EU-valet är nu över, ett parlamentsval som säkrade en plats åt Piratpartiet. Allt baserat på partiets kärnfrågor kring integritet och privatliv.
Nu går kampen vidare, och man siktar nu på att komma in i Riksdagen. Men frågan är om man kommer lyckas med detta. Jag tror nämligen att man först måste expandera sin politik och applicera sina kärnvärden på övriga politiska områden för att ha en chans att bli invalda. Annars kommer man bli sönderklubbade i varje form av debatt. För i Riksdagen uppfattar folk mycket tydligare att det handlar om deras egna pengar. Lägre skatter, högre bidrag osv. Risken finns alltså att man inte vågar rösta för något som bara uppfattas handla om integritet och privatliv.
Piratpartiet måste alltså konkretisera vad deras kärnvärden innebär inom andra politiska områden. Taktiken är förstås att man skall stödja de partier som väljer att stödja (pp) när det gäller kärnvärdena inom integritet och privatliv.
Men säg att (pp) får löften av nästa regering att man skall riva upp FRA-lagen, IPRED-lagen, datalagringslagen etc, trots att åtminstone två av dessa är EU-direktiv. Vad som kommer ske är att hela den politiska processen skall ha sin gång, det blir utredningar, remissrundor, vändor i Riksdagen etc. En regering kan lätt dra ut på processen att riva upp FRA-lagen i 3-4 år och under tiden skall (pp) snällt sitta och stödja denna regering.
Samtidigt kommer (pp) få platser i alla möjliga utskott, ex försvarsutskottet, och kommer alltså vara en del av den politiska processen inom politiska områden där man inte har en politik annat än att stödja regeringen.
Har man istället formulerat konkretiseringar av sina kärnvärden inom övriga politiska områden, t ex så kanske man vill påverka skolpolitiken mot att bygga det kunskapssamhälle man talar om, så kan man jobba utifrån detta inom hela den politiska processen.
Först då kan väljarna förstå hur (pp) kommer påverka, och inte se det som att man riskerar rösta på en okänd politik utanför kärnvärdena integritet och privatliv.
Hur ser Piratpartiets ekonomiska politik ut? Den finns inte. Men partiledaren Rick Falkvinge har skrivit en tour de force om valutasystemet och USA:s statsskuld. Finanskrisen hade för övrigt inte nått sin akuta fas när denna artikel skrevs. Krisen började som bekant 2007, men blev inte akut förrän i september 2008.
Jag har själv tidigare påtalat att man hade bättre ekonomisk tillväxt och större välståndsökningar under Bretton Woods guldmyntfot än man haft under nuvarande kärnvapenmyntfot eller hot om sanktionermyntfot som USA tillämpar idag för att resten av världen skall acceptera värdelösa nytryckta dollar som betalningsmedel. Samtidigt vore det att förenkla att säga att det endast är guldmyntfot som avgör.
Värt att notera är att de 2 500 miljarder USD i statsskuld som Falkvinge talar om i ovanstående artikel handlar om utlandsdelen av den amerikanska statsskulden. Den totala statsskulden ligger istället på över 11 000 miljarder USD, och lägger man till ofinansierade framtida åtaganden så handlar det om ännu större summor. Det årliga budgetunderskottet ligger nu på över 2 000 miljarder USD om året för USA, och då finns det saker som inte räknas in i budgeten, t ex kriget mot terrorismen eller återuppbyggnaden av New Orleans.
För att inte tala om att de lånade eller nytryckta summor som USA satsat eller utlovat att satsa för att stoppa en finanskris orsakad av just decennier av överbelåning och tryckande av pengar. Det är en summa som överstiger den dubbla inflationsjusterade kostnaden för andra världskriget, fast inte under sex år, utan under nio månader.
Eller om man så vill nästan dubbelt så mycket som Marshallhjälpen, Louisianaköpet, månfärderna, savings-and-loankrisen (90-talets början), Koreakriget, Roosevelts New Deal, Irakkriget, Vietnamkriget och NASA. Inflationsjusterat. Tillsammans. För att rädda företag och folk som inte kunnat sköta sin ekonomi. Än så länge. Och enbart i USA.
