Att fondbolagen tar ut höga förvaltningsavgifter för att göra samma jobb som alla andra är ju ingen nyhet. En enda förvaltare på t ex Swedbanks fondbolag Robur kan förvalta 4-5 fonder, och för detta dra in några hundra miljoner kronor i förvaltningsavgifter varje år.
Robur och alla andra fondbolag redovisar förstås förvaltningsavgifterna i procent, men själva kostnaden dras successivt i form av minskad kursuppgång och är extremt svår, för att inte säga omöjlig, att kontrollera som andelsägare i fonden.
Det har nu visat sig att Robur har tagit ut en högre procentsats för sin Rysslandsfond och Mixfond under många år, dvs en annan procentsats än den man angett i fondinformationen. Swedbank Robur har förstås informerat om detta någonstans på sin hemsida, efter att ha upptäckt felet, och sedan maj har man tydligen fått tillbaka sina pengar.
Själv upptäckte jag detta efter att en mystisk inbetalning landat på ett av mina konton. En återbetalning av för höga förvaltningsavgifter för Rysslandsfonden som jag hade i en kapitalförsäkring hos Swedbank 2001-2006. Så de för höga avgifterna har tagits ut i minst tre år bakåt, dvs tillbaka till åtminstone 2006.
Man kan ju fundera lite på förlorad ränta-på-ränta, eller om Robur bara betalat ut de nominella pengarna. Samtidigt har förstås börserna fallit så man kanske skall vara glad över ett litet kontanttillskott mitt i finanskrisen.
Det här sätter iaf ett finger på att det är svårt att kontrollera att korrekta förvaltningsavgifter tas ut. Uppenbarligen är det så svårt att Robur under flera år har missat detta. Förekommer det här även hos andra fondbolag? Någon som vet?
6 kommentarer
Enligt http://www.dn.se/ekonomi/spektakular-miss-star-robur-dyrt-1.827571 så var felet att det dokument som specificerade avgifterna vilket lämnades in till FI, inte sade samma procentsats som allt annat som publicerades, och vilket var de avgifter som seden betalades av kunderna.
Så om det var så komplicerat vet jag egentligen inte, men slarvigt var det…
/Gösta
Det komplicerade ligger (bevisligen) i att det tog så många år att upptäcka felet. Minst tre år.
Måste kännas skönt för alla fondsparare i Robur (och alla svenskar via svag kronkurs) att de är med och betalar kalaset i Baltikum. Har inte Robur en obligationsfond med en avgift på 0.95%?
Vem fondsparar i denna tid?
Uppgång nu i några månader sen sälj för detta kommer inte sluta väl när den ekonomiska krisen övergår i en politsk kris som världen inte sett sen ww2.
Jag har i princip inte haft några fonder sedan 2006, annat än börshandlade fonder.
Anonym och cornu
Nå vad gör man med sina tvångsfonder då, PPM och annat?