudi-Arabien. Det mumlas om att Kurdistan håller på visa sig vara just ett sånt megafynd-ställe och att det är därför USA hänger kvar i Irak som iglar. De säkrar allt detta till sig själva. Delvis via ombud.
Fast det hjälper ju inte på totalen och över tid så klart.
/Morfar
Verkar lite långsökt, speciellt som USA har för avsikt att dra sig ur Irak med start i år, lagom till oljeproduktionen börjar komma igång.
De närmaste åren blir intressanta. Kommer ett stigande oljepris att lägga sig som en våt filt över de mytiska "gröna skotten"?
Cornu,
De jobbar som små bävrar för att säkra det hela politiskt och juridiskt just nu. Sedan är det ju inget som hindrar att de stannar med vad som behövs i just de norra delarna. Har nog Kurdistan inget emot för att kunna fortsätta vara ifred för Bagdad.
/Morfar
Även om Kurdistan, mot all förmodan, skulle vara/bli ett nytt Saudi så räcker det bara för 2010, vilket land/plats kommer att ge oss motsvarande nästa år….
Irak har massor med olja, men deras egna predikteringar på oljeproduktion kommer aldrig att uppnå Saudi produktion, så vi har inte nått dit ännu.
Det vi måste göra är att sluta förbruka olja för att producera el och värme i första hand.
I andra hand minska förbrukningen inom fortskaffningsområdet = bilar, flyg, lastbilar och båtar.
Samtidigt som detta sker så måste vi minska förbrukningen/ konsumtionen.
Alla måste dra sitt strå till stacken, det kommer ingen revolution utan ett myrgnetande från allt och alla.
Oljan måste användas till plast och dyligt, inte förbrännas som i dag.
God Helg onskar
Sparvhök
Oljekonsumtionen (i Sverige, men jag gissar att många västländer följer ett liknande mönster) har ju faktiskt sjunkit avsevärt:
http://www.spi.se/statistik.asp?art=64
Man kan se att den totala oljeförbrukningen toppade 1970 och bensin 1989. Alla bränslen utom dieselolja minskar med tiden.
Observera att detta mönster även i huvudsak gäller under 80- och 90-talen, då oljan var billig.