För övrigt var det just kostnaden för Vietnamkriget som fick USA att gå i konkurs och överge Bretton Woods guldmyntfot, något som Falkvinge påtalar i sin artikel. Och som han skriver, nu var det inte formulerat som en konkurs, och folk har gladeligen fortsatt att låna ut pengar till konkursboet i snart 40 år sedan dess.
Här finns möjligen ett frö till en ekonomisk politik från Piratpartiet. En anti-fascistisk politik, som handlar om att låta människor ta tillbaka makten över sin egen ekonomi, istället för att den skall styras av det korporativa eller fascistiska samarbetet mellan stat och företag.
Går man vidare på den linjen, så handlar det i så fall om att vi inte skall viga ett öre av skattepengar eller upplåning hos Riksgäld och Riksbank till att försvara företag, t ex banker, som slösat med pengar och gjort misstag. Vi skall inte socialisera förlusterna och privatisera vinsterna. Utan privatisera även förlusterna. Och ställa betydligt högre krav på bankers solvens, inte lägre.
Kanske, kanske. Men frågan är hur (pp) i så fall skall lägga upp retoriken, då övriga partier kommer förespråka att skattebetalarna skall betala festen. Samtidigt har Sverige varit ganska duktiga, undantaget banksystemet. Vi har inte stoppat in pengar i GM:s konkursbo genom att stödja Saab Automobile, pengar som nu hade varit förlorade iom GM:s rekonstruktion. Ett GM som på egen hand är mer skuldsatt än svenska staten…
Frågan följer sedan hur principer om integritet och privatliv även kan formuleras utanför den ekonomiska sfären. Man kanske kan drömma om en bas för en anarkokapitalistisk liberal miljösocialism?
Och om man vill mäta partier efter hur de hade suttit i kammaren efter den franska revolutionen, var hamnar (pp) då? Å andra sidan kanske det istället handlar om nya idéer som inte går att placera utifrån förlegade sätt att se på politik. Andra frågeställningar än lägre skatt (=höger) eller högre bidrag (=vänster). Vi kanske inte behöver vare sig lägre skatter eller högre bidrag, utan kanske istället behöver en omstöpning av det finansiella och ekonomiska systemet, bort från fascism (speciellt den socialdemokratiska varianten vi har och haft i Sverige) och mot individuell frihet?
Jag tror oavsett att det är dags för (pp) att konkretisera sin politik på övriga områden, precis som det är dags att föra en diskussion om vilka som skall hamna på partiets valsedlar i riksdagsvalet, och låta dessa börja synas i media, även utanför Internet.
Åtminstone om partiet skall ha en chans att komma in i Riksdagen. Annars kommer man upptäcka att 97% av väljarna tycker lägre skatt eller högre bidrag är viktigare än rätten till privatliv, yttrandefrihet och personlig integritet.
PS Det finns en diskussion på Piratpartiets forum om att prägla finsilvermynt med Piratpartiets logga på. Möjligen för att konkretisera att de pappers eller plastlappar och digitala siffror vi normalt kallar pengar juridiskt endast duger till en sak, nämligen betala skatt eller skulder med. Resten beror bara på att folk tror att pengar har någon uppbackning. DS
PPS Det är lite sorgligt att se att själva Piratpartiet kör sitt forum på en maskin baserad på Microsoft Windows, istället för Open Source. Lite manuellt HTTP-snack (en gammal vana jag har sedan 1993 är att manuellt via telnet köra HTTP när jag vill kolla upp webservrar).
Trying 79.136.113.39…
Connected to forum.piratpartiet.se.
Escape character is ‘^]’.
GET / HTTP/1.1
Host: forum.piratpartiet.se
HTTP/1.1 200 OK
Server: Microsoft-IIS/5.0
Date: Thu, 11 Jun 2009 04:57:58 GMT
X-Powered-By: ASP.NET
X-AspNet-Version: 1.1.4322
Krav på Open Source inom stats- och kommunförvaltning hade annars kunnat vara en politik att driva för Piratpartiet. Inte bara som plattform, utan att all statsfinansierad systemutveckling skall publiceras som Open Source. Beställer en myndighet ett system, så skall källkoden till den göras tillgänglig för allmänheten, även om rätt få antagligen är intresserade av ett system för hantering av EU:s jordbruksstöd. Och för de som oroar sig för säkerhetsluckor: Security by obscurity är ingen säkerhet.
