… eller button down the hatches. Storm på gång igen. Skåne åker på en varning av kategori 2, Halland en kategori 1, men i övrigt verkar det lugnt. Det är värt att komma ihåg att SHMI bara gav Gudrun en kategori 1-varning (stormen alltså, inte kärringen som alltid är en 3:a), men utfallet blev som bekant något värre.
Nu skall man komma ihåg att väldigt mycket infrastruktur har förbättrats sedan Gudrun och Per. Tusentals kilometer ledningar har grävts ner, de flesta transformatorer på landet sitter numera i skåp på marken istället för uppe i stolpar, och elföretagen tar lite mer allvarligt på beredskapen. Många ledningsgator är också bättre röjda än tidigare. Den värst utsatta skogen har redan blåst omkull, och de riktigt allvarliga stormskadorna får vi därför först om några decennier igen när befintlig skog har blivit äldre och sårbar för stormar.
Här ösregnar det, och regnet skall komma före blåsten, även om det börjat vaja en del i träden. Det är blött i markerna nu, vilket gör att problemet med rotvältor i den eventuella stormen kan bli högst påtagligt även om det bara blir 20-25 m/s i vindhastighet.
Så nu är det dags för normal riskhantering. Vi har ju fortfarande luftledning till gården, och det finns gott om luftledningar på samma transformatorstation, även om själva transformatorn nu flyttats ner på marken. Så det finns en viss risk för strömavbrott. Antagligen bara under några timmar, mitt elbolag brukar vara rätt snabba att fixa störningar när de har beredskap. Värre är det vid oväntade avbrott, då kan de behöva köra reparatörer över halva landet.
Enda egentliga problemet är färskvattnet, som pumpas upp ur ett 80m djupt hål i berget, och alltså är ganska beroende av elförsörjning. Samtidigt har vi några hundra liter vatten i vår hydrofor, trycktank, som används för att jämna ut pumpens insatser. Acceptabelt tryck i ledningarna kan vi ha åtminstone ett dygn så länge vi inte duschar.
Men mest allvarligt är det förstås för djuren, som kräver vatten.
Så ordinarie checklista inför storm ser ut ungefär som följer:
– Fyll på vatten till djuren
– Fyll på reservvatten till djuren, minst två dygn
– Fyll på reservdunkar vatten till hushållet
– Utfodra djuren
– Tag in ved
– Ta bort allting som kan blåsa runt utomhus
– Ladda batterier för nödbelysning – ficklampor, campinglampor, pannlampor etc
– Kontrollera laddning i reservkraftsbatterierna, två vanliga 12V 75Ah fritidsbatterier
– Kontrollera att växelriktarna till batterierna fungerar (batterierna och växelriktarna skall driva kyl- och frys, någon enstaka vanlig lampa, samt datorutrustning, ungefär ett dygn)
– Ladda mobiltelefoner. Isolering och nedrivna telekablar är värre än att vara utan ström.
– Motorsåg plockas fram, tankas och placeras i bilen (för att kunna röja undan hinder om man akut måste åka bil)
– Kör klart eventuell tvätt, disk etc innan stormen slår till så förråden av rent är lite bättre. Speciellt barnkläder.
– Tanka fordon. Utan ström fungerar inte bensinstationerna.
Värme och matlagning är inga problem mha vedkaminen, och belysning är heller aldrig något allvarligt problem. Om inte annat bör man som boende på landet ha en kökslampa som man kan placera levande ljus i.
Problemen inställer sig om man blir utan ström i mer än något dygn, och i så fall behöver ladda 12V-batterierna. Går det inte att komma hemifrån pga nedblåsta träd går det alltid att ladda 12V-batterier via t ex skogsmaskin eller bil på tomgång, även om det är ett dyrt sätt att ladda på.
Fast antagligen blir det inget strömavbrott, och blir det något så återstår att se om det ens blir lönt att lyfta fram reservkraften. Elen brukar komma tillbaka ungefär samtidigt som man tröttnar och går ut för att hämta in batterierna.