Det vore inte mer än rätt att sådant som staten, dvs vi skattebetalare, betalar för blir tillgängligt för alla. Fast då skulle förstås kompetensen hos alla inblandade blir exponerad.
Men då bör nog Piratpartiet sluta köra Windows själva först.
DS
25 kommentarer
Intressant och bra skrivet.
Kommer att fortsätta kolla upp denna blogg vid senare tilfälle.
Jag tycker helt klart att det alltid funnits en bakomliggande världs-bild/modell/perspektiv/ideologi hos PP. Frågan är, som du säger; Hur man ska formulera detta som praktisk politik.
//alf b
Intressant också att Rick Falkvinge verkar ha insikt i viktiga frågor, då han hänvisar till Dmitri Orlov i slutet av artikeln.
Passa er nu. Klubben för inbördes beundran erbjuder medlemskap.
Kompis, varför kan du inte göra en post om svenska fastigheter och hus?
Falkvinge har som bekant ett förflutet på MS, och använde därför ganska naturligt MS när han satte upp första servern.
Ett problem för Piratpartiet att formulera en ekonomisk politik är att en ny rörelse som PP drar till sig konspirationsteoretiker. Det krävs nog att Cornucopia själv engagerar sig på PP:s forum (om han inte redan gör det), för att skilja en saklig kritik mot fraktionsbankingsystemet från sörjan av Bilderberggruppen, judarna och utomjordingarnas inflytande.
C. När Falkvinge var i valvakestudion i söndags nämnde han nåt om att PP är ett brett parti med både vänsterfolk och anarkokapitalister i sina led. Jag förstår nu att det var dig han syftade på i det senare ledet.
Vi får se hur det går med PP. Klart är att Engström, Falkvinge och fr a patentexperten Amelia Andersdotter, är kompetenta. Jag ser ett nytt sätt att tänka om politik och värdefrågor här.
Om det bara handlar om en bortskämd gratisgeneration fildelare, eller om det finns mer djupgående förändringsvilja bland partiets hjärntrust, återstår att se. Ska de komma in i riksdagen räcker det inte med bara en fråga. Junipartiet försökte men det gick inte.
Anonym, visst kan jag skriva om det. Det har jag även gjort, sök lite, klicka sedan på taggar om bostadsbubblan etc.
Men för att skriva krävs inspiration, annars blir det mest transpiration på tangentbordet. Och just nu är jag oinspirerad. Förresten så tillämpar vi ju Swedish Auction i Sverige, så bostadspriserna kan ju aldrig gå ner. fniss.
Anonym2, relevant synpunkt om att hålla konspirationsteoretikerna kort, annars finns det ju ett potentiellt problem där.
Man kan också diskutera möjlig energipolitik för (pp). Den borde gå mot ökad konkurrens, avreglering, samt bättre möjligheter att producera sin egen el (vilket dock regeringen redan jobbar på).
Mycket bra inlägg. Cornu, hur ser du på valutamonopol generellt? Bör det vara fritt att starta egna valutor för att konkurrera utan fractional reserve banking systemet? Fractional reserve banking skulle knappast överleva många dagar om folk visste vad det innebar iform av falskmyntining…
En möjlig bas utifrån vilken man kan bygga en praktiskt politik kanske vore att trycka på decentralisering och anti-gigantism?
Det krävs säkert lite (tanke-)arbete med att få ihop det men det borde gå att få ihop det om man vill gå åt det hållet.
@ Cornucopia
Hoppas du ändå går in på forumen och startar och deltar i debatter där. Din röst behövs, ju mer du skriver om detta på sin blogg och på Piratpartiets forum, ju mer kommer denna fråga upp till diskussion.
Vad som behövs är människor som dig som fattar det enkla faktum att man kan expandera sin politik utan att ta avsteg från sina kärnfrågor. Ta debatten öppet med Rick Falkvinge exempelvis, skriv ett öppet brev till honom på bloggen kanske.
"Silver Piraten"
Mycket bra skrivet C.
Japp inbördes beundran blir det när man tycker lika.
Det ska bli spännande att följa PP framöver.
Stämpeln om bara fildelning måste man få bort. De har betydligt viktigare budskap i frihet och integritet.
Rädslan finns säkert att man kommer i konflikt inom partiet när man ska försöka konkretisera sin politik. Men med hjälp av information tror jag man kan komma långt. Nu finns även mycket information från tex Ron Paul att lära sig av samt den österrikiska skolan.
Hoppas man tar den vägen. Den andra sidan finns redan i de andra partierna.
Det behövs ett nytt vettigt parti att rösta på!
Thaman
Intressant, jag har drivit ett liknande resonemang (som MathiasH) på Falkvinges blogg sista två dagarna.
http://rickfalkvinge.se/2009/06/09/var-otroligt-viktiga-delseger/#comments
Ja men vi bör ha regler så att våra grundfrågor EJ tummas på mera än 1%
Det viktigast är att vi inte glömmer av våran uppgift som frihetens parti
XD
Glöm vad jag sa om 1%
noll procent är mera ärligt !
ABSOLUT INTE.
Både f.d. vänsterpartister, miljöpartister och frihetsfrontare måste känna sig hemma med att rösta på PP. Visst, öppen källkod inom offentlig sektor är OK. Att försvara rätten att betala med anomyna kontanter är OK. Men om man trampar in på t.ex. ekonomisk politik blir det jätteproblem.
Visst måste (pp) bredda sin politik! Det är ju givet, även om inte alla pp-are gillar det.
Men de får väl delta i diskussionen och utformningen.
Lämpligen kan de börja med frågor där man kan leta upp ett integritetsperspektiv o likn.
Jag har en aning skrivit om detta t ex på dessa länkar.
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/05/nu-ar-det-skarpt-lage-pp.html
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/06/piratpartiet-valanalys-del-1.html
Och antyder det även här:
http://lars-ericksblogg.blogspot.com/2009/06/marit-raddade-folkpartiet-men.html
Det är inte rätt att gå till val på att man inte tar ställning i andra frågor och sedan ändrar sig när man blir invald. Det är dessutom ett beslut som måste förankras bland medlemmarna. Det skulle inte gynna målen att börja fokusera på andra frågor. Då ser jag hellre att man skippar en vågmästarställning i riksdagsvalen endast röstar i relaterade frågor.
Bra skrivet om nationalekonomins HELT NÖDVÄNDIGA förändring, verkligen…
FINANSKRIS ELLER DUMHETSOPTIMUM ? – är skrivet av mig.
RIKTIGA PENGAR – såväl som "Det borde vara så att det finansiella systemet servar landet och befolkningen och inte tvärtom" – av KOALLITION FÖR PENNINGREFORM – spinner på samma tråd.
"Jag vill äga världen plus 5%" – är ett väl beskrivande kåseri – om hur världens nationalekonomier i dags dato styrs = VANSTYRS !
+ EkonomiskReform
Tycker att det är viktigare att alla offentligt finansierade utbildningar är gratis tillgängliga på nätet. Filma av CTH/KTH och alla universitets kurser och lägg ut på nätet så alla intresserade finansiärer/skattebetalare kan verkställa det "livslånga lärande" alla utbildare jagat dem med.
Jättebra synpunkter, jag tycker Piratpartiet ska föra fram dem och ta ställning positivt för dem, men inte använda sin påverkansmakt i den här frågan på bekostnad av kampen mot Orwellsamhället, utan stödja andra partier konsekvent enligt den vågmästarstrategi Piratpartiet redan lovat att anamma till förmån för att i första hand stoppa Orwellsamhällets framväxt. Den planen får inte kompromissas bort.
I den mån det här med att "folket borde ta tillbaka makten över ekonomin" (som jag tolkar budskapet på den här sajten) kan gå hand i hand med Piratpartiets planerade vågmästarstrategi för att stoppa Orwellsamhället, är det enligt min mening bara att tuta och köra! Men bara i den mån!
Apropå… – "…"folket borde ta tillbaka makten över ekonomin"…
Relaterat till Falkvinges artikel om Dollarn.
http://www.kristianstadsbladet.se/article/20080131/KULTUR/642208117/1012#