Nu skall jag ut i ösregnet och stormsäkra…
Tillägg: Efter att ha varit ute nu så kan jag konstatera att det blåser mer kring gårdscentrum nu än innan stormen Per i januari 2006, men det kan bero på vindriktningen. Regnar horisontellt gör det, och är rejält vattensjukt i markerna. Inga träd har fallit än, men jag var ute och gick upp till krönet under Per, och då hade träden inte gått heller, utan det tog ett bra tag att mjuka upp rötterna först. Fast då var det betydligt torrare i markerna än nu. Blåser gör det iaf, ett vedträ blåste faktiskt ur famnen på mig när jag bar ved… Tyvärr är batterierna slut i väderstationens vindmätare, så några detaljer kan jag inte ge. Skitväder om jag får säga det själv, då lär det vara betydligt värre nere i öppna oskyddade Skåne.
14 kommentarer
Du har säkert funderat på om du ska köpa ett bensindirvet elverk tex
http://www.clasohlson.se/Product/Product.aspx?id=379593
2,5kW, för 2500:- får anses överkomligt.
Och så ett filter så kan du koppla bort huvudmatningen och in med detta direkt.
Men det föll säkert på något, men vad?
Har inte lusläst villkoren, men finns det möjlighet att, speciellt för företagare med djur, hävda kostnader som du kan få ersättning av från elbolaget? Kostnader efter elavbrottet naturligtvis.
.
Haha! Påminner om de scenarion vi gick igenom på konferensen i helgen, deltagare från frivilligorganisationerna och Svenskska Kraftnät. Jag deltog som kontrakterad bandvagnsförare.
http://ylven.blogspot.com/2009/11/100-suvivalister.html
Hoppas att du slipper strömavbrott, annars rekommenderar jag att ha reservkraftverk. Det var guld under Gudrun och Per.
Reservkraft är inte ekonomiskt försvarbart om man inte har så mycket djur att det inte går att hantera manuellt.
Dels behöver vi ett trefasaggregat, vilket kostar minst 10 000:-, och sedan tillkommer 10-100:- i timmen i driftskostnad för bränslet. Nej, tack.
Man kan iofs köra stötvist för att dra upp trycket i hydrofor, frysa ner frysen ordentligt etc, men det blir ändå en rätt saftig kostnad per dygn. Och vi ännu inte haft något avbrott som varat mer än två dygn.
Behöver man småström kan man faktiskt köra bilen på tomgång och ta ut via växelriktare ur 12V-uttaget på bilen. Och småbatterier kan vi ladda i 12V-uttag utan att ens behöva köra motorn.
I värsta fall kan vi faktiskt hämta vatten ur sjön till djuren. Djuren dricker redan det vattnet periodvis utan att bli sjuka.
I vårt fall var det snarare frågan om att vi behövde en motorsvets för att kunna svetsa på skogsmaskinerna i skogen. Att då välja en med trefas var inget svårt val. Och som du säger, man kör det ju inte kontinuerligt (om inte annat så för ljudet!).
Som företagare är det ju inte så svårt att räkna hem, men jag har lite svårt att motivera ett elverk för 10 000+ för mig själv, och då lär jag ha ännu svårare att motivera det för Skatteverket. Kvittar ju om det är avdragsgillt, inklusive bränslet, det kostar ändå pengar utan att säkerställa någon inkomst.
En stillastående skogsmaskin innebär förlorad inkomst. Att behöva bära vatten för hand innebär inte någon förlorad inkomst.
var bor du?
Sverige.
Detta kanske kan muntra upp dig.
ttp://www.guardian.co.uk/commentisfree/cif-green/2009/nov/10/peak-oil-fear-economic-establishment
Här i Skåne blåser det rejält. Men stadsbussarna gårm så det blåser tydligen inte ner takpannor. Än.
=D
Här har det lugnat ner sig, blev bara ett litet blink som fick lite jordfelsbrytare att lösa ut, annars är det bara dyngsurt i markerna. Tror dock inte några träd har gått, inte i någon väsentlig utsträckning iaf
Kom från gårdsplanen på farsans företag och ner till stan för att hämta dotter. På gårdsplanen blåste det så att jag inte kunde göra vad jag skulle och det brände i ansiktet av flygande grus. När dottern öppnade dörren på bilen så skrek hon: VAD HAR DU GJORT?
Jag tittade mig i sminkspegeln och var alldeles blodig i ansiktet, antagligen av smågrus. Så hårt blåser det i Helsingborg.
Hoppsan, det verkar vara blåsa ordentligt där nere. Här i Tjockholm/Fjollträsk duggregnar det och blåser väldigt lite.
Bra checklista…
Här i Tokholm fick vi som sagt en del regn men inte mkt mer igår iaf …
/K